Hoe kan MDT bijdragen aan beter burgerschapsonderwijs? Docent Erik-Jan vertelt.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
MDT draagt bij aan burgerschapsonderwijs: docent Erik-Jan vertelt.  Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief Jeugd, januari 2023 
Jeugd

 
Uitgelicht
Kindermishandeling en -verwaarlozing vroegtijdig signaleren 
De spoedeisendehulp van een ziekenhuis is dé plek waar kindermishandeling en -verwaarlozing vroegtijdig gesignaleerd kan worden. Het nieuwe Nationaal Signalerings-instrument Kindermishandeling (NSK) bevat de beste voorspellers en helpt artsen en verpleegkundigen.
Lees meer over het signaleringsinstrument
Twitter Facebook LinkedIn
Jeugd in Onderzoek 2023 - Dien nu een sessie in!
Op 21 september 2023 vindt Jeugd in Onderzoek weer plaats in Den Bosch. Met dit jaar als thema: opgroeien en ondersteunen in de digitale wereld. Wilt u hieraan bijdragen? Dien dan uiterlijk 20 maart een voorstel voor een sessie in.
sessie indienen! 
Twitter Facebook LinkedIn
  
Benut jongeren-participatie optimaal
En start met het creëren van een gelijkwaardige verhouding door jongeren vanaf de eerste ideeënfase in uw onderzoek te betrekken. Ga in gesprek over hoe zij willen samenwerken en communiceren. Houd bij uw planning rekening met verplichtingen als schooltijden, werk en sport.
Bekijk alle tips en bestel de publicatie!
Maatschappelijke diensttijd in het onderwijs
Foto: Beeldvoerders
Geschiedenisdocent Erik-Jan ging met zijn school aan de slag met MDT. ‘Binnen het onderwijs kan MDT bijdragen aan verschillende onderwijsdoelen, zoals burgerschap, loopbaanoriëntatie, het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten of het bevorderen van de mentale gezondheid van leerlingen.’
Meer over MDT op school
Bekijk wat MDT u kan brengen
  
Meer nieuws
Ruim één op de tien 14-jarigen heeft symptomen van eetbuien, ook jongens
Kompas voor samenwerking ggz en sociaal domein
Projectresultaten
Wat werkt bij  samenwerking bij huiselijk geweld en kindermishandeling?
In 2 jaar actieonderzoek bij 2 jeugdhulpregio’s is veel geleerd over wat wel en niet werkt in domeinoverstijgende samenwerking bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor professionals zijn randvoorwaarden en tips voor samenwerken in de praktijk gebundeld. 
Bekijk de geleerde lessen 
Betere samenwerking voor duurzame veiligheid bij huiselijk geweld
Een effectieve aanpak met goede onderlinge samenwerking tussen professionals is cruciaal voor duurzame veiligheid bij huiselijk geweld. Verandering blijkt nog nodig in de gezamenlijke analyse en planvorming, ook voor de positie van cliënten en regie. 
Bekijk de resultaten van het participatief onderzoek 
 
Verklarende analyse inzetbaar bij complexe zorgvragen
Binnen de jeugdhulp valt de term verklarende analyse vaak. Tegelijkertijd is er veel onduidelijkheid over wat dit inhoudt en wanneer deze noodzakelijk is. De werkplaats C4Youth, de RKJ Friesland en noordelijke expertisecentra lichten dit gezamenlijk toe.
Bekijk de werktheorie
Oog voor sekse en gender bij onderzoek ADHD
ADHD is een veelvoorkomende stoornis met verschillende problemen. Maar waarom wordt ADHD bij kinderen vaker vastgesteld bij jongens dan bij meisjes? Siri Noordermeer onderzocht dit en geeft inzichten in de verschillen van aard en presentatie.
Lees het interview
  
Meer resultaten
App tegen suïcidale gedachten 
Evaluatie onderzoeksprogramma Kwaliteit Kinderopvang
Nieuwe projecten
Innovatieve sportprojecten met het Jeugdsport Innovatiecentrum
Kinderen sporten en bewegen steeds minder. De sportdeelname en het aantal leden bij sportverenigingen daalt. Het Jeugdsport Innovatiecentrum (JIC) wil door middel van innovatie in de jeugdsport leden aan een sport blijven binden.
Meer over de aanpak van het JIC
   
Een toekomst-bestendige kennisinfrastructuur voor geboortezorg
De consortia Geboortezorg vervullen een belangrijke rol in de kwaliteitsbevordering van de geboortezorg in Nederland. Diverse partijen vertellen over het belang van onderzoek en implementatie in de regio's en de rol van de consortia hierin.
Lees meer
   
 
Evenementen
Save the date: Flevi deelt kennis
Op 25 mei 2023 deelt Flevi’s Werkplaats Jeugd kennis over het thema ‘Bestaanszekerheid: de basis voor een veerkrachtige samenleving’. Maak kennis met inspirerende voorbeelden, volg lezingen, workshops en ga met elkaar in gesprek. Komt u ook? Zet het vast in uw agenda! 
Hulp bij implementatie: vraag ZonMw
24
jan
 
13.00 - 16.00, Kantoor ZonMw & online
 
Maatwerk in actie
2
feb
 
13.00 - 18.00 uur, Rietland, Zuidwolde
   
Subsidie
Onderzoek voor en door jongeren
Onderzoek naar het verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren. Waarbij jongeren zelf, samen met onderzoekers, onderzoek doen naar een onderwerp dat zij zelf belangrijk vinden. Heeft u ervaring met participatief en praktijkgericht onderzoek met jongeren? En bent u ervan overtuigd dat het doen van onderzoek naar de mentale gezondheid van jongeren niet zonder de stem van jongeren kan? Geef uzelf op voor de matchmaking!
alles over deze unieke kans
Kennismaken met de maatschappelijke diensttijd via MDT-kort
Wilt u ontdekken wat MDT (maatschappelijke diensttijd) kan betekenen voor uw gemeente of onderwijsinstelling? Dan kunt u subsidie aanvragen voor een kortlopend MDT-project. Hiermee maakt u op een laagdrempelige manier kennis met MDT en krijgen jongeren de kans om ervaring op te doen binnen een MDT-traject. Meer weten?
Bekijk de subsidiemogelijkheden voor gemeenten
Bekijk de subsidiemogelijkheden voor onderwijsinstellingen
Deadline: 24 januari 2023, 14.00 uur
GOR-COVID-19; Open ronde Jeugd
Deadline: 28 februari 2023, 14.00 uur
MDT-kort in het onderwijs: ervaar wat MDT voor jouw onderwijsinstelling kan betekenen
 
Deadline: 28 februari 2023, 14.00 uur
MDT-kort voor gemeenten: ervaar wat MDT voor jouw gemeente kan betekenen
   
Onderhoudswerkzaamheden Mijn ZonMw
In verband met onderhoudswerkzaamheden is Mijn ZonMw niet bereikbaar op vrijdag 27 januari tot en met zondag 29 januari 2023. Wilt u op dit tijdstip toch werken aan uw aanvraag of beoordeling? Download dan van tevoren uw aanvraagformulier of beoordelingsformulier als Word-document en vul dit offline in. Dan kunt u uw antwoorden later overnemen in het online formulier wanneer Mijn ZonMw weer beschikbaar is.
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube