Vooraankondiging subsidieronde Personalised Medicine, interview met Anne Loes van den Boom en veel nieuws over GGG-projecten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Vooraankondiging subsidieronde Personalised Medicine, interview met Anne Loes van den Boom en veel nieuws over GGG-projecten. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
September 2023
  Geneesmiddelen
 
Vooraankondiging subsidieoproep Personalised Medicine Farmacogenetica
GGG-subsidienieuws
Op 16 oktober wordt de subsidieoproep Personalised Medicine Farmacogenetica vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen opengesteld. Projectideeën kunnen worden ingestuurd tot 9 januari 2024, 14.00 uur. 
Lees het nieuwsbericht
Stand van zaken GGG-subsidierondes
  • In Open Ronde 13 zijn 57 projectideeën ingediend.
  • De Implementatieronde 2 heeft 2 projectideeën ontvangen, zij kunnen het advies van de commissie medio november verwachten. 
  • Onderzoek met Bestaande Data Ronde 1 heeft 55 projectideeën ontvangen. Het advies voor het indienen van een uitgewerkte aanvraag wordt medio november gecommuniceerd.
  • In Complexe Interventies Ronde 4 zijn 4 projectideeën uitgenodigd om een uitgewerkte aanvraag in te dienen, de deadline hiervoor is 31 oktober.
  • In Grote Trials Ronde 6 zijn 9 projectideeën uitgenodigd om een uitgewerkte aanvraag in te dienen. De deadline hiervoor is 17 oktober 2023.
  • In de Rediscovery Ronde 6 zijn 9 uitgewerkte aanvragen ontvangen. Het besluit hierover volgt eind november 2023.
  • BeNeFIT Call 3 heeft 9 uitgewerkte aanvragen ontvangen. Reactie op de haalbaarheidsrapporten volgt medio december 2023.
Dit jaar verwachten we nog GGG-subsidierondes voor:
  • Personalised Medicine Farmacogenetica: 16 oktober 2023
  • STIP Ronde 5B: 7 november 2023
Bekijk de planning van de komende subsidierondes en een overzicht van de lopende subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten
Minder antibiotica na blindedarmoperatie: veilig, goedkoper én prettiger voor de patiënt
Interview met Anne Loes van den Boom
Na een operatie vanwege een complexe blindedarmontsteking is het advies antibiotica te geven om complicaties te voorkomen. Wetenschappelijk bewijs voor de optimale duur ontbrak echter. De richtlijn adviseerde drie tot vijf dagen, maar twee dagen blijkt net zo goed te werken. Dat ontdekte een onderzoeksteam in het Erasmus MC.
Bekijk het GGG-project 848015008
Lees het interview
Projectresultaten
Nieuwe antiandrogene geneesmiddelen werkzaam voor mannen met mCRPC?
Projectnummer 836041013
In het REFINE-project werd onderzocht of mannen met prostaatkanker die geen behandelrespons vertonen wel met abiraterone acetaat of enzalutamide kunnen worden behandeld. Het circulerend tumor DNA (ctDNA) blijkt een betrouwbare biomarker voor het behandeleffect bij patiënten. Daarnaast werd aangetoond dat ctDNA al na 4 weken na de start patiënten kon identificeren met een progressie-vrije overleving van 6 maanden of korter.
Projectleider: prof. dr. P.H. van Erp PhD, Radboud UMC
Feedback verbetert therapietrouw voor patiënten met hoge bloeddruk 
Projectnummer 848016003
In het onderzoek zijn geneesmiddelspiegels gemeten met behulp van een vingerprik bij patiënten met een hoge bloeddruk. Indien een geneesmiddel niet was ingenomen, is feedback gegeven specifiek gericht op de onderliggende oorzaak. Het project is voortijdig stopgezet omdat het niet haalbaar bleek voldoende patiënten te includeren. Wel leek de therapietrouw specifiek verbeterd bij de groep patiënten die feedback ontving (interventiegroep). 
Projectleider: dr. J. Versmissen, Erasmus MC
Nieuws
Bezoek ZonMw aan T3-4-Hypo Trial
GGG-project in het nieuws
Op 12 juli 2023 bracht het Grote Trials team een bezoek aan het Erasmus MC voor de T3-4-Hypo trial, gefinancierd vanuit het GGG-programma. Ter gelegenheid hiervan werd een symposium georganiseerd, wat naast het centrale studieteam van het Erasmus MC werd bijgewoond door patiëntenorganisatie Schildklier Organisatie Nederland en Ace Pharmaceuticals.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848043003
Amsterdam UMC start verschillende onderzoeken naar goed gebruik van geneesmiddelen
GGG-projecten in het nieuws
In de Open Ronde 12 zijn 4 projecten toegekend aan onderzoekers uit Amsterdam UMC. Het gaat om onderzoek naar goed gebruik van geneesmiddelen bij zwangerschapsvergiftiging, wondontsteking bij patiënten met diabetes, onrustmedicatie bij patiënten met dementie en antibiotica bij te vroeg geborenen.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de GGG-projecten 10140022210032 10140022210033 10140022210040 10140022210043
Bekijk alle gehonoreerde projecten uit Open Ronde 12 
N=1 studie naar klachten bij gebruik van statines
GGG-project in het nieuws
In een onderzoek, gefinancierd vanuit Open Ronde 12, wordt per patiënt nagegaan of statines werkelijk de oorzaak zijn van bijwerkingen en klachten die patiënten ervaren. Het onderzoeksteam van Erasmus MC verwacht dat hierdoor minder patiënten behandeld hoeven te worden met een zogeheten PCSK9-remmer.
Lees het LinkedIn bericht
Bekijk het GGG-project 10140022210030
Kwetsbare ouderen met boezemfibrilleren niet gebaat bij nieuwere bloedverdunners
GGG-project in het nieuws
Het overstappen van traditionele bloedverdunners (VKAs) naar nieuwere varianten (DOAC's) leidt bij kwetsbare ouderen met boezemfibrilleren tot meer bloedingen in vergelijking met het voortzetten van de behandeling met VKAs. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht naar de veiligheid van het overzetten van bloedverdunners bij kwetsbare ouderen met boezemfibrilleren. 
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848015004
Gezondheidsvaardigheden bepalend voor ziektelast en medicijngebruik reumapatiënten
GGG-project in het nieuws
Reumapatiënten met goede gezondheidsvaardigheden hebben minder last van hun ziekte én betere toegang tot medicijnen dan patiënten met minder gezondheidsvaardigheden. Dat concludeert Mark Bakker (MUMC+) in zijn proefschrift.
Lees het nieuwsbericht
Lees het proefschrift van Mark Bakker
Bekijk het GGG-project 848016001
Farmaceut patenteert goedkoop medicijn voor hartpatiënten
GGG-project in het nieuws
Binnen het LoDoCo2 onderzoek, gefinancierd vanuit het GGG-programma, is het goedkope jichtmedicijn colchicine naar voren gekomen als een effectief middel voor hartpatiënten. Een farmaceut heeft onlangs versneld patent op het medicijn aangevraagd waardoor er onzekerheid heerst over de prijs.
Lees het nieuwsbericht (inlog noodzakelijk)
Bekijk het item uit 1Vandaag
Bekijk het GGG-project 848015014
Intravitreaal bevacizumab eerste keus bij maculadegeneratie
GGG-project in het nieuws
Intravitreaal bevacizumab is het middel van eerste keus bij de behandeling van de oogaandoening neovasculaire leeftijdsgebonden maculadegeneratie (nLMD). De herziene richtlijn geeft voorkeur aan dit geneesmiddel op basis van kostenverschillen, non-inferioriteit en huidige inzichten in bijwerkingen. 
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 170885606
Implementatie van dosisreductie biologicals bij psoriasis
GGG-project in het nieuws
Het verminderen van de dosering van biologicals bij mensen met psoriasis lijkt veilig en kosteneffectief, mits de ziekteactiviteit langdurig laag en stabiel is bij aanvang van de dosisreductie. Onderzoekers uit 3 ziekenhuizen zijn geholpen dosisvermindering toe te passen. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om een richtlijn te ontwikkelen.
Lees het nieuwsbericht (inlog noodzakelijk)
Bekijk het GGG-implementatieproject 8360410031
Bekijk het GGG-project 836041003
Is een behandelvrij interval bij multipel myeloom mogelijk?
GGG-project in het nieuws
Amsterdam UMC en stichting Treatmeds onderzoeken in de FABULOUS-studie of een behandelvrij interval mogelijk is bij patiënten met multipel myeloom (MM) die de standaard combinatiebehandeling krijgen. Als dit inderdaad veilig blijkt, hoeven patiënten een tijdlang niet behandeld te worden en ervaren ze in die periode dus geen bijwerkingen. Daarnaast zou dit kunnen leiden tot forse kostenbesparingen.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 10140252110018
Nederlandse Hart Registratie en CBS bundelen krachten
De Nederlandse Hart Registratie (NHR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben een koppeling mogelijk gemaakt tussen de CBS-microdata en data uit de kwaliteitsregistraties van de NHR. Daarmee krijgen onderzoekers steeds meer en steeds completere data ter beschikking zodat door onderzoek de kwaliteit van hartzorg verder kan worden geëvalueerd en verbeterd.
Lees het nieuwsbericht (inlog noodzakelijk)
Bekijk het GGG-project 848050007
Nieuwe versie CCMO-richtlijn Toetsing geschiktheid onderzoeksinstelling beschikbaar
De nieuwe versie van de CCMO-richtlijn Toetsing geschiktheid onderzoeksinstelling is beschikbaar op de CCMO-website. In deze nieuwe versie staat de door de DCRF herziene versie van de Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO) die deel uitmaakt van de CCMO-richtlijn. 
Lees het nieuwsbericht
IVM Medicijnjournaal over geneesmiddelen en valrisico en voorlichting bij beperkte gezondheidsvaardigheden
In het Medicijnjournaal van juli is onder meer aandacht besteed aan het gebruik van valrisicoverhogende geneesmiddelen door ouderen. Ook bevat het een nieuwsitem over het juist en tijdig gebruiken van medicatie door patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.
Bekijk het IVM Medicijnjournaal
Nieuws vanuit KCE
Samenwerking met GGG
Op de website van de Belgische onderzoeksinstelling voor gezondheidszorg KCE is regelmatig een update te vinden over de BeNeFIT studies die gezamenlijk met het GGG-programma worden gefinancierd.
Bekijk de website van KCE
Aanmelden voor de KCE nieuwsbrief
Ook in het nieuws
Nieuwe afspraken voorkomen het onnodig wisselen van inhalatiemedicijnen
Per leeftijdsfase ander geneesmiddelgebruik
Uiterlijk van medicijnen belangrijk voor juist gebruik
Geneesmiddelengebruik aanpassen na bariatrische chirurgie (inloggen noodzakelijk)
Antibiotica bij pasgeborenen: 'Baat het niet, het schaadt wel'
Ge-Bu: Update: amoxicilline bij kinderen met pneumonie
Pakketagenda passende zorg
Arthur Schellekens nieuwe directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Betere zorg voor kinderen met astma in de huisartsenpraktijk
Interview met Sara Bousema
20% van de kinderen van 6-12 jaar met astma heeft nog te veel astma- klachten (‘ongecontroleerd astma’) en bij 56% van deze kinderen met ongecontroleerd astma is sprake van medicamenteuze onderbehandeling.
Lees meer over het onderzoek
Aanbevelingen betere samenwerking tussen onderzoekers en ervaringsdeskundigen
Om de samenwerking tussen onderzoekers en ervaringsdeskundigen beter te laten verlopen zijn er op de website Participatiekompas 6 aanbevelingen beschreven. Deze aanbevelingen zijn geschreven voor onderzoek met mensen met autisme maar op breder vlak bruikbaar. 
Lees de aanbevelingen
'We moeten het vaker hebben over het afbouwen van medicijnen'
In een radiouitzending van Villa VdB sprak psychiater Remke van Staveren over het mogelijk goed afbouwen van medicijngebruik. ‘Medicijnen kunnen levensreddend zijn, maar kunnen ook veel schade berokkenen als je er te lang mee doorgaat’ stelt zij.
Beluister het radiofragment
Agenda
Datum GGG-congres 2024 bekend
Noteer alvast in uw agenda!
Noteer alvast in uw agenda: het volgende GGG-congres vindt plaats op donderdag 11 april 2024 in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch.
Noteer in uw agenda
KNMP najaarscongres ‘Obesitas: farmaceutische zorg in balans.’  
10
okt
 
08.30 - 18.00 uur, Beatrix Theater Jaarbeurs Utrecht
 
Symposium 'Knowing HOW: 25 Years of Implementation Science and Practice'
26 september 13.00 - 17.00 + networking, Amare Den Haag én online
Ontmoet ZonMw-collega's, internationale en Nederlandse implementatiewetenschappers en praktijkmensen, beleids- en praktijkmedewerkers.
Meld u aan, ook voor online deelname
Domus Dag 2023: Cijferende dokters
9
dec
 
10.30 - 16.15 uur,
Antropia, Driebergen + Online
Subsidie
Deadline: 31 oktober 2023, 14.00 uur
Kennisontwikkeling Passende Zorg binnen de Wet Langdurige Zorg
Deadline: 2 november 2023, 14.00 uur
NWO Talentprogramma - Vidi 2023
  
Deadline: 28 november, 14.00 uur
Rubicon 2023-3
Deadline: 29 november 2023, 14.00 uur
Voorbereidingssubsidie voor regionale versterking eerstelijnszorg: 2e ronde 
Deadline: 5 december 2023, 14.00 uur
Klinische Fellows 2023
 
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl
Lees meer over het onderwerp Geneesmiddelen

Programmapagina Goed Gebruik Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube