Lees meer over knieprotese uitstellen door nieuwe behandeling | subsidieoproep zeldzame ziekten | eerste live PSIDER-netwerkbijeenkomst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief met o.a. nieuwe implementatierondes Passende Zorg | stamceltherapie voor baby's met hersenschade | uitreiking Young Investigator Award Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, juli 2022
Translationeel Onderzoek
 
Subsidie voor implementatie van kennis en innovatie gericht op passende zorg
Om de hoge kwaliteit van ons zorgsysteem ook op de lange termijn te borgen, is het nodig de zorg slimmer te organiseren. ZonMw wil kennis hierover verder brengen om de zorg te verbeteren naar passende zorg. In 2 nieuwe rondes is hiervoor subsidie beschikbaar.

Het gaat om implementatie, verspreiding of doorgeleiding van mooie resultaten uit afgeronde projecten vanuit verschillende ZonMw-programma’s, waaronder het programma Translationeel Onderzoek. Heeft uw project nog een zetje nodig om toepassing in de praktijk of passende zorg te bevorderen? Dien dan een subsidieaanvraag in voor verspreiding en implementatie van uw onderzoek, de uitvoering van een systematische review, onderzoek naar effectief inzetten van participatie van (eind)gebruikers, inzet van (eind)gebruikers bij uw onderzoek, of het uitvoeren van een vroege Health Technology Assessment (HTA).

Ook kan persoonsgebonden subsidie worden aangevraagd voor professionals om opgeleid te worden tot implementatie science practitioner. Deze subsidie voor Fellowships is beschikbaar vanuit 7 verschillende programma’s. Als Translationeel onderzoeker op één van deze gebieden kunt u een aanvraag indienen.
 
Lees meer over de mogelijkheden in de subsidieoproepen:
Subsidieoproep 'Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk'
Subsidieoproep ‘Implementatie science practitioner Fellowships’
LEES het nieuwsbericht
Projectresultaten Translationeel Onderzoek
Stamceltherapie voor baby's met hersenschade
Een herseninfarct bij pasgeboren baby’s kan tot blijvende schade leiden. Met steun van ZonMw werken onderzoekers uit het UMC Utrecht aan een mogelijke behandeling met stamcellen. Een eerste studie met tien baby’s laat gunstige resultaten zien.
Lees meer
Een knieprothese uitstellen door nieuwe behandeling
Een nieuwe behandeling moet ervoor zorgen dat patiënten met knieartrose pas later een knieprothese nodig hebben. Onderzoekers van het UMC Utrecht werken met steun van ZonMw aan deze techniek, kniedistractie genaamd.
Lees meer
Medicijn gezocht tegen veelvuldige bloedneuzen
 
Elke dag meerdere bloedneuzen, soms met wel een halve liter bloedverlies tot gevolg: voor patiënten met de ziekte van Rendu-Osler-Weber is het de realiteit. Met steun van ZonMw zoeken prof. dr. Christine Mummery (LUMC) en collega’s naar medicijnen.
Lees meer
Nieuws
Winnaars Young Investigator Award 2022 bekend gemaakt
Tijdens het jaarlijkse symposium van de Nederlandse Vereniging voor Gen- & Celtherapie (NVGCT) zijn voor de vierde keer de winnaars van de ZonMw Young Investigator Award 2022 bekend gemaakt. De winnaars overtuigden de jury met hun inspirerende onderzoeksvoorstel en kijken er naar uit het project tot leven te zien komen. 
Lees meer
Nieuwe voorzitter ZonMw bestuur
Op 13 mei is bekend gemaakt dat Arfan Ikram per 1 augustus 2022 de nieuwe voorzitter ZonMw en lid raad van bestuur NWO is.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter
Subsidieoproep zeldzame ziekten
Het Networking Support Scheme (NSS) in het European Joint Programme for Rare Diseases (EJPRD), waarvoor ZonMw het secretariaat uitvoert, gaat vanaf 1 juli 2022 weer open. De laatste mogelijkheden voor het indienen van een aanvraag in dit jaar zijn op 1 september 2022 om 14.00 uur en op 1 december 2022 om 14.00 uur.
NSS financiert driemaandelijks netwerkinitiatieven op het gebied van zeldzame ziekten en zeldzame kankers.
Lees het nieuwsbericht
 
Patiëntenplatform
Gen- & Celtherapie
Samen met de Patiëntenfederatie Nederland, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties, Hematon en Spierziekten Nederland heeft de VSOP het Patiëntenplatform Gen- en Celtherapie opgericht. Bij de toepassing van nieuwe innovatieve therapievormen is betrokkenheid van patiënten(organisaties)  essentieel. Lees het manifest van het Patientenplatform.

Bekijk het bericht op Zeldzame Aandoening
PSIDER-onderzoekers delen kennis en ervaring tijdens live bijeenkomst
Op 22 juni organiseerde ZonMw de eerste live bijeenkomst voor alle consortia uit het programma PSIDER. Tijdens deze netwerkbijeenkomst kwamen de onderzoekers bij elkaar om kennis te maken en te leren over elkaars onderzoek. Het was een inspirerende dag met presentaties over het gebruik van geïnduceerde stamcellen in Nederland, kwaliteitsrichtlijnen voor in het lab en ethische vraagstukken. 
Lees meer
Eerste patiënt in Nederland succesvol behandeld met stamcelgentherapie
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben met steun van o.a. ZonMw succesvol een baby met de ernstige aangeboren afweerziekte SCID behandeld met stamcelgentherapie. Een belangrijke mijlpaal: het is de eerste stamcelgentherapie van Nederlandse bodem die is toegediend aan een patiënt en wereldwijd de eerste voor deze vorm van SCID. 
Lees het bericht
 
10 jaar GGG
Het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen bestaat 10 jaar. Op een speciale pagina is alle informatie verzameld over de externe evaluatie van het programma en het speciaal ontwikkelde digitale magazine met ruim 65 interviews met projectleiders en andere betrokkenen. 
Bekijk de infographic die het speelveld rondom geneesmiddelen weergeeft
Lees meer
Subsidie
Deadline: 13 september 2022, 14:00 uur
Subsidieoproep 'Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk'
Deadline: 4 oktober 2022, 14.00 uur
Subsidieoproep ‘Implementatie science practitioner Fellowships’
Hoe kunnen we de zorg slimmer organiseren om de hoge kwaliteit van ons zorgsysteem ook op de lange termijn te borgen? In 2 nieuwe rondes is subsidie voor implementatie beschikbaar om kennis en interventies uit diverse ZonMw programma's verder te brengen en de zorg te verbeteren naar passende zorg.
Nu bekijken
   
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube