Nieuws over GGG-subsidies, Geert Wanten over de meest effectieve strategie voor de dekolonisatie van de Staphylococcus aureus-bacterie en veel GGG-projecten in het nieuws.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuws over GGG-subsidies, Geert Wanten over de meest effectieve strategie voor de dekolonisatie van de Staphylococcus aureus-bacterie en veel GGG-projecten in het nieuws. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
November 2023
Stand van zaken GGG-subsidierondes
  • In de ronde Personalised Medicine Farmacogenetica kunnen projectideeën worden ingediend tot uiterlijk 9 januari 2024, 14.00 uur.
  • In Implementatie Ronde 2 hebben 2 projectideeën positief advies ontvangen voor het indienen van een uitgewerkte aanvraag. De deadline hiervoor is: 23 januari, 14.00 uur. 
  • In Onderzoek met Bestaande Data Ronde 1 hebben 15 projecten een positief advies ontvangen voor het indienen van een uitgewerkte aanvraag. De deadline hiervoor is 23 januari, 14.00 uur.
  • In Drug Rediscovery Ronde 6 zijn 4 projecten gehonoreerd.
  • Uiterlijk 14 december wordt de Drug Rediscovery Ronde 7 opengesteld voor projectideeën. 
Bekijk de planning van de komende subsidierondes en een overzicht van de lopende subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten
STIP Proeftuinen Therapietrouw Ronde 5a
GGG-subsidienieuws
Binnen STIP Ronde 5a is een overkoepelend samenwerkingsverband  gehonoreerd. STIP Ronde 5b is uitgesteld naar Q2 2024.  
Bekijk het overzicht van de gehonoreerde projecten STIP Proeftuinen Therapietrouw Ronde 4-5 
Bekijk de publicatie over het Make-It consortium, GGG-projectnummer 10140272310002
Darmfalenpatiënt met bacteriële infectie vaak beter af met alternatief voor antibiotica
Interview met Michelle Gompelman en Geert Wanten
Mensen met chronisch darmfalen krijgen voeding of vocht via de bloedbaan. Aan deze zogeheten totale parenterale voeding (TPV) zitten risico's, zoals katheterinfecties door de Staphylococcus aureus-bacterie. Neuszalf, antibacteriële zeep en mondspoeling lijken als behandeling effectiever dan een antibioticakuur.
(foto: Projectgroep met Geert Wanten en Michelle Gompelman tijdens haar promotie)
Bekijk het GGG-project 848015009
Lees het interview 
Projectresultaten
Onderzoek naar vroege versus late afbouw antidepressiva voortijdig beëindigd  
Projectnummer 848040001
In OPERA-monitor werd gekeken naar het herstel van depressie bij mensen die antidepressiva gebruikten. Na stabiel herstel van de depressie volgde een mogelijke deelname in het tweede onderdeel van de studie, de OPERA-afbouw, waarin de effecten van vroege afbouw werden vergeleken met die van latere afbouw. De financiering van OPERA is voortijdig beëindigd omdat te weinig deelnemers in aanmerking kwamen voor inclusie in OPERA-afbouw. 
Projectleider: dr. M. Bot, Amsterdam UMC
Nieuws
Medicijn tegen vaatafwijking werkt even goed met veel lagere dosering
GGG-project in het nieuws
Bij een groot deel van patiënten met een zeldzame aangeboren vaatafwijking blijkt dat een lage dosering sirolimus een afname in de grootte van de vaatafwijking geeft. Daarnaast treedt er verbetering op van de pijnklachten en kwaliteit van leven. Ook blijkt dat kinderen vaker en eerder reageren op behandeling dan volwassenen.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848015013
Jaargesprek bevordert therapietrouw bij chronische patiënten
GGG-project in het nieuws
Door het automatisch thuisbezorgen van medicijnen komen patiënten minder vaak naar de apotheek. Hierdoor heeft de apotheker weinig zicht op hoe zij omgaan met hun medicijnen. 3 apotheken in Amersfoort voeren jaargesprekken met patiënten die langdurig medicijnen slikken. Dit blijkt de therapietrouw te bevorderen.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848024024
Haloperidol blijft nuttig bij behandeling delier op intensive care
GGG-project in het nieuws
Hoewel de resultaten niet statistisch significant zijn heeft haloperidol op de intensive care een rol bij het behandelen van symptomen van delier. Patiënten kregen minder vaak rustgevende medicatie – benzodiazepines – of andere antipsychotica voorgeschreven en waren minder onrustig. Deze uitkomsten zijn aanwijzingen voor vervolgonderzoek, gericht op bepaalde symptomen als onrust in plaats van deliriumduur.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848041001
Sidrik-studie implementeert sick day-adviezen in de eerste lijn
GGG-project in het nieuws
Om acute nierschade te voorkomen tijdens sick days bij patiënten met een verminderde nierfunctie ontwikkelden apothekers en huisartsen in de regio Zwolle een nieuwe werkwijze voor veilig medicijngebruik. Uit het Sidrik-onderzoek blijkt dat patiënten de gegeven informatie vaak snel weer vergeten. ‘We nodigen daarom ook de mantelzorg uit voor het gesprek.’
Lees het nieuwsbericht (inlog noodzakelijk)
Bekijk het GGG-project 10140021910503
Lees het interview met Ellen Koster over dit project
Predictietool helpt om hoogrisicopatiënten te identificeren
Utrechtse onderzoekers ontwikkelden een tool waarmee aan de hand van verschillende variabelen voorspeld kan worden of een oudere patiënt na een ziekenhuisopname een verhoogd risico loopt om opnieuw opgenomen te worden als gevolg van zijn medicatiegebruik. ‘Openbaar apothekers kunnen een veel actievere rol spelen bij het voorkomen van deze heropnames’, aldus onderzoeker Britt Snijders.
Lees het nieuwsbericht (inlog noodzakelijk)
Gerelateerd aan GGG-project 10330032010002
Catharina Ziekenhuis van start met monitoringscentrum
Voor controle hoeven patiënten met COPD, COVID, influenza en zwangerschapsdiabetes niet altijd meer naar het ziekenhuis. Die vindt bij het Catharina Ziekenhuis plaats via thuismonitoring. 
Lees het nieuwsbericht
Gerelateerd aan GGG-project 10140292110006 
Drug repurposing als snelle route naar betaalbare nieuwe behandelingen
Demissionair minister Kuipers neemt rapport in ontvangst
Op donderdag 23 november nam demissionair minister Kuipers het advies van FAST in ontvangst over de Nederlandse positie in drug repurposing. FAST is van mening dat er goede mogelijkheden zijn om drug repurposing in te richten als snelle route naar betaalbare nieuwe behandelingen. 
Lees het nieuwsbericht
Proefschriftprijs Alan Abdulla en verdediging proefschrift Tim Ewoldt
GGG-project in het nieuws
Bij 60 procent van de IC-patiënten blijkt de standaarddosering antibiotica onvoldoende. Daardoor wordt de infectie niet voldoende behandeld en kan dit onnodig de ligduur op de IC en in het ziekenhuis verlengen. De oplossing ligt in het personaliseren van de dosis antibiotica. Alan Abdulla ontving de Proefschriftprijs voor dit onderzoek tijdens de NVZA Ziekenhuisfarmaciedagen. Tim Ewoldt verdedigt op 12 december zijn proefschrift 'Dose optimization of beta-lactam antibiotics and ciprofloxacin in critically ill patients’ over dit GGG-project.
Lees het nieuwsbericht over Alan Abdulla
Bekijk het LinkedIn bericht over Tim Ewoldt
Bekijk het GGG-project 848017008
Lees ook: Antibiotica op IC moeten op patiënt worden afgestemd
Oratie Martin Smalbrugge hoogleraar Ouderengeneeskunde
GGG-project in het nieuws
Vrijdag 10 november aanvaardde Martin Smalbrugge officieel zijn benoeming tot hoogleraar Ouderengeneeskunde. Voorafgaand aan de oratie vond een symposium plaats. 
Lees het nieuwsbericht
Lees de oratie
Bekijk het GGG-project 101400022210040 waarvan Martin Smalbrugge hoofdaanvrager is
Volg ons op LinkedIn
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over subsidierondes en projectresultaten? Heeft u interesse in meer achtergrondinformatie en interviews op het gebied van geneesmiddelen? Volg ons op LinkedIn ZonMw: Geneesmiddelen
Oproep: (langdurig) zieke zorgprofessionals voor bijdrage GGG-congres 
Bent u een medisch specialist, apotheker of huisarts en heeft u door (langdurige) ziekte zelf te maken gekregen met het gebruik van geneesmiddelen? Bent u hierdoor anders gaan kijken naar de uitoefening van uw beroep? Zoals op het gebied van therapietrouw, preferentiebeleid, medicatiebeschikbaarheid, verspilling of kosten? Of kijkt u misschien nu anders naar het geneesmiddelengebruik van uw patiënten? Op het ZonMw-congres Goed Gebruik Geneesmiddelen van 11 april 2024 zetten we dit onderwerp in de schijnwerpers tijdens het plenaire deel in de vorm van een filmpje dat we vooraf opnemen, en een gesprek met discussie tijdens de congresdag.
Heeft u interesse om hieraan mee te werken? Vertel uiterlijk 30 november in het kort uw verhaal in een mail naar gggcongres@zonmw.nl. Dan nemen wij contact met u op.
Programma Ethiek & Gezondheid vervult een behoefte en is van grote meerwaarde
ZonMw-programma Ethiek & Gezondheid
Op 31 oktober is het evaluatierapport over het programma Ethiek & Gezondheid over de periode 2012-2023 aangeboden aan het ministerie van VWS. De evaluatie laat zien dat het programma een grote meerwaarde heeft en positief heeft bijgedragen aan inzicht en kennis over concrete, actuele, ethische dilemma's of vragen op het gebied van ethiek en gezondheidszorg, zowel in beleid, praktijk en wetenschap.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de digitale publicatie met interviews met projectleiders
Implementeren met impact? Dat vraagt om effectieve kennissamenwerking
Een belangrijke sleutel om de impact van onderzoek en innovatie te vergroten ligt in productieve interacties tussen partijen. Maar hoe wordt er effectief samengewerkt? Wat kan/moet de rol van de financier(s) hierbij zijn? Volgens het onderzoek ‘Op weg naar effectieve kennissamenwerking’ zijn er 8 condities voor goede samenwerkingen te onderscheiden.
Lees het nieuwsbericht
E-health leidt tot betere samenwerking en bespaart 30 minuten per medewerker per week
Programma Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET)
Zorgorganisatie Omring startte in 2019 met de opschaling van e-health-toepassingen om de medicatietoediening efficiënter en veiliger te maken. Het resultaat? Flinke tijdsbesparingen, betere samenwerking in de regio én tevreden medewerkers. 
Lees het nieuwsbericht
Nieuwe projecten voor beantwoording kennisvragen Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde van start
Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde
7 nieuwe projecten starten in het programma Huisartsgeneeskunde. Hierbij zijn 2 projecten gerelateerd aan geneesmiddelen.
Lees het nieuwsbericht waarin de projecten worden voorgesteld
Nieuwsbrief DCRF
In de Nieuwsbrief DCRF van november onder meer een artikel over de uitdagingen en ervaringen met de invoering van de CTR vanuit het Erasmus MC en een nieuwsbericht over het Europees platform EUPATIconnect. Dit platform is nu ook toegankelijk voor Nederlandse EUPATI-fellows.
Lees de Nieuwsbrief DCRF
Nieuw onderzoeksprogramma staat in de steigers
Ontdek hoe ZonMw een ‘groene’ toekomst omarmt en zich inzet voor duurzame zorg en gezondheid. Van klimaatverandering tot vergroening van de zorgsector, ZonMw gaat de komende jaren meer aandacht besteden aan duurzaamheid.
Lees het interview met directeur Véronique Timmerhuis en adviseur Renata Klop
Subsidie toegekend voor de opleiding Implementatie Science Practitioner (ISP)
Subsidie vanuit 6 ZonMw-programma's
ZonMw wil met de Implementatie science practitioner (ISP) Fellowships de werelden van onderzoek en praktijk met elkaar verbinden door te investeren in ‘bruggenbouwers’ en ‘ambassadeurs’. Hiervoor is een consortium gevormd dat subsidie toegekend heeft gekregen voor het ontwikkelen en uitvoeren van de opleiding 'Implementatie Science Practitioner' (ISP).
Lees het nieuwsbericht
ZonMw viert jubileum met symposium 'Knowing How' en bijeenkomst voor  stakeholders
ZonMw 25 jaar
Het symposium 'Knowing HOW: 25 Years of Implementation Science and Practice' op 26 september stond in het teken van de opgebouwde implementatiekennis. Op 8 november organiseerde ZonMw een feestelijke bijeenkomst voor stakeholders. Samen vierden zij het 25-jarig jubileum van ZonMw én de verbouwing van het kantoor van ZonMw in Den Haag. Tijdens de bijeenkomst hield demissionair minister Ernst Kuipers een toespraak en vonden er 2 tafelgesprekken plaats. 
Bekijk de terugblik op het symposium op 26 september
Lees het nieuwsbericht over de stakeholdersbijeenkomst van 8 november
IVM Medicijnjournaal november
In het IVM Medicijnjournaal van november is onder meer aandacht voor het gebruik van CGRP remmers bij migraine, bijwerkingen bij gebruik van macrogol/elektrolyten en afbouwen van antidepressiva.
Bekijk het IVM Medicijnjournaal
Ook in het nieuws
Vrouw-manverschillen bij kanker: een eerste verkenning
Dorien Zwart benoemd tot hoogleraar
Promotie Marloes Dankers: ‘New medicines in primary care’
IKNL en Health Base verbeteren informatie rondom bijwerkingen bij oncolytica
Rapport ‘Kennisagenda Biomedisch Onderzoek post-COVID’ gepubliceerd
Interview Wim Stalman: De essentiële rol van de huisarts bij passende en duurzame zorg
Aris Prins (KNMP): 'Versterk de zorgfunctie van apothekers: politiek, benut ons potentieel'
POH Diabetes Anita Veuger: ‘Motiverende gespreksvoering helpt én vergroot de therapietrouw’
Slimmer ADHD-medicatie voorschrijven helpt overbehandeling verminderen (studie)
Eerder inzicht in effectiviteit nieuw geneesmiddel bij maagkanker
Praktijkvoorbeelden en achtergrond
‘Farmacogenetica krijgt echt een plek in de patiëntenzorg’
Oratie Jesse Swen
Gaan patiënten zich beter voelen door medicijnen of juist zieker? Dat kunnen we volgens hoogleraar Jesse Swen steeds beter voorspellen op basis van iemands DNA-profiel. De oratie ‘Op zoek naar FarmacoPerfectie’ van Jesse Swen vond plaats op 17 november.
Lees het artikel
Bekijk de subsidieoproep Personalised Medicine Farmacogenetica
Sekse en gender horen thuis in de opleiding van elke medisch specialist
Programma Gender en Gezondheid

Artsen die rekening houden met verschillen naar sekse en gender bieden een betere kwaliteit van zorg dan artsen die dat niet doen. De beschikbare kennis op het gebied van gendersensitieve geneeskunde groeit snel. Hoog tijd om deze kennis in de opleidingen van specialisten te integreren.
Lees het interview met Toine Lagro-Jansen
Bekijk de vlog van Loes Visser
Bekijk de factsheet over man-vrouwverschillen bij het voorschrijven van medicatie
Agenda
Save the date GGG-congres 2024:
donderdag 11 april
1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
Noteer alvast in uw agenda
V&VN Symposium Research Professionals
28
nov
 
09.30 - 16.30 uur,
LUMC Leiden
2-daagse cursus: Health Technology Assessment & Doelmatigheidsonderzoek in de gezondheidszorg
29
nov
 
Tweede cursusdag:
6 december
09.00 - 17.00 uur
Aristo Meeting Center, Utrecht Lunetten
DCRF symposium - Nationale Dialoog Klinisch Onderzoek
4
dec
 
14.00 - 17.00 uur, CCMO gebouw Den Haag
 
Online informatie- en matchmakingsbijeenkomst 'Modelleren voor Pandemische Paraatheid'
6
dec
 
10.00 - 12.00 uur, online
Domus Dag 2023: Cijferende dokters
9
dec
 
10.30 - 16.15 uur,
Antropia, Driebergen + Online
ZE&GG arts-onderzoekerdag
18
jan
 
13.30 - 17.00 uur,
Jaarbeurs Meet-Up Utrecht
 
Subsidie
Goed Gebruik Geneesmiddelen - Personalised Medicine Farmacogenetica
Deadline: 9 januari 2024, 14.00 uur
Bekijk de subsidieoproep
Deadline: 27 november 2023, 14.00 uur
Antimicrobiele resistentie 3: Implementatie van AMR kennis in de praktijk
Deadline: 28 november 2023, 14.00 uur
Rubicon 2023-3
Deadline: 29 november 2023, 14.00 uur
Versterking organisatie eerstelijnszorg - Voorbereidingssubsidie voor regionale versterking eerstelijnszorg: 2e ronde
Deadline: 5 december 2023, 14.00 uur
Klinische Fellows 2023
 
Deadline: 15 januari 2024, 14.00 uur
Kennisprogramma Pandemische Paraatheid: Stimuleringsimpuls voor Pandemische Paraatheid
Deadline: 30 januari 2024, 14.00 uur
DoelmatigheidsOnderzoek: Nog meer implementatie van kennis en innovaties in de praktijk
Deadline: 8 februari 2024, 14.00 uur
Evaluatieonderzoek Zorgevaluatie & Gepast Gebruik: Pilot Versneld Evaluaeren – Wetenschappelijke Verenigingen
Deadline: 15 maart 2024, 14.00 uur
PSIDER – Netwerksubsidies
  
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl
Lees meer over het onderwerp Geneesmiddelen

Programmapagina Goed Gebruik Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube