GGG-subsidierondes Open Ronde 14 en STIP Ronde 5b open! Gijs Santen onderzocht het effect van clonazepam bij mensen met het ARID1B-syndroom.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

GGG-subsidierondes Open Ronde 14 en STIP Ronde 5b open! Gijs Santen onderzocht het effect van clonazepam bij mensen met het ARID1B-syndroom.

Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Juli 2024
Open Ronde 14 geopend voor projectideeën
Subsidienieuws
Voor Open Ronde 14 is een relevante vraag of probleem uit de praktijk het uitgangspunt. De Open Ronde is gericht op onderzoek waarin onderzocht wordt hoe een geneesmiddel (kosten)effectiever, veiliger of doelmatiger ingezet, dan wel gebruikt, kan worden. Het project moet een breed draagvlak hebben bij de betreffende beroepsgroep(en) en patiënten(verenigingen). Hierbij gelden verder geen beperkingen ten aanzien van specifieke thema’s of ziektegebieden.

Projectideeën kunnen worden ingediend tot 16 september 2024, 14.00 uur.
Bekijk de informatiepagina met handige instructiefilmpjes over Open Ronde 14
lees de subsidieoproep
Open: STIP Ronde 5b
Subsidienieuws
STIP Ronde 5b is gericht op duurzame implementatie van bewezen effectieve interventies in de dagelijkse praktijk van de eerstelijnszorg, om goed geneesmiddelengebruik te bevorderen bij thuiswonende patiënten. 
Binnen deze STIP Ronde hebben de onderzoeksprojecten de vorm van proeftuinen. De inzichten en geleerde lessen uit de proeftuin kunnen in de toekomst behulpzaam zijn voor andere partijen die dezelfde interventie willen implementeren in een andere setting.

De deadline voor het indienen van een projectidee is 17 september 2024, 14.00 uur
Bekijk de informatiepagina met interviews met eerdere projectleiders
lees de subsidieoproep
Stand van zaken GGG-subsidierondes
Verwachte subsidieoproepen (onder voorbehoud):
  • Onderzoek met Bestaande Data Ronde 2: Q4 2024
  • Open Ronde 15: Q3 2025
  • Grote Trials Ronde 7: Q4 2025 
Bekijk de planning van de komende subsidierondes en een overzicht van de lopende subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten
Geen effect clonazepam bij ARID1B-syndroom, tóch een relevante studie
Interview met Gijs Santen
Het ARID1B-syndroom verklaart ongeveer 1% van de gevallen van een verstandelijke beperking. Gijs Santen zocht uit of clonazepam, een medicijn voor kinderen met angststoornissen en epilepsie, effect heeft bij personen met een ARID1B-mutatie. In muizen bleek dit te werken. Bij mensen waren de resultaten niet eenduidig.
Bekijk het GGG-project 10140261910002
Lees het interview met Gijs Santen
Projectresultaten
Morfine of paracetamol na openhartoperatie bij kleine kinderen?
Projectnummer 836041016
Kinderen in de leeftijd van 0-36 maanden die een openhartoperatie moesten ondergaan kregen in deze studie in plaats van het gebruikelijke infuus met morfine een infuus met paracetamol. De studie laat zien dat paracetamol via het infuus een effectieve pijnstiller is: de meerderheid van de kinderen had geen continu lopend morfine infuus meer nodig. 
Projectleider: prof. dr. M. van Dijk, Erasmus MC
Implementatie Landelijke Farmacotherapie Eindtoets Medicatieveiligheid
Projectnummer 836000950041
De Eindtoets is in dit implementatieproject verder geprofessionaliseerd. Verder is gebleken dat studenten gemotiveerd en voorbereid zijn voor de toets. De studenten die de toets verplicht moesten maken, haalden de beste resultaten. Tevens is verschil geconstateerd in de resultaten tussen de universiteiten. 
Projectleider: Dr. J. Tichelaar, Amsterdam UMC
Het project waar dit het vervolg op is heeft een ZonMw Parel ontvangen tijdens het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2024 
Studie naar gebruik van spierverslappers bij kinderen met een acute longontsteking voortijdig beëindigd
Projectnummer 848041002
Leidt het gebruik van spierverslappers bij kinderen met een acuut respiratoir distress syndroom tot een betere longfunctie, minder ontsteking en een betere overleving, net als bij volwassenen? Vanwege de coronapandemie en daardoor niet-haalbare inclusie is de studie voortijdig beëindigd. 
Projectleider: Dr. M.C.J. Kneyber, UMC Groningen
Nieuws
‘Jaargesprek bevordert therapietrouw, daar heeft iedereen voordeel van’
GGG-project in het nieuws
Friese apothekersassistenten voerden al zo’n 750 jaargesprekken met patiënten over hun medicatiegebruik. Deze zogeheten zorgassistenten zijn speciaal getraind om open het gesprek in te gaan. ‘Het bevordert de therapietrouw en creëert een vertrouwensband.’
Lees het nieuwsbericht (inlog noodzakelijk)
Bekijk het GGG-project 08480252110003
Lees het interview met Ellen van Loon over de jaargesprekken in Friesland
Promotie Liliane Roosendaal
GGG-project in het nieuws
Wanneer de dosis heparine bij operaties aan de slagaderen bepaald wordt aan de hand van de zogeheten 'Activated Clotting Time' ervaren patiënten minder stollingscomplicaties. Eerder werd in de meeste gevallen een standaarddosering van 5000 internationale eenheden gehanteerd. Liliane Roosendaal promoveerde op 3 juli aan de Vrije Universiteit op dit onderzoek. 
Lees het LinkedInbericht
Bekijk het GGG-project 848043004
Roger Brüggemann benoemd tot hoogleraar Antifungale Farmacologie
Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Roger Brüggemann is benoemd tot hoogleraar Antifungale Farmacologie aan de Radboud Universiteit. Brüggemann zet zich in voor de juiste medicatie, dosering, en toedieningsplek, vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen of volwassenen met een verstoorde afweer door chemo- of immuuntherapie, of door een ernstige virale infectie. 
Lees het nieuwsbericht
Roger Brüggeman is tevens projectleider van het hieraan verwante GGG-project 10140022110014
Passend medicatiegebruik voor mensen met palliatieve aandoeningen in de huisartspraktijk
Blog Matthew Grant en Ankie Hazen
Gedurende de laatste fase van het leven is het gebruik van sommige medicatie niet zinvol meer. Continueren van deze medicatie weegt dan niet langer op tegen mogelijke bijwerkingen en is niet in lijn met het centrale doel van zorg in de palliatieve fase: het optimaliseren van de kwaliteit van leven.
Lees de blog
Bekijk het project over passend voorschrijven in de palliatieve fase
Samen beslissen over de behandeling met de Keuzehulp
GGG-project in het nieuws
De Keuzehulp helpt arts en patiënt om samen te beslissen over het beste behandeltraject. Miriam Koopman, internist-oncoloog in het UMC Utrecht, maakt hiervan gebruik bij patiënten met dikke darmkanker. ‘De keuzehulp zorgt voor een makkelijker en effectiever gesprek met de patiënt', aldus Koopman.
Lees het interview
Bekijk het GGG-project 848015007
Bekijk het vervolgproject
Lees een eerder interview met Miriam Koopman
Grondig onderzoek naar inzet psychedelica in de ggz
Therapeutische Toepassingen van Psychedelica
Kun je psychedelische middelen als ketamine, xtc of psilocybine (paddo’s) inzetten voor de behandeling van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen? Na de aanbieding van een signalement door ZonMw aan voormalig minister Kuipers (VWS) worden er nu volgende stappen gezet voor het opzetten van een landelijke infrastructuur en marktregistratie als medicijn.
Lees het artikel in Impuls
Patiënten ervaren meer rust en veiligheid door thuismonitoring
Bijna 9 van de 10 patiënten die aan thuismonitoring doen zijn hier erg positief over. Zij ervaren dit als minder belastend dan (controle)bezoeken aan de zorgverlener. Daarnaast geeft het patiënten een fijn en vooral veilig gevoel dat ze continu inzicht hebben in hun gezondheidssituatie.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848016002 over thuismonitoring
Bekijk het implementatieproject 10140292110006 over thuismonitoring
Veni 2023 toekenningen
NWO heeft aan 27 veelbelovende onderzoekers binnen het ZonMw-domein Veni-financiering toegekend. De Veni-subsidie is bedoeld om wetenschappelijk innovatief onderzoek te financieren en hiermee onderzoekers de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen als zelfstandige onderzoekers. 
Lees het nieuwsbericht
IVM Post-COVID journaal
In het IVM Post-COVID journaal van juli is onder meer aandacht voor de Kennisagenda die onlangs is gepubliceerd. 
Bekijk het Post-COVID journaal
Onderzoeksportaal vervangt ToetsingOnline (CCMO)
De CCMO ontwikkelt momenteel een nieuw registratiesysteem voor medisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland, het Onderzoeksportaal. Het portaal zal worden gebruikt voor de indiening van al het medisch-wetenschappelijk onderzoek dat valt onder de WMO en het nWMO-toetsingskader van de DCRF en vervangt het verouderde ToetsingOnline. Het portaal wordt eind 2024 in gebruik genomen.
Lees het nieuwsbericht
 
Concept nieuw PIF-model
In samenwerking met Pharos heeft de CCMO een concept ontwikkeld voor een nieuw PIF-model waarmee elke persoon een goed geïnformeerde beslissing kan nemen over eventuele deelname aan een studie met voor iedereen gelijke kansen en rechten op deelname. De CCMO gaat nu verder met de doorontwikkeling en validatie, waarna het model beschikbaar wordt gemaakt.
Lees het nieuwsbericht
 
Ook in het nieuws
Medicatie op maat moet mensen met dementie beter leven geven
Hoe patiëntenparticipatie onderzoek relevant maakt (inlog noodzakelijk)
Weglaten chemotherapie bij stadium 1 borstkanker - 4 miljoen voor groot internationaal onderzoek
Landelijke onderzoeksprojecten naar immunotherapie bij melanoom
Kerncijfers dure geneesmiddelen
Aandacht voor leefstijl bij medicijngebruikers
Praktijkvoorbeelden en achtergrond
Veel minder administratieve handelingen met slimme AI-tool
Interview met Pieter Jeekel
Er zijn al manieren waarop artificial intelligence (AI) het werk in de apotheek kan ondersteunen. Pieter Jeekel licht een aantal voorbeelden toe en adviseert apothekers zich te verdiepen in wat allemaal mogelijk is.
Bekijk de Terugblik van het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2024, met keynote sprekers Pieter Jeekel en Nicky Hekster
Lees het interview (inlog noodzakelijk)
'Niet simpel, maar duidelijk'
Interview met Andrea Kruijt en Sjoukje Engelsman
Na een B1-taalcursus ontstond bij Andrea Kruijt (Johnson &Johnson) en Sjoukje Engelsman (AstraZeneca) de drijfveer om hun patiënteninformatie nog duidelijker en toegankelijker te maken. 
Lees het interview
Bekijk het GGG-project 848022004 dat hieraan verwant is
De wegen naar een vergunning
Column Ton de Boer (CBG)
Een fabrikant moet een nieuw medicijn uitvoerig testen. Werkt het? En wat zijn de bijwerkingen? Als dat onderzocht is, bepalen Europese en nationale medicijnautoriteiten zoals het CBG of het op de markt mag komen. Hoe doen we dat?  
Lees de column van Ton de Boer
Agenda
Save the date: congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2025
Noteer alvast in uw agenda
De datum voor het volgende congres Goed Gebruik Geneesmiddelen is bekend: Noteer 10 april 2025 alvast in uw agenda.
Noteer in uw agenda
Mini symposium | Research Professional meets CCMO
3
sep
 
12.00 - 18.00 uur
CCMO Atrium,
Den Haag
NHG-Wetenschapsdag 2024: samen het verschil maken, nu en straks
6
sep
 
10.00 - 17.00 uur,
De Doelen, Rotterdam
Congres COVID-19: van pandemie naar pandemisch paraat
16
sep
 
09.30 - 16.30 uur,
Gooiland, Hilversum
KNMP Najaarscongres
8
okt
 
9.00 - 18.00 uur,
Beatrixtheater, Jaarbeurs Utrecht
 
KNMG Jubileumcongres: Voorop voor gezondheid en dokter! / Domusdag: Het medisch consult als ontmoeting (KNMG)
10
okt
 
9.30 - 17.45 uur,
1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
Nationaal Congres Palliatieve Zorg
10-11
okt
 
Congrescentrum Papendal
FIGON Dutch Medicines Days 2024
16-17
okt
 
Theater De Lievekamp, Oss
52th ESCP Kraków symposium 2024: Implementing and scaling sustainable clinical pharmacy practice 
20-23
okt
 
DoubleTree by Hilton Kraków, Polen 
28th ESPACOMP Conference: Precision Dosing:
Navigating Adherence in Drug Development and Clinical Practice
 
21-22
nov
 
University of Naples Federico II, Italië
 
Subsidie
Open Ronde 14
Programma Goed Gebruik Geneesmiddelen

Deadline: 16 september 2024, 14.00 uur
Bekijk de informatiepagina
Naar de subsidieoproep
STIP Ronde 5b
Programma Goed Gebruik Geneesmiddelen

Deadline: 17 september 2024, 14.00 uur
Bekijk de informatiepagina
naar de subsidieoproep
DoelmatigheidsOnderzoek Open Ronde 2026
Deadline: 3 september 2024, 14.00 uur
Rubicon 2024-2
Deadline: 3 september 2024, 14.00 uur
PSIDER TOP projecten
Deadline: 3 september 2024, 14.00 uur
Veni-ronde 2024 open voor vooraanmeldingen
Deadline: 3 september 2024, 14.00 uur
HERA call for Europea Vaccine Hub and EU PS Pandemic Preparedness
Deadline: 5 september 2024
Enkelvoudige vragen huisartsgeneeskunde 2024
Deadline: 9 september 2024, 14.00 uur
PSIDER - Netwerkstudies
Deadline: 15 september 2024, 14.00 uur
KCE Trials 2024 investigator-led call on comparative effectiveness studies
Deadline: 24 september 2024, 13.00 uur
Tweede ronde voor biomedisch onderzoek naar ME/CVS
Deadline: 24 september 2024, 14.00 uur
KIC Samen voor een beter leven met erfelijke hartziekten: Innovaties voor vroegdetectie, risicopredictie en therapie (NWO en hartstichting)
Deadline: 24 september 2024, 14.00 uur
Samenwerkende GezondheidsFondsen: Subsidieoproep voor de doorontwikkeling van humane meetmodellen
Deadline: 4 oktober 2024, 14.00 uur
Vooraankondiging onderzoeksprogramma post-COVID
Deadline: 8 oktober 2024, 14.00 uur
KWF ATTRACT 2025 call - Deadline voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen zeldzame kanker
Deadline: 11 oktober 2024, 15.00 uur
Voucher versterking regionale monodisciplinaire organisatiegraad eerstelijnszorg
Deadline: 31 december 2024, 14.00 uur
 
Bekijk het overzicht van alle subsidieoproepen op onze website
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl
Lees meer over het onderwerp Geneesmiddelen

Programmapagina Goed Gebruik Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube