Lisenka Vissers over de spoedWES, en Else Poot en Paul Geels over pijnbeleid op maat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Twee interviews: Lisenka Vissers vertelt over de inzet van de spoedWES, en Else Poot en Paul Geels deden een pilot om pijnbeleid op maat te maken in verpleeghuizen. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
November 2022
  Geneesmiddelen
 
Stand van zaken GGG-subsidierondes
Voor Grote Trials Ronde 5 zijn op 15 november de interviews gehouden. Medio december worden de besluiten bekendgemaakt. In de ronde Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg, onderdeel GGG-programma, worden in de tweede helft december de besluiten verwacht.
BeNeFIT Call 3 is sinds 27 oktober geopend, deadline voor het indienen van een projectidee is 7 februari 2023, 14.00 uur. Grote Trials Ronde 6 wordt naar verwachting op 6 december opengesteld. 
Complexe Interventies Ronde 4 wordt naar verwachting opengesteld in januari 2023.
Bekijk de verschillende deadlines voor indiening in de lopende GGG-subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten 
Pijnbehandeling op maat vergt implementatie op maat
Interview Else Poot en Paul Geels
De pijnbehandeling van veel verpleeghuisbewoners is niet optimaal, ondanks de multidisciplinaire richtlijn Pijn. Verenso en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) ontwikkelden pijnbeleid op maat in twee verpleeghuizen.
Bekijk het GGG-project 848023003
Lees het interview
Genetische diagnostiek krijgt steeds meer voet aan de grond
Interview Lisenka Vissers
De helft van alle genetische ziekten komt al kort na de geboorte tot uiting en resulteert vaak in een opname op de neonatale intensive care (NICU). Een goede genetische diagnose is nodig voor het bepalen van het juiste medisch beleid. Het inzetten van een spoedWES blijkt het diagnosetraject aanzienlijk te kunnen verkorten.
Bekijk het Personalised Medicine project 846002003
Lees het interview
Projectresultaten
Vrouwen met schizofrenie reageren beter op raloxifeen
Projectnummer 836041008
Het gebruik van de selectieve oestrogeenreceptormodulator raloxifeen verbetert de negatieve symptomen en het werkgeheugen van vrouwen met een schizofreenspectrumstoornis. Het medicijn heeft eenzelfde werking als oestrogeen. Bij mannen heeft dit middel geen positief effect.
Projectleider: prof. dr. I.E.C. Sommer
Precisiemedicijn cruciaal voor kinderen met kanker
Projectnummer 848101004
Binnen het iTHER (‘individualized THERapy’) programma is bij tumoren van kinderen in kaart gebracht voor welk geneesmiddel een tumor gevoelig is. Bij meer dan 80% is een afwijking in het DNA of RNA gevonden om doelgericht te behandelen. Ook zijn kiembaanafwijkingen gevonden die mogelijk belangrijk zijn voor de behandeling of het opsporen van kanker bij familieleden.
Projectleider prof. dr. J.J. Molenaar
Doorontwikkeling software voor het bepalen van juiste dosis antibiotica op de IC
Projectnummer 836041018
In klinisch onderzoek is gebleken dat gepersonaliseerd doseren met het softwaresysteem AutoKinetics haalbaar is. Het kan leiden tot het sneller en beter behalen van gewenste concentraties van antibiotica. AutoKinetics is in dit project verder ontwikkeld om te kijken welke modellen het best werken. 
Projectleider: dr. P.W.G. Elbers
Nieuws
Levenslang gebruik eculizumab niet nodig
GGG-project 836031008
Levenslang gebruik van het geneesmiddel eculizumab is niet nodig bij de zeldzame nierziekte aHUS (atypisch hemolytisch uremisch syndroom). De meeste patiënten hebben al baat bij een behandeling van drie maanden. Met deze kortere behandeling is in 4 jaar tijd 50 miljoen euro bespaard.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Lees het Parel-artikel over dit project
Manuela Joore voorzitter WAR Zorginstituut
Manuela Joore wordt vanaf 1 januari 2023 voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR)van Zorginstituut Nederland. De WAR geeft wetenschappelijke adviezen aan de Raad
van Bestuur van het Zorginstituut op het gebied van pakketbeheer en kwaliteit.
Lees het nieuwsbericht
IVM Coronanieuws
Het IVM Coronanieuws van 11 november behandelt onder meer nieuws over onderzoek naar en bijwerkingen van vaccins en registratie van coronageneesmiddelen en de ZonMw Parel voor het SWITCH-onderzoek.
Bekijk het IVM Coronanieuws van 11 november
Doe ook mee met het kijkersonderzoek van het IVM Medicijnjournaal
 
Veilig gebruik van geneesmiddelen bij levercirrose
GGG-project 836044009
Door de aanwezigheid van levercirrose goed in kaart te brengen en de contra-indicatie ‘levercirrose’ te gebruiken bij het voorschrijven van geneesmiddelen kan worden bijgedragen aan veilig geneesmiddelgebruik bij mensen met deze aandoening.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Zwangere vrouwen krijgen onnodig veel medicijnen
Nijmeegs onderzoek helpt moeders over de hele wereld
Zwangere vrouwen die wel eens trombose of een longembolie hebben gehad, blijken vaak onnodig veel medicatie te krijgen. Dankzij internist Saskia Middeldorp van het Radboudumc gaat dat nu waarschijnlijk overal in de wereld veranderen.
Lees het nieuwsbericht (inloggen noodzakelijk)
ZonMw ondertekent Agreement on Reforming Research Assessment
ZonMw tekende op 28 oktober 2022 het Europese verdrag ‘Agreement on Reforming Research Assessment’. Deze overeenkomst van de Europese Commissie en Science Europe (de Europese onderzoeksorganisaties) bevat afspraken over hoe onderzoeksresultaten beoordeeld dienen te worden met als doel de kwaliteit en impact van onderzoek te verbeteren.
Lees het nieuwsbericht
Wilt u meer nieuws over geneesmiddelen?
Via de showcasepagina op LinkedIn blijft u op de hoogte van het laatste nieuws over subsidierondes en projectresultaten binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen. Er is aandacht voor achtergrondinformatie en interviews.
volg ons op linkedin
  
Promotie
GGG-project 836021006
Maandag 21 november promoveert Mirjam Esther van de Velde aan de VU in Amsterdam. Haar proefschrift gaat over vermindering van door vincristine geïnduceerde perifere neuropathie bij kinderen met kanker.
Bekijk de promotie online
Bekijk het GGG-project
Promotie
Op woensdag 23 november promoveert Rian Lelie-van der Zande aan de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht de huidige rol van de apotheker bij zelfzorg, met als voorbeeld ongecompliceerde urineweginfecties bij vrouwen. 
Lees het proefschrift
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Onderzoeksintegriteit bij hbo’s: nemen onderzoekers en bestuurders hun verantwoordelijkheid?
Door een training te ontwikkelen voor onderzoekers aan hogescholen wilde Rob van der Sande hogeschool-onderzoekers meer bewust maken van de integriteitsdilemma’s die kunnen spelen bij onderzoek. Samen met Susan Berentsen maakt hij na 3 jaar de balans op.
Lees het interview
Lees meer over het ZonMw-programma Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken
Een brainstorm van medicijnen
Blog Annemiek van Rensen
Bij epilepsie zijn er de onvoorspelbare aanvallen die alle plannen voor een dag zomaar in duigen kunnen laten vallen. Daar komt dan nog een gebruikelijke zoektocht bij naar een geschikte behandeling met medicatie. Annemiek van Rensen werd er plotseling mee geconfronteerd.
Lees de blog
Van melding tot actie, het proces van geneesmiddelen-bewaking
Interview Agnes Kant (bijwerkingencentrum Lareb) en Ton de Boer (CBG)
Van alle medicijnen en vaccins die op de markt zijn wordt de veiligheid goed in de gaten gehouden. Van het verzamelen en analyseren van meldingen van vermoedelijke bijwerkingen, het in kaart brengen van mogelijke risico’s, tot het doorlezen van nieuwe gegevens en onderzoeken die de fabrikant stuurt. Dit valt allemaal onder geneesmiddelenbewaking. Maar wat gebeurt er precies bij deze geneesmiddelenbewaking? 
Lees het interview
DCRF volgt een nieuwe koers
Interview met voorzitter Bart Scheerder
Bart Scheerder, voorzitter van de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF), legt uit wat de voornaamste strategische veranderingen zijn van de nieuwe koers, welke voordelen dit voor de DCRF gaat opleveren ten opzichte van de ‘oude’ DCRF en wat de verschillende aangesloten koepels hiervan gaan merken.
Lees het interview
'Je gunt elke jongere met een chronische aandoening goede transitiezorg'
Interview over transitiezorg
Het gaat vaak niet goed als jongeren de overgang maken van kinderzorg naar volwassenenzorg. Geneeskundestudente Elise Wessels vertelt over haar ervaringen. Samen met transitiezorg lector AnneLoes van Staa legt ze uit hoe het beter kan en moet. De nieuwe kwaliteitsstandaard biedt ondersteuning.
Lees het interview
Parel voor onderzoek naar combineren coronavaccins
De SWITCH-trial bewijst dat het goed mogelijk is om coronavaccinaties te combineren. Het leidt zelfs tot een betere bescherming. Voor dit onderzoek ontving Hugo van der Kuy op 3 november namens het SWITCH-consortium een Parel van ZonMw.
Lees het Parel artikel
Bekijk het IVM coronanieuws (vanaf 3:58)
 
Ook in het nieuws
‘Nog geen duurzame oplossing voor vinden en gebruiken van keuzehulpen’
Vraag en aanbod medicatie komen samen op online deelplatform PharmaSwap
Vergelijking Amsterdamse verpleeghuizen om gepast medicijngebruik te verbeteren
Borstkankeronderzoeksagenda voor en door patiënten aangeboden aan financiers en onderzoekers
KNMP ondertekent Green Deal Duurzame Zorg 3.0
Een patiëntenblik op bijwerkingen
Huisbezoek vanuit apotheek na ziekenhuisontslag voorkomt ernstige medicatieproblemen
Behandeling met psilocybine biedt hoopgevend resultaat tegen depressie
Agenda
Save the date GGG-congres 2023:
donderdag 30 maart
1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
ETH Knowlegde Exchange Workshop of FAIR implementation
21
nov
 
13.00 - 16.30 uur Jaarbeurs Utrecht / Beatrixgebouw Utrecht
  
WCN Congres
24-25
nov
 
09.30 - 17.10 uur Hotel Mövenpick, Amsterdam
   
Subsidie
Belgium - Netherlands Funding of International Trials 3 (BeNeFIT 3)
Deadline: 7 februari 2023, 14.00 uur
De BeNeFIT Ronde is gericht op vergelijkende, praktijkgerichte klinische studies, waarbij Nederlandse en Belgische instellingen samen niet-commercieel praktijkgericht onderzoek uitvoeren, dat relevant is voor patiënten, zorgverleners en beleidsmakers in beide landen.
Bekijk de subsidieoproep
bekijk de informatiepagina
Deadline: 11 januari 2023, 14.00 uur
DoelmatigheidsOnderzoek - Stimuleringssubsidie ronde 3
Deadline: 24 januari 2023, 14.00 uur
NWO-Talentprogramma Veni ZonMw 2022
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube