Wetenschappelijke kennis over kindermishandeling voor praktijkprofessionals
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Wetenschappelijke kennis over kindermishandeling voor praktijkprofessionals Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief ZonMw Jeugd | november 2022
 Jeugd


 
Uitgelicht
Nieuwe inzichten, betere resultaten
Met de kennisspecial ‘Nieuwe inzichten, betere resultaten’ maken Augeo Foundation en ZonMw wetenschappelijke kennis over kindermishandeling toegankelijk voor professionals. Relevant voor iedereen die met kinderen werkt. Van geboortezorg tot onderwijs, van verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis tot wijkteam-medewerkers en de forensische sector.
Lees de kennisspecial
Aanpak en zorg voor slachtoffers van seksuele uitbuiting
Hoe ziet goede hulp aan slachtoffers van seksuele uitbuiting eruit? Belangrijke ingrediënten blijken persoonlijke aandacht, de inzet van ervaringsmaatjes én meer aandacht voor de toekomst. 
Meer over de onderzoeksresultaten
  
Tip 1: Weet wat je wil met jongeren-participatie
Met participatie breng je kennis en ervaring vanuit verschillende perspectieven bij elkaar. Laat jongeren zelf meedenken over de vraag hoe participatie betekenisvol kan zijn. Zo draag je niet alleen je eigen overtuiging uit. En sluit je beter aan bij hun behoeften en leefwereld.
Lees de publicatie voor meer tips!
Betere overgang van kinder- naar volwassenenzorg
‘Je gunt elke jongere met een chronische aandoening goede transitiezorg. Het moet de vaste aanpak worden. Dat voorkomt ellende en ook complicaties’. Geneeskundestudente Elise Wessels en transitiezorg lector AnneLoes van Staa lichten toe hoe transitiezorg beter kan en moet.
Lees het interview
  
Nieuws
Marijn van Ballegooijen en  Sander Hilberink benoemd als bestuurslid ZonMw
Leernetwerk Kwetsbaar Ouderschap en Onbedoelde Zwangerschap 
  Persoonlijk welzijn jongvolwassen gedaald
Masterclasses jongerenparticipatie (Erasmus+ Jeugd en het NJi) 
Nieuw wegingskader helpt bij signalering slachtoffers mensenhandel
Projectresultaten
Omgaan met stress en prestatiedruk 
Eén op de 5 jongeren tussen de 13 en 17 jaar zegt steeds vaker last te hebben van schoolstress en prestatiedruk. Met een voorlichtingsfilmpje voor ouders en een podcast waar studenten in gesprek gaan met experts vraagt de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd en Gezin aandacht voor dit onderwerp.
Bekijk het filmpje
Luister de podcast
Protocol kinderbeschermings-maatregelen rond geboorte
Tijdens de zwangerschap of na de geboorte van een kind kan er een hoog risico zijn op kindermishandeling of verwaarlozing. Om de samenwerking bij beschermende maatregelen goed te laten verlopen is een nieuw protocol beschikbaar. 
Lees meer over het protocol
 
Wat werk in de kinderopvang?
Wat kunnen we leren van 5 jaar onderzoek naar de kwaliteit van kinderopvang? En wat betekenen die resultaten in het licht van belangrijke (beleids) ontwikkelingen als personeelstekort en gratis kinderopvang? De resultaten en geleerde lessen stonden centraal op de slotbijeenkomst.
Lees het verslag
Kleinschalige woonvoorzieningen 
In Nederland experimenteren we meer en meer met kleinschalige woonvoorzieningen voor jongeren met meervoudige complexe problemen. Maar er is nog maar weinig bekend over elementen die leiden tot succesvolle en duurzame plaatsing van deze jongeren. De Kenniswerkplaats Jeugd Friesland zocht dit uit.
Lees meer
  
Meer projectresultaten
E-learning Sociale verloskunde voor onderwijs 
  Leren van artsenvisite op de afdeling kindergeneeskunde
Nieuwe projecten
Nieuwe projecten gender en jeugd van start
Onderzoek naar sekse- en genderverschillen draagt bij aan de ontwikkelkansen en passende hulp voor kinderen en jongeren. Daarom starten 10 lopende of recent afgeronde onderzoeken binnenkort met een verdiepingsslag rond het thema gender en jeugd.
Lees meer over de projecten
Evenementen
Training Leernetwerken in het Sociaal Domein 
Hoewel leernetwerken steeds vaker worden ingezet, is er nog weinig systematische kennis beschikbaar over de werkzame elementen. Leer daarom meer over het opzetten en evalueren van leernetwerken met het LISO (Leernetwerken in het Sociaal Domein) framework tijdens de training op 8 december.
Meld je aan
Masterclass do's en dont's van jongerenparticipatie
25
nov
 
10.00 - 17.00
  
Expertbijeenkomst alcoholpreventie
12
dec
 
09.00 - 13.15, Mariënhof, Amersfoort
 
Subsidie
Kennismaken met de maatschappelijke diensttijd via MDT-kort
Wilt u ontdekken wat MDT (maatschappelijke diensttijd) kan betekenen voor uw gemeente of onderwijsinstelling? Dan kunt u subsidie aanvragen voor een kortlopend MDT-project. Hiermee maakt u op een laagdrempelige manier kennis met MDT en krijgen jongeren de kans om ervaring op te doen binnen een MDT-traject. Meer weten?
Bekijk de subsidiemogelijkheden voor onderwijsinstellingen
Deadline: 24 november 2022, 14.00 uur
Herzien en omzetten richtlijnen JGZ - Opvoeden & ondersteunen
  
Deadline: 17 januari 2023, 14.00 uur
Jongerennetwerk ervaringskennis in onderzoek
 
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube