GGG-congres: toekenning accreditaties, Iris Sommer over man-vrouwverschillen in de psychiatrie en Valérie Meijvis over de samenwerking tussen apotheker en huisarts
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
GGG-congres: toekenning accreditaties, Iris Sommer over man-vrouwverschillen in de psychiatrie en Valérie Meijvis over samenwerking tussen apotheker en huisarts Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Februari 2023
  Geneesmiddelen
 
GGG-congres 30 maart 2023
Inzet op Impact
Het programma voor het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen is bekend en de aanmeldingen stromen binnen. Natuurlijk bent ook u van harte welkom!
Er is accreditatie aangevraagd voor:    
  • Huisartsen, medisch specialisten (ABAN) in aanvraag
  • Openbare apothekers (KNMP) in aanvraag
  • Ziekenhuisapothekers (NVZA) geaccrediteerd voor 5 punten
  • Apothekersassistenten (ziekenhuisapotheek en openbare apotheek) (KABIZ: NVFZ & Optimafarma) geaccrediteerd voor 5 punten
  • Farmaceutisch consulenten (KABIZ: NVFZ & Optimafarma) geaccrediteerd voor 5 punten
  • Verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) in aanvraag
  • Verpleegkundig specialist (V&VN) in aanvraag
Via het programma houden wij u op de hoogte over het aantal accreditatiepunten, zodra deze bekend zijn.
bekijk het programma en meld u aan
Stand van zaken GGG-subsidierondes

Grote Trials Ronde 6 is open voor projectideeën tot 7 maart 2023, 14.00 uur.
Voor Complexe Interventies Ronde 4 kunnen nog projectideeën worden ingestuurd tot 18 april 2023, 14.00 uur. 
In de BeNeFIT Call 3 zijn 27 projectideeën ontvangen. Medio mei 2023 ontvangen zij de eerste adviesbrief van de commissie. 

Bekijk de verschillende deadlines voor indiening in de lopende GGG-subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten 
Informatie over Complexe Interventies Ronde 4
GGG-subsidieronde
Tijdens de informatiebijeenkomst Complexe Interventies in januari heeft programmamanager Esther Dalhuisen een presentatie gegeven over de 4e subsidieronde die nu openstaat voor indiening. De presentatie is opgenomen en gepubliceerd op de informatiepagina.
Bekijk het filmpje met de presentatie op de informatiepagina
18 april: Informatiebijeenkomst Onderzoek met Bestaande Data
GGG-subsidieronde
In mei wordt de nieuwe subsidieronde Onderzoek met Bestaande Data opengesteld. Op 18 april vindt een informatiebijeenkomst plaats over deze ronde. Tijdens de bijeenkomst lichten we toe wat het doel van deze ronde is en welke typen projecten in aanmerking komen voor subsidie. Deskundige onderzoekers met ervaring in het doen van registergebaseerd onderzoek delen hun ervaringen en successen voor tips en inspiratie. Daarnaast praten experts van ZonMw en het Zorginstituut Nederland u bij over de laatste ontwikkelingen in data FAIRness en kwaliteit van data.
Aanmelden voor de informatiebijeenkomst
Inhaalslag rond man-vrouwverschillen in psychiatrie
Interview met Iris Sommer
Verschillen tussen mannen en vrouwen beïnvloeden soms niet alleen de werkzaamheid en veiligheid van geneesmiddelen, maar ook de bereidheid om aan onderzoek mee te doen. Psychiater Iris Sommer (UMCG) ondervond het in een studie naar het effect van raloxifeen bij mensen met een schizofreniespectrumstoornis.
Bekijk het GGG-project
Dit project wordt gepresenteerd op het GGG-congres (subsessie F)
Lees het interview
Combiconsult verbetert samenwerking apotheker en huisartspraktijk
Interview met Valérie Meijvis
Tijdens het CombiConsult bespreken patiënten met een chronische aandoening hun medicijngebruik met hun openbaar apotheker. Dit gesprek is gekoppeld aan de periodieke controle bij de praktijkverpleegkundige of huisarts. Valérie Meijvis vertelt over de meerwaarde van gezamenlijke consultvoering. 
Bekijk het GGG-project
Dit project wordt gepresenteerd op het GGG-congres (subsessie 2)
Lees het interview
Projectresultaten
Begrijpelijke etiketten en terugvraagmethode bevorderen therapietrouw
Projectnummer 848024022
In dit proeftuinproject plaatsen zorgverleners begrijpelijke instructies op de etiketten en bij uitgifte van nieuwe geneesmiddelen wordt de terugvraagmethode gebruikt. Deze combinatie van interventies zorgt voor een verbeterde therapietrouw en meer werkplezier bij de zorgverleners.
Projectleider: drs. M. Mestre Viver, Apotheek Kanaleneiland
Aspirine ’s avonds innemen om recidief hart- en vaatziekte te voorkomen?
Projectnummer 848016006
Hoewel er uit de literatuur sterke aanwijzingen zijn dat het ’s avonds innemen van aspirine door patiënten met hart- en vaatziekten gezondheidswinst op zou kunnen leveren, heeft dit project door het voortijdig stopzetten onvoldoende gegevens opgeleverd om hier conclusies over te trekken.
Projectleider: dr. T.N. Bonten, Leiden University Medical Center
Inzet van Whole Genome Sequencing kan andere tests vervangen
Projectnummer 846001002
Uit de TANGO-studie blijkt dat bij Whole Genome Sequencing (WGS) dezelfde mutaties worden gevonden als bij uitgebreide, gangbare diagnostiek voor longkanker en melanomen. De WGS-test kan om die reden ook de verschillende losse tests vervangen. Wel zijn de kosten en het percentage mutaties van belang.
Projectleider: dr. V.P. Retel, Nederlands Kanker Instituut
Nieuws
Minder antibiotica voor patiënten met complexe blindedarmontsteking
GGG-project in het nieuws
Patiënten die zijn geopereerd aan een complexe blindedarmontsteking kunnen veilig en effectief worden nabehandeld met een 2-daags infuus met antibiotica. De standaard nabehandeling is nu een 3- tot 5-daags infuus met antibiotica, al dan niet aangevuld met orale antibiotica bij ontslag. Patiënten kunnen met een 2-daags infuus eerder het ziekenhuis uit. De onderzoekers verwachten dat de 2-dagen toediening snel kan worden ingevoerd.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848015008
Patiënt met ziekte van Crohn kan toe met minder medicatie
GGG-project in het nieuws
Een deel van de patiënten met de ziekte van Crohn kan onder begeleiding van een arts veilig de medicatie verminderen. Het medicijn adalimumab, dat darmontstekingen bij patiënten met de ziekte van Crohn remt, blijft vrijwel net zo goed werken als patiënten het minder vaak nemen en geeft daardoor minder bijwerkingen.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project 848015002
Medicatie op maat en minder bijwerkingen dankzij DNA-profiel
Farmacotherapie op maat
Ernstige bijwerkingen van medicijnen nemen met 30 procent af als de dosering wordt afgestemd op het DNA van patiënten. Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van het LUMC. Het is voor het eerst dat is aangetoond dat voorschrijven op basis van een DNA-profiel in de praktijk werkt.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de publicatie in The Lancet
Clinical Trials Regulation vanaf 31 januari 2023 verplicht
Overzicht van beschikbare hulpmiddelen
Vanaf 31 januari 2023 is het verplicht om nieuw klinisch onderzoek met geneesmiddelen in te dienen onder de Clinical Trials Regulation 536/2014 via het Clinical Trials Information System, CTIS. Na een jaar van transitie blijken er echter nog steeds veel onduidelijkheden te bestaan rondom de veranderingen en het gebruik van CTIS. Vanuit de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) wordt een overzicht verschaft van de beschikbare informatie over de CTR en CTIS.
Bekijk een overzicht met alle beschikbare informatie over de CTR en CTIS
Kijk de bijeenkomst van 17 januari 2023 terug
Meer prijsonderhandelingen over nieuwe dure geneesmiddelen
Momenteel worden geneesmiddelen in de sluis geplaatst wanneer de jaarlijkse uitgaven in Nederland naar verwachting oplopen tot € 40 miljoen of meer. Per 1 juli verlaagt minister Kuipers deze grens naar € 20 miljoen. Het aanscherpen van de sluiscriteria moet bijdragen aan het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg.
Lees het nieuwsbericht
 
Startsein voor Europese benchmark klinische studies
Een groep van publieke en private organisaties, waaronder het platform FAST, slaat de handen ineen voor een benchmark van geneesmiddelenstudies in de klinische fases. Doel is inzicht te verkrijgen in het Nederlandse landschap van klinische studies en een vergelijking te maken met andere landen in Europa.
Lees het nieuwsbericht
IVM Medicijnjournaal
In het medicijnjournaal van februari vertelt Birgit Koch over klinische farmacometrie dat onder andere al wordt gebruikt in de GGG-studie naar dosering van antipsychotica bij kinderen met autisme.
Bekijk het IVM Medicijnjournaal
Bekijk het GGG-project
IVM Coronanieuws
Het Coronanieuws gaat met ingang van 2023 vooral over de ontwikkelingen op het gebied van post-COVID. De aflevering van 3 februari heeft als onderwerpen onder meer medicamenteuze preventie en behandeling van post-COVID.
Bekijk het IVM Coronanieuws
Aan de slag met aanbevelingen uit onderzoek naar ervaringen met subsidieaanvragen
In 2022 liet ZonMw onderzoek doen onder 3.000 subsidieaanvragers. Over het algemeen ervaren zij het aanvraagproces als positief. Er zijn ook aandachtspunten naar voren gekomen die in de loop van 2023 actief binnen ZonMw worden opgepakt.
Lees meer over de belangrijkste uitkomsten
6,2% meer gebruikers astma/COPD-medicatie 
Openbare apotheken verstrekten in 2022 aan 1,5 miljoen mensen een geneesmiddel voor astma of COPD, 6,2% meer dan in 2021. Deze stijging komt vooral voor rekening van het monopreparaat salbutamol met ruim 840.000 gebruikers, 60.000 meer dan in 2021.
Lees het nieuwsbericht
Promotie Naomi Jessurun
Kennis van de omzetting van geneesmiddelen en de effecten van de metabolieten zijn belangrijk om bijwerkingen van deze afbraakproducten te kunnen herkennen en voorkomen. Naomi Jessurun (Lareb) beschrijft in haar proefschrift, dat zij op 14 februari verdedigde, de rol die deze metabolieten kunnen spelen bij het ontstaan van bijwerkingen.
Lees meer over het proefschrift
Kamerbrief over geneesmiddelen-ontwikkeling
In een Kamerbrief informeert minister Kuipers (VWS) de Tweede Kamer over het rapport ‘Opbrengsten huidige R&D-ecosysteem: analyse aantal marktintroducties geneesmiddelen vanaf 1995’
Lees het bericht
Download de Kamerbrief
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
'Onderzoek is de katalysator voor zorgtransformatie'
Interview Marlies Schijven
Marlies Schijven, chirurg in het Amsterdam UMC, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, NFU-programmaleider e-health en ZonMw-bestuurder, heeft het onderzoeksprogramma Digital Health in Amsterdam UMC gelanceerd. ‘Digital Health moet de katalysator worden van onderzoek en zorgverslimming, en de samenwerking aanjagen tussen zorg, industrie, ict en het juridische en ethische domein.’
Lees het interview (inlog noodzakelijk)
Cirkelen Rond Je Onderzoek: implementatie als eerste stap in het onderzoek
Kennisontwikkeling in de Langdurige Zorg en Ondersteuning
ZonMw vindt het belangrijk dat de resultaten van onderzoek hun weg vinden in de praktijk. Vaak worden degenen die met de inzichten aan de slag moeten gaan echter pas laat betrokken. Een nauwe samenwerking tussen beleid, onderzoek, onderwijs en praktijk is noodzakelijk voor het realiseren van impact. Daarom de opdracht aan de Hogeschool Utrecht om een methode te ontwikkelen die hier een betere invulling aan geeft: Cirkelen Rond Je Onderzoek (CRJO).
Lees het artikel
Ook in het nieuws
Patiëntveiligheid vergroten door te leren van wat goed gaat: 12 projecten van start 
Bekijk het actuele cursusaanbod van Paul Janssen Futurelab
Jesse Swen benoemd tot hoogleraar klinische farmacie
Agenda
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 'Inzet op Impact'
Kom ook op 30 maart naar 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
Naast de twee plenaire sessies zijn er 18 subsessies verspreid over 3 rondes.
Bekijk het volledige programma
Nu aanmelden
Bijeenkomst nieuwe subsidieronde Onderzoek met Bestaande Data
Dinsdag 18 april 2023,
13.15 - 17.30 uur
Locatie: Vergadercentrum Vredenburg,
Vredenburg 18, Utrecht
Aanmelden voor de bijeenkomst
Regulatory Science Network Netherlands (RSSN) 
GetReal Institute Annual Conference
16
mrt
 
08.30 - 19.00 uur, Jaarbeurs Utrecht
KNMP Prisma Symposium 'Innovatie * Implementatie = Impact'
25
mei
 
09.30 - 17.00 uur
De Eenhoorn Amersfoort, 
open voor abstracts tot 10 april
Congres Zorgevaluatie
1
Jun
 
09.00 - 17.00, Rijtuigenloods Amersfoort
 
Regulatory Science Network Netherlands (RSSN) Annual workshop
6
jun
 
Tijden n.n.b.
Villa Jongerius Utrecht
European Implementation Event 2023
8-9
jun
 
Basel, Zwitserland
FIGON Dutch Medicines Days
20-21
sep
 
De Lievekamp, Oss
 
Subsidie
Grote Trials Ronde 6
Deadline: 7 maart 2023, 14.00 uur
De subsidieoproep Grote Trials Ronde 6 is bedoeld voor aanvragen die door middel van een hoge bewijslast uitsluitsel geven over een bestaand doelmatigheidsvraagstuk met betrekking tot de toepassing van geneesmiddelen in de praktijk. De resultaten moeten nationale impact hebben en zijn direct toepasbaar in de dagelijkse klinische praktijk.
Bekijk de subsidieoproep
bekijk de informatiepagina
Complexe Interventies Ronde 4
Deadline: 18 april 2023, 14.00 uur
In deze subsidieronde staat onderzoek naar een complexe interventie rondom geneesmiddelengebruik centraal. Een interventie wordt als complex beschouwd vanwege het multifactoriële karakter waarbij diverse disciplines en settings betrokken zijn. Als uitgangspunt voor de definitie van een complexe interventie wordt het framework van de Medical Research Council (MRC) gehanteerd. 
Bekijk de subsidieoproep
bekijk de informatiepagina
Deadline: 28 februari 2023, 14.00 uur
Klinisch toegepast onderzoek naar vroege herkenning en behandeling in de geestelijke gezondheidszorg
Deadline: 7 maart 2023, 14.00 uur
Fundamenteel Onderzoek: ZonMw Open Competitie 2023
Deadline: 7 maart 2023, 14.00 uur
Large scale analysis of OMICS data for drug-target finding in neurodegenerative diseases
Deadline: 14 maart 2023, 14.00 uur
NWO Talentprogramma Vici 2023
Deadline 28 maart 2023, 14.00 uur
Rubicon 2023-1
Deadline: 11 april 2023, 14.00 uur
DoelmatigheidsOnderzoek - Methodologie voor waardebepaling van technologieën ingezet binnen de niet-curatieve zorg
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube