Jan Molenaar en Karin Langenberg over gerichter behandelen van kinderen met kanker, veel subsidienieuws en aanmelden voor het GGG-congres kan nog tot 23 maart!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Jan Molenaar en Karin Langenberg over gerichter behandelen van kinderen met kanker, veel subsidienieuws en aanmelden voor het GGG-congres kan nog tot 23 maart 9.00 uur!  Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Maart 2023
  Geneesmiddelen
 
GGG-congres 30 maart 2023
Inzet op Impact
Tijdens het GGG-congres in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch op 30 maart praten we je bij over de actualiteit, komen innovaties aan de orde en brengen we het realiseren van impact van onderzoeksresultaten onder de aandacht. Uiteraard is er in de lunchpauze en tijdens de borrel voldoende gelegenheid om te netwerken.
Bekijk het volledige programma
Aanmelden kan tot 23 maart, 9.00 uur
Stand van zaken GGG-subsidierondes

In de Open Ronde 12 zijn 24 uitgewerkte aanvragen ontvangen. In de BeNeFIT-ronde 3 zijn 27 aanvragen ontvangen. 
In Grote Trials Ronde 6 zijn 25 projectideeën ontvangen.
In de Ronde Medicinale cannabis als behandeling bij kinderepilepsie is 1 project gehonoreerd. 

Bekijk de verschillende deadlines voor indiening in de lopende GGG-subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten 
Lees het nieuwsbericht van UMC Utrecht over het cannabisproject
Planning GGG-subsidierondes 2023
De volgende subsidierondes staan voor 2023 op de planning (onder voorbehoud):
  • 1 mei 2023: STIP Ronde 5A voor het samenstellen van een overkoepelend samenwerkingsverband voor het begeleiden van projecten in de hierop volgende ronde STIP 5B
  • Eind Q2 2023: Ronde Personalised Medicine
  • Mei 2023: Ronde Onderzoek met Bestaande Data (met een informatiebijeenkomst op 18 april 2023)
  • Q2 2023: Ronde Implementatie en opschaling van kennis 2
  • Begin Q3 2023: Open Ronde 13
  • Q4 2024: STIP Ronde 5B Therapietrouw Proeftuinen
Bekijk de planning van de komende subsidierondes en een overzicht van de lopende subsidierondes
iTHER 2.0: naar gerichte behandeling bij kinderkanker
Interview met Jan Molenaar en Karin Langenberg
In Nederland overlijden nog steeds circa 150 kinderen per jaar aan kanker. Dit zijn vooral kinderen bij wie de ziekte terugkomt, waarna de tumor niet meer reageert op de therapie. Het Prinses Máxima Centrum – waar zorg en onderzoek hand in hand gaan – zoekt mogelijkheden om kinderen gerichter te behandelen.
Bekijk het GGG-project 848101004
Tijdens het GGG-congres presenteert Karin Langenberg het project in subsessie 12
Lees het interview
Projectresultaten
Deprescribing bij verpleeghuispatiënten door kennisbevordering bij patiënten, familie en aankomende zorgverleners
Projectnummer 8360110191
In dit vervolgproject op een studie naar het stoppen met onnodige medicijnen door verpleeghuispatiënten is informatie- en leermateriaal ontwikkeld over minderen en stoppen van medicijnen voor patiënten en toekomstige zorgverleners. Het leermateriaal is onderdeel van de Eindtoets Farmacotherapie.
Projectleider: Prof. dr. K. Taxis, University of Groningen
Dosering sirolimus bij vaatmalformaties omlaag zonder gevolgen (op lange termijn)?
Projectnummer 848015013
In deze studie is gebleken dat een lagere dosering sirolimus bij behandeling van patiënten met zeldzame aangeboren vaatmalformaties vergelijkbaar effectief is. De klachten komen met name bij kinderen echter vaak terug. De resultaten suggereren dat sirolimus-therapie tijdens kindertijd moet worden gestart, maar er is nog onvoldoende kennis van de gevolgen op langere termijn. 
Projectleider: Dr. D.M.W.M. te Loo, Radboudumc
Combinatietherapie voorafgaand aan operatie voor hemofiliepatiënten 
Projectnummer 836031003
In de DAVID-studie zijn patiënten met hemofilie A, die een operatie moeten ondergaan, behandeld met combinatietherapie van stollingsfactorconcentraat en het hormoon DDAVP. Gebleken is dat combinatietherapie veilig, effectief en uitvoerbaar is. Het ontwikkeld model voor combinatietherapie zal in de toekomst gebruikt worden om een individueel behandelplan mogelijk te maken, middels een webportaal.
Projectleider: Dr. M.J.H.A. Kruip, Erasmus MC
Lees het Mediatorartikel over hemofilie-projecten
Bekijk de training ‘Leven met hemofilie’
Nieuws
Minister Kuipers neemt Signalement Therapeutische Toepassingen van Psychedelica in ontvangst
Op maandag 6 maart 2023 heeft Véronique Timmerhuis het ‘Signalement Therapeutische Toepassingen van Psychedelica’ aangeboden aan minister Ernst Kuipers van het ministerie van VWS. De uitreiking vond plaats tijdens een minisymposium georganiseerd door het UMCG.
Bekijk het LinkedInbericht van minister Kuipers
Lees het signalement
Lees het nieuwsbericht
Britse overheid investeert in GPP's
GGG-project in het nieuws
Een apotheker die in de huisartsenpraktijk werkt, daar patiënten begeleidt en huisartsen en patiënten adviseert over aanpassingen in de medicatie. Het is al langer een vertrouwd concept in Groot-Brittannië. Apothekers Ankie Hazen en Valérie Meijvis zijn er enthousiast over en werken er hard aan om deze zorgverlener in alle Nederlandse huisartsenpraktijken aan de slag te laten gaan. 
Lees het nieuwsbericht (inlog noodzakelijk)
Bekijk het GGG-project 848023004
Dit project wordt gepresenteerd op het GGG-congres (subsessie 2)
Veilig en effectief inzetten van voorspellingsmodellen voor Adverse Drug Events (ADE)? 
GGG-project in het nieuws
Kunnen we ADE-voorspellingsmodellen veilig en effectief inzetten in de klinische praktijk? 12 Nederlandse IC’s werkten mee aan de RESCUE-studie om medicatieschade snel en veilig te detecteren op basis van machine learning technologie.
Bekijk de publicatie
Bekijk het GGG-project 848018004
Patiënt veel trouwer met medicatie na jaargesprek
GGG-project in het nieuws
Drie apotheken en huisartspraktijken in Amersfoort die samenwerken in de therapietrouw-proeftuin Amersfoort, willen met de implementatie van een jaargesprek de therapietrouw monitoren en waar nodig verbeteren. Het gaat om patiënten die gebruikmaken van de herhaalservice. 
Lees het nieuwsbericht (inlog noodzakelijk)
Bekijk het GGG-project 848024024
Nieuw leerjaar EUPATI NL in aantocht
Er zijn al 2 lichtingen studenten afgestudeerd van de EUPATI Nederland-opleiding. Het enthousiasme, de inzet en impact van deze EUPATI fellows in het geneesmiddelenveld leidt ertoe dat er veel vraag is naar een derde leergang. EUPATI verwacht dit voorjaar te beginnen met de werving en selectie voor EUPATI NL 2023-2024. De opleiding zelf start in het najaar.
Lees het nieuwsbericht
EUPATI is tijdens de lunch aanwezig op het GGG-congres
Hart-/vaatpatiënten trouwer aan medicatie met Telefonische Startbegeleiding
GGG-project in het nieuws
Veel patiënten stoppen te vroeg met een hart of vaatgeneesmiddel dat juist is bedoeld voor langdurig gebruik. Begeleiding bij de start van deze geneesmiddelen is daarom belangrijk; zeker als patiënten overgaan van het ziekenhuis naar huis. Deze periode levert namelijk vaak verwarring en zorgen op. Zorggroep Almere implementeerde de telefonische startbegeleiding om therapietrouw te bevorderen.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848024021
Patiënten willen hun medicijngebruik in het ziekenhuis zelf regelen
GGG-project in het nieuws
Patiënten betrekken bij hun medicijngebruik in het ziekenhuis moet de standaard worden. Dat zegt Loes van Herpen-Meeuwissen, ziekenhuisapotheker bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en Radboudumc. "De zorg wordt hierdoor veiliger, milieuvriendelijker en goedkoper."
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848022007
Onderzoeksagenda leren & opleiden van Huisartsenopleiding Nederland
Véronique Timmerhuis en SBOH-bestuurder Kees Esser namen de gezamenlijke onderzoeksagenda leren & opleiden van Huisartsenopleiding Nederland in ontvangst. Deze onderzoeksagenda geeft een goede impuls aan de verdere professionalisering en het opleiden van huisartsen met kennis uit onderzoek. ZonMw voert het programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde (HGOG) uit in opdracht van de SBOH.
Lees het nieuwsbericht
Herziening Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO)
De Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) heeft de Verklaring Geschiktheid Onderzoeksinstelling (VGO) herzien. Het doel van deze herziening is om het document beter te laten aansluiten op de dagelijkse praktijk van deelnemende centra. Daarnaast zijn onduidelijkheden zoveel mogelijk weggenomen.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de verklaring
Zeldzame kanker en niet-zeldzame kanker: even veel behandelmogelijkheden gevonden na DNA-test tumor
In de huidige praktijk hebben patiënten met een zeldzame vorm van kanker minder toegang tot moleculaire diagnostiek en nieuwe behandelingsmogelijkheden dan patiënten met meer gangbare vormen van kanker. Op basis van de genetische en klinische data van 500 mensen in de DRUP-studie hebben onderzoekers echter aangetoond dat deze patiënten dezelfde baat hebben bij uitgebreide moleculaire diagnostiek en nieuwe (gerichte) behandelmogelijkheden.
Lees het nieuwsbericht
Lees meer over de DRUP-studie
Kamerbrief over heruitgifte van dure geneesmiddelen
In een Kamerbrief informeert minister Kuipers (VWS) de Tweede Kamer over de uitkomsten van een onderzoek over heruitgifte van dure geneesmiddelen. Ook gaat de minister in op andere initiatieven om verspilling van geneesmiddelen tegen te gaan.
Download de Kamerbrief
Lees het bericht van de KNMP
In 2022 meer psychofarmaca voorgeschreven
Openbare apotheken verstrekten in 2022 aan bijna 2,5 miljoen mensen een psychofarmacon, een toename van ruim 50.000 gebruikers ten opzichte van 2021 (+2,2%). De groei komt voor rekening van middelen bij ADHD en antidepressiva.
Lees het nieuwsbericht
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
‘Kinderen zijn geen kleine volwassenen’
Interview Saskia de Wildt
Iets meer dan de helft van de 500 medicijnen die artsen in Nederland aan kinderen voorschrijven, is daadwerkelijk geregistreerd voor deze doelgroep. De andere helft wordt off-label voorgeschreven. Saskia de Wildt wil dat veranderen. Dat doet ze als wetenschapper, als arts en als directeur van het Kinderformularium.
Lees het interview
‘De apotheker is niet klaar als een medicijn is geleverd’
Interview Dianda Veldman
Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland, vindt dat apothekers zich zouden moeten opwerpen als poortwachters van het medicijngebruik van hun patiënten en hun rol als farmaceutisch zorgverlener moeten intensiveren. Bijvoorbeeld door structureler het gesprek met patiënten aan te gaan en de levering van medicijnen te moderniseren.
Lees het interview
Lees ook: Apotheker als medicatiespecialist betrokken bij regelmatige check-up
Lees ook: Rol apotheker in de geneesmiddelenzorg kan worden versterkt, vinden burgers
Lees ook: 1 op de 6 gebruikers van medicijnen heeft daarover geen contact met zorgverlener
Diversiteit in onderzoek: ‘Wees je bewust van verschillen’
Inspiratie voor onderzoekers en beoordelaars van subsidieaanvragen
Diversiteit binnen gezondheidsonderzoek is belangrijk voor de kwaliteit en toepasbaarheid van de resultaten. Dat vraagt van beoordelaars om rekening te houden met diversiteitsaspecten. Maar hoe kunnen zij dat aanpakken?
Lees het artikel
Hoe zorg je voor voldoende patiëntdeelname aan onderzoek?
Bij zorgevaluaties is de inclusie van patiënten (patiëntdeelname aan de studie) soms lastig. Enkele tools van het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG) en ZonMw hebben als doel deze inclusie te versnellen. De inclusieversneller is daar een goed voorbeeld van. Wat zijn de geleerde lessen van de inclusieversneller en de ervaringen van projectleiders?
Lees het artikel
 
Ontwikkelingsproces richtlijn Delier
Kwaliteitsverbetering in de V&V
Hoe moeten verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten handelen als ze met een delier worden geconfronteerd? Een multidisciplinaire werkgroep ging aan de slag met de ontwikkeling van de richtlijn
Lees het artikel
 
Ook in het nieuws
ZonMw bestaat 25 jaar
IVM Coronanieuws 3 maart
Gepast voorschrijven van medicijnen is beter voor mens en milieu
Ouderenzorgorganisatie Present innoveert met medicatieveiligheid
Amoxicilline gebruik flink toegenomen
VWS gaat beleid ontwikkelen voor gebruik DNA-technologie
Project voor nationale gezondheidsdata-infrastructuur Health-RI krijgt definitief 47 miljoen
EMA keurde 41 innovatieve medicijnen goed in 2022
Agenda
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 'Inzet op Impact'
Kom ook op 30 maart naar 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
Naast de twee plenaire sessies zijn er 18 subsessies verspreid over 3 rondes. Aanmelden kan nog tot 23 maart.
Bekijk het volledige programma
Nu aanmelden
Bijeenkomst nieuwe subsidieronde Onderzoek met Bestaande Data
Dinsdag 18 april 2023,
13.15 - 17.30 uur
Locatie: Vergadercentrum Vredenburg,
Vredenburg 18, Utrecht
Er wordt voor deze bijeenkomst inmiddels met een reservelijst gewerkt.
Aanmelden voor de bijeenkomst
KNMP Prisma Symposium 'Innovatie * Implementatie = Impact'
25
mei
 
09.30 - 17.00 uur
De Eenhoorn Amersfoort, 
open voor abstracts tot 10 april
Congres Zorgevaluatie
1
Jun
 
09.00 - 17.00, Rijtuigenloods Amersfoort
Regulatory Science Network Netherlands (RSSN) Annual workshop
6
jun
 
Tijden n.n.b.
Villa Jongerius Utrecht
European Implementation Event 2023
8-9
jun
 
Basel, Zwitserland
Informatiebijeenkomst Open Ronde 2025 DoelmatigheidsOnderzoek
13
jun
 
Online
FIGON Dutch Medicines Days
20-21
sep
 
De Lievekamp, Oss
 
Subsidie
Complexe Interventies Ronde 4
Deadline: 18 april 2023, 14.00 uur
In deze subsidieronde staat onderzoek naar een complexe interventie rondom geneesmiddelengebruik centraal. Een interventie wordt als complex beschouwd vanwege het multifactoriële karakter waarbij diverse disciplines en settings betrokken zijn. Als uitgangspunt voor de definitie van een complexe interventie wordt het framework van de Medical Research Council (MRC) gehanteerd. 
Bekijk de subsidieoproep
bekijk de informatiepagina
Deadline 28 maart 2023, 14.00 uur
Rubicon 2023-1
Deadline: 3 april 2023, 14.00 uur
Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis ronde 1
Deadline: 11 april 2023, 14.00 uur
DoelmatigheidsOnderzoek - Methodologie voor waardebepaling van technologieën ingezet binnen de niet-curatieve zorg
Deadline: 18 april 2023, 14.00 uur
Zorgevaluatie en Gepast Gebruik Ronde 2023 – Vragen van kennisagenda’s voor medisch specialistische zorg
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube