2 subsidierondes open binnen GGG, Gerdien Tramper over antibiotica bij pasgeborenen en veel nieuws over GGG-projecten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Twee subsidierondes open binnen GGG, Gerdien Tramper over antibiotica bij pasgeborenen en veel nieuws over GGG-projecten. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Mei 2023
  Geneesmiddelen
 
Subsidieoproep Onderzoek met Bestaande Data Ronde 1 open
GGG-subsidienieuws
Deze nieuwe subsidieronde is bedoeld om projecten te subsidiëren waarin geneesmiddelenonderzoek wordt gedaan met klinische Real World Data (RWD) die zijn verzameld in bestaande (aandoeningengerichte) registers. Wij zoeken projecten waarin het gebruik van data uit registers een aantoonbare meerwaarde heeft voor het geneesmiddelenonderzoek. 
Bekijk de informatiepagina
Lees het interview met Dennis van Veghel over zijn ervaringen met data vanuit de Nederlandse Hart Registratie
Lees de subsidieoproep
Subsidieoproep Implementatie Ronde 2 open
GGG-subsidienieuws
Met deze subsidieronde willen we opgedane kennis uit afgeronde GGG-projecten verder brengen met als doel structurele inbedding in de praktijk. Centraal staat dat de gekozen interventie is gebaseerd op een knelpuntenanalyse die past bij de bevorderende en belemmerende factoren die implementatie in de weg staan.  
Bekijk de informatiepagina
Lees de subsidieoproep
Stand van zaken GGG-subsidierondes

De Complexe Interventies Ronde 4 heeft 19 projectideeën ontvangen. Rediscovery Ronde 6 heeft 9 uitgewerkte aanvragen ontvangen. In de BeNeFIT Call 3 zijn 9 projecten door naar de volgende fase; in juni volgt de strengthening workshop voor genodigden.

De volgende subsidierondes staan voor 2023 op de planning (onder voorbehoud):
•    Begin Q3 2023: Open Ronde 13
•    Q4 2024: STIP Ronde 5B Therapietrouw Proeftuinen
•    Q4 2023: Ronde Personalised Medicine

Bekijk de planning van de komende subsidierondes en een overzicht van de lopende subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten
Antibiotica bij pasgeborenen: implementatie succesvolle aanpak is maatwerk 
Interview met Gerdien Tramper
Bij pasgeborenen met sterke verdenking op een bacteriële infectie werkt een antibioticumdrank even goed als toediening via infuus. Dat wordt dan vanzelf de nieuwe praktijk, zou je denken. Maar zo eenvoudig is het niet. Een vervolgstudie moet bijdragen aan een brede implementatie, vertelt kinderarts Gerdien Tramper.
Bekijk het GGG-project 848015005
Bekijk het vervolgproject 10140292110012
Lees het interview
Projectresultaten
Afbouwen adalimumab bij ziekte van Crohn kan veilig
Projectnummer 848015002
Adalimumab remt het immuunsysteem en kan de ziekte van Crohn onder controle houden. De studie toont aan dat afbouwen van de dosering voor de meerderheid van de onderzochte groep een optie is. Hierdoor vermindert de kans op bijwerkingen, zoals infecties.
Projectleider: dr. F. Hoentjen MD PhD, Radboudumc
Calculator berekent risico’s bij follikelstimulerend hormoon (FSH)
Projectnummer 848101001
Door voor de individuele vrouw te berekenen hoeveel risico zij loopt bij toediening van FSH kan de arts de dosering nauwkeurig bepalen. Dit vermindert de kans op felle reacties op dit hormoon, wat normaal kan leiden tot stopzetten van de behandeling of risico op het ovarieel hyperstimulatie syndroom (OHSS). 
Projectleider: prof. dr. F.J.M. Broekmans, UMC Utrecht
Telefonische startbegeleiding bij gebruik van hart-/vaatmedicatie leidt tot hogere therapietrouw
Projectnummer 848024021
In een telefoongesprek vraagt de apotheker naar de ervaringen van de patiënt met het nieuwe geneesmiddel. Het gesprek wordt gewaardeerd en bevordert naast de therapietrouw de zelfredzaamheid van de patiënt en het werkplezier van de apothekers.
Projectleider: dr. H.T. Ensing, Zorggroep Almere
Nieuws
Mooie mijlpalen 2 studies Grote Trials Ronde: inclusies bereikt!
GGG-project in het nieuws
Vanuit de Grote Trials Rondes hebben in de afgelopen periode 2 multicenterstudies belangrijke mijlpalen van hun inclusies bereikt:
De OPTIMIZE-studie behaalde de benodigde 384 inclusies. Deze studie onderzoekt of er een positief effect is van een nieuwe immunosuppressieve behandeling bij patiënten na een niertransplantatie.
En de HAMLETT-studie behaalde de benodigde 444 inclusies. De studie onderzoekt de vraag: wat zijn de effecten op korte en lange termijn van onderhoudsmedicatie of van vroegtijdig afbouwen na remissie van een eerste psychose?
Bekijk het GGG-project 848042001 (OPTIMIZE)
Bekijk het GGG-project 848041003 (HAMLETT)
Training deprescribing voor eerstelijn gestart
GGG-project in het nieuws
De eerste apothekers, huisartsen en praktijkondersteuners zijn gestart met de trainingsbijeenkomst van de CO-DEPRESCRIBE studie van UMCG research. Doel is om eerstelijns zorgverleners te trainen in ‘deprescribing’ van cardiometabole medicatie bij kwetsbare en/of oudere patiënten. 
Lees het bericht op LinkedIn
Lees meer over de trainingen
Bekijk het GGG-project 10140022010002
Versterking eerstelijnszorg
Subsidienieuws
De subsidieoproep Versterking eerstelijnszorg is onlangs opengesteld. De oproep is interessant voor een regionale huisartsorganisatie, VVT-organisatie, een andere eerstelijnszorgorganisatie of een regionale ondersteuningsstructuur eerstelijnsgezondheidszorg (ROS).
Lees meer over de subsidieoproep
Nieuwe hoogleraar pleit voor passende zorg voor ouderen in het ziekenhuis
Oratie Simon Mooijaart
De geneeskunde voor ouderen moet fors veranderen. Dat betoogde Simon Mooijaart - hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder de ouderengeneeskunde - in zijn oratie op 12 mei.
Over dit onderwerp werd door ZonMw eerder al een signalement uitgebracht.
Lees het nieuwsbericht
Download het ZonMw-signalement Ouderen (2019)
Gebruik diabetesmedicatie in negen Europese landen
In de periode 2019-2021 nam het gebruik van GLP1-agonisten en SGLT2-remmers in België, Duitsland, Denemarken, Finland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en Zweden toe. Wel is de stijging in Nederland kleiner dan in de andere landen. Dat blijkt uit een analyse van het IVM naar het gebruik van diabetesmedicatie in deze negen Europese landen.
Lees het nieuwsbericht
Download het rapport
Het juiste geneesmiddel tegen eczeem
Oratie Marjolein de Bruin-Weller
Op 18 april sprak Marjolein de Bruin-Weller, hoogleraar constitutioneel eczeem, haar oratie uit. In haar rede ging zij in op de grote vooruitgang die is bereikt bij de behandeling van patiënten met eczeem. Artsen kunnen beter dan voorheen het juiste geneesmiddel koppelen aan de individuele patiënt, met een optimale dosering en behandelduur.
Lees het nieuwsbericht
Naloxegol niet minder effectief dan methylnaltrexon bij obstipatie
Naloxegol lijkt in vergelijking met methylnaltrexon niet minder effectief bij de behandeling van opioïd-geïnduceerde obstipatie. Dit blijkt uit een Amerikaanse retrospectieve studie met gehospitaliseerde patiënten met opioïd-geïnduceerde obstipatie. 
Lees het nieuwsbericht
 
Impact door implementatie van kennis en innovaties voor passende zorg in de praktijk
Op 18 april vond een startbijeenkomst plaats van 23 implementatieprojecten om kennis en ervaringen over implementeren op te doen en uit te wisselen. Ook is samen gekeken naar complexe vraagstukken die implementeren met zich meebrengt.
Lees het nieuwsbericht
Duurzame relatie ZonMw en Hartstichting: raamovereenkomst getekend
Samenwerken tussen ZonMw en Hartstichting wordt in de toekomst effectiever; Véronique Timmerhuis (directeur ZonMw) en Hans Snijder (directeur Hartstichting) ondertekenden hiertoe een raamovereenkomst. Hierin staan basisafspraken die we in aanstaande samenwerkingen gaan gebruiken. Het is een mooi fundament voor een duurzame relatie, zodat we ons nog beter kunnen richten op de inhoudelijke kant.
Lees het nieuwsbericht op LinkedIn
Afbouwadvies voor alle antidepressiva beschikbaar
Met een nieuw document zijn de adviezen voor afbouw van antidepressiva compleet en kan de afbouw van elk antidepressivum goed voorbereid en begeleid worden. In 2018 verscheen al een document voor het afbouwen van veelgebruikte antidepressiva (SSRI’s en SNRI’s).
Het document beschrijft hoe de overige in Nederland voorgeschreven antidepressiva afgebouwd kunnen worden.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het document
Ontwikkeling patiëntvriendelijk proefpersonen-informatieformulier (PIF) 
De CCMO heeft het project ‘Toegankelijke PIF’ voor studiedeelnemers opgestart. Het DORP, Dutch Oncology Research Platform, gaat het project vormgeven. Het nieuwe model wordt naar verwachting in 2024 gepubliceerd op de website van de CCMO.
Lees het nieuwsbericht
Ook in het nieuws
Minister Kuipers ziet definitief af van GVS-herberekening 
Kwart miljoen voor gepersonaliseerde geneeskunde
Kuipers wil passend tarief voor medicatiebeoordelingen
Burger ziet grotere rol van apotheker positief in
Niet in de afvalton maar terug in het vulstation
IVM Coronanieuws mei
 
FIGON/Dutch Medicines Days: call for abstracts
De Dutch Medicines Days (20-21 september) brengt professionals die betrokken zijn bij de farmaceutische wetenschappen bij elkaar om de laatste wetenschappelijke resultaten, ervaringen en informatie uit te wisselen en samenwerking op regionaal en internationaal niveau op te bouwen en te versterken.
Het congres biedt de mogelijkheid om uw onderzoek te presenteren; een aanvraag hiervoor kunt u uiterlijk 31 mei aanleveren.
Bekijk de website van FIGON/Dutch Medicines Days
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
'Grote stappen in het DNA-profiel van patiënten’
Interview met Jesse Swen
Iedere patiënt reageert anders op een geneesmiddel. Dat heeft onder andere te maken met de verschillen in DNA tussen mensen. Om beter te kunnen voorspellen wat het effect is van een medicijn op een patiënt, onderzoekt Jesse Swen, LUMC, hoe de genetische variatie in mensen invloed heeft op de werking van een middel. 
Lees het artikel
Agenda
Datum GGG-congres 2024 bekend
Save the date
Noteer alvast in uw agenda: het volgende GGG-congres vindt plaats op donderdag 11 april 2024 in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch.
Bijeenkomst sekse en gender integreren in onderzoek
31
mei
 
10.00 - 16.00 uur NWO, Den Haag
Congres Zorgevaluatie
1
Jun
 
09.00 - 17.00, Rijtuigenloods Amersfoort
Regulatory Science Network Netherlands (RSSN) Annual workshop
6
jun
 
13.00 - 17.30 uur
Villa Jongerius Utrecht
European Implementation Event 2023
8-9
jun
 
Basel, Zwitserland
Informatiebijeenkomst Open Ronde 2025 DoelmatigheidsOnderzoek
13
jun
 
13.00 - 15.00 uur Online
CBG Collegedag - Omgeving in beweging
14
jun
 
09.00 - 17.45 uur DeFabrique, Utrecht
Domus Dag: Cijferende dokters
9
dec
 
10.30 - 16.00 uur Antropia Driebergen + online
Subsidie
Deadline: 20 juni 2023, 14.00 uur
Goed Gebruik Geneesmiddelen - STIP 5a Overkoepelend samenwerkingsverband
Deadline: 8 augustus 2023, 14.00 uur
Goed Gebruik Geneesmiddelen – Bestaande Data Ronde 1
Deadline: 8 augustus 2023, 14.00 uur
Goed Gebruik Geneesmiddelen – Implementatie Ronde 2
 
Deadline: 31 mei 2023, 14.00 uur
Kwaliteitsgelden Medisch Specialistische Zorg - 2023 – 2
Deadline: 19 juni 2023, 14.00 uur
Huisartsengeneeskunde en ouderengeneeskunde - Onderzoek van onderwijs 2023
Deadline: 20 juni 2023, 14.00 uur
Leefstijlcoalitie - Leefstijl in de zorg
 
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl
Lees meer over het onderwerp Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube