Grote Trials Ronde 6 is open, STIP projecten Ronde 2 gestart en interview met Veerle Coupé over aanvullende chemotherapie bij dikkedarmkanker.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Grote Trials Ronde 6 is open voor indienen, STIP projecten Ronde 2 gestart en interview met Veerle Coupé over aanvullende chemotherapie bij dikkedarmkanker. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
December 2022
  Geneesmiddelen
 
Nieuwe voorzitter GGG-raad
Op 29 november heeft de voorzitter van de GGG-raad Bert Leufkens het stokje overgedragen aan Catherijne Knibbe. Directeur Véronique Timmerhuis en clusterhoofd Harald Moonen bedankten Bert Leufkens hartelijk voor zijn waardevolle bijdrage aan het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en heetten Catherijne Knibbe van harte welkom.
Lees het nieuwsbericht
Grote Trials Ronde 6 open
GGG-subsidienieuws
De subsidieoproep Grote Trials Ronde 6 is bedoeld voor aanvragen die door middel van een hoge bewijslast uitsluitsel geven over een bestaand doelmatigheidsvraagstuk met betrekking tot de toepassing van geneesmiddelen in de praktijk. De resultaten moeten nationale impact hebben en zijn direct toepasbaar in de dagelijkse klinische praktijk.
Bekijk de subsidieoproep
bekijk de informatiepagina
Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2 van start
GGG-subsidieronde STIP Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2 
De vier gehonoreerde projecten uit de STIP Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2 zijn eind 2022 gestart. Binnen de tweede STIP-ronde Proeftuinen Therapietrouw gaat het om het doorontwikkelen van de aanpak uit de eerste proeftuinen. Deze bewezen effectieve interventies voor betere therapietrouw van thuiswonende patiënten worden in vier nieuwe proeftuinen geïmplementeerd. 
Lees alle interviews
Beter beslissen over aanvullende chemotherapie bij dikkedarmkanker
Interview met Veerle Coupé
Is een betere selectie voor behandeling mogelijk op basis van genetische mutaties bij terugkerende dikkedarmkanker? Zodat alleen patiënten die daar baat bij kunnen hebben aanvullende chemotherapie krijgen? Veerle Coupé, besliskundig modelleur en associate professor health-economic modeling in cancer, leidde er een studie naar.
Bekijk het GGG-project
Lees het interview
Stand van zaken GGG-subsidierondes
De adviesbrieven van Open Ronde 12 kunnen eind december worden verwacht.
De Complexe Interventies Ronde 4 gaat naar verwachting open in januari 2023.
De besluitbrieven voor de Grote Trials Ronde 5 worden eind december verstuurd.
De deadline voor het indienen van een projectidee voor de BeNeFIT Call 3 is op 7 februari 2023, 14.00 uur. 
In de BeNeFIT Call 2 zijn vooralsnog 3 projecten gehonoreerd.  
In de ronde Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg kunnen de besluitbrieven voor het einde van het jaar worden verwacht. De besluiten over de ronde Implementatie fellows volgen in maart/april 2023.
LET OP: in het weekend van 27-30 januari 2023 is het systeem ‘MijnZonMw’ niet toegankelijk in verband met een update. Wij adviseren u hiermee rekening te houden bij het indienen van uw aanvraag.
Bekijk de verschillende deadlines voor indiening in de lopende GGG-subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten 
Projectresultaten
Dosering afbouwen bij rustige psoriasis
Projectnummer 8360410031
In de studie voorafgaand aan deze VIMP (Verspreidings- en implementatie-impuls) is onderzocht of mensen met rustige psoriasis, die de biologics adalimumab, etanercept of ustekinumab gebruikten, de dosering stapsgewijs konden afbouwen. Uit dit onderzoek bleek dat dosisvermindering succesvol was bij 53% van de patiënten. In de VIMP zijn deze inzichten gedeeld met andere dermatologen en is onderzocht hoe de afbouwstrategie het beste kan worden toegepast in de praktijk. Ook is de afbouwstrategie toegepast in twee regionale ziekenhuizen.
Projectleider: dr. E.M.G.J. de Jong, Radboudumc
Gevonden waarden veneuze bloedafname stabieler dan Dried Blood Spot-methode (DBS) 
Projectnummer 836021012
Onderzocht is of de meting van de doseringen van antifungale of immunosuppressieve geneesmiddelen bij kinderen beter gemonitord kunnen worden via de Dried Blood Spot-methode ten opzichte van veneuze bloedafname. Er is gebleken dat de waarden gevonden met de DBS-techniek teveel afweken in vergelijking met reguliere veneuze bloedafname, waardoor de techniek niet in de praktijk toegepast kan worden. Ouders en kinderen zagen ook geen grote voordelen van het DBS-vingerprikken ten opzichte van de standaard veneuze prikken.
Projectleider: drs. R.J.M. Bruggemann, Radboudumc
Nieuws
Studie naar geneesmiddeldosering op maat bij kankerpatiënten bereikt mijlpaal
GGG-project in het nieuws
1000 patiënten doen mee aan een studie naar geneesmiddeldosering bij kankerpatiënten in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. In deze studie wordt de hoeveelheid geneesmiddel in het bloed van patiënten gemeten. Op basis daarvan wordt de dosering op maat aangepast.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Lees meer over de promotie van René Boosman
15 gepromoveerde clinici zetten hun eerste wetenschappelijke onderzoekslijn op
ZonMw-programma Klinische Fellows
Met een subsidie van maximaal 200.000 euro uit het programma Klinische Fellows gaan 15 jonge gepromoveerde clinici hun eerste eigen wetenschappelijke onderzoekslijn opzetten. 
Lees het nieuwsbericht
Wim Goettsch benoemd tot hoogleraar Health Technology Assessment of Pharmaceuticals
Wim Goettsch is per 1 december hoogleraar Health Technology Assessment of Pharmaceuticals. Goettsch gaat zich bezighouden met de ontwikkeling en implementatie van methoden om passende zorg met nieuwe innovatieve geneesmiddelen mogelijk te maken binnen de grenzen van het verzekerde pakket.
Lees het nieuwsbericht
IVM Medicijnjournaal en Coronanieuws
Er zijn weer afleveringen van het IVM Medicijnjournaal en het IVM Coronanieuws verschenen. 
Bekijk het IVM Medicijnjournaal van november 2022
Bekijk het IVM Coronanieuws van 9 december 
Antibioticabehandeling op maat voor elke patiënt
GGG-project in het nieuws
In een studie van het UMC Utrecht wordt onderzocht  welke antibioticabehandeling het beste werkt bij patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen met sepsis. Hiermee kunnen toekomstige behandelingen met antibiotica worden geoptimaliseerd en kan een zorgvuldig antibioticabeleid worden vormgegeven.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Slimmer medicijnen inzetten bij immunotherapie
Treant verlaagde per 1 december als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland de dosering van medicijnen bij immunotherapie. Het gaat om het middel pembrolizumab, dat gegeven wordt als immunotherapie bij kankerpatiënten. 
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het onderzoek
Alzheimermedicijn lecanemab lijkt iets effectiever dan zijn voorgangers
Uit onderzoek onder bijna 1800 deelnemers met beginnende ziekte van Alzheimer bleek lecanemab de gevolgen van de ziekte te vertragen. Het middel lijkt iets effectiever dan zijn voorgangers en bovendien minder vaak bijwerkingen te veroorzaken.
Lees het nieuwsbericht
Apotheekbezoek na ontslag uit ziekenhuis voorkomt fouten in medicatiegebruik
Een huisbezoek van de apotheker na ontslag uit het ziekenhuis vermindert medicatieproblemen bij ouderen met polyfarmacie. Daarnaast zijn patiënten blij met het bezoek vanuit de apotheek. Dat blijkt uit recent onderzoek bij twee apotheken in West-Friesland.
Lees het nieuwsbericht
ZonMw tekent Green Deal ‘Samen werken aan duurzame zorg’
Op 8 december tekende ZonMw directeur Véronique Timmerhuis in Amersfoort de Green Deal ‘Samen werken aan duurzame zorg’. In deze Green Deal maken partijen uit de gehele zorgsector hun duurzaamheidsambities bekend, om toe te werken naar een zo duurzaam mogelijk zorgstelsel en zorgsector in 2050. 
Lees het nieuwsbericht
Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen
De Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen helpt om in de praktijk te komen tot een verantwoorde wisseling van een medicijn met dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en afgiftepatroon. 
Lees het nieuwsbericht
Nederland krijgt uniforme pictogrammen voor medicijngebruik
Nederland krijgt een nieuwe, uniforme pictogrammenset waarmee op een herkenbare en begrijpelijke manier het medicatiegebruik wordt uitgelegd aan patiënten. Dat heeft VWS-minister Ernst Kuipers afgesproken met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en partijen die betrokken zijn bij het verstrekken van geneesmiddelinformatie, zoals apothekers en de farmaceutische industrie.
Lees het nieuwsbericht
  
Prix Galien Awards 2023
Tot 27 januari 2023 kan er worden aangemeld voor de Prix Galien Awards. De awards belonen de meest betekenisvolle, innovatieve producten of onderzoekstrajecten op gebied van geneesmiddelen, biotech- of medtech, toegelaten op de Nederlandse markt.
Lees het nieuwsbericht
Uitwisselbaarheid van biosimilars
Er bestaan twijfels bij zorgverleners en patiënten over effectiviteit en veiligheid van biosimilars in vergelijking met het oorspronkelijke biologische geneesmiddel. Kunnen de oorspronkelijk biologische geneesmiddelen zonder problemen worden uitgewisseld met de vergelijkbare biosimilars? En zijn de verschillende biosimilars ook onderling uitwisselbaar? 
Lees het nieuwsbericht
  
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Podcast Gesprekken Therapietrouw: waarom is het belangrijk en hoe we kunnen we patiënten beter helpen?
Slechts de helft van de mensen die medicijnen voorgeschreven krijgt, neemt deze medicatie op de juiste wijze, op de juiste tijd en in de juiste hoeveelheid. Job van Boven onderzoekt digitale hulpmiddelen om meer patiënten te helpen hun medicijnen goed te gebruiken.
Luister de podcast
Versnelde aanpassing van richtlijnen voor huisartsen en medisch specialisten is mogelijk
Het NHG heeft samen met andere organisaties onderzocht of nieuwe medicijnen, interventies en inzichten sneller vertaald kunnen worden naar aanpassingen in richtlijnen. Het resultaat: een checklist, versnelde trajecten voor 3 behandelingen en een monitoringstool.
Lees het artikel
  
Podcast: Dure geneesmiddelen
‘Soms is het heel duidelijk dat er krankzinnige prijzen worden gevraagd voor geneesmiddelen. En soms is dit helemaal niet duidelijk’, vertelt hoogleraar metabole ziektes Carla Hollak in de podcast van de FMS over dure geneesmiddelen.
Luister de podcast
Aanknopingspunten om minderen en stoppen van medicatie te bevorderen
De themarapportage ‘Minderen en stoppen’ beschrijft landelijke en regionale trends in het langer dan aanbevolen gebruiken van geneesmiddelen in de eerste lijn. 
Lees de rapportage
Jaarlijks wordt er voor miljoenen aan medicijnen vernietigd
Hoe kan het dat er jaarlijks voor miljoenen aan medicijnen in de prullenbak belanden? En kunnen we daar wat tegen doen? Het radioprogramma ‘Spraakmakers’ gaat er dieper op in.
Beluister de fragmenten
 
Ook in het nieuws
Farma Facts: Verwachte instroom geneesmiddelen in de sluis stabiel
Nederlanders hebben nog steeds veel vertrouwen in medicijnen
Onderzoek naar vaccin voor baby’s tegen RS-virus
Europese ziektekostenverzekeraars steunen onderzoek naar ‘fair pricing’ dure geneesmiddelen
DRUP studie wint Patient Impact Award 2022
4 x nieuw onderzoek zeldzame reuma
Aankondiging: 9 januari Dag van verantwoord medicijngebruik
Wie helpt ons van de pillen af?
Agenda
Save the date GGG-congres 2023:
donderdag 30 maart
1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
DCRF online symposium CTR
17
jan
 
9.00 - 11.30 uur,  online
   
Save the date: FIGON Dutch Medicines Days
20-21
sep
 
De Lievekamp, Oss
   
Subsidie
Belgium - Netherlands Funding of International Trials 3 (BeNeFIT 3)
Deadline: 7 februari 2023, 14.00 uur
De BeNeFIT Ronde is gericht op vergelijkende, praktijkgerichte klinische studies, waarbij Nederlandse en Belgische instellingen samen niet-commercieel praktijkgericht onderzoek uitvoeren, dat relevant is voor patiënten, zorgverleners en beleidsmakers in beide landen.
Bekijk de subsidieoproep
bekijk de informatiepagina
Grote Trials Ronde 6
Deadline: 7 maart 2023, 14.00 uur
De subsidieoproep Grote Trials Ronde 6 is bedoeld voor aanvragen die door middel van een hoge bewijslast uitsluitsel geven over een bestaand doelmatigheidsvraagstuk met betrekking tot de toepassing van geneesmiddelen in de praktijk. De resultaten moeten nationale impact hebben en zijn direct toepasbaar in de dagelijkse klinische praktijk.
Bekijk de subsidieoproep
bekijk de informatiepagina
Deadline: 11 januari 2023, 14.00 uur
DoelmatigheidsOnderzoek - Stimuleringssubsidie ronde 3
Deadline: 24 januari 2023, 14.00 uur
NWO-Talentprogramma Veni ZonMw 2022
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube