Uitgebreid verslag met presentaties en foto's van het GGG-congres en ZonMw Parel voor Landelijke Farmacotherapie Eindtoets
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Uitgebreide terugblik van het GGG-congres met verslagen, presentaties en foto's en de uitreiking van een ZonMw Parel voor Landelijke Farmacotherapie Eindtoets.

Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
April 2024
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2024  'Schakelen naar de toekomst'
Uitgebreide terugblik

We kijken terug op een zeer geslaagd GGG-congres! De enthousiaste aanwezigheid van 650 deelnemers en de inzet van sprekers, sessievoorzitters en panelleden maakten dit 11e congres mogelijk. Van het congres is een uitgebreid verslag gepubliceerd met sessieverslagen, foto’s, video’s en de gehouden presentaties. 
De datum voor het volgende congres is al bekend: houd donderdag 10 april 2025 alvast vrij in uw agenda!

bekijk onze uitgebreide terugblik op het congres
Parel voor Landelijke Eindtoets Farmacotherapie
GGG-project
Lange tijd leerden artsen in hun basisopleiding maar weinig over hoe je geneesmiddelen goed voorschrijft en het effect ervan monitort. De Landelijke Farmacotherapie Eindtoets bracht daar verandering in. De ontwikkelaars Kees Kramers en Jelle Tichelaar ontvingen op 11 april tijdens het GGG-congres een ZonMw Parel voor hun werk.
Lees het nieuwsbericht
Lees het nieuwsbericht van CWZ.nl
Bekijk het GGG-project 83600095004
Bekijk het vervolgproject 836000950041
Lees het interview met Kees kramers en Jelle tichelaar
Stand van zaken GGG-subsidierondes

Naast de lopende subsidierondes verwachten we, onder voorbehoud, in 2024 nog GGG-subsidierondes voor:

  • STIP Ronde 5b: Q3 2024  
  • Open Ronde 14: jun/jul 2024 
Bekijk de planning van de komende subsidierondes en een overzicht van de lopende subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten
Projectresultaten
Zoledronaat niet zinvol bij beenmerglaesies
Projectnummer 836041007
Patiënten met knieartrose en beenmerglaesies werden in deze studie behandeld met zoledronaat wat vooral wordt gebruikt bij osteoporose. Helaas was er geen merkbaar effect op kraakbeendikte, de belangrijkste maatstaf. Pijn en functieverbetering in de behandelde groep waren niet significant verschillend van de placebogroep. Hiermee lijkt de behandeling van mensen met knieartrose en beenmerglaesies met zoledronaat niet zinvol.
Projectleider: dr. S.C. Mastbergen UMC Utrecht
Feverkidstool is nu medisch hulpmiddel
Projectnummer 8360410011
De 'Feverkidstool' is geïmplementeerd in de kindergeneeskundige routinepraktijk als medisch hulpmiddel na grondig vooronderzoek, ontwerp, productie, verificatie, validatie en klinische evaluatie. Alle vereiste regelgeving voor technische documentatie is gevolgd, en risico's voor klinisch gebruik zijn afgedekt.
Projectleider: dr. R. Oostenbrink, Erasmus MC
Dit project is een vervolg op studie 836041001
Effect adalimumab bij ziekte van Crohn niet vastgesteld
Projectnummer 848050009
Deze studie vergeleek de effectiviteit, veiligheid en kosten van adalimumab als eerstelijns behandeling voor patiënten met de ziekte van Crohn met standaard corticosteroïden. De studie is voortijdig gestopt, omdat de inclusie van patiënten niet haalbaar bleek.
Projectleider: dr. M.J.Pierik, Maastricht UMC+
Test naar erfelijke oorzaken van afweerstoornissen bewijst zijn waarde 
Projectnummer 846002001
Bij 165 patiënten is gekeken naar de waarde van het inzetten van een genetische test in een vroege fase van de diagnostiek naar afweerstoornissen. Bij 25% van de kinderen en 10% van de volwassenen gaf de test een verklarende diagnose. Hiermee heeft de test zijn waarde bewezen. Verder bleek dat wanneer er een diagnose gesteld kon worden, dit altijd direct een belangrijk effect had zoals het tijdig instellen van de juiste behandeling.
Projectleider: dr. J.M. Montfrans, UMC Utrecht
Nieuws
Brede programmering cruciaal voor goed gebruik geneesmiddelen
ZonMw-magazine Impuls
In het relatiemagazine van ZonMw, Impuls, is een artikel opgenomen over het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen. Betrokkenen van het eerste uur Saco de Visser en Benien Vingerhoed vertellen over de (lange) weg van signaleren naar de start van het programma. 
Lees het artikel in Impuls
Lees het hele magazine
Promotie Aimée Linkens
GGG-project in het nieuws
Op 16 mei promoveert Aimée Linkens op een deel van de CHECkUP studie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De nog lopende CHECkUP studie kijkt of wekelijkse geautomatiseerde medicatiereviews met een uitgebreide set medische beslisregels het aantal ziekenhuisheropnames onder ouderen kan verminderen.
Bekijk het GGG-project 848016012
Lees het proefschrift van Aimée
IVM Medicijnjournaal
In het Medicijnjournaal van april is onder meer aandacht voor de digitale voorzetkamer om therapietrouw te verbeteren bij patiënten met astma of COPD, aanpassing van de dosis levothyroxine bij zwangerschap en het gebruik van ondansetron bij uitdroging bij kinderen met buikgriep.
Bekijk het Medicijnjournaal
Bekijk het GGG-project 836031001
Bekijk het GGG-project 1014016221004
Online database geïmplementeerd in website REMEDi4ALL
REMEDi4ALL heeft een online open-acces database gelanceerd. Funders kunnen hier hun financieringsmogelijkheden voor Drug Repurposing publiceren, zodat deze beter vindbaar zijn voor aanvragers van subsidie. 
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de database
Eindrapportage deelprogramma Regulatoire Pandemische Paraatheid
ZonMw-programma Regulatoire Pandemische Paraatheid
De overkoepelende eindrapportage beschrijft de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen om de regulatoire pandemische paraatheid van Nederland te versterken. Er is onder meer gekeken naar de thema’s Drug Rediscovery, Farmacovigilantie, Remote Monitoring en Geneesmiddelen voor Geavanceerde Therapie (ATMP’s). 
Lees het nieuwsbericht
Antibioticagebruik in het verpleeghuis
Programma Huisartsengeneeskunde en Ouderengeneeskunde
Het voorschrijven van antibiotica voor mogelijke urineweginfecties bij verpleeghuisbewoners is in bijna 1 op de 3 gevallen niet nodig. Onderzoekers stellen aanbevelingen voor in de vorm van interventies en producten voor artsen, verpleegkundigen en verzorgenden en informatiebrieven voor patiënten.
Bekijk het project en de producten
NWO en ZonMw ondertekenen verklaring ter bevordering van open onderzoeksinformatie
ZonMw en NWO ondertekenden onlangs de Barcelona Declaration on Open Research Information. Dit nieuwe internationale initiatief wil de open beschikbaarheid van onderzoeksresultaten bevorderen. Specifiek richt het zich op het toegankelijk maken van bibliografische metadata, de informatie over de data. 
Lees het nieuwsbericht
Heart4Data wil meer steun voor versnelling hergebruik gezondheidsdata
GGG-project in het nieuws
Het Dutch Cardiovasculair Alliance (DCVA) consortium Heart4Data zet in op automatisering en hergebruik van data, om de zorg voor hart- en vaatziekten te verbeteren. De DCVA zoekt daarom naar mogelijkheden en samenwerkingen om zorgevaluatie en passende zorg beter mogelijk te maken.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848090002
Bekijk het GGG-project 8480092210002
Lees het interview met consortiumleider Folkert Asselbergs
Promotie Luuk Schipper
Personalised Medicine 
Op wereld DNA-dag, 25 april, promoveerde Luuk Schipper aan de Universiteit van Utrecht. Zijn promotieonderzoek gaat onder andere over de toepassing van compleet DNA-onderzoek voor patiënten met uitgezaaide kanker. De studie toont aan dat het structureel verzamelen van data van patiënten de zorg voor de patiënten van morgen kan verbeteren.
Lees het nieuwsbericht
Lees meer over de WIDE studie (pagina 3)
Vacatures binnen het team Geneesmiddelen
Momenteel zijn wij op zoek naar een programmamanager en een communicatiemedewerker ter uitbreiding van ons team. De functie voor communicatiemedewerker betreft een combinatiefunctie waarbij 50% van de werkzaamheden voor het team Geneesmiddelen zijn en 50% voor het team Innovatie & Ontwikkeling.
Bekijk de vacatures op Werken bij ZonMw
Subsidie voor 29 vernieuwende onderzoeksteams
ZonMw Open Competitie Ronde 2023
Met de financiering uit de ZonMw Open Competitie ronde 2023 kunnen 29 onderzoeksgroepen innovatieve team science-initiatieven ontplooien, die bijdragen aan vernieuwing binnen de fundamentele (bio)medische wetenschap en de gezondheidszorg op de lange termijn.
Lees het nieuwsbericht
17 beginnende wetenschappers gaan de grenzen over met hun onderzoek
Rubiconbeurs ZonMw en NWO
Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers deze mogelijkheid. 17 laureaten vertrekken voor maximaal 24 maanden naar een instituut binnen of buiten Europa.
Lees het nieuwsbericht
IVM start met Post-COVID journaal
Na 4 jaar het Coronanieuws te hebben verzorgd, zet het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) de journaalreeks voort, nu onder de naam Post-COVID journaal. Elke 2 maanden brengt het IVM een journaal uit.
Bekijk de meest actuele uitzending hier
KNMP, NVZA en NFU doen onderzoek naar geneesmiddelenverspilling
Apothekers kunnen in een vragenlijst verbeterinitiatieven aangeven voor het tegengaan van geneesmiddelenverspilling. Dit draagt bij aan het onderzoek om mogelijke oorzaken van geneesmiddelenverspilling te identificeren en suggesties voor verbeteringen in kaart te brengen.
Lees het nieuwsbericht
CCMO start pilot wetenschappelijk advies
Op 8 april startte de CCMO een pilot naar de haalbaarheid van het zelfstandig geven van wetenschappelijk advies als mogelijk nieuwe taak van de CCMO. De pilot loopt tot 31 oktober 2024.
Lees het nieuwsbericht
Ook in het nieuws
Het kabinet stelt tot € 108 miljoen beschikbaar voor meer technologie in zorg- en welzijn
Besparingen door inzet biosimilars lopen op tot bijna 800 miljoen euro per jaar
Switchwiki: patiënt op onderbouwde wijze laten switchen van psychofarmaca (inlog noodzakelijk)
Nieuw antibioticum effectief bij multiresistente bacteriën
9,5 miljoen euro voor snellere ontwikkeling van medicijnen en vaccins tegen infectieziekten
Hybride thuismonitoring bij COPD vermindert aantal ziekenhuisopnames
Praktijkvoorbeelden en achtergrond
Bij drug repurposing draait het om het belang van redelijkheid
Interview met Saco de Visser
Drug repurposing kan een snelle route naar nieuwe, betaalbare behandelingen zijn, maar dan moeten alle betrokken partijen zich redelijk opstellen. Dat benadrukt dr. Saco de Visser, wetenschappelijk directeur van FAST. Hij erkent hoe moeizaam het verenigen van belangen op dit gebied soms verloopt.
Lees het interview
Partners voor Zorg | Gepersonaliseerde medicijnen vereisen nieuw onderzoek
In een podcast vertellen Rick Hendrick (Novartis Nederland) en Bart Scheerder (UMC Groningen en DCRF), over de veranderingen, uitdagingen en kansen in het klinische medicijnonderzoek in Nederland.
Luister de podcast
Agenda
Save the date: congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2025
Noteer alvast in uw agenda
De datum voor het volgende congres Goed Gebruik Geneesmiddelen is bekend: Noteer 10 april 2025 alvast in uw agenda.
Noteer in uw agenda
Congres Zorgevaluatie 'Samen kiezen én delen'
13 juni 2024, Beatrixtheater Utrecht
Passende zorg draait steeds meer om het maken van keuzes: welke rol speelt zorgevaluatie daarin? Hoe kunnen we kennis uit onderzoek delen zodat nieuwe inzichten zo snel mogelijk landen in de praktijk? En welke samenwerkingspartners heb je nodig om zorgevaluatie tot een succes te maken? Tijdens het congres gaan we met elkaar in discussie over de uitdagingen die hierbij komen kijken.
Programma en aanmelden
Prisma-symposium 
28
mei
 
09.00 - 17.00 uur,
Double Tree Hilton, Amsterdam
Informatiebijeenkomst Open ronde 2026 DoelmatigheidsOnderzoek
4
jun
 
13.00 - 15.00 uur,
Online
Netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging
4
jun
 
11.30 - 18.00 uur,
De Eenhoorn, Amersfoort
NHG-Wetenschapsdag 2024: samen het verschil maken, nu en straks
6
sep
 
10.00 - 17.00 uur,
De Doelen, Rotterdam
Congres COVID-19: van pandemie naar pandemisch paraat
16
sep
 
09.30 - 16.30 uur,
Gooiland, Hilversum
Save the date - Domusdag: Het medisch consult als ontmoeting (KNMG)
10
okt
 
9.30 - 17.45 uur,
1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
Save the date: FIGON Dutch Medicines Days 2024
16-17
okt
 
Theater De Lievekamp, Oss
 
Subsidie
Deadline: 7 mei 2024, 14.00 uur
Onderzoeksprogramma Dementie: Werkpakket 4: Veelbelovende innovatieve therapieën - Voorbereidende fase (fase 1)
Deadline: 7 mei, 14.00 uur
Onderzoeksprogramma Dementie: Werkpakket 4: Veelbelovende innovatieve therapieën - Ontwikkelfase (fase 2)
Deadline: 7 mei 2024, 14.00 uur
Health Holland: Veelbelovende Innovatieve Therapieën voor Dementie 
Deadline: 4 juni 2024, 14.00 uur
Fundamenteel Onderzoek: Off Road 2024
Deadline: 24 september 2024, 13.00 uur
KCE Trials 2024 investigator-led call on comparative effectiveness studies (open vanaf 21 mei 2024)
 
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl
Lees meer over het onderwerp Geneesmiddelen

Programmapagina Goed Gebruik Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube