Veel gehonoreerde onderzoeksprojecten binnen GGG-rondes en Bas Stunnenberg over N=1-trials
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Veel gehonoreerde onderzoeksprojecten binnen de GGG-subsidierondes en Bas Stunnenberg over N=1-trials. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Juli 2022
  Geneesmiddelen
 
Kamerbrief uitkomsten evaluatie programma Goed Gebruik Geneesmiddelen
10 jaar GGG
Minister Kuipers (VWS) heeft op 4 juli 2022 de 10-jaars evaluatie van het GGG-programma met de Tweede Kamer gedeeld. In de begeleidende Kamerbrief schrijft hij onder andere: 'ZonMw kan trots zijn op wat het GGG-programma de afgelopen 10 jaar heeft neergezet. In gesprek met ZonMw wil ik stilstaan bij relevante ontwikkelingen in het veld. Door aan te sluiten bij deze ontwikkelingen continueert het programma het onderzoek naar actuele thema’s om te komen tot passend gebruik van geneesmiddelen.'
Lees de volledige Kamerbrief
Lees het evaluatierapport in het digitale magazine '10 jaar GGG'
N=1-trials: wetenschap én betere zorg in één
Interview Bas Stunnenberg
N=1-trials zijn medicijnstudies waarbij één patiënt meerdere keren zowel het geneesmiddel als een placebo krijgt. Door meerdere N=1-trials te analyseren kun je gelijktijdig aantonen hoe goed een geneesmiddel werkt voor zowel één patiënt als voor een groep. Dit is met name bij zeldzame ziekten van belang.
Bekijk het GGG-project
Lees het interview met Bas Stunnenberg
Open Ronde 12 en Drug Rediscovery Ronde 6 opengesteld
GGG-subsidienieuws
Open Ronde 12 en Drug Rediscovery Ronde 6 zijn begin juli geopend. Naast de subsidieoproepen is er voor beide rondes een speciale informatiepagina opgesteld waarin toelichting wordt gegeven op diverse onderdelen uit deze subsidieronde. Zo zijn er filmpjes en er is aanvullende informatie over (patiënten)participatie, implementatie, inclusie en de do’s en don’ts bij een subsidieaanvraag.
Bekijk de subsidieoproep Open Ronde 12
Bekijk de informatiepagina Open Ronde 12
Bekijk de subsidieoproep Drug Rediscovery Ronde 6
Bekijk de informatiepagina Drug Rediscovery Ronde 6
Online spreekuur subsidieoproepen passende zorg – Implementatieronde en Implementatie Fellowships
Subsidienieuws
Eind juni zijn 2 nieuwe subsidierondes geopend met als thema Passende Zorg. Op 30 augustus wordt een digitaal spreekuur met een korte presentatie over de beide subsidieoproepen georganiseerd. Op 15 september vindt een apart spreekuur plaats over de subsidieoproep Passende Zorg – Implementatie Fellowships.
Lees meer over de 2 subsidieoproepen
Online spreekuur 30 augustus, 11.00 uur
Online spreekuur 15 september, 13.00 uur
Toekenning subsidies binnen het GGG-programma
In de subsidieronde Open Ronde 11 is vooralsnog aan de volgende 7 projecten subsidie toegekend: 
  • Behandeling van de ziekte van Menière met intratympanaal methylprednisolon (PREDMEN trial)
  • Herdefiniëren van de antimicrobiële behandeling van bloedbaaninfecties met de Staphylococcus aureus bacterie
  • Farmacokinetiek studie naar chemotherapie bij zuigelingen met ALL voor dosisoptimalisatie (PATIO studie) Lees het nieuwsbericht van het Prinses Maxima Centrum
  • Effectiviteit van Prednisolon bij patiënten met onverklaarde herhaalde miskramen (PREMI studie)
  • Effectiviteit van luteale-fase ondersteuning met progesteron na intra-uteriene inseminatie in een mild gestimuleerde cyclus (LUMO studie)
  • Rifampicine combinatietherapie versus gerichte orale monotherapie met clindamycine voor acute stafylokokken gewrichtsprothese infectie (RiCOTTA studie)
  • Toevoeging van dutasteride aan gecombineerde androgeen blokkade in recidief en/of gemetastaseerd speekselkliergangcarcinoom (DUCT studie)
In de STIP Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2 zijn 4 projecten gehonoreerd:
  • ‘Jaargesprek medicatiegebruik’: Proactieve begeleiding van patiënten die chronisch medicatie gebruiken
  • Verbetering van de therapietrouw bij diabetespatiënten op de Caribische eilanden: implementatie van audiovisuele voorlichting bij de start diabetesmedicijnen in combinatie met een telefonische startbegeleiding
  • Implementatie van het jaargesprek in de apotheek bij de herhaalservice van chronische medicatie voor betere therapietrouw en medicatieveiligheid in de regio’s Vleuten/Leidsche Rijn en Leiden/Alphen aan den Rijn
  • Opsporing van en op maat interventie voor therapieontrouw bij patiënten met hart- en vaatziekten: implementatie in Proeftuin Therapietrouw Noord-Limburg (PTT-NL)
In de Drug Rediscovery Ronde 5 zijn 4 aanvragen gehonoreerd:
  • Lysergzuurdiethylamide (LSD) als preventieve behandeling bij chronische clusterhoofdpijn: gerandomiseerd placebo-gecontroleerd onderzoek
  • Effect van Rituximab op verminderen van glucocorticoidgebruik in polymyalgia rheumatica patiënten (REDUCE-PMR)
  • Effectiviteit van langwerkend dexamfetamine bij de behandeling van patiënten met een cocaïneverslaving
  • Therapeutisch effect van senolytische medicatie op fibrosering bij NALFD patienten- TRUTH studie
In de Complexe Interventies Ronde 3 is vooralsnog aan 2 projecten subsidie toegekend:
  • Preventie van agitatie, stress en het verbeteren van veiligheid van intensive care patiënten
  • PROSPERA - Proactieve populatiegerichte preventieve zorg voor cardiometabole ziekte in de eerste lijn
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes en lees meer over de gehonoreerde projecten
Projectresultaten
Inzet genetische spoedtest toont meer en eerder diagnoses aan
Projectnummer 846002003
Door de inzet van de spoedWES (whole exome sequencing) bij ernstig zieke pasgeborenen worden meer en sneller diagnoses gevonden. De spoedWES route is inmiddels geïmplementeerd voor alle patiënten bij wie de genetische diagnose impact kan hebben op behandelkeuzes.
Projectleider: dr. L.E.L.M. Vissers, Radboudumc
bekijk het project
UDCA leidt tot vermindering galstenen na gastric bypass
Projectnummer 848015003
Patiënten die het geneesmiddel ursodeoxycholzuur (UDCA) kregen toegediend gedurende 6 maanden na een gastric bypassoperatie ondervonden in deze periode significant minder symptomatisch galsteenlijden.
Projectleider: drs. R.P. Voermans, Amsterdam UMC
bekijk het project
Kortere toediening antibiotica kan veilig bij complexe blindedarmoperatie
Projectnummer: 848015008
Bij ruim 1000 patiënten blijkt dat 2 dagen antibiotica (in plaats van 5) na een complexe blindedarmontsteking ook voldoet. Hierdoor kunnen patiënten korter in het ziekenhuis verblijven en hebben zij minder last van bijwerkingen.  
Projectleider: dr. B.P.L. Wijnhoven, Erasmus MC
bekijk het project
Levothyroxine voorkomt geen meervoudige miskramen bij schildklier auto-immuniteit
Projectnummer 836011012
De toediening van schildklierhormoon voorafgaand aan de zwangerschap geeft geen verbetering van de kans op een levendgeboren kind bij vrouwen met herhaalde miskramen door schildklier auto-immuniteit.
Projectleider: prof. dr. M. Goddijn, Amsterdam UMC
Bekijk het project
Nieuws
Kinderformularium zet in op Europese samenwerking
GGG-project in het nieuws
Met zo’n 10.000 individuele bezoekers per dag is het Kinderformularium populair in Nederland. Ook Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen hebben een website gelanceerd, gebaseerd op het Nederlandse model. 'Het zou handig zijn als we samen met de andere landen kunnen werken aan het onderhoud van het Kinderformularium.'
Lees het nieuwsbericht (inloggen noodzakelijk)
Bekijk het GGG-project
De Pakketsluis vanuit de ethische principes van rechtvaardigheid en solidariteit
Programma Ethiek en Gezondheid
Op maandag 27 juni organiseerde het UMC Utrecht de online publiekspresentatie ‘De Pakketsluis voor dure geneesmiddelen gezien vanuit solidariteit en rechtvaardigheid in de gezondheidszorg’. Onderzoekers Féline Scheijmans en Ghislaine van Thiel evalueerden de Pakketsluis vanuit de ethische principes van rechtvaardigheid en solidariteit. Ze lichtten de belangrijkste conclusies toe.
Bekijk het project uit het programma Ethiek en Gezondheid
Kijk de publiekspresentatie terug
Lees het onderzoeksrapport
Minder last van reuma bij patiënten door behandeling vóórdat ze ziek worden
Translationeel Onderzoek
Patiënten die nog geen gewrichtsreuma hebben maar wel al een voorfase van de ziekte, hebben baat bij het eerder starten van de gebruikelijke behandeling. Door methotrexaat tijdelijk in deze ‘pre-reumafase’ voor te schrijven, hebben patiënten langdurig minder gewrichtsontstekingen, pijn en fysieke beperkingen.
Lees het nieuwsbericht
Lees meer over het programma Translationeel Onderzoek
App maakt stoppen met antitrombose medicijnen tijdens laatste levensfase bespreekbaar
Er wordt zelden gestopt met antitrombotische medicatie bij kankerpatiënten in de laatste levensfase. Dat komt door gebrek aan wetenschappelijk bewijs, maar ook omdat er te weinig over de dood en overlijden gesproken wordt door de behandelend arts en de patiënt, aldus Erik Klok (LUMC).
Lees het nieuwsbericht
Template onderzoeksprotocol voor CTR-studies beschikbaar op CCMO-website
Vanaf 21 juli 2022 is de template onderzoeksprotocol voor studies vallend onder de Clinical Trial Regulation (CTR) beschikbaar op de CCMO-website. Deze Engelstalige template is door de CCMO ontwikkeld voor niet-commerciële opdrachtgevers en kan gebruikt worden voor alle geneesmiddelenstudies die onder de CTR vallen. 
Lees het nieuwsbericht
Download het template
13 promovendi ontvangen Mozaïek 2.0 beurs
13 promovendi starten hun promotieonderzoek met een Mozaïek 2.0 beurs. Een van de onderzoeken, gerelateerd aan geneesmiddelen, gaat over tijdige behandeling van asymptomatisch hartfalen. Het programma voor promotiebeurzen is gericht op afgestudeerden met een migratieachtergrond.
Lees het nieuwsbericht
Tekort zorgpersoneel daalt met 14% door gepast gebruik medicijnen
Door beter, slimmer en gepast medicijngebruik kan het arbeidstekort in de zorg dalen met 3.000-6.000 fte in 2031. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen heeft dit in kaart gebracht.
Lees het nieuwsbericht
Ook in het nieuws
Zorgverlener heeft te weinig oog voor medicijnproblemen
Kennisplatform met vijf sites over medicatie in de psychiatrie
Definitief 78,8 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds aan PharmaNL
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Therapietrouw: onderzoek bij patiënten met hemofilie
GGG-project uitgelicht
Het onderzoek naar therapietrouw onder jonge hemofiliepatiënten levert nieuwe inzichten op in de afweging om de medicatie wel of niet te nemen in bepaalde situaties. Ook is er onderzoek gedaan naar een interventie die de therapietrouw, de kwaliteit van leven en ziekte-acceptatie verbetert. 
Bekijk het IVM Medicijnjournaal
Bekijk het GGG-project
Maagzuurremming tijdens zwangerschap
GGG-project uitgelicht
Het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en mogelijke risico’s voor het ongeboren kind is onderzocht aan de hand van gegevens van ruim 10.000 zwangerschappen. Gebleken is dat calciumbevattende maagzuurremmers veilig kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap.
Bekijk het IVM Medicijnjournaal
Bekijk het GGG-project
Agenda
Save the date GGG-congres 2023:
donderdag 30 maart
NHR Symposium 2022
1
jul
 
10.00 - 16.00 uur, Jaarbeurs Utrecht
CBG collegedag - Medicijnen binnen bereik
28
sep
 
13.00 - 18.00 uur,
De Fabrique, Maarssen
Jeugd in Onderzoek 2022
22
sep
 
09.00 - 17.00 uur,
1931 Congrescentrum,
’s-Hertogenbosch
PGOsupport-congres: Stappen zetten naar de toekomst
30
sep
 
11.30 - 18.00 uur,
Theater Spant, Bussum
 
IMDI Congres over veelbelovende innovaties
6
okt
 
- Save the date - Bartholomeus Gasthuis, Utrecht
Citrienfonds Impact festival 2022 
13
okt
 
12.00 - 17.30 uur, Prodentfabriek Amersfoort
Nationaal Congres Palliatieve Zorg
13-14
okt
 
08.00 - 17.00 uur Van der Valk Hotel Tiel
 
Subsidie
Goed Gebruik Geneesmiddelen - Open Ronde 12
Deadline 20 september 2022, 14.00 uur
Bekijk de subsidieoproep
Bekijk de informatiepagina
Goed Gebruik Geneesmiddelen - Drug Rediscovery Ronde 6
Deadline: 4 oktober 2022, 14.00 uur
Bekijk de subsidieoproep
Bekijk de informatiepagina
Deadline: 13 september 2022, 14.00 uur
Implementatie van kennis en innovaties voor passende zorg
Deadline: 4 oktober 2022, 14.00 uur
ZonMw Implementatie science practitioner Fellowship
Deadline: 30 augustus 2022, 14.00 uur
DoelmatigheidsOnderzoek - Open ronde 2024, Onderzoek naar de effectiviteit en kosten van interventies
Deadline: 30 augustus 2022, 14.00 uur
Rubicon 2022-2
Deadline: 6 september 2022, 14.00 uur
NWO-Talentenprogramma Veni ZonMw 2022
Deadline: 20 september 2022,14.00 uur
Subsidieregeling veelbelovende zorg ronde 8 - Projectidee
 
Verwachte subsidierondes
Bekijk de verwachte subsidierondes voor het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen
LinkedIn pagina ZonMw: Geneesmiddelen
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over subsidierondes en projectresultaten binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen? Heeft u interesse in meer achtergrondinformatie en interviews op het gebied van geneesmiddelen? Volg ons via de speciale Geneesmiddelen pagina op LinkedIn.
Volg ons op LinkedIn
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich structureel op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat. Resultaten van het programma tot nu toe zijn eerder gepubliceerd in een Magazine.
Contact

Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube