Participatie in coronatijd vormgeven? We helpen je graag verder met deze special! Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbriefspecial, juni 2020
Participatie
Nieuwsbriefspecial
 
Beste lezer,
Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Daarom in deze nieuwsbriefspecial* extra aandacht voor het belang van participatie. Hoe kan je er concreet mee aan de slag? En participatie in coronatijd, hoe pak je dat aan? Je leest het hieronder.

Bent u benieuwd waarom wij participatie zo belangrijk vinden, juist ook nu? Programmamanager Jolanda Huizer vertelt er meer over in dit interview.

* Je ontvangt deze eenmalige special omdat je geabonneerd bent op nieuws over Jeugd, Ouderen en/of Gehandicapten en Chronisch Zieken
Het belang van participatie
Participatie in onderzoek: ‘Als er geen blauwdruk is, hoe doe je het dan?’
Dat goed onderzoek en inbreng van ervaringsdeskundigen hand in hand gaan, is inmiddels gemeengoed. Maar hoe krijgt die participatie op de beste manier vorm? We vragen het Christine Dedding, die gespecialiseerd is in participatie en co-creatie. ‘We moeten meer naar buiten toe.’
Lees meer over participatie in onderzoek
Twitter Facebook LinkedIn
Participatie in coronatijd: ‘Flexibiliteit is heel belangrijk’
Patiëntenparticipatie even on hold in coronatijd? Nu fysiek bij elkaar komen niet altijd kan, gebeurt dat regelmatig. Maar volgens Margriet Crezee van PGOsupport is dat niet altijd nodig. ‘Deze tijd vraagt juist om het ontdekken van nieuwe online mogelijkheden.’
Hoe kunt u nu aan de slag gaan met participatie?
Twitter Facebook LinkedIn
De ZonMw-pagina over participatie is vernieuwd!
De pagina www.zonmw.nl/participatie is vernieuwd. Met meer informatie over wat participatie is, hoe je participatie in kan richten binnen projecten en handige tips en tools om aan de slag te kunnen. Neem alvast een kijkje.
Naar de website
Inspiratie
COLUMN: 'Het vraagt lef om de ander echt open te durven benaderen'
Frans Spierings is onderzoeker bij Koplopers, een project dat psychische kwetsbaarheid van jongeren bespreekbaar wil maken. Van begin tot eind zijn jongeren daarbij betrokken als co-onderzoekers. In een persoonlijke column deelt hij zijn visie op participatief onderzoek. ‘De jongeren en hun ervaringen hebben mij geraakt.’
Lees de column
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Tips & tools
TIP: een 10 voor patiëntenparticipatie
Er is afgelopen jaren veel ontwikkeld om op voort te bouwen. Niemand hoeft bij nul te beginnen. Deze bondige publicatie bundelt de belangrijkste opbrengsten en inzichten over participatie. Welke hindernissen kun je tegenkomen? Wat valt er te leren van elkaars bloopers? Ook nodigt het boek uit om te kijken naar uitdagingen voor de toekomst.
Lees het boek (PDF)
Twitter Facebook LinkedIn
TOOL: Kickstarter participatie
Speciaal voor onderzoekers is er de Kickstarter, met informatie gericht op participatie van patiëntenorganisaties in medisch onderzoek. Want hoe start je een samenwerking met betrokkenen? En wat zijn daarbij de valkuilen en succesfactoren?
Naar de kickstarter
Twitter Facebook LinkedIn
TOOL: Participatiematrix
Welke rol krijgt een ervaringsdeskundige in een onderzoekstraject van de onderzoeker? En welke rol wil hij/zij zelf en wanneer? Met de participatiematrix maak je inzichtelijk welke rollen zij in kunnen nemen in verschillende fasen van het project.
Naar de participatiematrix
Twitter Facebook LinkedIn
TIP: Het participatiekompas
De ervaring met participatie groeit. Om kennis en ervaring uit te wisselen, bundelt het Participatiekompas die projecten en onderzoeken. Dat biedt een bron voor praktische handvatten en inspirerende voorbeelden voor onderzoekers, zorgverleners, beleidsmakers en patiëntenorganisaties.
Naar het participatiekompas
Twitter Facebook LinkedIn
Meer tips en tools?
Op zoek naar meer tips en tools? Die vind je terug in onze verzamelpublicatie. Daar vind je ook filmpjes en lees je alle artikelen uit deze nieuwsbrief terug.
Naar de verzamelpublicatie
Twitter Facebook LinkedIn
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube
...