Lees meer over ziektelast reuma verminderen | nieuwe KIC-call | onderzoek COVID-19 vaccinatie bij hematologie patiënten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief met o.a. nieuwe subsidieronde COVID-19 | gehonoreerde doorbraakprojecten PSIDER | aanvraag ERA4Health bij Europese Commissie  Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, september 2022
Translationeel Onderzoek
 
Uitgelicht
ZonMw stelt subsidieronde open over kennishiaten rondom COVID-19 vaccinatie
Onderzoek naar kennishiaten draagt bij aan het inrichten van het (toekomstige) vaccinatiebeleid en aan de voorbereiding op mogelijke toekomstige pandemieën. Het is van belang om meer kennis te ontwikkelen over de optimale inzet van vaccinatie tegen COVID-19. Binnen deze subsidieronde is daarom verdiepend onderzoek mogelijk naar 1) varianten, immuniteit en (langdurige) bescherming na COVID-19 vaccinatie, al dan niet in combinatie met een natuurlijke infectie, en 2) vaccinveiligheid.
Lees meer
Minder last van reuma bij patiënten door behandeling vóórdat ze ziek worden
Patiënten die nog geen gewrichtsreuma hebben maar wel al een voorfase van de ziekte, hebben baat bij het eerder starten van de gebruikelijke behandeling. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum in The Lancet. Door methotrexaat tijdelijk in deze ‘pre-reumafase’ voor te schrijven, hebben patiënten langdurig minder gewrichtsontstekingen, pijn en fysieke beperkingen.
Lees meer
Zes doorbraakprojecten gehonoreerd voor onderzoek met pluripotente stamcellen
ZonMw honoreerde eind juni 2022 zes subsidieaanvragen voor out-of-the-box projecten binnen het programma PSIDER. Jonge onderzoekers gaan met behulp van pluripotente stamcellen erfelijke aandoeningen en embryomodellen bestuderen. Ze krijgen hiermee de kans om een zeer innovatief idee uit te werken tot een nieuwe onderzoekslijn.
Lees meer
Nieuws
Aanvraag ingediend bij EC door ERA4Health
Europees Partnerschap ERA4Health heeft bij de Europese Commissie een aanvraag ingediend en verwacht eind 2022 de uitslag. Het Partnerschap beoogt internationale subsidieoproepen op gebied van hart- en vaatziekten, voeding, gezondheid en preventie, nanomedicine en andere terreinen te organiseren. In zeven jaar tijd hoopt het Partnerschap internationaal onderzoek te kunnen financieren in meerdere subsidieoproepen. Meer informatie volgt later dit jaar.
NWO aan de slag met aanbevelingen evaluatiecommissie NWA-programma
NWO is verheugd over de positieve evaluatie van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het programma is uniek en een waardevolle toevoeging aan de bestaande financieringsmogelijkheden voor onderzoek in Nederland, blijkt uit het rapport Excellentie door verbinding. NWO zal de aanbevelingen uit het rapport voortvarend ter hand nemen om het NWA-programma te versterken.
Lees het nieuwsbericht
NC3Rs CRACK-IT challenge 2022
NC3Rs 2022 has launched a new challenge for those working in T-Cell Therapies: T-ALERT: Animal-free tumourigenicity assessment of CAR-T and other genetically modified T cells”.The T-ALERT Challenge aims to develop an in vitro assay that can reliably evaluate tumourigenicity of human-engineered T cell therapies with the potential to be applied to multiple immune cell types.
CRACK-IT challenges provides UK and EU-based academics and SMEs with the opportunity to apply to develop new 3Rs tools, technologies or approaches and engage with new partners.

Full challenge information 
 
Onderzoek naar COVID-19 vaccinatie bij hematologie patiënten
Het immuunsysteem van hematologie patiënten heeft op verschillende niveaus problemen. Dit komt gedeeltelijk door de ziekte zelf, maar ook door het gebruik van medicatie. Hierdoor werken vaccinaties bij deze patiënten minder goed en zijn ze dus minder goed beschermd tegen infectieziekten. In deze studie wordt onderzoek gedaan naar de bescherming van vaccinatie bij hematologie patiënten tegen COVID-19.  Lees het blog
  Bekijk het webinar
Zorginnovaties. Een checklist voor succesvolle implementatie
Vanuit het RIVM-project SEAMleSS is een checklist samengesteld die een beeld geeft van belangrijke succes- en faalfactoren voor implementatie van zorginnovaties. Zorginnovatie staat voor het ontwikkelen van nieuw beleid, nieuwe producten, diensten, technologieën en/of organisatiemodellen, waarmee de gezondheid van mensen, kwaliteit en organisatie van de zorg verbeterd kunnen worden.
Naar de checklist
Nieuwe call met Brazilië over 'Advanced Healthcare Materials'
NWO en FAPESP hebben hun negende call geopend met de focus op 'Advanced Healthcare Materials'. Het totale Nederlandse budget bedraagt €2.800.000 en R$ 15,200,000 vanuit FAPESP. Aanvragers kunnen voorstellen indienen met een kleiner of standaard budget. Deadline vooraanmeldingen: 10 november 2022.
Naar de call
 
Nieuwe KIC-call: 'Hiv-genezing voor iedereen'
Wil jij vanuit jouw expertise interdisciplinair bijdragen aan hiv-genezing?
Op 20 september opent de door NWO en het Aidsfonds georganiseerde KIC-call ‘Hiv-genezing voor iedereen’, die streeft naar een interdisciplinaire combinatie-aanpak van hiv. De call heeft daarbij enkele aandachtspunten: maatschappelijke betrokkenheid, het virale reservoir in kaart brengen en begrijpen, het ontwikkelen van genezingsstrategieën/klinisch onderzoek en implementatie. Met de aankomende subsidieoproep brengen we wetenschappers uit het hiv-veld bijeen met wetenschappers uit minder voor de hand liggende onderzoeksgebieden. Juist die interdisciplinaire samenwerking kan leiden tot baanbrekende, nieuwe inzichten.
Lees meer over de NWO-call en meld je aan
Agenda
Matchingevent voor zorginnovatoren
28
sep
 
15:00 - 17:00, Social Impact Factory, Utrecht
Meetup event voor onderzoekers
28
sep
 
09:30 - 12:30, DaFabrique, Utrecht
Nationaal Dementie Congres
31
okt
 
13:00 - 17:00, De Doelen, Rotterdam 
 
PGO-support congres: stappen zetten naar de toekomst
Kom ook op 20 september 2022
Het zorglandschap verandert, er zijn uitdagingen genoeg. Wat moet je ermee als patiënten-vertegenwoordiger? Welke stappen zet jij met je organisatie naar de toekomst? Daarover gaat het PGOsupport-congres. Ontdek waarom je het congres niet mag missen en meld je aan!
Nu aanmelden
   
Subsidies
Deadline: 4 oktober 2022, 14.00 uur
Subsidieoproep Passende Zorg ‘Implementatie science practitioner Fellowships’
Deadline: 17 oktober 2022, 14:00 uur
Kennishiaten rondom COVID-19 vaccinatie 
 
   
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube