Subsidiemogelijkheden doelmatigheidsonderzoek. Meld je aan voor de informatiebijeenkomsten over onze subsidierondes en bekijk eerder gehonoreerde projecten.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, mei 2022
Doelmatigheids-Onderzoek
 
Bijeenkomst Zorgevaluatie
‘Sneller van resultaat naar richtlijn en praktijk’
Het duurt gemiddeld zeven jaar voordat zorgvernieuwingen in een richtlijn ook werkelijk zijn ingebed in de praktijk. Centrale vraag: Hoe krijgen we onderzoeksresultaten sneller naar richtlijn en praktijk? Daarover vond op donderdag 14 april 2022 de jaarlijkse bijeenkomst Zorgevaluatie plaats. 
bekijk de terugblik
Aankondiging subsidierondes  
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis en DoelmatigheidsOnderzoek
In de komende periode zijn er subsidiemogelijkheden binnen de Open Ronde van het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis (GGH) en de Open Ronde van het programma DoelmatigheidsOnderzoek (DO)
Bekijk de subsidiemogelijkheden
Informatiebijeenkomst Open ronde 5 
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis
Met het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis willen we ervoor zorgen dat de hulpmiddelengebruiker de best passende zorg in de thuissituatie krijgt. Daarvoor is onafhankelijke kennis over de doelmatigheid van deze zorg nodig. Op 24 mei 2022 organiseren wij een online informatiebijeenkomst over de Open ronde 5 van het programma.
Meer informatie en aanmelden
Informatiebijeenkomst Open Ronde 2024 
DoelmatigheidsOnderzoek
Het programma Doelmatigheids-Onderzoek financiert onderzoek naar effectiviteit in verhouding tot de kosten van niet-farmaceutische zorg. Kennis uit doelmatigheids-onderzoek vormt de basis voor goede en betaalbare zorg. Op 9 juni 2022 organiseren wij een online informatiebijeenkomst over de Open Ronde 2024 van het programma. 
Meer informatie en aanmelden
Gehonoreerde Fellowships en Academische Werkplaatsen 
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis
Vanuit het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis zijn subsidies verstrekt voor Academische Werkplaatsen en Fellowships. De projecten gaan in de komende maanden van start. 
bekijk de projecten
Stimuleringssubsidie voor 19 projecten 
Gehonoreerde projecten DoelmatigheidsOnderzoek
Vanuit het programma DoelmatigheidsOnderzoek hebben 19 projectgroepen een stimuleringssubsidie ontvangen. De financiering is bedoeld om een samenwerking op te zetten en/of te intensiveren met stakeholders. 
bekijk de projecten
€ 8,1 miljoen subsidie voor veelbelovende zorg ziekenhuizen
Het Deventer ziekenhuis, Radboudumc en Medisch Spectrum Twente ontvangen samen € 8,1 miljoen subsidie van Zorginstituut Nederland en ZonMw. Het geld is voor onderzoek naar nieuwe behandelingen bij voedselallergie, hersenbloeding en chronische buikklachten. Na afloop van de onderzoeken neemt het Zorginstituut op basis van het wetenschappelijk bewijs direct een beslissing of de behandeling werkt. Als dat zo is, wordt de behandeling vergoed uit het basispakket van zorgverzekering.
Lees het bericht
Inclusiemonitor
Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG)
De inclusiemonitor biedt inzicht in het aantal deelnemende patiënten (inclusies) aan zorgevaluaties. Het doel is om de inclusies te stimuleren en zo onderzoeken sneller af te ronden. Ben je benieuwd? Of wil je weten hoe je handig gebruik kunt maken van de inclusiemonitor?
Bekijk het webinar
de inclusiemonitor
Projectresultaten, praktijkvoorbeelden en achtergrond 
Moet je een gebroken heup van een gevallen oudere wel of niet opereren?
Nieuw onderzoek vanuit het ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek laat zien dat niet iedere oudere met een gebroken heup baat heeft bij een operatie. 
Lees het nieuwsbericht op Trouw.nl
Parkinson behandelen met medicijnen, hersenoperatie of pompje in de darm?
De ziekte van Parkinson is tot nu toe niet te genezen, maar er bestaan wel medicijnen voor deze hersenaandoening. Als die niet meer werken is een hersenoperatie of het plaatsen van een pompje met een slang naar de dunne darm een mogelijkheid. Rob de Bie van het Amsterdam UMC doet onderzoek naar methoden om de klachten te behandelen.
Lees het interview
Actueel
Wijziging Algemene subsidiebepalingen ZonMw per 1 april 2022
Per 1 april 2022 wijzigen de Algemene subsidiebepalingen van ZonMw met betrekking tot de eindverantwoording door de subsidieontvanger.
Lees het bericht
Beter meetbaar maken brede opvatting van gezondheid
ZonMw en NWO honoreren project
Gezondheid gaat verder dan sec de afwezigheid van ziekten. Er ontstaan steeds meer initiatieven om een brede opvatting van gezondheid te bevorderen waarbij de mens centraal staat. Een van die initiatieven is de stroming van Positieve Gezondheid. Maar hoe weet je of deze initiatieven en het daarmee in samenhang ontwikkelde beleid daadwerkelijk effect hebben? ZonMw heeft in samenwerking met het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen subsidie verstrekt aan een onderzoeksproject dat een meetinstrument passend bij een breed begrip van gezondheid ontwikkelt.
Lees het bericht
Marlies Schijven benoemd als bestuurslid ZonMw
Marlies Schijven is per 1 april 2022 benoemd als lid van het bestuur van ZonMw. Zij is voor 3 jaar benoemd door minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en door Marcel Levi namens de Raad van Bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.
Lees het nieuwsbericht
Meer dan 142 miljoen euro voor wetenschappelijk toponderzoek
Zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 142,7 miljoen euro om de komende jaren wetenschappelijk onderzoek te doen in het kader van het programma Zwaartekracht. Minister Dijkgraaf (OCW) stelt deze financiering beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die op hun gebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek.
Lees het nieuwsbericht
ZonMw Parel voor SONIA-studie naar borstkankerbehandeling
Bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker kan een zogeheten CDK4/6-remmer het effect van hormoontherapie versterken. Werkt dat het beste aan het begin of kun je het geneesmiddel ook later toevoegen? De SONIA-studie zoekt dit uit. Het projectteam ontving op 31 maart 2022 een ZonMw Parel voor hun succesvolle studie-aanpak.
Lees meer
Richtlijn Langdurige klachten na COVID-19 gepubliceerd
Federatie Medisch Specialisten 
De richtlijn ‘Langdurige klachten na COVID-19’ is gepubliceerd. Het initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Federatie Medisch Specialisten en de Long Alliantie Nederland geeft antwoord op vragen over diagnostiek, begeleiding en behandeling van patiënten met langdurige coronaklachten en patiëntenvoorlichting. Op 22 maart 2022 mocht Minister Kuipers van VWS de richtlijn in ontvangst nemen. 
Lees meer
In het kort
Update: Checklist Lokale Uitvoerbaarheid behorende bij CTR-VGO proces
Zeldzame Engel Award voor ZonMw-programmamanager
Zomerprogramma’s sekse en gender in de gezondheidzorg en onderzoek
Aankondiging lezersonderzoek

Om onze communicatiemiddelen te verbeteren zijn wij benieuwd naar uw mening over de ZonMw-nieuwsbrieven. Binnenkort ontvangt een deel van onze lezers een uitnodiging voor het invullen van ons lezersonderzoek. We werken hierin samen met MediaTest, u ontvangt de eventuele uitnodiging dan ook via hen.

Het invullen van de vragenlijst kost slechts enkele minuten. Wij stellen uw eerlijke mening zeer op prijs. Wilt u hoe dan ook niet deelnemen, geef dit dan aan via een reactie op deze nieuwsbrief.

Alvast bedankt voor uw deelname.

Subsidie
Passende zorg bevorderen aan de hand van actieonderzoek in de langdurige zorg en ondersteuning
Deadline 7 juni 2022, 14.00 uur
Verankering van sekse en gender in onderzoek 
Deadline 23 juni 2022, 14.00 uur
Juiste Zorg Op de Juiste Plek (JZOJP): Uitvoeringsimpuls ronde 2
Deadline 27 september 2022, 14.00 uur
Bekijk het overzicht van alle subsidieoproepen op onze website.
Subsidie aanvragen voor doelmatigheidsonderzoek?
Op onze website staat een actueel overzicht met de subsidiemogelijkheden voor doelmatigheidsonderzoek.
Bekijk het overzicht
  Verwachte subsidieoproepen
DoelmatigheidsOnderzoek - Open ronde 2024: Onderzoek naar effectiviteit en kosten
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis - Open ronde 5
Agenda
Informatiebijeenkomsten
Subsidies Doelmatigheidsonderzoek
Open ronde 5
Goed gebruik Hulpmiddelenzorg thuis
24 mei: 10.00 - 12.00 uur (online)
Meer informatie en aanmelden

Open ronde 2024
DoelmatigheidsOnderzoek
9 juni: 13.00 - 16.00 uur (online)
Meer informatie en aanmelden
Innovatiecafé
bemensbare zorg!
21
apr
 
15:00 - 17:00,
Bar Beton Utrecht Rijnsweerdt
Aanmelden
Evenement gemist?
GGG-congres 2022 '10 jaar onderweg!'
Terugblik
De uitgebreide publicatie van het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen dat op 31 maart plaatsvond staat online. Lees de verslagen van de plenaire sessies en de 14 subsessies, bekijk de presentaties, video’s en foto’s.
Bekijk de publicatie
LSH PPS dag 2022
Hoe werk je samen aan transitie in gezondheid en zorg?
De LSH PPS dag 2022 stond geheel in het teken van publiek-private samenwerking rondom maatschappelijk relevante thema’s uit de Life Sciences & Health sector. 
Bekijk het digitale magazine
Kijktip: ‘Zorgevaluatie in de volgende versnelling’
Federatie Medisch Specialisten
Bijna 200 deelnemers kwamen op 14 april naar het symposium Zorgevaluatie in Utrecht om van gedachten te wisselen over de vraag wat er nodig is om kennis uit onderzoek sneller naar de praktijk te brengen. Wat is daarbij de rol van dokters, wetenschappelijke verenigingen en andere stakeholders? Om dit doel te bereiken is goede samenwerking nodig, maar ook het stellen van realistische doelen en focus op onderzoeksthema’s met grote impact op de zorg en minder op de niche onderwerpen, zo was de conclusie. 
Kijk het symposium terug
Blijf op de hoogte
ZonMw geeft meer nieuwsbrieven uit, bent u geïnteresseerd? Geef u dan op via de ZonMw-website. Zo blijft u altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele subsidiemogelijkheden van ZonMw.
direct inschrijven
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube