Verwachte opening BeNeFIT Call 3, GGG-subsidienieuws en Susanne Rebers over ELSI servicedesk.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Verwachte opening BeNeFIT Call 3, GGG-subsidienieuws en Susanne Rebers over de ELSI servicedesk. En een save-the-date voor het GGG-congres op 30 maart 2023! Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Oktober 2022
  Geneesmiddelen
 
Opening BeNeFIT Call 3 op 27 oktober
GGG-subsidienieuws
Naar verwachting opent de BeNeFIT Call 3 op 27 oktober. De ronde is gericht op vergelijkende, praktijkgerichte klinische studies, waarbij Nederlandse en Belgische instellingen samen niet-commercieel praktijkgericht onderzoek uitvoeren, dat relevant is voor patiënten, zorgverleners en beleidsmakers in beide landen. 
Op een speciale pagina zijn handige tips en informatie, interviews met projectleiders en andere betrokkenen verzameld. De subsidieoproep zal vanaf 27 oktober in de ZonMw subsidiekalender en op de informatiepagina te vinden zijn.
Houd de ZonMw-subsidiekalender in de gaten
Bekijk alvast de informatiepagina
Stand van zaken GGG-subsidierondes
In de Drug Rediscovery Ronde 6 zijn 17 projectideeën ontvangen. In de ronde Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg zijn voor het GGG-programma 7 subsidieaanvragen ingediend.
De Grote Trials Ronde 6 wordt in december 2022 verwacht en de Complexe Interventies Ronde 4 gaat (onder voorbehoud) open in januari 2023.
Bekijk de verschillende deadlines voor indiening in de lopende GGG-subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten 
Gehonoreerde projecten Ronde Implementatie en opschaling van kennis
GGG-subsidienieuws
In de Ronde Implementatie en opschaling van kennis is aan 3 projecten subsidie toegekend. Deze subsidieronde richt zich op het verder brengen van kennis uit GGG-projecten met als doel structurele inbedding in de praktijk.
Lees meer over de gehonoreerde projecten
ELSI Servicedesk: neutraal doorgeefluik én ondersteuner van debat
Interview met Susanne Rebers
Personalised medicine en next-generation sequencing brengen ethische, maatschappelijke en juridische vraagstukken met zich mee. Deze vragen over Ethical, Legal and Social Issues – kortweg ELSI – worden beantwoord door de landelijke ELSI Servicedesk. Volgens projectleider Susanne Rebers voorziet de desk in een duidelijke behoefte.
Bekijk het Personalised Medicine project
Lees het interview
Projectresultaten
Gunstig effect protonpompremmers op hoeveelheid ijzer in de lever
Projectnummer 848081002
In de PPI SHINE AGAIN studie is onderzocht of maagzuurremmers (protonpompremmers) een effectieve en veilige alternatieve (of aanvullende) behandeling kunnen zijn voor ijzerstapeling bij erfelijke bloedarmoede. Uit de resultaten blijkt dat de protonpompremmer esomeprazol een effectieve en veilige behandeling biedt voor patiënten met erfelijke bloedarmoedes en milde tot ernstige ijzerstapeling die niet transfusie-afhankelijk zijn.
Projectleider: dr. E.J. van Beers MD PhD, UMC Utrecht
ZonMw stopt financiering OPERA studie vanwege te weinig deelnemers
Projectnummer 848040001
De OPERA doet onderzoek naar de korte- en langetermijneffecten van vroege afbouw van antidepressiva versus latere afbouw. Sinds de start van de studie konden voor het onderdeel OPERA-afbouw te weinig deelnemers worden geïncludeerd via de OPERA-monitor, waarop is besloten de studie voortijdig te beëindigen. OPERA-monitor wordt op eigen initiatief van het onderzoeksconsortium voortgezet tot een aantal van 950 deelnemers.

Lees voor meer informatie en verdere toelichting het nieuwsbericht.
Projectleiders: prof. dr. A. Beekman en prof. dr. H.E. Van der Horst, Amsterdam UMC
Lees het nieuwsbericht
Nieuws
Computer bepaalt juiste dosering antibiotica voor patiënten op IC
GGG-project in het nieuws
Een derde van de patiënten met een infectie op de intensive care overlijdt. Antibiotica zijn daarom cruciaal, maar is de toepassing wel optimaal bij deze groep patiënten? Eveline Wallenburg van het Radboudumc toont in haar proefschrift aan dat intensive-carepatiënten vaak de verkeerde dosering antibiotica krijgen. Ze ontwikkelde computermodellen die de juiste dosering bepalen. 
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Publicatie off-label gebruik bij kinderen
Veel geneesmiddelen worden nog steeds off-label voorgeschreven in de kinderpopulatie. Hoewel dit off-label gebruik bij kinderen schadelijk kan zijn indien gedegen wetenschappelijk bewijs ontbreekt, ontbrak tot nu toe een uitgebreid overzicht van de kwaliteit van het bewijs met betrekking tot off-label gebruik bij kinderen. Een uitgebreide analyse op basis van het Kinderformularium laat zien dat onderliggend bewijs voor off-label gebruik voor veel geneesmiddelen van lage kwaliteit is, en identificeert geneesmiddelen en ziektegebieden waarvoor bewijs ontbreekt.
Bekijk de publicatie
  
Betere doseringen medicatie kan miljoenen euro’s besparen
Oratie Birgit Koch
Door patiënten de juiste doseringen medicatie voor te schrijven, kunnen ieder jaar miljoenen euro's worden bespaard. Dat zegt hoogleraar klinische farmacometrie Birgit Koch van het Erasmus MC in haar oratie. Volgens Koch wordt uitgegaan van een gemiddelde dosering die niet altijd voor iedereen klopt.
Lees het nieuwsbericht
Nieuwe initiatieven gericht op kennisbenutting voor passende zorg in de praktijk
ZonMw-subsidienieuws
Recent zijn 6 subsidierondes van bestaande programma’s met extra middelen van het ministerie van VWS uitgebreid. Dit om meer impact te kunnen maken met bestaande kennis en innovaties gericht op passende zorg in de praktijk.
Lees het nieuwsbericht
Brigit van Soest-Segers directeur NVZA
Brigit van Soest-Segers wordt per 1 december directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Van Soest-Segers gaat zich naast toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg richten op verduurzaming van de farmacieketen.
Lees het nieuwsbericht
 
IVM Coronanieuws
Het IVM Coronanieuws van 14 oktober behandelt onder meer nieuws over onderzoek naar en bijwerkingen van vaccins en registratie van coronageneesmiddelen.
Bekijk het IVM coronanieuws
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Iris Sommer: een bevlogen en innovatief onderzoeker
Portret
Iris Sommer werkt in het UMCG als psychiater en onderzoeker. Zij is genomineerd voor de Huibregtsenprijs en staat prominent in het magazine van de Federatie Medisch Specialisten over haar onderzoek. Wat voor onderzoek doet zij precies? En waaruit blijkt haar maatschappelijke betrokkenheid?
Lees het artikel
Bekijk de GGG-projecten 836041008 en 848041003
Vroeg ingrijpen bij mogelijk voorstadium van reuma vermindert ziektelast
Interview met Annette van der Helm
Een tijdelijke behandeling met methotrexaat kan ervoor zorgen dat mensen met gewrichtsklachten, die een voorbode kunnen zijn van reuma, blijvend minder ziektelast ervaren. Dat ontdekten reumatoloog prof. dr. Annette van der Helm en haar collega’s in hun door ZonMw-gesteunde onderzoek.
Lees het interview
Bekijk het project
  
‘We kunnen miljoenen euro’s besparen met onderzoek naar gepast gebruik’
Oratie Gabe Sonke
Onderzoek naar gepast gebruik moet plaatsvinden vóór de introductie van nieuwe dure medicijnen, vindt prof. dr. Gabe Sonke (AVL). Hij verwacht dat dit helpt om de kosten van dure medicijnen te verminderen, vertelde hij tijdens zijn oratie op 16 september.
Lees het interview en bekijk de oratie
Bekijk het GGG-project
Kankerbehandeling transformeert – moleculaire diagnostiek uit de houdgreep
Personalised Medicine project
In de position paper die is opgesteld over het PATH-project wordt geconcludeerd dat er een ongelijke toegang tot behandelopties bestaat bij de inzet van moleculaire diagnostiek doordat de implementatie-leercurve niet overal even snel wordt doorlopen. De paper bevat een analyse, aanbevelingen en het beeld van een toekomstbestendige organisatie van moleculaire diagnostiek. 
Lees de position paper
Bekijk het Personalised Medicine project
  
Ook in het nieuws
Periodieke inhalatie-instructie nodig om gebruik puffers te verbeteren
Negentig procent publicaties NWO- en ZonMw-onderzoek Open Access
Unieke samenwerking leidt tot regionaal longformularium (download)
Nieuwe richtlijn tegen gebruik sterke pijnstillers
Agenda
Save the date GGG-congres 2023:
donderdag 30 maart
1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
Farmaceutisch Historische dag KNMP
29
okt
 
10.00 - 15.15 uur Trefpunt Medische Geschiedenis, Urk
  
WCN Congres
24-25
nov
 
Hotel Mövenpick, Amsterdam
   
Subsidie
Deadline: 1 november 2022, 14.00 uur
DoelmatigheidsOnderzoek - Voorbereidende studies
ronde 2
Deadline: 1 november 2022, 14.00 uur
Projectideeën enkelvoudige onderzoeksvragen huisartsgeneeskunde
 
Deadline: 1 november 2022, 14.00 uur
Hiv-genezing voor iedereen
Deadline: 8 november 2022, 14.00 uur
Off Road 2022
Deadline: 11 januari 2023, 14.00 uur
DoelmatigheidsOnderzoek – Stimuleringssubsidie ronde 3
 
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich structureel op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube