GGG-congres: aanmelden is nog mogelijk! Nieuws over GGG-projecten en GGG-subsidierondes, en Jean Hermans aan het woord over de GGG-raad.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

GGG-congres: aanmelden is nog mogelijk! Nieuws over GGG-projecten en GGG-subsidierondes, en Jean Hermans aan het woord over de GGG-raad.

Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Februari 2025
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2025:
'Kennis geeft kracht’
Aanmelden nog mogelijk!
Het ZonMw-congres Goed Gebruik Geneesmiddelen vindt op 10 april 2025 plaats. Er zijn 2 plenaire sessies en 14 interessante subsessies waaruit u kunt kiezen. 
 
In het plenaire ochtenddeel gaat het over Fabels en feiten: de wondere wereld van medische desinformatie. Inmiddels hebben we in het programma aangevuld wie vanuit de verschillende partijen deze dag op het podium meepraten over dit onderwerp. 

De tweede plenaire sessie is direct na de lunch: Recept voor impact! Hier gaan 3 implementatiefellows dieper in op de kennis die voortkomt uit onderzoek en hoe resultaten ook daadwerkelijk kunnen landen in de praktijk én in de reguliere patiëntenzorg.

Bekijk het programma en de subsessies en meld u snel aan. U kunt het congres gratis bijwonen. 
Link naar programma
Meld u hier direct aan
‘Zorgen dat de échte winst bij de patiënt terechtkomt’
Interview met GGG-raadslid Jean Hermans
In het tweede interview in een reeks is het podium voor Jean Hermans. Hij is voorzitter van Bogin, de belangenorganisatie van fabrikanten van biosimilars en generieke geneesmiddelen, en al sinds juni 2019 lid van de GGG-raad.
LEES HET INTERVIEW
Stand van zaken GGG-subsidierondes
  • BeNeFIT4 Call is gesloten voor het indienen van projectideeën. Er zijn 32 projectideeën ontvangen. De besluitbrieven worden medio mei verstuurd. 
  • In Fase 1 van de ronde Therapeutische Toepassingen van Psychedelica wordt 2e helft maart bekendgemaakt welk consortium is geselecteerd voor het opstellen van een ontwikkelingsplan voor registratie en vergoeding van een psychedelicum bij een bepaalde indicatie.
  • De deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag (op uitnodiging) in Open Ronde 14 is 4 maart 2025, 14.00 uur.
  • In de STIP Ronde 5b is de deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag (op uitnodiging) 10 maart 2025, 9.00 uur.

Verwachte subsidieoproepen:
  • Extramurale Farmaceutische Zorg: Q2 2025
  • Grote Trials Ronde 7: medio 2025
  • Open Ronde 15: Q3 2025
  • Implementatieronde 3: 2e helft 2025
  • STIP Ronde 5c: Q4 2025

Alle rondes en data zijn onder voorbehoud.
Bekijk de actuele stand van zaken over de subsidierondes
Bekijk de gehonoreerde projecten binnen het GGG-programma
Nieuws
Interventies voor therapietrouw uitvoerbaar in de praktijk
GGG-project in het nieuws
In het Pharmaceutisch Weekblad wordt gesproken over de positieve resultaten uit de 8 proeftuinen therapietrouwinterventies, gesubsideerd vanuit de GGG STIP Ronde. Dit artikel geeft het belang en de positieve impact aan van deze interventies.
Link naar het artikel (inlog noodzakelijk)
Bekijk het Make-It consortium
Lees meer over de 8 proeftuinen
Implementatie van boekje kinderen met koorts
GGG-project in het nieuws
De meest voorkomende reden voor jonge kinderen om de huisarts te bezoeken is koorts. Behandeling met antibiotica is hiervoor niet altijd adequaat. Ook is het van belang antibioticagebruik te verminderen. Het boekje ‘Kinderen met Koorts’ ondersteunt de interactie tussen huisarts en ouders, bevordert gedeelde besluitvorming en biedt uitleg en vangnetadviezen hierover. In dit project wordt als vervolg op de eerdere studie een implementatiestratiegie ontwikkeld voor introductie bij ouders met een migratieachterstand en/of beperkte gezondheidsvaardigheden.
Bekijk het LinkedInbericht
Bekijk het originele GGG-project 836021022
Bekijk het GGG-implementatieproject 8360210221
Amsterdam UMC leidt wereldwijd onderzoek naar ziekte van Crohn 
Het internationaal consortium INTERCEPT gaat onder leiding van Amsterdam UMC onderzoeken hoe de ziekte van Crohn in een vroeg stadium kan worden opgespoord en voorkomen. De onderzoekers gaan de manier waarop de ziekte nu wordt voorspeld controleren. Het voorspellen gebeurt met behulp van biomarkers. Tijdens het GGG-congres staan biomarkers centraal in subsessie 9.
Bekijk het artikel
Bekijk de subsessie over biomarkers
Eén pictogrammenset voor begrijpelijke medicijninformatie
Er is, in samenwerking met 17 partijen, een set met meer dan 50 pictogrammen ontwikkeld. Het doel van deze pictogrammenset is om in één oogopslag medicijninformatie duidelijk te maken. Ze zijn getest bij onder andere laaggeletterden. De set is recent overhandigd aan minister Fleur Agema van VWS. Iedereen die medicijninformatie ontwikkelt, kan de set pictogrammen gebruiken in informatie over medicijnen en vaccins.
Bekijk het artikel
Bekijk het LinkedInbericht
 
GGG-congres: Implementatie fellowship toegepast in de praktijk
GGG-project in het nieuws
Tijdens de plenaire middagsessie van het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen op 10 april vertelt Marieke Bulsink over haar rol als implementatie expert. Ze werkt als adviseur bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Hier is ze betrokken bij diverse implementatieprojecten. Ze heeft het implementatie fellowship gevolgd aan de hand van het project Gepast gebruik Ondansetron bij Kinderen In De Huisartsenpraktijk (GO-KIDS).   
Link naar het LinkedInbericht
Bekijk het bijbehorende project GGG-project 10390102210015
Bekijk de plenaire sessie
Prijs voor onderzoek naar bloeddrukverlagende middelen
Memorabel project
De Dhole-Eddlestone Memorial Prize is toegekend aan onderzoek naar het afbouwen van bloeddrukverlagende middelen bij oudere volwassenen met dementie. De resultaten laten zien dat het afbouwen van bloeddrukverlagers bij verpleeghuisbewoners met dementie, geen effect heeft op onbegrepen gedrag of levenskwaliteit, maar niet zonder risico is.
Lees het artikel
Bekijk het project
Lees de publicatie
NHG-themapagina Ramadan en medicijngebruik
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft een themapagina over Ramadan en medicijngebruik. Op deze pagina staan uitgebreide tips en adviezen over het begeleiden van patiënten tijdens de Ramadan. 
Bekijk het LinkedInbericht
Bekijk de pagina
Bekijk het GGG-project 848023002 over het gebruik van medicatie tijdens de Ramadan
Lopende projecten van DoelmatigheidsOnderzoek Open Ronde 2025
Binnen de subsidieoproep DoelmatigheidsOnderzoek Open Ronde 2025 is subsidie toegekend voor onderzoek naar de effectiviteit en kosten van niet-farmaceutische interventies. Inmiddels zijn er 13 projecten van start gegaan.
Bekijk de projecten
Patiëntenparticipatie binnen onderzoek
Het betrekken van patiënten binnen onderzoek is erg belangrijk. Patiëntenparticipatie maakt onderzoek relevanter, effectiever en meer patiëntgericht. In een interview vertelt longkankerpatiënt Merel Hennink over haar ervaring. Al meer dan 10 jaar doet ze mee aan onderzoek, onder andere in de palliatieve zorg. 
Lees het artikel
 
Aandacht voor verschillen cruciaal voor onze gezondheid
ZonMw onderstreept het belang van onderzoek dat bijdraagt aan een goede gezondheid voor iedereen. Aandacht voor verschillen tussen mensen is vooral noodzakelijk voor de gezondheid van vrouwen, genderdiverse mensen en mensen met verschillende etnische en culturele achtergronden.
Bekijk het artikel
Vooraankondigingen subsidieoproepen
ZonMw-subsidies
Er komen 2 nieuwe subsidierondes aan vanuit het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG):
  • Aanvullend onderzoek - begin maart 2025
  • Impactvolle kennisvragen uit de medisch specialistische zorg (MSZ) – medio april 2025
Ook opent binnenkort de subsidieronde Implementatie Ronde 3 vanuit Passende Zorg en DoelmatigheidsOnderzoek – medio maart 2025.
 
Hou de subsidiekalender in de gaten
Bekijk de subsidierondes ZE&GG
Bekijk de subsidieronde Passende Zorg en DoelmatigheidsOnderzoek
Ook in het nieuws
66 nieuwe medicijnvideo’s beschikbaar op Apotheek.nl
Patiënten includeren in onderzoek. Waar moet je aan denken?
De vergoeding van geneesmiddelen nu en in de toekomst
Antibiotica was een toevallige vondst. Daar kan de wetenschap nog altijd veel van leren
Nieuw template clinical trial agreement beschikbaar 
Immunotherapie voor triple-negatieve borstkanker goedgekeurd
Praktijkvoorbeelden en achtergrond
Opkomst en aftocht van covid-19-medicatie
Na de uitbraak van de pandemie werden verschillende middelen ingezet bij covid-19. Sommige middelen verdwenen ook weer uit de behandeladviezen. Interessant om dit in een tijdlijn terug te zien in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG).
Lees het artikel (inlog noodzakelijk)
Bekijk het interview met Marloes dankers
Stolling en antistolling beter begrijpen
Topspecialistische Zorg en Onderzoek
Door bloedstollingsproblemen beter te beheersen, kun je complexe ingrepen in hart en vaten veiliger uitvoeren. Het Hartcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis startte een aantal jaar geleden verschillende onderzoeken, allemaal met bloedstolling als gemeenschappelijke noemer. Inmiddels hebben de onderzoeken mooie resultaten opgeleverd. Deze lees je via de link hieronder.
Bekijk het artikel
Bekijk het overkoepelend project en de afzonderlijke studies
Agenda
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2025
Kom op 10 april naar 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch 
Het programma voor het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen is bekend. Naast de 14 subsessies verdeeld over 2 rondes zijn er ruime mogelijkheden voor netwerken.
Nu aanmelden
Bekijk het programma
Informatiebijeenkomst ZonMw Open Competitie
4
mrt
 
10.30 – 11.30 uur online
Save the date: CCMO-symposium 
9
mei
 
Stadsgehoorzaal Leiden
Save the date: CBG Collegedag
19
mei
 
TivoliVredenburg Utrecht
PRISMA-symposium 
20
mei
 
Open voor abstracts tot 7 april 
Double Tree Hilton in Amsterdam
International Forum on Quality and Safety in Healthcare
21-23
mei
 
Jaarbeurs Utrecht
Ervaringsdeskundigheid in de praktijk: hoe organiseer je dat?
10
mrt
 
15.30 - 17.00 Nijmegen en online
The REMEDi4ALL Drug Repurposing Bootcamp for Academics 
17-18
mrt
 
Wellcome Genome Campus, Cambridge, UK
Netwerkbijeenkomst verpleging & verzorging
3
juni
11.30 - 18.00 uur
Mariënhof,
Amersfoort
Save the date: Congres Zorgevaluatie Verbinden, verbreden en groeien
18
SEP
 
9.00 - 17.00 uur Gooiland Hilversum
ZE&GG Zorgevaluatie Onderzoekerdag
20
mrt
 
10.30 – 17.00 uur Jaarbeurs MeetUp Utrecht
International Drug Rerpurposing Conference 2025
7-8
mei
Felix Meritis, Amsterdam
FIGON - BPS: Dutch Medicine Days 
8-9
okt
 
CORPUS Dutch Congress Centre Leiden 
GGG-subsidies
Open Ronde 14 
Programma Goed Gebruik Geneesmiddelen
Deadline: 4 maart 2025, 14.00 uur (op uitnodiging).
Bekijk de Informatiepagina
NAAR DE SUBSIDIEOPROEP
STIP Ronde 5b
Programma Goed Gebruik Geneesmiddelen
Deadline: 10 maart 2025, 9.00 uur (op uitnodiging).
Bekijk de Informatiepagina
NAAR DE SUBSIDIEOPROEP
Overige subsidies
Vooraankondiging: Take-off voorjaarsronde 2025
Deadline: 4 maart 2025, 14.00 uur
PSIDER - Netwerksubsidies
Deadline: 15 maart 2025, 14.00 uur
KIC Langetermijnprogramma's 2024 (NWO)
Deadline: 15 april 2025, 14.00 uur
Aankondiging NWO-KIC Call: Medicijnen uit Medicijnen
Deadline nog niet bekend, open: begin 2025
Sessie 10 tijdens het GGG-congres op 10 april gaat over dit onderwerp 
Vooraankondiging PharmaNL Shared Development Infrastructure 2025
Open: 18 maart 2025 (onder voorbehoud)
     
Bekijk het overzicht van alle subsidieoproepen op onze website
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl
Lees meer over het onderwerp Geneesmiddelen

Programmapagina Goed Gebruik Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube