Informatie over de GGG-subsidierondes en GGG-projectresultaten. Ook nieuws vanuit andere ZonMw-programma's gerelateerd aan geneesmiddelen.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Informatie over de GGG-subsidierondes en GGG-projectresultaten. Ook nieuws vanuit andere ZonMw-programma's gerelateerd aan geneesmiddelen. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Mei 2022
Geneesmiddelen
 
Stand van zaken GGG-subsidierondes
In de Implementatieronde zijn 5 uitgewerkte aanvragen ontvangen.
De besluitbrieven voor de Complexe Interventies Ronde 3 worden medio juni verzonden. Van de BeNeFIT Call 2 én de Rediscovery Ronde 5 worden de besluitbrieven eind juni verwacht. Voor STIP Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2 worden deze brieven begin juli verzonden. En tot slot komen de besluitbrieven voor Open Ronde 11 medio juli.
Binnen het GGG-programma staat de ronde Medicinale Cannabis open tot 19 juli. Uitgewerkte aanvragen voor de ronde Grote Trials 5 kunnen tot 5 juli worden ingediend.
Naar verwachting gaat begin juli Open Ronde 12 open voor het indienen van projectideeën. De deadline hiervoor is 20 september 2022, 14.00 uur.

Bekijk de verschillende deadlines voor indiening in de lopende GGG-subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten
 
Vooraankondiging subsidieronde Implementatie passende zorg
In juni gaat de subsidieronde ’Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk’ open.
Afgeronde projecten uit de programma’s Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG), DoelmatigheidsOnderzoek (DO), Actieprogramma Grip op Onbegrip (AGO) en Translationeel Onderzoek (TO) kunnen een aanvraag indienen gericht op het verder brengen van opbrengsten relevant voor het bevorderen van passende zorg.
Deadline indienen uitgewerkte aanvragen: verwacht september 2022.

Gelijktijdig gaat een subsidieoproep open voor implementatie fellows.
Lees meer
Houd de ZonMw-subsidiekalender in de gaten
Projectresultaten
ELSI Servicedesk voor advies en vragen
Projectnummer: 846003101

De ELSI Servicedesk bundelt inzichten, expertise en normen op het gebied van ELSI (Ethical, Legal, Social Implications) en maakt deze toegankelijk.
Onderzoekers, zorgverleners, patiëntvertegenwoordigers en beleidsmakers kunnen er terecht voor advies en vragen. Een website biedt toegankelijke informatie.
Projectleider: Dr. S. Rebers PhD, Nederlands Kanker Instituut

   
Toevoegen colchicine bij coronairlijden effectief
Projectnummer: 848015014
Uit de LoDoCo2 studie blijkt dat het toevoegen van een lage dosis colchicine (0,5 mg per dag) aan de normale behandeling bij coronairlijden leidt tot ongeveer 30% minder risico op het krijgen van een hartaanval, beroerte of overlijden.
Projectleider: Dr. J.H. Cornel, Vereniging Werkgroep Cardiologische Centra Nederland
   
LinkedIn pagina ZonMw: Geneesmiddelen
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over GGG-subsidierondes en GGG-projectresultaten? Heeft u interesse in meer achtergrondinformatie en interviews op het gebied van geneesmiddelen? Volg ons via de speciale Geneesmiddelen pagina op LinkedIn.
Volg ons op LinkedIn
Nieuws
Passende zorg voor ouderen in het ziekenhuis
Interview met Simon Mooijaart
Het huidige wetenschappelijk bewijs houdt onvoldoende rekening met de specifieke zorgbehoeften van ouderen in het ziekenhuis, meent internist-ouderengeneeskunde Simon Mooijaart. Hij hoopt hier de komende jaren verandering in te brengen. Mooijaart is per 1 februari benoemd tot Leidse hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder ouderengeneeskunde.
Bekijk Evidence based Medicine in Old Age
lees het interview
Arfan Ikram nieuwe voorzitter ZonMw en bestuurslid NWO
Arfan Ikram wordt per 1 augustus 2022 de nieuwe voorzitter ZonMw en lid raad van bestuur NWO. Arfan Ikram maakte al kennis met ZonMw en NWO via een (online) Meet & Greet waarin hij welkom geheten werd door algemeen directeur Véronique Timmerhuis, waarnemend voorzitter Huib Pols en voorzitter raad van bestuur NWO Marcel Levi.
(Foto: Ilco Kemmere)
 meer OVER Arfan Ikram
Bijeenkomst Zorgevaluatie
‘Sneller van resultaat naar richtlijn en praktijk’
Het duurt gemiddeld zeven jaar voordat zorgvernieuwingen in een richtlijn ook werkelijk zijn ingebed in de praktijk. Centrale vraag: Hoe krijgen we onderzoeksresultaten sneller naar richtlijn en praktijk? Daarover vond op donderdag 14 april 2022 de jaarlijkse bijeenkomst Zorgevaluatie plaats.
Bekijk de terugblik
Richtlijn Langdurige klachten na COVID-19 gepubliceerd
De richtlijn ‘Langdurige klachten na COVID-19’ is gepubliceerd. Het initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Federatie Medisch Specialisten en de Long Alliantie Nederland geeft antwoord op vragen over diagnostiek, begeleiding en behandeling van patiënten met langdurige coronaklachten en patiëntenvoorlichting.
Op 22 maart 2022 mocht Minister Kuipers van VWS de richtlijn in ontvangst nemen.
Lees meer
   
Jaarverslag ZonMw 2021
ZonMw zet zich dagelijks in voor meer impact van kennis in het verbeteren van gezondheid en welzijn voor iedereen. Altijd met onze kernwaarden in het achterhoofd: zorgvuldig, toegankelijk, initiatiefrijk en verbindend. Want alleen samen kunnen we bijdragen aan een wereld waarin goede gezondheid voor iedereen bereikbaar is.
Dit jaarverslag biedt een korte digitale doorkijk in onze activiteiten en projecten in 2021.
Bekijk het jaarverslag
Registratie aan de bron-Eindrapportage 2019-2022
Nieuws uit het programma Citrienfonds
 
Het Citrienfondsprogramma Registratie aan de bron is afgerond. Hierover is een eindrapportage geschreven die een overzicht en analyse bevat van de behaalde resultaten en een aantal aanbevelingen doet.
Lees meer
Prix Galien Research Award naar Frances de Man
Op 16 mei zijn de jaarlijkse Prix Galien Awards uitgereikt. Winnaar van de Prix Galien Research Award werd dr. Frances de Man, werkzaam op de afdeling longziekten van Amsterdam UMC. Haar onderzoek richt zich met name op het ontrafelen van de oorzaken van rechter hartfalen, een gevreesde en onbehandelbare complicatie van pulmonale hypertensie.
Bekijk de website met de winnaars van alle categorieën
   
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Symptoombehandeling in de palliatieve fase
Palliatieve Zorg: Interview Marieke van den Beuken-van Everdingen, hoogleraar en specialist pijnbestrijding
Mensen die ongeneeslijk ziek zijn krijgen vaak last van symptomen, zoals pijn of angst. Wat is symptoombehandeling en waarom is aandacht daarvoor en onderzoek daarnaar belangrijk?
Lees het interview
Behandelen van een droge mond
Palliatieve Zorg: Blog door arts-onderzoeker Annelot van der Meulen
Patiënten in de laatste levensfase krijgen vaak last van een droge mond. Helpt de inzet van het medicijn pilocarpine en een speciaal educatieprogramma?
Lees de blog over onderzoek hiernaar
'Reflecteren op de wetenschap moet gewoon worden’
Interview met Sally Wyatt
Het programma Promoten van Goede Wetenschap (vervolg op het programma Bevorderen Verantwoorde Onderzoekspraktijken) richt zich op het stimuleren van duurzame verbeteringen in het wetenschapssysteem. Sally Wyatt is de nieuwe voorzitter: ‘Ik vind het belangrijk dat wetenschappers het goede voorbeeld kunnen geven aan zowel hun volgende generatie wetenschappers als het algemene publiek.’
Lees HET INTERVIEW
Op maat gemaakte afweercellen als kankertherapie
Interview met John Haanen
John Haanen (Antoni van Leeuwenhoek) werkt aan een nieuwe vorm van immuuntherapie: T-celreceptor (TCR)-gentherapie. Gebruikmakend van CRISPR-Cas-technieken kan de patiënt in de toekomst op maat gemaakte T-cellen toegediend krijgen om de tumor te bestrijden.
Lees het interview
  
Helpt een voorlichtingsvideo patiënten bij de keuze van een behandeling?
Interview met Christianne Buskens en Elise Meima-van Praag
Hoe zorg je er als arts voor dat de voorlichting die je geeft aan patiënten zo objectief mogelijk is? Dr. Christianne Buskens en drs. Elise Meima-van Praag hebben binnen hun studie een voorlichtingsvideo gemaakt die de behandelmogelijkheden op een neutrale wijze uitlegt. Een vernieuwende manier om patiënten te informeren.
Lees het interview
Voorkomen van obstipatie bij gebruik opioïden
Palliatieve Zorg: Blog door professor en pijnspecialist Monique Steegers
Mensen met uitgezaaide kanker krijgen nog te vaak last van obstipatie door het slikken van zware pijnmedicatie. Is preventieve inzet van medicijnen effectief?
Lees de blog over onderzoek hiernaar
AI inzetten om respons op behandeling alvleesklierkanker te beoordelen
Interview met Boris Janssen
Een operatie bij alvleesklierkanker wordt vaak voorafgegaan door een neoadjuvante behandeling met chemotherapie. Het beoordelen van het effect daarvan is lastig en gaat gepaard met een grote inter-observer variatie. Onderzoekers van Amsterdam UMC ontwikkelden een algoritme dat mogelijk kan worden gebruikt om de respons op de neoadjuvante therapie wél objectief en reproduceerbaar te beoordelen.
Verwant aan GGG-project: PreoPanc3
Naar de publicatie
Lees HET INTERVIEW
Nieuwe inzichten over inzet van antibiotica bij kwetsbare ouderen
Jeanine Rutten over herziene richtlijn
Een positieve uitslag van de urinestick bij kwetsbare ouderen duidt niet per se op een blaasontsteking. Reden om de richtlijn aan te passen. De herziene richtlijn voor artsen moet onnodig antibioticagebruik bij kwetsbare ouderen met een vermoedelijke urineweginfectie verminderen.
Bekijk het ZonMw-project
Lees HET INTERVIEW
  
Ook in het nieuws
Genderful Research World: om sekse en gender in onderzoek te integreren
De Transitie naar Proefdiervrij is Méér dan Alternatieve Methodes
Jet van Esch: preventieve toediening van scopolaminebutyl voorkomt reutelen zonder bijwerkingen
Aankondiging lezersonderzoek
Om onze communicatiemiddelen te verbeteren zijn wij benieuwd naar uw mening over de ZonMw-nieuwsbrieven. Binnenkort ontvangt een deel van onze lezers een uitnodiging voor het invullen van ons lezersonderzoek. We werken hierin samen met MediaTest, u ontvangt de eventuele uitnodiging dan ook via hen.
Het invullen van de vragenlijst kost slechts enkele minuten. Wij stellen uw eerlijke mening zeer op prijs. Wilt u hoe dan ook niet deelnemen, geef dit dan aan via een reactie op deze nieuwsbrief.
Alvast bedankt voor uw deelname.
Agenda
EUFEPS / FIGON Dutch Medicines Days
1-3 juni 2022, Stadsgehoorzaal Leiden

De gecombineerde FIGON Dutch Medicines Days en de EUFEPS Annual Meeting vinden plaats in Leiden van 1-3 juni. Het programma zal parallelle sessies bevatten die worden georganiseerd door FIGON en EUFEPS Networks, evenals andere toonaangevende Europese wetenschappelijke netwerken /onderzoeksconsortia.
Bekijk het volledige programma en meld je aan.

Nu aanmelden
 
 
NHG-Wetenschapsdag: proactieve huisartsenzorg, gebaseerd op data
10
jun
 
08.30 - 17.00 uur, Wijnhavengebouw van de Campus Den Haag van Universiteit Leiden
Dutch Health Week:
maak het verschil, samen werken aan gezondheid!
13-18
jun
 
08.30 - 18.00 uur, Jaarbeurs Utrecht
EuroScience Open Forum (ESOF)
13-16
jul
 
09.00 - 17.00 uur, Leiden
Jeugd in Onderzoek 2022
22
sep
 
09.00 - 17.00 uur, 1931 Congrescentrum
's-Hertogenbosch
Informatiebijeenkomst subsidie DoelmatigheidsOnderzoek Open Ronde 2024
9
jun
 
13.00 - 16.00 uur, Online
HTAi 2022 Utrecht
25-29
JUN
 
Online
Citrienfonds Impact Festival 2022
13
okt
 
Amersfoort,
tijden en exacte locatie volgen
 
Subsidie
Deadline: 19 juli 2022, 14.00 uur
GGG - Medicinale cannabis als behandeling bij kinderepilepsie
Deadline: 14 juni 2022, 10.00 uur
Projectideeën: Preklinische technologie voor ontwikkeling COVID-19 therapie
Deadline: 14 juni 2022, 10.00 uur
Projectideeën: Sleuteltechnologiën voor COVID-19 behandeling – PPS projecten
 
Deadline: 23 juni 2022, 14.00 uur
Verankering van sekse en gender in onderzoek
Deadline: 30 juni 2022, 14.00 uur
Implementatie zorgmodel DITSMI in ggz-instellingen
Verwachte subsidierondes
Veni-ronde 2022 (NWO): begin juni 2022
Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk: juni 2022
Implementation science practitioner Fellowships: juni 2022
GGG-Open Ronde 12: begin juli 2022
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich structureel op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat. Resultaten van het programma tot nu toe zijn eerder gepubliceerd in een Magazine.
Contact

Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube