Lees meer over gentherapie voor zeldzame oogziekte | innovatief vaccin tegen bloedcelkanker | subsidieoproepen innovatieve sleuteltechnologieën COVID-19
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief met o.a. afweercellen als kankertherapie | voorlichtingsvideo om patiënten te informeren | blog van Laura M'Rabet Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, mei 2022
Translationeel Onderzoek
 
Helpt een voorlichtingsvideo patiënten bij de keuze van een behandeling?
Hoe zorg je er als arts voor dat de voorlichting die je geeft zo objectief mogelijk is? En welke manieren van voorlichting zijn er? Onderzoekers hebben binnen hun studie gebruik gemaakt van een voorlichtingsvideo die de behandelmogelijkheden voor de patiënt op neutrale wijze uitlegt.
Bekijk de video
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
Projectresultaten Translationeel Onderzoek
Op maat gemaakte afweercellen als kankertherapie
Prof. dr. John Haanen werkt aan een nieuwe vorm van immuuntherapie in de strijd tegen kanker: T-celreceptor-gentherapie. Gebruikmakend van CRISPR-Cas-technieken kan de patiënt in de toekomst op maat gemaakte T-cellen toegediend krijgen om de tumor te bestrijden.
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
Gentherapie in ontwikkeling voor zeldzame aangeboren oogzieke
Een mutatie in het CRB1-gen kan nachtblindheid veroorzaken die uitmondt in blindheid. Dr. Jan Wijnholds onderzoekt of je met gentherapie de achteruitgang van het zicht kunt stoppen, of op z'n minst flink kunt afremmen. 
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
Innovatief vaccin activeert afweer tegen bloedcelkanker
Bloed- en beenmergkanker kan terugkeren na stamceltransplantatie. Onder leiding van dr. Harry Dolstra ontwikkelden onderzoekers een nieuw dendritische celvaccin dat de afweercellen van de donor heractiveert, waardoor de tumor wordt opgeruimd. 
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
Nieuw in onze blogserie: 'Lang leve translationeel onderzoek!'
 


In deze blogserie vragen wij leden van ons translationeel onderzoeknetwerk naar de visie op wat de waarde is van therapieën voor morgen. Wat is die waarde precies? Wat vormt het?

Dit keer een blog met Laura M'Rabet, MT Kennis & Innovatie EpilepsieNL. Lees nu haar blog: 'Lang leve translationeel onderzoek!'.

Met deze blogserie bieden we een platform voor de eigen interpretatie van die ‘waarde’. Wilt u ook een blog schrijven voor deze serie? Laat ons weten dat u interesse heeft via translational@zonmw.nl.
Lees de blog van laura
Aankondiging lezersonderzoek
Om onze communicatiemiddelen te verbeteren zijn wij benieuwd naar uw mening over de ZonMw-nieuwsbrieven. Binnenkort ontvangt een deel van onze lezers een uitnodiging voor het invullen van ons lezersonderzoek. We werken hierin samen met MediaTest, u ontvangt de eventuele uitnodiging dan ook via hen.
 
Het invullen van de vragenlijst kost slechts enkele minuten. Wij stellen uw eerlijke mening zeer op prijs. Wilt u hoe dan ook niet deelnemen, geef dit dan aan via een reactie op deze nieuwsbrief.

Alvast bedankt voor uw deelname.
Nieuws
22 startende wetenschapstalenten waaieren met Rubicon uit over de wereld
22 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoekinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO/ZonMw. Zo wil een onderzoeker weten hoe veranderingen in het DNA kunnen leiden tot ziekte en ontleden andere wetenschappers het moleculaire apparaat dat verantwoordelijk is voor eiwit bezorging en verwerking van het Alzheimer eiwit APP.
  Lees meer

Publiekssamenvattingen
De transitie naar proefdiervrij is méér dan alternatieve methodes
Nederland wil wereldleider zijn in de transitie naar proefdiervrij onderzoek. Daar komt meer bij kijken dan het ontwikkelen van alternatieve onderzoeksmodellen. 'We moeten ook kijken naar de onderzoekscultuur én de discussie aanzwengelen in de maatschappij over wat we accepteren als geschikt model'. 
Lees meer op Health~Holland
Subsidieronde technologieën ter 
ondersteuning van therapieontwikkeling COVID-19
ZonMw heeft twee subsidieoproepen opengesteld met als doel het stimuleren van (door)ontwikkeling van innovatieve sleuteltechnologieën voor de behandeling van COVID-19. De inzet van deze technologieën is belangrijk voor een sneller herstel na infectie. 
Meer informatie
Genderful Research World
Hoe integreer ik sekse en gender in gezondheidsonderzoek? Het antwoord is te vinden op de interactieve website Genderful Research World, vol nuttige informatiebronnen per onderzoeksfase. 
Lees meer en bekijk het platform
ERN Research Mobility Fellowship funding opportunity 
EJP RD is glad to announce the opening of the call for Research Mobility Fellowships, which aims to support PhD students, postdocs and medical doctors in training to undertake scientific visits fostering specialist research training outside their countries of residence.

Deadline: 13 June
More information 
Evenementen
Zorgprogramma's Gender
11
juli
 
11 tot 15 juli 2022, Radboud Universiteit
Dutch Health Week
13
jun
 
08:30 - 18:00, Jaarbeurs Utrecht
 
Je eigen cellen als medicijn?
Kom ook op 28 mei 2022 naar Leiden
Tijdens de Public Regenerative Medicine Day ontdek je de toekomst van de geneeskunde. Zou je behandeld kunnen worden door je eigen cellen? Deze en andere interessante vraagstukken komen aan bod. Er zijn verschillende stands, waaronder onderzoek dat door ZonMw wordt gefinancierd, die je meenemen in innovatie. De dag is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig. 
ontdek meer
   
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube