Schrijf je in voor het Congres Zorgevaluatie, meld je aan voor de informatiebijeenkomst van GGH en bekijk de gehonoreerde GGH fellows
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, maart 2024
Doelmatigheids-Onderzoek
 
Op 13 juni organiseren ZonMw, de Federatie Medisch Specialisten en het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG) het congres Zorgevaluatie ‘Samen kiezen én delen’. Passende zorg draait steeds meer om het maken van keuzes: welke rol speelt zorgevaluatie daarin? Hoe kunnen we kennis uit onderzoek delen zodat nieuwe inzichten zo snel mogelijk landen in de praktijk? Wat is jouw rol daarin? En welke samenwerkingspartners heb je nodig om zorgevaluatie tot een succes te maken? Tijdens het congres gaan we met elkaar in discussie over de uitdagingen die hierbij komen kijken. 
Bekijk het programma en meld je aan
Informatiebijeenkomst Open Ronde 7
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis
Het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis (GGH) organiseert op maandag 3 juni 2024 een online informatiebijeenkomst over de nieuwe subsidieronde, Open Ronde 7. In deze ronde wordt subsidie beschikbaar gesteld voor projectmatig, vergelijkend onderzoek over de doelmatigheid van innovatieve en bestaande hulpmiddelenzorg thuis.
Aanmelden
Nieuwe GGH-fellows gehonoreerd
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis
Binnen ZonMw Fellowships ronde 2 van het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis (GGH) is aan 3 fellows subsidie toegekend. Het fellowship is een persoonsgebonden stimuleringssubsidie voor een gepromoveerde kandidaat die praktijk, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek binnen de hulpmiddelenzorg in de thuisomgeving gaat combineren. 
Bekijk de fellows
ZonMw en Kennisinstituut versterken samenwerking met raamovereenkomst
Op 8 maart 2024 ondertekenden ZonMw-directeur Véronique Timmerhuis en Kennisinstituut-directeur Teus van Barneveld een raamovereenkomst om de succesvolle samenwerking tussen de organisaties verder te versterken en te intensiveren. Het uiteindelijke doel? De patiënt voorzien van de meest actuele evidence-based en passende zorg tegen aanvaardbare kosten voor de samenleving. 
Lees het nieuwsbericht
Versnellingsprogramma Duidingen 
Belangrijke aanbevelingen voor richtlijnherzieningen
In het Versnellingsprogramma Duidingen is door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) in samenwerking met Cochrane, ZonMw en het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG) gekeken hoe we tot een gestructureerde aanpak kunnen komen om de nieuwste kennis zo snel mogelijk in de richtlijnen te krijgen. Binnen het Versnellingsprogramma is het gelukt om de stap van publicatie van resultaten naar publicatie van de richtlijnmodule  van 5 á 7 jaar te verkorten naar een periode van 12 tot 26 maanden. Ook heeft het Versnellingsprogramma ons belangrijke aanbevelingen voor de toekomst van richtlijnherzieningen opgeleverd.
Lees het bericht
Start externe evaluatie programma DoelmatigheidsOnderzoek 
Evaluatie 2018-2023 
Het programma Doelmatigheids-Onderzoek (DO) wordt dit jaar geëvalueerd. Deze evaluatie start waar de evaluatie DO 2006-2017 is geëindigd en zal de afgelopen vijf jaar beslaan (2018 – 2023).
De evaluatie wordt begeleid door een externe evaluatiecommissie en uitgevoerd door TwynstraGudde. De commissie vertegenwoordigt de stakeholders van het programma DO en wordt voorgezeten door prof. dr. Pim van Gool. Het doel van de evaluatie is om te onderzoeken of het programma DO op koers ligt om de programmadoelstellingen te halen.
Het eindresultaat van de evaluatie wordt in het najaar 2024 verwacht en zal door ZonMw aangeboden worden aan het ministerie van VWS.
Bekijk de evaluatie 2006-2017
Toekenningen HTA Methodologie Ronde 2 
Methodologie voor waardebepaling van technologieën ingezet binnen de niet-curatieve zorg
In het voorjaar 2024 gaan 5 nieuwe projecten van start die uitkomstmaten gaan ontwikkelen en/of valideren voor waardebepaling van technologieën ingezet binnen de niet-curatieve zorg. Deze nieuwe methoden moeten leiden tot betere besluitvorming over de inzet van technologieën in de niet-curatieve zorg door deze beter te kunnen evalueren. Het beter kunnen bepalen van de waarde helpt bij het passend inzetten ervan.
Bekijk de projecten
Stand van zaken ZE&GG subsidierondes
Evaluatieonderzoek Zorgevaluatie & Gepast Gebruik
In februari zijn er totaal 26 aanvragen ingediend binnen 3 verschillende ZE&GG subsidierondes: 
  • Pilot Versneld Evalueren deel 1: 1 uitgewerkte aanvraag (plan van aanpak) gezamenlijk ingediend door 5 geselecteerde wetenschappelijke verenigingen.
  • Pilot Versneld Evalueren deel 2: 16 uitgewerkte aanvragen ingediend door zorginstellingen.
  • Ronde 2023 - Vragen van kennisagenda’s voor medisch specialistische zorg: 4 in co-creatie uitgewerkte aanvragen.
  • Ronde Systeeminbedding Cirkel van Gepast Gebruik - Agenderen: 1 in co-creatie uitgewerkte aanvraag. De definitieve sluitingsdatum van deze ronde is 13 augustus 2024 (batch 2).
Lees meer over de ZE&GG subsidierondes
Projectresultaten, praktijkvoorbeelden en achtergrond 
Wereldkankerdag
Zondag 4 februari was het Wereldkankerdag. Borstkanker is wereldwijd de meest gediagnosticeerde vorm van kanker bij vrouwen. In Nederland wordt jaarlijks bij circa 15.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Borstreconstructie na een borstverwijderingsoperatie ter behandeling van borstkanker heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt.

De resultaten van doelmatigheidsonderzoek laten zien dat Autologe vettransplantatie (AFT), ofwel lipofilling, in combinatie met externe expansie veilig en met goede resultaten toegepast kan worden als een nieuwe borstreconstructietechniek. Sinds 1 januari 2023 wordt deze behandeling vergoed uit het basispakket.

Voor de implementatie van deze nieuwe techniek in Nederlandse ziekenhuizen en het waarborgen van de kwaliteit heeft het project vervolgfinanciering ontvangen van ZonMw.
Bekijk het doelmatigheidsonderzoek en het implementatieproject
Lees meer over het onderwerp kanker
Duurzame financiering binnen de top-specialistische zorg
Hoe kunnen algemene zieken-huizen die zich bezighouden met topspecialistische zorg op een duurzame manier georganiseerd en gefinancierd worden?
De tussenrapportage van het TOVER-project geeft een aantal handvatten.
Nieuwe kennissyntheses implementatie beschikbaar
De kennisagenda implementatie brengt kennishiaten en vraagstukken op het gebied van implementatie in de gezondheidszorg in Nederland in kaart. Vanuit die kennisagenda heeft ZonMw twee kennissyntheses uit laten voeren.
Lees het bericht
Doppler-meting maakt duidelijk wanneer een kleine baby in de buik een probleem heeft
Als een ongeboren baby te klein lijkt voor de zwangerschapsduur is er mogelijk een groeiprobleem omdat de placenta niet goed werkt.
Een speciale echo, de Doppler-meting, maakt het mogelijk om te bepalen of de placenta van een relatief kleine baby in de baarmoeder goed functioneert.
Dankzij een nieuwe ZonMw-studie, die het Amsterdam UMC en het UMC Groningen hebben uitgevoerd in samenwerking met zeventien Nederlandse ziekenhuizen, kunnen artsen vaststellen of een kleine baby extra aandacht nodig heeft.
Lees het NOS bericht
Actueel
25 Jaar ZonMw: gezamenlijke reis naar passende zorg
In dit tweede jubileumartikel van 25 jaar ZonMw blikken we terug op onze bijdrage aan de beweging naar passende zorg. Deze beweging is niet nieuw, maar wel urgenter geworden. Vanuit veel van onze programma’s dragen wij bij aan kennisopbouw en kennisdeling over de verschillende principes van passende zorg. We vertellen u graag meer in dit artikel met enkele concrete voorbeelden en welke resultaten het tot nu toe al heeft opgeleverd.
Lees het artikel
In het kort
De-implementatie van steunkousenzorg in de wijk
Kwaliteitsraad Hulpmiddelen en Zorg van start
Studie: kunstmatige alvleesklier geeft diabetespatiënten beter leven
ZonMw en de Hartstichting samen aan de (hart)slag met burgerwetenschap
ZonMw en NWO zetten in op duurzame onderzoekssoftware
Subsidie
Zorgevaluatie en Gepast Gebruik - Systeeminbedding Cirkel van Gepast Gebruik (CvGG): Agenderen (op uitnodiging)
Deadline 30 juni 2024, 14:00 uur
Zorgevaluatie en Gepast Gebruik - Systeeminbedding Cirkel van Gepast Gebruik: Agenderen batch 2 (op uitnodiging)
Deadline 13 augustus 2024, 14:00 uur
Subsidie aanvragen voor doelmatigheidsonderzoek?
Op onze website staat een actueel overzicht met de subsidiemogelijkheden voor doelmatigheidsonderzoek.
Bekijk het overzicht
Bekijk het overzicht van alle subsidieoproepen op onze website.
Agenda
MDR/IVDR event

14
mrt
 
12:00 - 17:45,
Fort de Batterijen in Nieuwegein
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen
11
apr
 
09:00 - 16:30, Congrescentrum, 's-Hertogenbosch
Informatiebijeenkomst Open Ronde 7, GGH
03
juni
 
15:30 - 17:00,
Online
Congres Zorgevaluatie, Samen kiezen en delen
13
juni
 
09:00 - 17:00, Beatrixtheater Utrecht
Volg je ons al op LinkedIn?
Je vindt op onze Showcase belangrijke ontwikkelingen, praktijkvoorbeelden, subsidiemogelijkheden en onderzoek dat wij financieren. Zoals goede voorbeelden, tools, tips en tricks, onderzoeksmethodieken en behandelwijze(n) die het beste resultaat geven tegen aanvaardbare kosten. Zo werken we samen aan het versterken en delen van kennis met elkaar voor optimale zorg.
Deel, like en volg ons! 
Blijf op de hoogte
ZonMw geeft meer nieuwsbrieven uit, bent u geïnteresseerd? Geef u dan op via de ZonMw-website. Zo blijft u altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele subsidiemogelijkheden van ZonMw.
direct inschrijven
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube