Open Ronde 13 open voor indienen, 9 gehonoreerde projecten in Open Ronde 12, Ward van Beers over ijzerstapeling bij erfelijke bloedarmoede en nieuws over GGG-projecten en -subsidierondes.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Open Ronde 13 open voor indienen, 9 gehonoreerde projecten in Open Ronde 12, Ward van Beers over ijzerstapeling bij erfelijke bloedarmoede en nieuws over GGG-projecten en -subsidierondes. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Juli 2023
  Geneesmiddelen
 
Toekenning subsidies Open Ronde 12
GGG-subsidienieuws
In de subsidieronde Open Ronde 12 is aan de volgende 9 projecten subsidie toegekend:
  • Effectiviteit van antibiotica bij patienten met chronische rugpijn en Modic type I – projectnr: 10140022210002
  • Evaluatie van de meerwaarde van dexamethason als premedicatie bij paclitaxel chemotherapie (DEXASTOP studie) –projectnr: 10140022210004
  • DOSaGE studie: Dosisgereduceerde chemotherapie voor ouderen met gemetastaseerd colorectaal carcinoom – projectnr: 10140022210016
  • Perioperatieve versus pre-emptieve antibiotica na pancreatoduodenectomie om postoperatieve infecties te verminderen (SPARROW studie) – projectnr: 10140022210024
  • Verbetering van therapie met n=1-studies; verminderen van het ‘nocebo’-effect in statine-intolerantie – projectnr: 10140022210030
  • PI-NL studie: Metformine voor de behandeling van vroege pre-eclampsie: minder vroeggeboorte en lagere kosten? – projectnr: 10140022210032
  • Een postoperatief gepersonaliseerd basaal-bolus insulineregime voor diabetes mellitus type 2 om wondinfecties te voorkomen (GUIDE studie) – projectnr: 10140022210033
  • ADAPT studie: Agitatie bij mensen met Dementie: evaluatie van beArgumenteerde PsychofarmacaTherapie – projectnr: 10140022210040
  • Presepsin om antibioticagebruik bij premature neonaten veilig te verminderen (PRESAFE studie) – projectnr: 10140022210043 
Bekijk het overzicht gehonoreerde projecten Open Ronde 12
Open Ronde 13 open voor indienen
GGG-subsidienieuws
Open Ronde 13 is begin juli geopend. Naast de subsidieoproep is er voor deze ronde een speciale informatiepagina opgesteld waarin toelichting wordt gegeven op diverse onderdelen uit de subsidieronde. Er zijn filmpjes en er is aanvullende informatie over (patiënten) participatie, implementatie, inclusie en de do’s en don’ts bij het schrijven van een subsidieaanvraag. Een projectidee indienen kan tot 19 september 2023, 14.00 uur.
Bekijk de subsidieoproep Open Ronde 13
Bekijk de informatiepagina Open Ronde 13
Stand van zaken GGG-subsidierondes
  • De subsidieoproepen Implementatie Ronde 2 en Onderzoek met Bestaande Data Ronde 1 staan beide open voor het indienen van projectideeën tot 8 augustus 2023, 14.00 uur.
  • Binnen Grote Trials ronde 6 zijn 9 projectideeën uitgenodigd voor het schrijven van een uitgewerkte aanvraag. 
  • In STIP Ronde 5a is 1 subsidieaanvraag ontvangen voor het samenstellen van een consortium om hiermee de projecten uit het tweede deel van de STIP Ronde te kunnen begeleiden.
Dit jaar verwachten we nog GGG-subsidierondes voor: 
  • STIP Ronde 5B Therapietrouw Proeftuinen: Q4 2023
  • Personalised Medicine Ronde: Q4 2023
Bekijk de planning van de komende subsidierondes en een overzicht van de lopende subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten
Nieuwe informatie subsidieoproep Onderzoek met Bestaande Data Ronde 1
GGG-Subsidienieuws
Op de informatiepagina voor de subsidieoproep Onderzoek met Bestaande Data Ronde 1 is nieuwe informatie geplaatst. Zo is er een videogesprek toegevoegd over FAIR data en is er een interview geplaatst met Aukje Andringa, Marieke van Driel en Annemieke Buizer over het Nederlands CP register. 
 Ga direct naar het interview
Bekijk de informatiepagina met de uitleg over FAIR data
IJzerstapeling ook te verminderen met maagzuurremmers
Interview met Ward van Beers
IJzerstapeling is een belangrijke complicatie bij verschillende vormen van erfelijke bloedarmoede, zoals sikkelcelziekte en thalassemie. Een teveel aan ijzer stapelt zich op in de organen, vooral in de lever, wat kan leiden tot schade. Goedkope maagzuurremmers blijken, naast ijzerbindende medicijnen, ook effectief in de behandeling van deze aandoening.
Bekijk het GGG-project 848081002
Lees het interview
Projectresultaten
Geen duidelijke positieve effecten van clonazepam bij mensen met een ARID1B-gerelateerde verstandelijke beperking
Projectnummer 10140261910002
Het effect van het geneesmiddel clonazepam, soms gebruikt bij kinderen met angststoornissen en epilepsie, is onderzocht bij mensen met een verstandelijke beperking die gerelateerd is aan een ARID1B-mutatie. Helaas liet het onderzoek geen duidelijke positieve effecten van clonazepam zien. De resultaten zullen in een wetenschappelijke publicatie beschreven worden.
Projectleider: dr. G.W.E. Santen, LUMC 
Proactieve begeleiding verbetert therapietrouw mensen met hart- en vaatziekten
Projectnummer 848024023
In de Proeftuin Therapietrouw Amsterdam hebben patiënten met hart- en vaatziekten het nieuw ingevoerde interventiegesprek als positief ervaren. De zorgverleners ervaren een verstevigde band met de patiënt. De resultaten zijn verwerkt in het Draaiboek Bevorderen Therapietrouw en is beschikbaar voor alle apothekers.
Projectleider: dr. M. Maier, Sigra
Terugkerende C. difficile infectie te voorspellen via darmflora
Projectnummer 848016009
Uit de PREDICD studie blijkt dat de darmmicrobiota (gemeten in poepmonsters) beter voorspellen welke patiënten een terugkerende C. difficile diarree krijgen dan patiëntkenmerken zoals leeftijd en medicatiegebruik. Verder laat het onderzoek zien dat vele andere externe factoren invloed hebben op de darmmicrobiota, waardoor het goed kunnen voorspellen van een terugkerende C. difficile infectie lastig blijft.
Projectleider: drs. Y.H. van Beurden, Amsterdam UMC
Nieuws
GGG-project tegen verspilling van dure medicijnen krijgt landelijk vervolg
GGG-project in het nieuws
Een onderzoeksproject tegen medicijnverspilling van het Radboudumc wordt uitgebreid naar 10 extra ziekenhuizen, waaronder alle umc’s. Het project startte in 2020 in 4 ziekenhuizen, onder leiding van het Radboudumc. Daaruit bleek dat heruitgifte van dure kankermedicijnen miljoenen euro’s per jaar kan besparen. Nu krijgt het project een landelijk vervolg.
Lees het nieuwsbericht
 Bekijk het GGG-project 848018008
Publicatie CombiConsult in International Journal of Clinical Pharmacy
GGG-project in het nieuws
Onlangs is het derde artikel over het CombiConsult gepubliceerd in het International Journal of Clinical Pharmacy. Het CombiConsult is een consult door de openbaar apotheker in de huisartsenpraktijk voor patiënten met Diabetes, COPD en/of (risico op) cardiovasculaire aandoeningen. Het consult is gekoppeld aan de periodieke controle bij de praktijkverpleegkundige of huisarts.
Lees het bericht op LinkedIn
Bekijk de publicatie
Bekijk het GGG-project 848023004
Bekijk het GGG-project 10140272210001 over de verdere implemenatie
 
Antibioticumdrank halveert opnameduur van pasgeborenen met infectie
GGG-project in het nieuws
Het uitbehandelen van een mogelijke infectie met een antibioticumdrank is bij pasgeborenen even effectief als 7 dagen infuusbehandeling. Grote winst is dat orale uitbehandeling de opnameduur halveert. Dat is gebleken in de Nederlandse RAIN-studie.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848015005
Lees het interview met Gerdien Tramper
Van off-label naar effectieve en veilige geneesmiddeltherapie voor kinderen
Saskia de Wildt, directeur van het Kinderformularium, zoekt en onderzoekt alternatieve benaderingen om de effectiviteit en veiligheid van geneesmiddelen bij kinderen vast te kunnen stellen. In het FAST-traject is met stakeholders, clinici, onderzoekers, registratie-autoriteiten, industrie, academie en ouders/patiënten gesproken en zijn er beslismodellen ontwikkeld. Alle stakeholders herkennen en erkennen de geschetste problematische situatie en adviseren de beslismodellen te ontwikkelen aan de hand van 2-3 geneesmiddelcasussen en daarmee de problematiek en oplossingen inzichtelijk te maken.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de website Kinderformularium.nl
 
Vroege HTA – welke methoden, op welk moment en waarom?
Aandacht voor kosteneffectiviteit, draagvlak en betaalbaarheid in de vroege fase van therapie en diagnostiek ontwikkeling is nodig. Het blijkt echter moeilijk de mogelijkheden en kansen die deze ‘vroege HTA’ kan bieden goed op waarde te schatten. Het rapport ‘Vroege Health Technology Assessment – welke methoden en op welk moment en waarom?’ legt uit en geeft structuur door inzicht te geven in de geleerde lessen van eerdere initiatieven en door het in kaart brengen van welke HTA-methoden waarom en wanneer te gebruiken.
Lees het nieuwsbericht
Lees het rapport
Bekijk de infographic
DCRF survey Clinical Trial Regulation
De DCRF heeft een survey opgesteld ter monitoring van het gebruik van de bijbehorende nieuwe processen en templates onder de nieuwe CTR-regelgeving. Op basis van de resultaten van de survey zal de Stuurgroep CTR van de DCRF beslissen welke ondersteuning er nodig is om de implementatie in het veld te optimaliseren. De survey staat open tot 1 september 2023.
Vul de survey in
  
ZonMw samen met VWS, NFU, NVZ bij het Radboudumc op werkbezoek over duurzame zorg
Onlangs waren vertegenwoordigers van ZonMw, het ministerie van VWS, de NFU en de NVZ op werkbezoek bij het Radboudumc op het onderwerp duurzame zorg. Aanleiding voor het werkbezoek is de ZonMw-pilot van het Radboudumc, waarbij de milieu-impact van zorgpaden, materialen, (operatie)technieken en behandelopties met elkaar worden vergeleken.
Lees het nieuwsbericht
IVM: Een kwart van de 80-plussers gebruikt meerdere valrisico-verhogende middelen
In 2022 gebruikte 23% van de 80-plussers 2 of meer valrisico-verhogende geneesmiddelen, en 2% zelfs 4 of meer. Deze percentages dalen langzaam sinds 2019, maar blijven hoog. Aandacht voor valpreventie en het minderen van valrisico-verhogende geneesmiddelen, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen en bloeddrukverlagers, blijft nodig.
Lees het nieuwsbericht
Australië staat psychedelica onder strikte voorwaarden toe bij therapieën
In Australië is vanaf 1 juli het medisch gebruik van psilocybine en MDMA toegelaten bij de behandeling van depressie en PTSS. De stoffen staan bekend om hun bewustzijnsveranderende werking. Er is al een aantal jaren toenemende aandacht voor therapeutische toepassingen van psychedelica bij de behandeling van psychische aandoeningen. 
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het factsheet van het Trimbos Instituut
Lees het ZonMw-signalement  'Therapeutische toepassingen van psychedelica' 
 
Ook in het nieuws
IVM Coronanieuws
Antistollingszorg in Nederlandse ziekenhuizen is veiliger geworden, maar er zijn nog voldoende verbeterpunten
Onderzoek naar duurzame zorg in het ziekenhuis
CBG start proef met elektronische bijsluiter
Patiënten en zorgverleners slaan handen ineen op het gebied van antistolling
Positief advies sluisplaatsing glofitamab en bimekizumab
CBS: grootste groei medicijnkosten sinds 2007, totale zorguitgaven stabiliseren na coronajaren
Patiënt kan medicatie na opname vaak zelf beheren (inloggen noodzakelijk)
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
‘Onderzoek naar gepast gebruik moet een vast onderdeel worden van de introductie van dure geneesmiddelen’
Interview met Gabe Sonke
Internist-oncoloog en epidemioloog Gabe Sonke uit het Antoni van Leeuwenhoek benadrukt dat veel peperdure (kanker)medicijnen minder gezondheidswinst opleveren dan we verwachten. En dat we als artsen een grotere rol moeten nemen om overbehandeling te voorkomen.
Lees het artikel
Bekijk het GGG-project 848050008
Download het artikel als PDF
Agenda
Datum GGG-congres 2024 bekend
Noteer alvast in uw agenda!
Noteer alvast in uw agenda: het volgende GGG-congres vindt plaats op donderdag 11 april 2024 in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch.
Noteer in uw agenda
FIGON Dutch Medicines Days
Bekijk het programma
De FIGON Dutch Medicines Days vinden dit jaar plaats op 20 en 21 september. Het programma is bekend.
Bekijk het programma
 
Symposium ‘Knowing HOW: 25 Years of Implementation Science and Practice‘ 
26 september 13.00 - 17.00 uur + networking, Den Haag + online
Ontmoet ZonMw-collega's, internationale en Nederlandse implementatiewetenschappers en praktijkmensen, beleids- en praktijkmedewerkers.
Noteer in uw agenda
Jeugd in Onderzoek
21
sep
 
09.30 - 17.30 uur, 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
Domus Dag 2023: Cijferende dokters
9
dec
 
10.30 - 16.15 uur,
Antropia, Driebergen + Online
 
Subsidie
Deadline: 8 augustus 2023, 14.00 uur
Goed Gebruik Geneesmiddelen – Onderzoek met Bestaande Data Ronde 1
Deadline: 8 augustus 2023, 14.00 uur
Goed Gebruik Geneesmiddelen – Implementatie Ronde 2
Deadline: 19 september 2023, 14.00 uur
Goed Gebruik Geneesmiddelen - Open Ronde 13
Deadline: 25 juli 2023, 14.00 uur
Voorbereidingssubsidie voor regionale versterking eerstelijnszorg
Deadline: 29 augustus 2023, 14.00 uur
 Rubicon 2023-2
Deadline: 5 september 2023, 14.00 uur
DoelmatigheidsOnderzoek Open Ronde 2025
Deadline: 5 september 2023, 14.00 uur
NWO-Talentprogramma - ZonMw Veni 2023 Vooraanmelding 
Deadline: 12 september 2023, 14.00 uur
 Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde - Complexe vragen huisartsgeneeskunde
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl
Lees meer over het onderwerp Geneesmiddelen

Programmapagina Goed Gebruik Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube