De ronde Personalised Medicine Farmacogenetica is open, lees het interview met Gerrit Meijer. Ook nieuws over andere GGG-subsidierondes en projecten.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
De ronde Personalised Medicine Farmacogenetica is open, lees het interview met Gerrit Meijer. Ook nieuws over andere GGG-subsidierondes en projecten. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Oktober 2023
  Geneesmiddelen
 
Open: subsidieronde Personalised Medicine Farmacogenetica
GGG-subsidienieuws
Binnen het GGG-programma is er een nieuwe subsidiemogelijkheid in de vorm van de ronde Personalised Medicine Farmacogenetica. Het doel van de ronde is om DNA-paspoorten (farmacogenetische profielen) zo dicht mogelijk bij de praktijk te brengen. Er is 4 miljoen euro financiering beschikbaar voor veelbelovende onderzoeksvoorstellen die hier aan kunnen bijdragen. De deadline voor het indienen van projectideeën is 9 januari 2024, 14.00 uur.
 Bekijk de informatiepagina over deze subsidieronde
Ga direct naar de subsidieoproep
‘We zoeken naar kennis die bijdraagt aan doelmatige implementatie van farmacotherapie op maat.’
Interview met Gerrit Meijer
De subsidieronde Personalised Medicine Farmacogenetica voor studies is gericht op studies naar de meest voorgeschreven geneesmiddelen binnen de ziektegebieden cardiologie en psychiatrie. Hierbij komen doorverwijzingen naar de tweede lijn vaak voor, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen. Wat kan DNA-diagnostiek daaraan verbeteren?
Bekijk de informatiepagina over deze subsidieronde
Bekijk direct de subsidieoproep
Lees het interview met gerrit meijer
Stand van zaken GGG-subsidierondes
  • Bij Implementatie Ronde 2 en Onderzoek naar Bestaande Data Ronde 1 ontvangen de indieners van projectideeën medio november het advies van de commissie. 
  • In Open Ronde 13 is dit eind december het geval. 
  • De Complexe Interventies Ronde 4 sluit op 31 oktober voor het indienen van een uitgewerkte aanvraag (op uitnodiging). 
  • In Grote Trials Ronde 6 zijn 7 uitgewerkte aanvragen ontvangen.
  • De besluiten over de subsidieaanvragen in Drug Rediscovery Ronde 6 kunnen uiterlijk eind november worden verwacht. 
We verwachten nog GGG-subsidierondes voor:
  • Drug Rediscovery Ronde 7: december 2023, onder voorbehoud
  • STIP Ronde 5b: Q2 2024 (uitgesteld)
Bekijk de planning van de komende subsidierondes en een overzicht van de lopende subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten
Projectresultaten
Model voorspelt beste behandelkeuze bij veneuze trombo-embolie (VTE)
Projectnummer 848018012
Op basis van de resultaten van dit onderzoek is het mogelijk per individu te voorspellen wat de beste behandelkeuze is bij veneuze trombo-embolie, zodat het risico op bloedingen kan worden voorkomen. Met behulp van parameters in een online calculator kunnen arts en patiënt het individuele risico voorspellen van stoppen of doorgaan met bloedverdunners.
Projectleider: dr. M. Nijkeuter, UMC Utrecht 
Doseringsonderzoek naar pentoxifylline leidt tot beter herstel van sepsis bij pasgeborenen
Projectnummer 848082002
In deze studie is onderzocht wat de optimale dosering van het geneesmiddel pentoxifylline (PTX), geregistreerd voor behandeling van perifere vaatdoorbloedingsproblemen bij volwassenen, is als behandeling naast antibiotica voor te vroeg geboren kinderen met sepsis. Er wordt nog gewacht op data over het effect en de veiligheid op lange termijn voordat de resultaten geïmplementeerd kunnen worden.
Projectleider: dr. S.H.P. Simons MD, Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis
Nieuws
ZonMw zet wereldwijd ‘REMEDi4ALL Funders Network’ voor drug repurposing op
EU gefinancierd onderzoeksinitiatief REMEDi4ALL bouwt aan innovatief platform voor drug repurposing 
Binnen REMEDi4ALL heeft consortiumpartner ZonMw een funders netwerk en een 'denktank' opgezet om beleidskwesties te bespreken, beste financieringspraktijken te delen, (nieuwe) financieringsstromen te coördineren, gezamenlijke calls te bevorderen en innovatieve cofinancieringsmodellen voor drug repurposing te ontwikkelen. ZonMw zal ook bijdragen aan het verbeteren van de markttoegang en het beleidsklimaat voor drug repurposing.
Bekijk de website van REMEDi4ALL
Kennissynthese ‘Verslaving aan Middelen’ aangeboden aan Nationaal Rapporteur Verslavingen prof. dr. Arnt Schellekens
Op vrijdag 13 oktober 2023 heeft Merik Seven, Directeur Programma’s ZonMw, de kennissynthese ‘Verslaving aan middelen’ aangeboden aan de Nationaal Rapporteur Verslavingen prof. dr. Arnt Schellekens. De uitreiking vond plaats tijdens de Landelijke Dag 2023: Comorbiditeit en verslaving in Driebergen.
Lees het nieuwsbericht
Lees de kennissynthese
Eerste editie magazine Impuls: 25 jaar ZonMw
Het eerste nummer van het nieuwe relatiemagazine Impuls staat grotendeels in het teken van de impuls die ZonMw in de afgelopen kwart eeuw heeft gegeven aan kennisontwikkeling en innovatie. Zo zijn er interviews met Nicole van de Kar en Carla Hollak die vanuit het GGG-programma een ZonMw Parel in ontvangst namen voor hun onderzoek naar zeldzame ziekten en mooie andere ZonMw Parelwinnaars, zoals Gudule Boland (Pharos). 
Lees de eerste editie van Impuls
PrixGalien 2023 / 2024
Aanmelden kandidatuur open
De PrixGalien Awards belonen de meest betekenisvolle, innovatieve producten of onderzoekstrajecten op gebied van geneesmiddelen, biotech- of medtech, toegelaten op de Nederlandse markt. Levert uw onderzoek of product aantoonbaar maatschappelijke meerwaarde, is uw innovatie van grote betekenis voor patiënten, of voor een specifieke patiëntengroep, kijk dan verder op de website. De deadline voor aanmelden verloopt op 15 december 2023.
Bekijk de website
Inzet medicijndispenser succesvol bij Zuyderland Thuiszorg
'Door de medicijndispenser kunnen we weer andere zorgvragen beantwoorden'
Zuyderland Thuiszorg schaalde het gebruik van de medicijndispenser Medido op met een subsidie uit de ZonMw Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Projectleider Maurice Koeken en wijkverpleegkundige Jennifer Pluijmaekers vertellen hoe Zuyderland Thuiszorg het digitale medicatie-proces tot een succes heeft gemaakt.
Lees het nieuwsbericht
Masterstudent Nicole ter Laak wint KNMP Studentenprijs 2023
BFW-masterstudent Nicole ter Laak heeft de KNMP Studentenprijs 2023 gewonnen. Ze wint de prijs voor haar onderzoeksproject naar doseerrichtlijnen van antibiotica bij pasgeboren baby’s met een erg laag geboortegewicht voor de doorlopen zwangerschapsduur.
Lees het nieuwsbericht
Gerichtere inzet van dure medicijnen nodig om kankerzorg betaalbaar te houden
De afgelopen 10 jaar gaven we in Nederland circa € 10 miljard uit aan geneesmiddelen voor de behandeling van kanker. Bij een aantal patiëntengroepen kan het leven met deze middelen succesvol verlengd worden. Dat geldt echter niet voor iedereen. Dat blijkt uit een analyse van Integraal Kankercentrum Nederland.
Lees het nieuwsbericht van IKNL
Lees het artikel op NOS.nl
Kuipers lanceert nieuwe regels voorwaardelijke toelating
Bij het voorwaardelijk toelaten van medicijnen tot het basispakket wordt het criterium ‘onvervulde behandelbehoefte’ aangepast. Ook is het voortaan mogelijk een voorwaardelijke toelating te verlengen van zeven tot veertien jaar. Dat schrijft demissionair minister Ernst Kuipers van VWS aan de Tweede Kamer.
Lees het nieuwsbericht
Lees de Kamerbrief
Nieuwe kankermedicijnen sneller bij patiënt
Oncode Accelerator heeft als doel alle kankerpatiënten sneller baat te laten hebben van nieuwe kankertherapieën. Dit willen zij bereiken door de patiënt eerder te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe kankertherapieën. Zo wordt het proces verbeterd en versneld. Binnen dit samenwerkingsverband werken meer dan 30 publieke en private partners samen.
Lees het nieuwsbericht
Aantal Nederlandse opioïdgebruikers steeg in 2022 met 5%
In Nederland gebruiken ongeveer een miljoen mensen een opioïd. Rond de 90.000 Nederlanders gebruikt het middel chronisch; een aantal dat al jaren stabiel is. Dat schrijft de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.
Lees het nieuwsbericht
Zorginstituut: Sluis voor dure ziekenhuis-geneesmiddelen werkt
Onlangs heeft het Zorginstituut een onderzoek laten doen naar de effectiviteit van de sluis voor dure ziekenhuisgeneesmiddelen. De sluis werd in 2015 ingevoerd om meer grip te krijgen op nieuwe dure ziekenhuisgeneesmiddelen. Conclusie: de sluis levert gezondheidswinst op en meer geld dat besteed kan worden aan andere goede zorg. 
Lees het nieuwsbericht
Nieuwsbrief CCMO
CTR-themanummer
Sinds 31 januari 2023 worden alle nieuwe aanvragen voor geneesmiddelenonderzoek via CTIS ingediend. Wat is de tussenstand?  
Lees de CCMO nieuwsbrief
Agenda
Datum GGG-congres 2024 bekend
Noteer alvast in uw agenda!
Noteer alvast in uw agenda: het volgende GGG-congres vindt plaats op donderdag 11 april 2024 in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch.
Noteer in uw agenda
 
Domus Dag 2023: Cijferende dokters
9
dec
 
10.30 - 16.15 uur,
Antropia, Driebergen + Online
ZE&GG arts-onderzoekerdag
18
jan
 
13.30 - 17.00 uur,
Jaarbeurs Meet-Up Utrecht
Subsidie
Goed Gebruik Geneesmiddelen - Personalised Medicine Farmacogenetica
Deadline: 9 januari 2024, 14.00 uur
Bekijk de subsidieoproep
Deadline: 31 oktober 2023, 14.00 uur
Kennisontwikkeling Passende Zorg binnen de Wet Langdurige Zorg
Deadline: 2 november 2023, 14.00 uur
NWO Talentprogramma - Vidi 2023
Deadline: 7 november 2023, 14.00 uur
Regulatoire Pandemische Paraatheid - Regulatoire Innovatie voor Toekomstige Therapieën: Versnellen, Versterken en Samenwerken
 
Deadline: 27 november, 14.00 uur
Implementatie van AMR kennis in de praktijk
Deadline: 28 november, 14.00 uur
Rubicon 2023-3
Deadline: 29 november 2023, 14.00 uur
Voorbereidingssubsidie voor regionale versterking eerstelijnszorg: 2e ronde 
Deadline: 5 december 2023, 14.00 uur
Klinische Fellows 2023
Altijd op de hoogte van nieuwe vacatures? 
Ook voor jou liggen er misschien mooie kansen om in de toekomst voor ZonMw te werken. Maak een vacature-alert aan en wie weet kunnen we je binnenkort verwelkomen als nieuwe collega.
stel een vacature-alert in
Blijf op de hoogte
Volg ons voor het laatste nieuws nu ook op ons LinkedIn kanaal: 
ZonMw: Geneesmiddelen
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl
Lees meer over het onderwerp Geneesmiddelen

Programmapagina Goed Gebruik Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube