Lees over o.a. subsidierondes, GGG-projecten en interviews
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Nieuws over GGG-projecten, (nieuwe) subsidierondes en twee interviews.

Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
November 2024
Zeldzame galwegziekte alleen te begrijpen met gedetailleerde data
Interview met Cyriel Ponsioen
Cyriel Ponsioen werkt met een team al jaren aan een gedetailleerd register voor primaire scleroserende cholangitis (PSC). Dit is een zeldzame ziekte van de galwegen. Het register levert een schat aan bruikbare data en is inmiddels ook aan data uit het buitenland gekoppeld.

Interesse in onderzoek met (bestaande) data? Lees de vooraankondiging voor de aanstaande subsidieoproep Onderzoek met Bestaande Data Ronde 2.
Lees het interview met Cyriel ponsioen
Vooraankondiging: Onderzoek met Bestaande Data Ronde 2 
Subsidienieuws
De subsidieoproep voor Onderzoek met Bestaande Data Ronde 2 wordt op 17 december 2024 (onder voorbehoud) opengesteld. Houd hiervoor de subsidiepagina op onze website in de gaten.
Bekijk de subsidiekalender
INVOLV: training en advies over patiëntenparticipatie in geneesmiddelenonderzoek
Interview met Saskya Angevare
Saskya Angevare is binnen INVOLV verantwoordelijk voor het online leren. INVOLV geeft advies en verzorgt trainingen over patiëntenparticipatie. Daarnaast coördineert ze samen met een collega de Nederlandse EUPATI-opleiding. Ze vertelt in het interview over de samenwerking met het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG). 
Lees het interview met Saskya Angevare
BeNeFIT4 Call open voor projectideeën 
Subsidienieuws
Het is mogelijk om projectideeën aan te leveren voor call 4 binnen het BeNeFIT-programma. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) uit België en ZonMw stellen gezamenlijk 9,2 miljoen euro beschikbaar voor niet-commerciele praktijkgerichte klinische studies die zowel in België als in Nederland uitgevoerd worden. De deadline voor indiening van een projectidee is 28 januari 2025 14.00 uur. 
Bekijk de Informatiepagina
GA direct naar de subsidieoproep
Stand van zaken GGG-subsidierondes
  • In de ronde Therapeutische Toepassingen van Psychedelica is de deadline voor het indienen van de opzet van het consortium 26 november 2024, 14.00 uur.
  • De projectleiders van Open Ronde 14 ontvangen eind december 2024 het advies voor het schrijven van een uitgewerkte aanvraag.
  • Het advies voor het schrijven van een uitgewerkte aanvraag voor STIP Ronde 5b zal medio december naar de projectleiders gaan.
  • Tot 28 januari 2025, 14.00 uur kunnen projectideeën worden aangeleverd voor de BeNeFIT4 Call

Verwachte GGG-subsidierondes:
  • Onderzoek met Bestaande Data Ronde 2: 17 december 2024
  • Open Ronde 15: Q3 2025
  • Grote Trials Ronde 7: medio 2025
  • STIP Ronde 5c: Q4 2025
Alle rondes en data zijn onder voorbehoud.
Bekijk de actuele stand van zaken over de subsidierondes
Bekijk de gehonoreerde projecten binnen het GGG-programma
Nieuws
SONIA team wint Patient Impact Award 2024
GGG-project in het nieuws
Het onderzoeksteam van de SONIA-studie heeft de Patient Impact Award van 2024 in ontvangst genomen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Antoni van Leeuwenhoek aan de klinische innovatie met de grootste impact. De SONIA-studie onderzoekt bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker wat het verschil in effectiviteit is tussen het gebruik van CDK4/6 remmers als start- of als vervolgbehandeling en wat het verschil is in bijwerkingen en kosteneffectiviteit. In 2022 ontving deze studie al een ZonMw Parel.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848050008 
Bekijk het bericht over de ZonMw Parel voor dit project 
Studie naar weeënremming als behandeling bij vroeggeboortes
GGG-project in het nieuws
Jaarlijks bevallen 12.000 vrouwen in Nederland voor de 37 weken zwangerschap. Deze vroeggeboortes kunnen voor complicaties zorgen bij het kind en het is doodsoorzaak nummer 1 van pasgeborenen. Het doel is dit aantal terug te dringen. De APOSTEL VIII studie onderzoekt of weeënremming met atosiban hiervoor een goede behandeling is. Vanuit de studie is een protocol gepubliceerd. Inmiddels is een vervolgstudie gestart die de lange termijneffecten bij kinderen op 4-jarige leeftijd vanuit deze studie zal evalueren.
Lees het protocol 
Lees het LinkedInbericht 
Bekijk het GGG-project
Projecten complexe kennisvragen Nationale Onderzoeksagenda Huisartsengeneeskunde van start 
Kennisprogramma Huisartsengeneeskunde
Binnen het ZonMw-programma Huisartsengeneeskunde starten 5 projecten om complexe kennisvragen uit de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde te kunnen beantwoorden. 2 projecten zijn gerelateerd aan het goed gebruik van geneesmiddelen: Madelon van Tilborg-den Boeft onderzoekt de effectiviteit van inhalatiecorticosteroïden (ICS) bij kinderen van 1 tot 6 met episodisch piepen. Geert-Jan Geersing ontwikkelt een proactief zorgmodel, dat is gericht op de persoonlijke situatie van de oudere patiënt met hartfalen.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het project over effectiviteit van inhalatiecorticosteroïden 
Bekijk het project over een proactief zorgmodel bij ouder patiënten met hartfalen 
LUMC onderzoekt behandeling met prednisolon bij herhaalde miskramen
GGG-project in het nieuws
In een nieuwe studie van het LUMC wordt onderzocht of prednisolon de kans op een levend geboren kind kan verhogen. De studie richt zich op vrouwen die herhaalde, onverklaarde miskramen hebben gehad en maximaal 7 weken zwanger zijn geweest. De LUMC-onderzoekers denken dat prednisolon bij zwangerschappen afstoting kan voorkomen. 
Lees het nieuwsbericht 
Bekijk het GGG-project 10140022110037 
Afbouwen van bloeddrukverlagende middelen wordt afgeraden bij ouderen met dementie in verpleeghuis
ZonMw-programma’s Dementie en Memorabel
Uit onderzoek van het LUMC komt naar voren dat ouderen met dementie in een verpleeghuis meer nadelen dan voordelen ondervinden bij het afbouwen van bloeddrukverlagende middelen. Daarom is het routinematig afbouwen van de bloeddrukverlagende middelen bij ouderen met dementie af te raden.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de publicatie
Bekijk het project 07330462310007 (Dementie)
Bekijk het project 733050835 (Memorabel)
Vidi-beurs voor onderzoek naar botontkalking door ontstekingsremmers 
Internist-endocrinoloog Liesbeth Winter (LUMC) heeft een Vidi-beurs toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze doet onderzoek naar botontkalking door het gebruik van de ontstekingsremmende glucocorticoïde medicijnen en naar het voorkómen ervan. Met de Vidi-beurs krijgen onderzoekers de kans om in de komende 5 jaar een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten en een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen. 
Lees het nieuwsbericht
Lees over de Vidi-beurs
NWO en ZonMw analyseren kosten voor open access-uitgaven 
In samenwerking met NWO zijn de kosten voor open access-uitgaven geanalyseerd. Uit Monitor 2023 komt naar voren dat 94,6 procent van de publicaties voortkomend uit financiering van ZonMw en NWO open access is. Daarmee was in totaal een bedrag van naar schatting 10,9 miljoen euro gemoeid. De Monitor is geheel gebaseerd op open metadata en de onderliggende data en code zijn ook volledig open access beschikbaar. Daarmee geven NWO en ZonMw invulling aan hun commitment voor open science. 
Lees het nieuwsbericht
Kennisprogramma Vrouwspecifieke gezondheid van start
Nieuw ZonMw-programma
Veel vrouwen hebben last van onbegrepen klachten, misdiagnoses en onbehandelde aandoeningen. Met het kennisprogramma ‘Vrouwspecifieke gezondheid’ wil ZonMw met meer kennis en aandacht de gezondheid van vrouwen verbeteren. In december 2024 gaat de eerste subsidieronde open. 
Lees het LinkedInbericht
Bekijk het programma Vrouwspecifieke gezondheid 
Nieuwe lijst met honderden onmisbare geneesmiddelen
Minister Agema (VWS) heeft een lijst gedeeld met honderden kritieke geneesmiddelen. Deze zijn onderverdeeld in 3 categorieën: vitaal, essentieel en noodzakelijk. Agema wil maatregelen nemen die ervoor zorgen dat deze middelen beschikbaar blijven in Nederland. Hiervoor worden tientallen miljoenen euro’s beschikbaar gesteld.
Lees het nieuwsbericht
IVM Medicijnjournaal
In het IVM Medicijnjournaal wordt het Make-It consortium besproken. Dit is een interventie om therapietrouw in de praktijk te bevorderen. 
Bekijk het journaal
Bekijk het GGG-project 848024001 
Bekijk het GGG-project 08480252110011 
Interview met Liset van Dijk
Interview met Erna Mombarg
Nieuwsbrief van Ge-Bu
In de nieuwsbrief van Ge-Bu is onder meer aandacht voor: 
  • Rifaximine kortdurend zinvol bij prikkelbaredarmsyndroom
  • Ischemische bijwerkingen van triptanen
  • GLP-1-agonisten bij diabetes mellitus type 2 en hartfalen
Lees de nieuwsbrief
25 jaar Doelmatigheids-Onderzoek: de transitie naar passende zorg
Op 5 november heeft de bijeenkomst ‘25 jaar DoelmatigheidsOnderzoek: de transitie naar passende zorg‘ plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst werd stilgestaan bij de opbrengsten van 25 jaar DoelmatigheidsOnderzoek. Ook werd er gesproken over de toekomst, die in het teken staat van de transitie naar passende zorg.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de publicatie
Landelijke hart- en vaatagenda is bekend
De Landelijke hart- en vaatagenda is door de Hartstichting bekend gemaakt. De agenda is opgesteld op initiatief van de Hartstichting door onderzoekers, zorgverleners, patiënten en beleidsmakers. In deze agenda komen 7 ambities naar voren waaraan prioriteit moet worden gegeven. 
Lees het nieuwsbericht
CCMO ontwikkelt animatie en instructievideo’s voor onderzoekers 
De CCMO heeft een animatie en instructievideo gemaakt om onderzoekers te helpen. De animatie geeft onderzoekers handvatten voor de medisch-ethische toetsing. Ook is een video gepubliceerd om onderzoekers wegwijs te maken binnen het nieuwe Onderzoeksportaal. Het Onderzoeksportaal zal naar verwachting op 3 februari 2025 in gebruik worden genomen.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de video's
IVM Post-Covid journaal
In het Post-COVID journaal wordt post-exertionele malaise (afgekort PEM) besproken. Ook komen andere actualiteiten rondom post-COVID aan bod. 
Bekijk het journaal
Ook in het nieuws
Start met eerste proef van papieren naar digitale bijsluiter 
Thuismonitoring detecteert achteruitgang van de longfunctie bij systematische sclerose
Geneesmiddelenverspilling levert grote bijdrage aan de milieu-impact van de zorg
Hoeveel is een mensenleven waard? (NPO)
Aankondiging van FAST Forum als centrale plek voor vragen en antwoorden over therapieontwikkeling
Apothekers van het ziekenhuis over medicijnverspilling
Gebruiksduur bij eerste uitgifte opioïd neemt af
Kamerbrief over Sluiskandidaten eerste helft 2025 
Agenda
Save the date: congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2025
Noteer alvast in uw agenda
De datum voor het volgende congres Goed Gebruik Geneesmiddelen is bekend: Noteer 10 april 2025 alvast in uw agenda.
Noteer in uw agenda
   
KCE Trials Symposium
28
Nov
 
8.30 - 15.30 uur, Pacheco Centre Brussel
Save the date: Week van de implementatie 2025
20-24
Jan
 
Fysiek en online 
FIGON - BPS: Dutch Medicine Days 
8-9
okt
 
CORPUS Dutch Congress Centre Leiden 
 
GGG-subsidies
Therapeutische Toepassingen van Psychedelica
Programma Goed Gebruik Geneesmiddelen
Deadline: 26 november 2024, 14.00 uur
Bekijk de Informatiepagina
Naar de subsidieoproep
 
Overige subsidies
RUBICON 2024-3
Deadline: 3 december 2024, 14.00 uur
Versterking organisatie eerstelijnszorg regionale uitvoeringssubsidie
Deadline: 4 december 2024, 14.00 uur
Voucher versterking regionale monodisciplinaire organisatiegraad eerstelijnszorg
Deadline: 31 december 2024, 14.00 uur
Aankondiging eerste Call ERDERA
Deadline: 13 februari 2025
PSIDER - Netwerksubsidies
Deadline: 15 maart 2025, 14.00 uur
Aankondiging NWO-KIC Call: Medicijnen uit Medicijnen
Deadline nog niet bekend, open: begin 2025
 
Bekijk het overzicht van alle subsidieoproepen op onze website
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl
Lees meer over het onderwerp Geneesmiddelen

Programmapagina Goed Gebruik Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube