Veel subsidienieuws, onderzoeksresultaten en startende GGG-projecten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lancering Europees initiatief REMEDi4ALL, informatie over GGG-subsidierondes, startende en afgeronde GGG-projecten. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
September 2022
  Geneesmiddelen
 
Stand van zaken GGG-subsidierondes
In de Open Ronde 12 zijn 70 projectideeën ontvangen. Zij ontvangen het advies van de commissie in de tweede helft van december 2023.  
In de Grote Trials Ronde 5 zijn 12 uitgewerkte aanvragen ontvangen. Medio maart 2023 ontvangen de aanvragers het advies van de commissie. 
In de subsidieoproep Implementatie van kennis en innovaties voor passende zorg zijn 7 uitgewerkte aanvragen binnen het thema geneesmiddelen ontvangen. 
Bekijk de verschillende deadlines voor indiening in de lopende GGG-subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten
Lancering Europees initiatief REMEDi4ALL
Drug repurposing
Het Europese samenwerkingsverband REMEDi4ALL is op 1 september gelanceerd met als doel een grote sprong voorwaarts te maken in drug repurposing. De samenwerking richt zich op nieuwe toepassingen voor bestaande geneesmiddelen, bij ziekten met een 'high unmet medical need' zoals zeldzame aandoeningen, kanker en opkomende bedreigingen voor de volksgezondheid zoals COVID-19. Vanuit Nederland is ZonMw, als een van de 24 partners, betrokken bij dit initiatief.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de website Remedi4all
Projectresultaten
Uitgebreid DNA onderzoek zorgt voor (kanker)behandeling op maat 
Projectnummer 846003201
In het project FAIR Genomes zijn de beste werkwijzen en tools om DNA-data FAIR te maken verenigd. Dit zorgt voor meer diagnoses, betere keuzes voor de juiste medicatie, gepersonaliseerde adviezen en een grotere versnelling van onderzoek naar de relaties tussen DNA-afwijkingen en aandoeningen. Hierin is samengewerkt met DNA- laboratoria, patiëntenorganisaties en (inter)nationale zorg- en onderzoekerskoepels in Nederland.
Projectleider: prof. dr. M.A. Swertz, UMCG
bekijk het project
PATH-project draagt bij aan optimale diagnostiek voor kankerpatiënten
Projectnummer 846001001

Nederlandse pathologieafdelingen en oncologische behandelaars werkten in dit project samen om de voorspellende diagnostiek bij kankerpatiënten te optimaliseren om doelgerichte medicijnen effectiever en doelmatiger te kunnen inzetten. Door onder andere het landelijk evalueren van voorspellende diagnostiek en een toegankelijk netwerk van moleculaire tumor boards heeft het project bijgedragen aan optimale diagnostiek voor de kankerpatiënt van vandaag. Ook is een stevige basis gelegd voor continue verbetering en gezondheids-economisch onderzoek.
Projectleider: prof. dr. K.G. Grünberg, Radboudumc

bekijk het project
 
Lage dosis esketamine niet effectief bij hardnekkige depressie
Projectnummer 836031013
Onderzocht is of orale esketamine effectief is bij patiënten met een hardnekkige depressie. De resultaten van het onderzoek laten zien dat 3 keer op een dag een lage dosering esketamine niet effectiever is dan een placebo in het verbeteren van depressieve klachten bij deze groep. Inmiddels wordt verder onderzoek gedaan naar een hogere dosering en lagere frequentie van toediening van orale esketamine, omdat dit in de praktijk betere resultaten lijkt te geven.
Projectleider: prof. dr. R.A. Schoevers, UMCG
bekijk het project
Welke bloedplaatjesremmer slaat het beste aan bij patiënten met een hartinfarct?
Projectnummer: 171102022
In de studie is onderzocht of het testen van de werkzaamheid van het CYP2C19-gen zinvol is voor de keuze tussen de bloedplaatjesremmer clopidogrel bij patiënten met een goede werkzaamheid van het gen, en ticagrelor of prasugrel bij de overige patiënten. Dit testen blijkt inderdaad zinvol, waardoor minder patiënten met een dotterbehandeling een bloedingscomplicatie krijgen, zonder dat de kans op een nieuw hartinfarct toeneemt.
Projectleider: dr. V.H.M. Deneer, St. Antonius Ziekenhuis 
bekijk het project
  
Nieuws
Opname pasgeborene met infectie kan stuk korter
GGG-project in het nieuws
De ziekenhuisopname van een pasgeborene met een mogelijke bacteriële infectie kan worden teruggebracht van zeven naar drie dagen als antibiotica oraal toegediend kan worden. Het onderzoek (RAIN-studie) van Gerdien Tramper-Stranders toont aan dat antibiotica toedienen met een drank net zo effectief is als via een infuus.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Onderzoek naar meest effectieve behandeling bij infectie in het bloed
GGG-project 1140022110014 van start
Onderzoekers in het Radboudumc willen achterhalen wat de meest veilige en effectieve behandeling is bij patiënten die te maken hebben met een bloedbaaninfectie veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project in het overzicht
Onderzoek naar behandeling van de ziekte van Ménière
GGG-project 1140022110009 van start
Er is een multicenter onderzoek van start gegaan naar het effect van injecties met methylprednisolon bij de ziekte van Ménière, een aandoening in het binnenoor. Patiënten hebben last van aanvallen van duizeligheid en oorsuizen en ze horen slechter.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project in het overzicht
‘Onderzoek gepast gebruik bij introductie nieuwe dure geneesmiddelen’
Oratie Gabe Sonke
Op 16 september vond de oratie van internist-oncoloog, epidemioloog Gabe Sonke plaats aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn betoog pleitte hij voor real-world studies voorafgaand aan de introductie van nieuwe dure geneesmiddelen. 'Gepast gebruik betekent dat de gezondheidswinst voor de patiënt en de maatschappij optimaal is.' aldus Sonke.
Lees het nieuwsbericht
  
Start studie chemotherapie bij baby's
GGG-project 1140022110026 van start
Het Prinses Máxima Centrum gaat de nauwkeurige dosering van chemotherapie bij baby’s met leukemie onderzoeken. De verwerking van het geneesmiddel wordt door metingen in beeld gebracht, waardoor de meest geschikte dosering kan worden berekend.
 Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project in het overzicht
Vaccinatie tegen rotavirus opgenomen in landelijk vaccinatieprogramma
GGG-project in het nieuws
Het vaccin tegen het rotavirus wordt vanaf 2024 gratis voor alle zuigelingen aangeboden. Het kabinet hoopt dat het aantal ziekenhuisopnames van kinderen - circa 3600 per jaar - hierdoor aanmerkelijk zal teruglopen. Ook zou het vijf tot zes overlijdens per jaar kunnen voorkomen.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Lees het interview met Patricia Bruijning over dit project
Onderzoek vergelijkt effect esketamine met ECT bij ernstige depressies
Subsidieregeling veelbelovende zorg
5 Nederlandse ziekenhuizen en GGZ-instellingen starten een onderzoek naar de inzet van esketamine als alternatief voor elektroconvulsieve therapie (ECT) bij de behandeling van ernstige depressie. Wanneer wordt aangetoond dat het oraal innemen van esketamine even goed werkt, dan is dit een patiëntvriendelijker alternatief dan ECT.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het project
   
IVM Coronanieuws
Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) brengt tweewekelijks het 'IVM Coronanieuws' uit. Hierin wordt aandacht besteed aan actuele zaken rondom geneesmiddelen en het coronavirus.
Bekijk het IVM coronanieuws
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Oncologie.nu brengt special uit over Moleculaire Diagnostiek 
GGG-project in het nieuws
In de special ‘Moleculaire Diagnostiek’ is een artikel over het PATH-project gepubliceerd. Dit project laat zien dat breed testen middels NGS en RNA-panels op de hele populatie van patiënten met uitgezaaide longkanker goedkoper is dan meerdere single-gene-tests achter elkaar.
Download de special Moleculaire Diagnostiek (p. 15)
Bekijk het GGG-project
Zijn onze data klaar voor de toekomst?
Verslag bijeenkomst FAIR data
Data zijn de meest waardevolle grondstof van de 21e eeuw. Beter (her)gebruik van data is de sleutel tot snellere innovaties en beter beleid. Dat geldt zeker op het gebied van gezondheid en zorg. Maar hoe zorgen we dat data ook echt hergebruikt kunnen worden?
Lees het verslag van de bijeenkomst
  
EUPATI ervaringsverhalen
Op de website van EUPATI Nederland vertellen afgestudeerde studenten hoe zij de opleiding hebben ervaren en hoe zij de opgedane kennis inzetten als patiëntenvertegenwoordiger in het geneesmiddelenveld.
Lees alle ervaringsverhalen
Hoe Laurens Thuiszorg een nieuwe automatische medicijndispenser implementeerde
Zorg voor innoveren
Geen zorgprofessional die de cliënt een pil aanbiedt, maar een automatisch systeem. Onno Keinhorst van Laurens Thuiszorg vertelt over de implementatie van een nieuwe medicijndispenser, waarbij de regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching geholpen heeft.
Lees het artikel
Bekijk het project
LinkedIn pagina
ZonMw Geneesmiddelen
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over subsidierondes en projectresultaten binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen? Heeft u interesse in meer achtergrondinformatie en interviews op het gebied van geneesmiddelen? Volg ons via de speciale Geneesmiddelen pagina op LinkedIn.
Volg ons op LinkedIn
Ook in het nieuws
AMR-stewardship ontwikkelen met en voor de zorgprofessional
 
Platform voor Europese uitwisseling zorgdata in Nederland gelanceerd 
 
Whole genome sequencing is betrouwbaar, heeft toegevoegde waarde en is prima in te bedden in de dagelijkse pathologie-diagnostiek 
 
Ouders wensen gerichte informatie over medicatie kind
Reactie Carla Vos: 'Bedrijven ook bezig met medicijnonderzoek bij kinderen 
 
VWS: Facts & Figures Geneesmiddelen 
 
Voorwaardelijke toelating geneesmiddelen
Agenda
Save the date GGG-congres 2023:
donderdag 30 maart
Nationale Hartfalendag
23
sep
 
10.00 - 15.45 uur    
Figi, Zeist
CCMO-CBG-ZIN Meet-up
28
sep
 
09.30 - 12.30 uur
DeFabrique, Utrecht
CBG Collegedag 2022 - Medicijnen binnen bereik
28
sep
 
13.00 - 18.00 uur
DeFabrique, Utrecht
PGOsupport-congres: Stappen zetten naar de toekomst
30
sep
 
11.30 - 18.00 uur
Theater Spant, Bussum
IMDI Congres  Veelbelovende innovaties
6
okt
 
13.00 - 16.00 uur 
Bartholomeus Gasthuis, Utrecht
 
VIG Medicijndialoog: Samen sterker tegen volksziekten!
12
okt
 
15.00 - 17.00 uur
Glazen Zaal, Den Haag en online
Citrienfonds Impact festival 2022 
13
okt
 
12.00 - 17.30 uur
Prodentfabriek Amersfoort
Nationaal Congres Palliatieve Zorg 2022
13-14
okt
 
08.00 - 17.00 uur 
Van der Valk Hotel, Tiel
Symposium: Actie in de academie (Medicijn voor de Maatschappij)
20
okt
 
13.00 - 17.00 uur
AMC zaal 4, Amsterdam
  
Subsidie
Goed Gebruik Geneesmiddelen - Drug Rediscovery Ronde 6
Deadline: 4 oktober 2022, 14.00 uur
Bekijk de subsidieoproep
Bekijk de informatiepagina
Deadline: 4 oktober 2022, 14.00 uur
ZonMw Implementatie science practitioner Fellowship
Deadline: 6 september 2022, 14.00 uur
NWO-Talentenprogramma Veni ZonMw 2022
Deadline: 17 oktober 2022, 14.00 uur
Kennishiaten rondom COVID-19 vaccinatie
 
Deadline: 1 november 2022, 14.00 uur
DoelmatigheidsOnderzoek - Voorbereidende studies ronde 2
Deadline: 1 november 2022, 14.00 uur
Projectideeën enkelvoudige onderzoeksvragen huisartsgeneeskunde
Deadline: 8 november 2022, 14.00 uur
Off Road 2022
 
Verwachte subsidierondes
Bekijk de verwachte subsidierondes voor het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich structureel op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat.
Resultaten van het programma tot nu toe zijn gepubliceerd in het magazine '10 jaar GGG'.
Contact
Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen

Programmapagina
Personalised Medicine
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube