GGG-congres: uitbreiding programma, Frank Hoentjen over het gebruik van adalimumab bij de ziekte van Crohn en veel informatie over de lopende subsidierondes.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

GGG-congres: uitbreiding programma, Frank Hoentjen over het gebruik van adalimumab bij de ziekte van Crohn en veel informatie over de lopende subsidierondes. 

Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Maart 2024
Uitbreiding programma Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen
De aanmeldingen voor het congres verlopen voorspoedig. Aanmelden voor het congres kan nog tot maandag 8 april 09.00 uur. 

In aanvulling op de sessieronde In gesprek, waar boven verwachting veel aanmeldingen voor kwamen, bieden we in het kader van gezonde leefstijl een korte energieke stoelyoga sessie aan van 13.15 - 13.45 uur. 

Daarnaast kunt u natuurlijk de volledige lunchtijd benutten om in de Foyer te netwerken en kennis uit te wisselen met de overige aanwezigen. Ook kunt u de stand over Patiëntenparticipatie bezoeken. Wilt u liever even naar buiten? Bij de ingang van 1931 is een picknickplaats waar u bij goed weer gebruik van kunt maken of u kunt een korte wandeling maken in de omgeving.  

Er zijn inmiddels al een aantal accreditaties verleend voor het congres, check onze website regelmatig voor nieuwe informatie hieromtrent. 
bekijk het programma en aanmelden
Minder injecties kán, maar alleen met maatwerk per Crohn-patiënt
Interview met Frank Hoentjen
De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking. Het medicijn adalimumab remt het immuunsysteem en kan de ziekte onder controle houden. Maar het kent ook bijwerkingen, zoals infectierisico’s en spuitreacties. En het gaat gepaard met hoge kosten. Patiënten die dat willen, kunnen ook met minder injecties af, zo bleek uit de LADI-studie.
Bekijk het GGG-project 848015002
Frank Hoentjen spreekt tijdens het GGG-congres in de sessie 'GGG van A tot Z: projectresultaten in vogelvlucht (2)'. Bekijk het congresprogramma
Lees het interview
Stand van zaken GGG-subsidierondes

Naast de lopende subsidierondes verwachten we, onder voorbehoud, in 2024 nog GGG-subsidierondes voor:

  • STIP Ronde 5b: Q3 2024  
  • Open Ronde 14: jun/jul 2024 
Bekijk de planning van de komende subsidierondes en een overzicht van de lopende subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten
Projectresultaten
Bloeddrukverlager doorslikken rondom grote operatie?
Projectnummer 848018007
Het onderzoek naar het al dan niet blijven gebruiken van angiotensineremmers rondom een grote operatie om nierschade te voorkomen is voortijdig gestopt. De inclusie bleek om meerdere redenen niet realiseerbaar. 
Projectleider: Dr. J.A.R. van Waes, UMC Utrecht
Goede resultaten verkorte toediening eculizumab bij aHUS 
Projectnummer 836031008
In deze studie is, mede vanwege de hoge prijs, toediening van eculizumab bij patiënten met aHUS verkort. Bij de meeste patiënten kan na 3 maanden worden gestopt en bij een terugval kan weer veilig worden gestart. Ook bij langer gebruik kan het interval worden verruimd. Dit geeft betere kwaliteit van leven naast een grote kostenbesparing.
Projectleider: Prof. dr. N.C.A.J. van de Kar MD PhD
Dit project ontving in 2018 een Parel
Nieuws
Promotie Stijn Hogervorst
GGG-project in het nieuws
Op 8 maart promoveerde Stijn Hogervorst aan de Vrije Universiteit op het proefschrift ‘Implementation and scalability of primary care interventions to improve patients medication use; bridging research and practice’. In het proefschrift zijn 2 artikelen vanuit het Make-It consortium opgenomen, dat mogelijk wordt gemaakt door het GGG-programma.
Lees het LinkedIn bericht
Lees het proefschrift
Bekijk de publicatie
Bekijk het GGG-project 848024001
REMEDi4ALL enquête
Doelstelling van het REMEDi4ALL-project is onder meer het verbeteren van het Europese beleidsklimaat om ervoor te zorgen dat Drug Repurposing beter kan worden gefaciliteerd en versneld. Om een volgende stap te zetten heeft het project hulp nodig bij het prioriteren van de meest relevante thema’s. Dit doen zij met een enquête die in juni wordt verspreid. Wilt u helpen en de enquête ontvangen? 
Meld u aan voor de enquête
Transitiestudies van CTD naar CTR
Informatie vanuit CCMO
Op 31 januari 2022 trad de Clinical Trials Regulation (CTR) in werking met een overgangsperiode van 3 jaar. Voor het einde van de overgangsperiode moeten alle geneesmiddelenstudies die zijn goedgekeurd op grond van de Clinical Trials Directive (CTD) en die na 30 januari 2025 nog lopen worden overgezet naar de CTR. Deze ‘transitiestudies’ moeten worden geregistreerd in het nieuwe portaal voor geneesmiddelenonderzoek: CTIS (Clinical Trials Information System) en vóór 31 januari 2025 door alle betrokken lidstaten zijn goedgekeurd.
Lees het nieuwsbericht op de website van CCMO
Nieuwe financiering voor onderzoek vrouwspecifieke aandoeningen
Extra impuls
Er is te weinig kennis over gezondheidsproblemen die alleen vrouwen treffen. Dit heeft grote impact op de kwaliteit van leven, en kost de samenleving miljarden per jaar. Het ministerie van VWS stelt geld beschikbaar waarmee binnen ZonMw een kennisprogramma vrouwspecifieke aandoeningen kan worden opgezet.
Lees het nieuwsbericht
Platform met medicijndoseringen op maat voor zwangere vrouwen
Op een gezamenlijk platform verzamelen en delen Radboudumc, Moeders van Morgen Lareb en Maastricht UMC+ adviezen over geschikte medicijndoseringen tijdens de zwangerschap, gebaseerd op onderzoek bij zwangere vrouwen. Deze zijn over het algemeen lastig te geven omdat wetenschappelijk bewijs vaak ontbreekt. Met behulp van onder meer computermodellen komt hier nu verandering in.
Lees het nieuwsbericht
  
ZonMw en Kennisinstituut versterken samenwerking
Sinds 2014 werken ZonMw en het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten nauw samen om de resultaten van medisch wetenschappelijk onderzoek sneller op te nemen in richtlijnen voor de medisch-specialistische zorg. Vanwege succesvolle resultaten besloten beide organisaties deze samenwerking verder te versterken in een raamovereenkomst. 
Lees het nieuwsbericht
IVM Medicijnjournaal
In het IVM Medicijnjournaal van maart is onder meer aandacht voor vaccinatie tegen het RS virus en studies naar onnodig voorschrijven van medicatie bij ADHD.
Bekijk het IVM Medicijnjournaal
  
Ook in het nieuws
Kan oud diabetesmedicijn nieuwe behandeling zijn voor MS?
Tweede medicijn voor behandeling van ALS goedgekeurd 
Wiskundig model helpt prematuren aan een optimale dosis geneesmiddel (inlog noodzakelijk)
Combineren van medicijnen en kruidenmiddelen: onderschat gevaar
Onderzoekers gaan 6000 al bestaande medicijnen testen op acute leukemie bij baby’s
Onderzoek naar aanbevelingen HARM-Wrestling en Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid
Opties voor thuismonitoring bij patiënten met hartfalen (inlog noodzakelijk)
Podcast: De kracht van het placebo-effect
Terugblik RSNN webinar ‘Klinisch onderzoeksklimaat in Nederland’
Advies dosisverhoging levothyroxine niet altijd opgevolgd
AI-model voorspelt huidkankerrisico volgens studie beter dan arts
Butylscopolamine heeft beperkte plaats bij nierstenen
Praktijkvoorbeelden en achtergrond
Informatie over medicijnen moet begrijpelijker en eenduidiger
Interview met Gudele Boland
Iemand die in armoede leeft overlijdt gemiddeld 7 tot 8 jaar eerder dan iemand met een hoog inkomen. Strategisch adviseur Gudule Boland van Pharos gaat in op de rol die begrijpelijke informatie speelt bij gezondheidsverschillen en hoe het beter kan.
Lees het interview
Sluismiddelen: alle ins en outs
Soms valt de prijs van een nieuw geneesmiddel dusdanig hoog uit dat het niet meteen wordt toegelaten tot de basisverzekering. Of een middel gaat in potentie door een zeer groot aantal patiënten gebruikt worden waardoor de kosten toch oplopen. Voor deze gevallen is de ‘sluis’ opgezet. Welke criteria worden hiervoor gehanteerd? En hoe komt men tot een verdere beoordeling?
Lees het artikel
Agenda
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 'Schakelen naar de toekomst'
Kom ook op 11 april naar 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
Naast 2 plenaire sessies zijn er 14 subsessies verspreid over 2 rondes en een extra 'In gesprek' ronde voor geïntereseerden.
Bekijk het volledige programma
Nu aanmelden
Congres Zorgevaluatie 'Samen kiezen én delen'
13 juni 2024, Beatrixtheater Utrecht
Passende zorg draait steeds meer om het maken van keuzes: welke rol speelt zorgevaluatie daarin? Hoe kunnen we kennis uit onderzoek delen zodat nieuwe inzichten zo snel mogelijk landen in de praktijk? En welke samenwerkingspartners heb je nodig om zorgevaluatie tot een succes te maken? Tijdens het congres gaan we met elkaar in discussie over de uitdagingen die hierbij komen kijken.
Programma en aanmelden
Jubileumsymposium CCMO
5
apr
 
09.00 - 18.30 uur, TivoliVredenburg, Utrecht 
Prisma-symposium 
28
mei
 
09.00 - 17.00 uur,
Double Tree Hilton, Amsterdam
Netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging
4
jun
 
11.30 - 18.00 uur,
De Eenhoorn, Amersfoort
 
NHG-Wetenschapsdag 2024: samen het verschil maken, nu en straks
6
sep
 
10.00 - 17.00 uur,
De Doelen, Rotterdam
Save the date: FIGON Dutch Medicines Days 2024
16-17
okt
 
Theater De Lievekamp, Oss
Subsidie
Deadline: 18 april 2024, 14.00 uur
Fundamenteel Onderzoek - ZonMw Open Competitie 2024
Deadline: 24 april 2024, 14.00 uur
Antimicrobiële resistentie – Implementatie van AMR kennis in de praktijk
Deadline: 25 april 2024, 00.00 uur
Gender in Research Fellowships 2024
Deadline: 25 april 2024, 14.00 uur
KIC Antimicrobiële middelen voor preklinische pijplijn (NWO)
Deadline: 7 mei 2024, 14.00 uur
Onderzoeksprogramma Dementie: Werkpakket 4: Veelbelovende innovatieve therapieën - Voorbereidende fase (fase 1)
Deadline: 7 mei, 14.00 uur
Onderzoeksprogramma Dementie: Werkpakket 4: Veelbelovende innovatieve therapieën - Ontwikkelfase (fase 2)
Deadline: 7 mei 2024, 14.00 uur
Health Holland: Veelbelovende Innovatieve Therapieën voor Dementie 
Deadline: 24 september 2024, 13.00 uur
KCE Trials 2024 investigator-led call on comparative effectiveness studies (open vanaf 21 mei 2024)
  
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl
Lees meer over het onderwerp Geneesmiddelen

Programmapagina Goed Gebruik Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube