Een uitgebreide terugblik op het GGG-congres, een interview over biologicals bij psoriasis en nieuws over lopende en afgeronde GGG-projecten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Een uitgebreide terugblik op het GGG-congres, een interview over biologicals bij psoriasis en nieuws over lopende en afgeronde GGG-projecten Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
April 2023
  Geneesmiddelen
 
GGG-congres 30 maart 2023
Inzet op Impact
We kijken terug op een zeer geslaagd GGG-congres! Dat is alleen mogelijk met de enthousiaste aanwezigheid van ruim 500 deelnemers en de inzet van sprekers, sessievoorzitters en panelleden. Lees voor een impressie van deze dag het uitgebreide verslag van het congres met foto’s, video’s en de gehouden presentaties. 
Save the date: het volgende GGG-congres is gepland op 11 april 2024
Bekijk onze uitgebreide terugblik op het congres
Stand van zaken GGG-subsidierondes

In Open Ronde 12 zijn 24 uitgewerkte aanvragen ontvangen. Het besluit hierover wordt in de eerste helft van juni gecommuniceerd. 
In de Complexe Interventies Ronde 4 zijn 19 projectideeën ontvangen.
In Grote Trials Ronde 6 zijn 25 projectideeën ontvangen. 
In Rediscovery Ronde 6 zijn 17 projectideeën ontvangen, 8 hebben een positief advies gekregen om een uitgewerkte aanvraag in te dienen. 

Bekijk de verschillende deadlines voor indiening in de lopende GGG-subsidierondes
Planning GGG-subsidierondes 2023
De volgende subsidierondes staan voor 2023 op de planning (onder voorbehoud):
  • 1 mei 2023: STIP Ronde 5a voor het samenstellen van een overkoepelend samenwerkingsverband voor het begeleiden van projecten in de hierop volgende STIP Ronde 5b
  • 23 mei 2023: Onderzoek met Bestaande Data Ronde 1
  • 23 mei 2023: Implementatie en opschaling van kennis Ronde 2
  • Eind Q2 2023: Ronde Personalised Medicine
  • Begin Q3 2023:  Open Ronde 13
  • Q4 2024: STIP Ronde 5b Therapietrouw Proeftuinen
Bekijk de planning van de komende subsidierondes en een overzicht van de lopende subsidierondes
Biologics bij psoriasis: minder kan, mits goed begeleid
Interview over de CONDOR-studie
Voor mensen met ernstige psoriasis zijn biologics beschikbaar, in Nederland inmiddels al twaalf varianten. De CONDOR-studie liet zien dat de dosis vaak omlaag kan zonder negatief effect op de huid. Met een vervolgsubsidie zijn stappen gezet naar implementatie van dosisvermindering in de dermatologische zorg bij psoriasis.
Bekijk het GGG-project 836041003
Bekijk het GGG-implementatieproject 8360410031
Lees het interview
Projectresultaten
Opstart voor een landelijke infrastructuur voor gezondheidsonderzoek data
Projectnummer 848110001 
Health-RI heeft in dit ontwikkelingsproject in aanloop van het verkrijgen van financiering uit het Nationaal Groeifonds een stakeholderanalyse uitgevoerd om te bepalen hoe en met wie het best kan worden samengewerkt. Daarnaast is een duurzaam bedrijfsmodel ontwikkeld om te bepalen hoe Health-RI inkomsten gaat verwerven.
Projectleider: M.N. van Rijswijk MSc., Stichting Health-RI
Effecten haloperiodol bij een delirium op de IC niet aangetoond
Projectnummer 848041001
Helaas is de studie naar de effecten van haloperidol bij een delirium op de IC voortijdig afgebroken omdat er te weinig patiënten werden geïncludeerd. Haloperidol leidt waarschijnlijk wel tot minder onrust tijdens delirium zodat de patiënt minder risico vormt voor zichzelf. Ook werden er minder medicijnen gegeven voor onrust. 
Projectleider: dr. M. van der Jagt, Erasmus MC
Onderzoek naar behandelingen bij blaasontsteking voortijdig gestopt
Projectnummer 848018011
Om meerdere redenen kon het onderzoek naar drie verschillende behandelingen bij vrouwen met blaasontsteking niet worden afgerond. Het onderzoeksteam hoopt de ervaringen en leerpunten mee te kunnen nemen in toekomstig onderzoek. 
Projectleider: prof. dr. M.J.M. Bonten MD PhD, UMC Utrecht
Eerder stoppen met antibiotica kan bij patiënten met kwaadaardige aandoeningen
Projectnummer 836011030
Patiënten met kwaadaardige aandoeningen zoals leukemie of lymfeklierkanker kunnen veilig eerder stoppen met het gebruik van antibiotica als er geen infectie blijkt en de patiënt geen koorts meer heeft. Bij patiënten die nog wel koorts hebben wordt geadviseerd het soort antibiotica te veranderen om andere infecties mee te behandelen.
Projectleider: dr. M.A. van  Agtmael, Amsterdam UMC
Nieuws
N=1-trials kunnen bewijs leveren voor medicijn bij zeldzame ziektes
GGG-project in het nieuws
Medicijnstudies waarbij één patiënt meerdere keren zowel een placebo als het medicijn krijgt, zijn geschikt om het effect van een geneesmiddel aan te tonen bij zeldzame ziektes. Dat stelt Bas Stunnenberg in zijn proefschrift 'N-of-1 trials for personalized treatment' dat hij op 22 maart 2023 verdedigde.
Lees het nieuwsbericht
Luister naar het radiofragment
Bekijk het proefschrift
Lees het interview met Bas Stunnenberg uit onze eerdere nieuwsbrief
Bekijk het GGG-project
Hormoontherapie bij neuro-endocriene tumoren zinvol?
BeNeFIT-project in het nieuws
Internist-endocrinologen Hans Hofland en Wouter de Herder starten samen met het Belgische ziekenhuisnetwerk NETwerk een onderzoek naar het nut van hormoontherapie na groei van een neuro-endocriene tumor die niet hormonaal actief is. Voor hun onderzoek ontvangen de onderzoekers subsidie uit de BeNeFIT Ronde 2.
Lees het nieuwsbericht
Jaargesprek in de apotheek leidt tot verbetering therapietrouw
GGG-project in het nieuws
Om therapietrouw te verbeteren kan een jaarlijks gesprek in de apotheek met patiënten helpen. Uit de gesprekken blijkt dat veel patiënten extra hulp of hulpmiddelen nodig hebben.
Bekijk het IVM Medicijnjournaal
Bekijk het GGG-project 848024024
Minister Kuipers op werkbezoek in Julius Gezondheidscentrum Terwijde
GGG-project in het nieuws
Minister Kuipers (VWS) maakte tijdens zijn bezoek aan het Julius Gezondheidscentrum op 16 maart kennis met de innovatieve functie van apotheker-farmacotherapeut: een apotheker die in de huisartsenpraktijk werkt. Zo werd de minister onder meer bijgepraat over de voordelen van de functie en nam hij een kijkje tijdens het spreekuur van apotheker-farmacotherapeut Valérie Meijvis.
 Lees het nieuwsbericht
 Bekijk het GGG-project 836011025
 Bekijk het GGG-project 10140292110007
Antwoorden op Kamervragen over therapeutisch gebruik van psychedelica
Op 15 maart heeft minister Kuipers (VWS) antwoord gegeven op vragen over therapeutisch gebruik van psychedelica zoals psilocybine, mdma en ketamine. 
Lees het nieuwsbericht
Lees het nieuwsbericht over de overhandiging van het ZonMw-signalement
ZonMw Parel voor betere hiv-behandeling in Zuid-Afrika
ZonMw-programma Antibiotica Resistentie
Tijdens het GGG-congres op donderdag 30 maart ontving Dr. Annemarie Wensing, arts-viroloog aan het UMC Utrecht, uit handen van algemeen directeur Véronique Timmerhuis de ZonMw Parel voor het ITREMA project. Dit succesvolle samenwerkingsproject tussen Nederland en Zuid-Afrika heeft geleid tot verbeteringen in de behandeling van mensen met hiv in Zuid-Afrika, met name ook op het platteland.
Lees het nieuwsbericht (inclusief film)
Bekijk het project
Lees het verslag van de sessie op het GGG-congres
  
Carla Hollak krijgt Akademiepenning van de KNAW
Carla Hollak, hoogleraar metabole ziekten, in het bijzonder de erfelijke stofwisselingsziekten, aan de Universiteit van Amsterdam en Amsterdam UMC, ontvangt op 30 mei de Akademiepenning van de KNAW. Ze krijgt die prijs omdat ze een boegbeeld is op het gebied van maatschappelijk geëngageerde geneeskunde en daarmee een inspirator voor een nieuwe generatie geneeskundigen. Ook is Hollak een aanjager van de discussie over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van medicijnen.
Lees het nieuwsbericht
Luister de podcast: Stem van de dokter - Dure Geneesmiddelen
Eindevaluatie van het Citrienfonds 2: wat is er allemaal bereikt?
Het Citrienfondsprogramma heeft de afgelopen 9 jaar een basis gelegd voor het bevorderen van duurzame gezondheidszorg. Dit op het gebied van eenduidig registreren van zorginformatie, de zorg efficiënter en toegankelijker maken, terugdringen van onnodige zorghandelingen en trefzekere zorg voor patiënten met kanker.
Lees het nieuwsbericht
ZonMw ondersteunt de Routekaart Erkennen en Waarderen
De Nederlandse kennisinstellingen en wetenschapsfinanciers zetten een nieuwe stap in het programma Erkennen & Waarderen met de publicatie van een routekaart met concrete plannen voor de komende tijd. 
Lees het nieuwsbericht
 
CCMO ontwikkelt patiëntvriendelijke PIF
De CCMO vindt een toegankelijk proefpersoneninformatieformulier (PIF) voor studiedeelnemers en onderzoekers van groot belang. Daarom heeft de CCMO het project ‘Toegankelijke PIF’ opgestart. 
Lees het nieuwsbericht
 
Grote Europese studie om gepersonaliseerde kankerbehandeling breder uit te rollen
In de nieuwe studie Personalised Cancer Medicine for EU (PCM4EU), geleid door Hans Gelderblom wordt het genetisch profiel van een tumor in kaart gebracht om hiermee de meest geschikte behandeling te kiezen volgens de aanpak van het Drug Rediscovery Protocol (DRUP).
Lees het nieuwsbericht
 
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Met begrijpelijke taal kan samen beslissen ook met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden
Interview Gudele Boland
Gudule Boland is strategisch adviseur bij kennisinstituut Pharos en doet onderzoek naar begrijpelijke taal en samen beslissen. ‘De hoeveelheid vragenlijsten is schrikbarend. Bovendien zijn veel vragen onduidelijk of letterlijk vertaald uit het Engels. Wat is dan de waarde van die vragen?’
Lees het interview
Gabe Sonke in RTL Nieuws en NRC over de kosten van medicijnen
De afgelopen 10 jaar is de vijfjaarsoverleving voor patiënten met kanker met 8% gestegen, maar de kosten aan dure geneesmiddelen zijn in diezelfde periode vertienvoudigd naar bijna 3 miljard euro per jaar. Als we daar niets aan doen, blijft dit net als het afgelopen decennium jaar na jaar verder toenemen. 
Gabe Sonke vertelt over de kosten van medicijnen in RTL Nieuws en de NRC
‘We willen darmkanker vroeg blijven opsporen, maar wel met minder kijkonderzoeken.’
Interview met Veerle Coupé
In een interview vertelt Veerle Coupé, hoofd van het Decision Modeling Center (DMC) van het Amsterdam UMC, over haar onderzoek naar darmkanker surveillance op maat. In dit onderzoek wordt gekeken of de mate van screening op de persoon afgestemd kan worden.
Lees het interview
Lees ook het interview met Veerle Coupé uit een eerdere nieuwsbrief Geneesmiddelen
Ook in het nieuws
ZonMw heeft een nieuwe website
Jaarverslag ZonMw 2022
Kennis en kunde van aioto huisartsgeneeskunde is onmisbaar
Talentontwikkeling masteropgeleide verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten
Passend pakketbeheer
Sluiskandidaten tweede helft 2023
Landelijk geneesmiddelenonderzoek vergemakkelijkt door digitale toestemming
CDA-voorstellen: bevorder farmacogenetica en apotheekbereidingen
Kwartiermaker Integraal Zorgakkoord benoemd
Instelling staatscommissie MDMA
Agenda
Datum GGG-congres 2024 bekend
Save the date
Noteer alvast in uw agenda: het volgende GGG-congres vindt plaats op donderdag 11 april 2024 in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch.
KNMP Prisma Symposium 'Innovatie * Implementatie = Impact'
25
mei
 
09.30 - 17.00 uur
De Eenhoorn Amersfoort
Congres Zorgevaluatie
1
Jun
 
09.00 - 17.00, Rijtuigenloods Amersfoort
Regulatory Science Network Netherlands (RSSN) Annual workshop
6
jun
 
13.00 - 17.30 uur
Villa Jongerius Utrecht
European Implementation Event 2023
8-9
jun
 
Basel, Zwitserland
Informatiebijeenkomst Open Ronde 2025 DoelmatigheidsOnderzoek
13
jun
 
Online
CBG Collegedag
14
jun
 
De Fabrique, Utrecht
Save the date
FIGON Dutch Medicines Days
20-21
sep
 
De Lievekamp, Oss
Subsidie
Deadline: 15 mei 2023, 14.00 uur
Diagnostiek en behandeling van post-COVID
Deadline: 31 mei 2023, 14.00 uur
Kwaliteitsgelden Medisch Specialistische Zorg - 2023 – 2
Deadline: 19 juni 2023, 14.00 uur
Onderzoek van onderwijs huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde
Deadline: 20 juni 2023, 14.00 uur
Leefstijl in de zorg; effectiviteit en werkingsmechanismen
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl
Lees meer over het onderwerp Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube