Vooraankondiging GGG-subsidierondes Open Ronde 14 en STIP Ronde 5b, nieuws over lopende subsidierondes en veel GGG-projecten in het nieuws.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Vooraankondiging GGG-subsidierondes Open Ronde 14 en STIP Ronde 5b, nieuws over lopende subsidierondes en veel GGG-projecten in het nieuws.

Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Mei 2024
Stand van zaken GGG-subsidierondes
  • In de ronde Personalised Medicine Farmacogenetica gaat op 27 mei de oproep open voor het indienen van een subsidieaanvraag op uitnodiging. De deadline is 3 september, 14.00 uur. 
  • De adviesbrieven in Rediscovery Ronde 7 worden medio juli verstuurd. Hierna volgt de oproep voor het indienen van een subsidieaanvraag op uitnodiging. Hiervoor is de deadline 1 oktober, 14.00 uur.
  • De besluitbrieven voor Onderzoek met Bestaande Data Ronde 1 worden eind juni verstuurd.
  • De besluitbrieven voor de Open Ronde 13 worden medio juli verstuurd.
Toegekende subsidies 
Verwachte subsidierondes binnen GGG in 2024
  • Open Ronde 14: 4 jul 2024 (onder voorbehoud)
  • STIP Ronde 5b: 9 juli 2024 (onder voorbehoud)
Bekijk de planning van de komende subsidierondes en een overzicht van de lopende subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten
Nieuws
Moeders van Morgen Lareb lanceert MediMama app
GGG-project in het nieuws
Bijwerkingencentrum Lareb ontwikkelde voor vrouwen tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode een handige tool over het gebruik en de veiligheid van (vrij verkrijgbare) genees- en zelfzorgmiddelen. De MediMama app is gratis te downloaden en bevat informatie over bijna 200 verschillende geneesmiddelen.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 10140162210007
Bekijk de Pecha Kucha van Veronique Maas opgenomen tijdens het GGG-congres 2023
Internationaal onderzoek naar de inzet van colchicine bij perifeer vaatlijden
Nieuw GGG-project
De LEADER PAD trial richt zich in een internationale multicenter studie op de werking van colchicine bij het voorkomen van hart- en vaatproblemen bij mensen met perifeer vaatlijden. De hoofdonderzoekers werken nauw samen met centra wereldwijd, waaronder in Canada, Australië, Verenigd Koningrijk en de Verenigde Staten. 
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 10140252210003
Studie naar bloedverdunners bij beroerte op jonge leeftijd
Nieuw GGG-project
Het Radboudumc start een multicenter onderzoek naar de voor- en nadelen van het gebruik van bloedverdunners door mensen die op jonge leeftijd een TIA of herseninfarct hebben doorgemaakt. De onderzoekers richten zich op de vraag of het voor deze patiënten nodig is om bloedverdunners levenslang te gebruiken. 
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 10140252210002
Promotie Valérie Meijvis
GGG-project in het nieuws
Op 15 mei promoveerde Valérie Meijvis aan de Universiteit van Utrecht. Haar proefschrift bevat het onderzoek naar het CombiConsult. Met dit korte consult over medicatiegebruik bij een geselecteerde groep risicopatiënten kunnen apothekers met huisartsen of praktijkverpleegkundigen veel medicatiegerelateerde problemen opsporen en hierop interveniëren.
Lees het nieuwsbericht
Lees het proefschrift
Bekijk het GGG-project 848023004
Bekijk het GGG-vervolgproject 10140272210001
Lees het interview met Valérie Meijvis (februari 2023)
Promotie Anne-Flore Matthijssen: veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin
GGG-project in het nieuws
Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen van het UMCG. Het onderzoek toont verder aan dat een op de drie huisartsen onder druk van ouders toch Ritalin voorschrijft.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 836011014
After video International Drug Repurposing Congres Barcelona
REMEDi4ALL
Belangrijke opinieleiders vanuit de onderzoekerswereld, patiëntvertegenwoordiging, funders, regulatoire instanties, beleidsmakers en industrie namen op 7 en 8 maart in Barcelona deel aan het tweedaagse evenement om drug repurposing in Europa en daarbuiten te bevorderen. Het Europese project REMEDi4ALL wil een platform neerzetten dat het gebruik van bestaande geneesmiddelen voor nieuwe indicaties kan faciliteren en versnellen. 
Bekijk de after video
 Bekijk de website van REMEDi4ALL
Rendabele investering in maatschappelijk relevant onderzoek
25 jaar doelmatigheidsonderzoek binnen ZonMw
Kennis uit doelmatigheidsonderzoek draagt bij aan kwalitatief hoogwaardige patiëntenzorg die betaalbaar en toegankelijk is voor iedereen. En daarmee aan passende en waardegedreven zorg. In een jubileumboek wordt in de volle breedte getoond wat 25 jaar doelmatigheidsonderzoek heeft opgeleverd.
Lees het interview over 25 jaar doelmatigheidsonderzoek 
Bekijk het boek over 25 jaar doelmatigheidsonderzoek (pdf)
Open publiceren via Openjournals platform
De Open Science beweging streeft naar open en transparante wetenschap waarin informatie vrij beschikbaar en herbruikbaar is. Om dit te realiseren verplichten onderzoeksfinanciers, zoals ZonMw en NWO, dat resultaten van gesubsidieerd wetenschappelijk onderzoek open access worden gepubliceerd. Het Openjournals platform biedt hiervoor uitkomst.
Lees het nieuwsbericht
Innovatieve immunotherapie voor behandeling van leverkanker
Personalised Medicine
In een studie aan de Universiteit Twente, gesubsidieerd door KWF Kankerbestrijding, wordt een nieuwe behandeling van leverkanker onderzocht die zich richt op het relatief onbekende terrein van b-celgebaseerde immunotherapie. In het onderzoek wordt samengewerkt met het Erasmus MC en Amsterdam UMC.
Lees het nieuwsbericht
Nieuwe toegangsroute weesgeneesmiddelen
Om veelbelovende, niet-oncologische weesgeneesmiddelen sneller beschikbaar te maken voor een maatschappelijke aanvaardbare prijs, wordt sinds 2022 een nieuwe toegangsroute getest: het ‘Orphan Drug Access Protocol’ (ODAP). Hierin worden gegevens verzameld die nodig zijn om de effectiviteit van een middel te kunnen beoordelen.
Lees het artikel van het NtvG (inlog noodzakelijk)
Lees het artikel van NTVH
Bekijk het Orphan Drug Access Protocol
 
ZonMw/PharmaNL-subsidie voor Paul Janssen Futurelab
LUMC en Paul Janssen Futurelab ontwikkelen nieuwe moderne learning-by-doing online cursussen voor post-graduate (bio)medische en farmaceutische professionals die een geneesmiddel, ATMP of vaccin willen ontwikkelen en naar de markt en patiënt willen brengen.
Lees het LinkedIn bericht
Voucher versterking regionale monodisciplinaire organisatiegraad eerstelijnszorg
Subsidieoproep Versterking organisatie eerstelijnszorg
Voor het opzetten, inrichten, uitbreiden en/of versterken van de regionale monodisciplinaire organisatiegraad zijn nu zogenoemde vouchers beschikbaar. Hiermee kunnen eerstelijnsprofessionals met een afvaardiging en met mandaat deelnemen aan het regionale eerstelijnssamenwerkingsverband en de regiotafels.
Bekijk de subsidieoproep
Toekenningen HTA Methodologie Ronde 2
ZonMw-programma HTA Methodologie Ronde 2
5 projecten gaan van start om uitkomstmaten te ontwikkelen en/of valideren voor waardebepaling van technologieën ingezet binnen de niet-curatieve zorg. Deze nieuwe methoden moeten leiden tot betere besluitvorming over de inzet van technologieën in de niet-curatieve zorg door deze beter te kunnen evalueren. Het beter kunnen bepalen van de waarde helpt bij het passend inzetten ervan.
Lees het nieuwsbericht
Meer kansen voor wetenschappelijk onderzoek samen
Als openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers meer gaan samenwerken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, kunnen meer patiënten worden bereikt en is de kans op subsidie groter. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers heeft financiële middelen beschikbaar gesteld om een ‘onderzoeksverbinder’ aan te stellen.
Lees het nieuwsbericht (inlog noodzakelijk)
Sluiskandidaten 2e helft 2024
Horizonscan geneesmiddelen
Het Zorginstituut heeft 13 nieuwe geneesmiddelen aangekondigd als kandidaat voor de sluis. Het gaat om geneesmiddelen die naar verwachting in de tweede helft van 2024 worden toegelaten op de markt. In de aankondigingsbrief wordt ook de stand van zaken genoemd over eerder aangekondigde sluiskandidaten.
Lees het nieuwsbericht
Lees de Sluiskandidatenbrief
Belofte aan patiënt en cliënt om vaart te maken met medicatieoverdracht
Het programma Medicatieoverdracht werkt aan goede, complete elektronische overdracht van medicatiegegevens in de hele keten van zorgverleners. Na diverse vertragingen in het programma is door de betrokken partijen de belofte gedaan aan patiënten en cliënten dat zij zich maximaal inspannen.
Lees het nieuwsbericht
Ook in het nieuws
Carla Hollak gekozen tot lid van de KNAW
Agnes Kant benoemd tot bijzonder hoogleraar
SET-projecten resulteren in mooie opbrengsten voor de cliënten en medewerkers
Eric Boersma benoemd als vicevoorzitter van het CBG
SIR: 5 nieuwe kennisdocumenten beschikbaar voor de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie
Aspirine maakt belofte bij borstkanker niet waar (bevat link naar publicatie)
Advies - vergoed selumetinib (Koselugo®) voor de behandeling van goedaardige tumoren bij kinderen met neurofibromatose type 1 (NF1)
Praktijkvoorbeelden en achtergrond
Hoogleraar IC-verpleegkundige: van het bed naar de wetenschap
Interview Frederique Paulus
Frederique Paulus begon als IC-verpleegkundige en is nu hoogleraar intensive care, waar ze kritisch onderzoek doet naar de effectiviteit van behandelingen, zoals vernevelen en ballonneren.
Bekijk het GGG-project 836021016
Bekijk het implementatieproject 10140162210005
Bekijk de Pecha Kucha van Frederique, opgenomen tijdens het GGG-congres 2023
Lees het interview
‘Ik voelde me nog dezelfde ambitieuze gynaecoloog, maar je wordt gezien als risico’
Interview met Annelien Oosterbaan
Annelien Oosterbaan was bijna gynaecoloog toen Parkinson bij haar werd vastgesteld. Nu zet ze zich als arts, onderzoeker en sporter in voor lotgenoten. Tijdens het GGG-congres op 11 april sprak zij op het plenaire podium hierover samen met nog 2 zorgprofessionals 
Bekijk de terugblik van het GGG-congres 2024
Lees het interview
‘We willen de onderzoeksresultaten sneller in de richtlijnen’
Interview met Teus van Barneveld (FMS)
Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten en ZonMw werken al sinds 2014 samen om onderzoeksresultaten snel op te nemen in de richtlijnen. De samenwerking is met een raamovereenkomst geformaliseerd. Kennisinstituut-directeur Teus van Barneveld constateert dat er al veel successen zijn geboekt.
Lees het interview
Rationeel voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen
Interview met Marloes Dankers
Nieuwe middelen bieden extra behandelmogelijkheden, maar de risico’s zijn vaak onbekend, zegt apotheker Marloes Dankers. Zij deed onderzoek naar de keuzes en visies van zorgverleners in de eerste lijn ten aanzien van nieuwe middelen.
Lees het interview (inlog noodzakelijk)
‘Het is hard nodig medicijnmythes te doorbreken’
Blog Carla Vos
De medicijnvoorziening in Nederland staat onder druk. In een blog licht directeur VIG Carla Vos haar visie toe op de oorzaken op het gebied van betaalbaarheid en beschikbaarheid van medicijnen. Dit doet zij door 3 vragen te beantwoorden: stijgen de medicijnuitgaven in Nederland, geven we teveel uit aan geneesmiddelen, en zijn geneesmiddelenprijzen zo hoog dat ze andere zorg verdringen?
Bekijk de publicatie 'Medicijnmythes'
Lees de blog
Agenda
Save the date: congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2025
Noteer alvast in uw agenda
De datum voor het volgende congres Goed Gebruik Geneesmiddelen is bekend: Noteer 10 april 2025 alvast in uw agenda.
Noteer in uw agenda
Prisma-symposium 
28
mei
 
09.00 - 17.00 uur,
Double Tree Hilton, Amsterdam
Krachtenbundeling voor zeldzame ziekten en drug repurposing (FAST)
3
jun
 
12.30 - 18.00 uur,
De Vereeniging, Nijmegen
Informatiebijeenkomst Open ronde 2026 DoelmatigheidsOnderzoek
4
jun
 
13.00 - 15.00 uur,
Online
Netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging
4
jun
 
11.30 - 18.00 uur,
De Eenhoorn, Amersfoort
NHG-Wetenschapsdag 2024: samen het verschil maken, nu en straks
6
sep
 
10.00 - 17.00 uur,
De Doelen, Rotterdam
Congres Zorgevaluatie 'Samen kiezen én delen'
13 juni 2024, 9.00 - 17.00 uur, Beatrixtheater Utrecht
Passende zorg draait steeds meer om het maken van keuzes: welke rol speelt zorgevaluatie daarin? Hoe kunnen we kennis uit onderzoek delen zodat nieuwe inzichten zo snel mogelijk landen in de praktijk? En welke samenwerkingspartners heb je nodig om zorgevaluatie tot een succes te maken? Tijdens het congres gaan we met elkaar in discussie over de uitdagingen die hierbij komen kijken.
Programma en aanmelden
Congres COVID-19: van pandemie naar pandemisch paraat
16
sep
 
09.30 - 16.30 uur,
Gooiland, Hilversum
Save the date - Domusdag: Het medisch consult als ontmoeting (KNMG)
10
okt
 
9.30 - 17.45 uur,
1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
FIGON Dutch Medicines Days 2024
16-17
okt
 
Theater De Lievekamp, Oss
  
Subsidie
GGG-subsidierondes
Binnenkort open:
  • Open Ronde 14 (4 juli 2024)
  • STIP Ronde 5b (9 juli 2024)
Houd de pagina 'Subsidies' in de gaten.
naar subsidiepagina
Deadline: 12 juni 2024, 14.00 uur
Biomedische kennishiaten post-COVID
Deadline: 9 juli 2024, 14.00 uur
Lerend netwerk samenwerking eerstelijnszorg
Deadline: 24 september 2024, 13.00 uur
KCE Trials 2024 investigator-led call on comparative effectiveness studies
Deadline: 4 oktober 2024, 14.00 uur
Samenwerkende GezondheidsFondsen: Subsidieoproep voor de doorontwikkeling van humane meetmodellen
Deadline: 31 december 2024, 14.00 uur
Voucher versterking regionale monodisciplinaire organisatiegraad eerstelijnszorg
 
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl
Lees meer over het onderwerp Geneesmiddelen

Programmapagina Goed Gebruik Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube