Terugblikken op 2022. En vooruitkijken naar 2023!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
In deze nieuwsbrief: terugkijken op een veelbewogen 2022. En vooruitblikken op een veelbelovend 2023. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, 19 december 2022
  
Gehandicapten
en chronisch zieken
 
Martijn da Costa: ‘Op naar een samenleving met onbegrensde mogelijkheden’
Eindejaarsgroet clusterhoofd Gehandicapten en chronisch zieken
Man in pak met stropdas
‘De samenleving is meer inclusief en out of the box gaan denken en doen. En nu de eerste parastronaut bij ruimtevaartorganisatie ESA is begonnen, lijkt the sky the limit.’ Dat schrijft Martijn da Costa, clusterhoofd Gehandicapten en Chronisch Zieken van ZonMw, in zijn eindejaarsgroet. Hierin blikt hij onder meer terug op de talkshow ‘Samen vooruit’, de Ontmoetingsdag over leven met een zintuiglijke beperking en de inspiratiemiddag over de verbinding met het onderwijs.
Lees de eindejaarsgroet van Martijn da Costa
 
Nieuws
’s Heeren Loo noteert positief effect invoering Wet zorg en dwang
Onderzoek van AW Viveon
‘s Heeren Loo, zorginstelling voor mensen met een beperking, ondervindt positieve effecten van de Wet zorg en dwang (Wzd). Het aantal registraties onvrijwillige zorg bij cliënten met probleemgedrag is bij de instelling afgenomen na de invoering van de Wzd. Dat blijkt uit onderzoek van de academische werkplaats Viveon.
Meer over de studie



Definitief advies over te financieren ME/CVS-projecten
Bekendmaking uiterlijk april 2023
De programmacommissie van het onderzoeksprogramma ME/CVS is tot een definitief advies gekomen over de projecten en consortia die financiering voor biomedisch onderzoek naar ME/CVS zouden moeten krijgen. Dit gebeurde tijdens een extra ingelaste commissievergadering, die begin december plaatsvond.
LEES HET NIEUWSBERICHT

Oud-minister Ter Horst bestuurlijk aanjager Onbeperkt Meedoen
ZonMw ondertekent Agreement on Reforming Research Assessment
Diagnose van chronische Q-koorts vaak laat vastgesteld
Gezocht: generatoren voor organisaties mensen met een beperking in Oekraïne
 
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
 
Intensieve zorg voor kinderen in het Jeroen Pithuis
In mei van dit jaar opende in het Jeroen Pithuis in Amsterdam de eerste Transitional Care Unit (TCU) van Nederland. Dat is een plek in de buurt van het ziekenhuis die fungeert als een soort tussenstation. Hier krijgen kinderen 24 uur per dag de zorg die ze nodig hebben én worden ouders goed voorbereid op de nieuwe thuissituatie. Onderzoekers buigen zich nu over de vraag: is dit een toekomstbestendig model, ook voor de rest van het land?
Een kijkje in het Jeroen Pithuis
 
Impact
Geef je nu alvast op voor de Week van de implementatie 2023
Van 23 tot en met 27 januari
Het NIC (Nederlands Implementatie Collectief) houdt van 23 tot 27 januari de jaarlijkse Week van de Implementatie, met tal van fysieke en online bijeenkomsten. De precieze invulling van het week is nog niet bekend. Maar op het programma staat in ieder geval een sessie van het implementatieteam van ZonMw. Meer informatie over de Week van de Implementatie? Stuur een mail of kijk op de website van het NIC.
Naar de website
Johanna Haanstra: ‘Investeer in onderwijs en innovatie’
Blog voorzitter Gewoon Bijzonder
‘Investeren in onderwijs en innovatie in de zorg is belangrijk, ook bij drukte.’ Aldus voorzitter van het programma Gewoon Bijzonder, Johanna Haanstra, in haar blog. ‘Helpt een (tijds)investering in innovatie en onderwijs niet juist om op termijn minder druk te ervaren? Bijvoorbeeld doordat cliënten en ouders meer zorgtaken zelf kunnen uitvoeren dankzij technologie?’
LEES DE BLOG
 
Agenda
A
Focus op Onderzoek: 15 juni in Amersfoort
De achtste editie van het congres Focus op Onderzoek vindt op donderdag 15 juni 2023 plaats in de Eenhoorn in Amersfoort, onder het motto: ‘Samen impact realiseren’. Het congres wordt georganiseerd door de Kenniscoalitie Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Ben je onderzoeker en wil je op het congres je resultaten presenteren? Dan kun je je nu alvast aanmelden (tot uiterlijk woensdag 25 januari 2023).
Meer informatie
Week van de Implementatie 2023
23-27
JAN
 
9.00-17.00 uur Fysiek en online
Projectleidersbijeenkomst Voor Elkaar!
16
FEB
 
10.00-16.00 uur ZonMw Den Haag
 
Subsidie
Vooraankondiging
stimuleringssubsidie palliatieve zorg
Werk je in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, of een samenwerkingsverband of netwerk daarvan? En wil je de zorg binnen je organisatie voor cliënten in de palliatieve fase verbeteren?  Vanaf 6 tot en met 20 februari 2023 (14.00 uur) kun je stimuleringssubsidie aanvragen voor het implementeren en borgen van de interventie ‘Proactieve zorgplanning bij mensen met een verstandelijke beperking’.
Meer informatie
Deadline: 17 januari 2023, 14.00 uur
Passende zorg bevorderen aan de hand van actieonderzoek in de langdurige zorg en ondersteuning
Deadline: 2 maart 2023, 14.00 uur
Implementeren met Impact III
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube