Lees meer over snel juiste antikanker medicijn kiezen | pleidooi voor rechtvaardiger onderzoeksfinanciering | 10 jaar IRDiRC
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief met o.a. webinars COVID-19 | alzheimer jaren vertragen | reuma vroeg opsporen | Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, maart 2022
Translationeel Onderzoek
 
Zeldzame Engel Award voor ZonMw-programmamanager
Zeldzame Engel Award ter ere van de Zeldzameziektendag op 28 februari
Op de zaterdag voorafgaand aan Zeldzameziektendag zijn de Zeldzame Engel Awards uitgereikt aan vier award-winnaars vanwege hun bijzondere betekenis voor mensen met zeldzame aandoeningen. Sonja van Weely, programmamanager ZonMw, ontving een van de awards. 
Lees meer
Kennismakingsbijeenkomst PSIDER: werken in multidisciplinair verband
Op woensdag 23 februari organiseerde ZonMw een startbijeenkomst voor de zeven gehonoreerde PSIDER consortia die recent van start zijn gegaan. Welke stappen zijn inmiddels gezet en waar is samenwerking mogelijk? 
Lees meer over het programma PSIDER
bekijk het bericht
Webinar series over COVID-19-vaccinaties bij patiënten met een verstoord immuunsysteem
ZonMw organiseert een webinar series over verschillende lopende onderzoeken in Nederland die vaccinatie tegen COVID-19 onderzoeken bij mensen met een verstoord immuunsysteem. Het tweede webinar vindt plaats op 4 april 2022.
Bekijk hier het eerste webinar
Lees meer en meld je aan
Projectresultaten Translationeel Onderzoek
Ziekte van Alzheimer met jaren vertragen
Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie bij ouderen, en voor de genezing is nog geen medicijn. Onderzoekers willen de ziekteprogressie vertragen met een bestaand medicijn dat de opslag van nieuwe informatie in het brein verbeterd.
Lees meer
Techniek om snel het juiste antikanker medicijn te kiezen onderzocht in de praktijk
Om beter te voorspellen welk medicijn effectief is tegen kanker, is het belangrijk om de DNA-veranderingen in iedere tumor in kaart te brengen. Dat kan met Whole Genome Sequencing, en onderzoekers pleiten nu voor de toepassing van deze techniek in de praktijk. 
Lees meer
Hartritmestoornissen behandelen door cellen te verbeteren
Sommige mensen krijgen enige tijd na een hartinfarct levensbedreigende hartritmestoornissen. De bestaande  behandelingen hebben allerlei nadelen. Onderzoekers van Amsterdam UMC zijn bezig een gerichtere behandeling zonder bijwerkingen te ontwikkelen.  
Lees meer
Reuma vroeg opsporen om ziektelast te verlagen
 
Met een speciale beeldtechniek willen onderzoekers hoog-risico patiënten voor reumatoïde artritis(RA) opsporen, nog voordat ze uitwendig vast te stellen gewrichtszwelling ontwikkelen. Met zicht op toekomstige effectieve behandelingen is de hoop dat de ontwikkeling van RA kan worden voorkomen.
Lees meer
Meer projectresultaten in het kort
Personalized Medicine in Infections: From Systems Biomedicine and Immunometabolism to Precision Diagnosis and Stratification Permitting Individualized Therapies - Dr. E. Saccenti, Wageningen University & Research 
Improved Treatments of Acute Myelois Leukeamias by Personalized Medicine - Prof. dr. J.J. Schuringa, Universitair Medisch Centrum Groningen
Qualifies Open Systems Pharmacology Modeling Network of Drug-Drug-Gene-Interactions - Dr. J.J. Swen, Leids Universitair Medisch Centrum
Personalized Medicine Approach for Asthma and allergy Biologogicals Selection - Drs. S. Vijverberg, Amsterdam UMC, locatie AMC
IMPLEMENT: Improved Personalized Medicine through machine learning in Mental Disorders - Prof. dr. S.A. Kushner, Erasmus UMC


Nieuw in onze blogserie: 'Pleidooi voor een rechtvaardiger onderzoeksfinanciering'
 


In deze blogserie vragen wij leden van ons translationeel onderzoeknetwerk naar de visie op wat de waarde is van therapieën voor morgen. Wat is die waarde precies? Wat vormt het?

Dit keer een blog met Cor Oosterwijk, Directeur VSOP. Lees nu zijn blog: 'Pleidooi voor een rechtvaardiger onderzoeksfinanciering'.

Met deze blogserie bieden we een platform voor de eigen interpretatie van die ‘waarde’. Wilt u ook een blog schrijven voor deze serie? Laat ons weten dat u interesse heeft via translational@zonmw.nl.
Lees de blog van Cor
Nieuws
mRNA-vaccin meest effectieve booster na Janssen-vaccinatie
Na een eerste prik met het Janssen-vaccin is boosten met een mRNA-vaccin het meest effectief. Een booster zorgt voor een betere afweerreactie tegen het coronavirus dan een enkelvoudige vaccinatie. Dat blijkt uit onderzoek geleid door Erasmus MC, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.
Lees meer
Onderzoek naar zeldzame ziekten: 10 jaar vooruitgang en uitdagingen bij IRDiRC
 
Het International Rare Diseases Research Consortium (IRDiRC), waar ZonMw als lid aan bijdraagt, heeft een commentaar gepubliceerd over 10 jaar vooruitgang en uitdagingen van IRDiRC in Nature Reviews Drug Discovery. Het artikel vat de visie en doelen van IRDiRC samen en belicht de prestaties en vooruitzichten na het eerste decennium (2011-2021). De bijgevoegde aanvullende informatie biedt een samenvatting van de visie en doelen van IRDiRC, het internationale bereik, de organisatie van zijn commissies, werkgroepen en taskforces, een overzicht van communicatieactiviteiten en statistieken over zeldzame ziekten.
Lees meer
Vooraankondiging subsidieronde technologieën ter ondersteuning van therapieontwikkeling COVID-19 
Om mensen met COVID-19 te helpen om sneller beter te worden en voorbereidingen te treffen voor volgende pandemieën, is het van belang om innovatieve technologieën te ontwikkelen en in te zetten bij de behandeling van COVID-19 en andere infectieziekten. Eind maart 2022 is ZonMw daarom voornemens een subsidieoproep op het gebied van behandeling bij COVID-19 te openen.
Lees meer
 
KWF Kankerbestrijding en NWO openen een call voor onderzoek naar vroegtijdig opsporen van kanker met technologische innovaties 
Vroegtijdig opsporen van kanker vergroot de kans op een gunstigere prognose voor de patiënt. Dat is niet alleen voor de patiënt een enorme winst, maar ook de kosten voor het zorgstelsel en de maatschappelijke en economische impact van kanker zullen lager zijn. Daarom nodigen het KWF, NWO en ZonMw onderzoekers uit voor voorstellen voor onderzoek naar technologische innovaties voor vroegdetectie en diagnose van kanker die aansluiten bij persoonlijke, medische en maatschappelijke behoeften.
Lees meer
Subsidiemogelijkheden verankering sekse en gender in onderzoek
De subsidieoproep ‘Verankering van sekse en gender in onderzoek’ staat open voor onderzoekers binnen de publieke gezondheid, de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en het (bio)medische domein. Onderzoekers worden uitgenodigd om aan de slag te gaan met het sekse- en gendersensitief maken van de onderzoekspraktijk binnen hun domein. Tot 23 juni 2022 kan per domein € 150.000,- worden aangevraagd. Deze subsidieoproep past bij de nieuwe Taakopdracht Gender en Gezondheid die ZonMw in opdracht van VWS uitvoert.
Naar de subsidieoproep
Nieuwe Europese Clinical Trial Regulation van start
De nieuwe Europese Clinical Trial Regulation is 31 januari 2022 van start gegaan. Daarmee wordt de toetsing van klinische studies in Europa centraal gecoördineerd met als doel klinisch onderzoek sneller te starten. Partijen verbonden aan de DRCF werken samen aan efficiëntere manieren van werken om patiënten sneller te laten profiteren van nieuwe behandelingen.
Lees meer
 
Agenda
LSH PPS Dag 2022
22
mrt
 
12.00 - 18.00 uur, Jaarbeurs, Supernova Utrecht
Bijeenkomst Zorgevaluatie 'Sneller van resultaat naar richtlijn in de praktijk'
14
apr
 
10.00 - 12.45 uur, De Fabrique, Utrecht of online
Symposium Zorgevaluatie in de volgende versnelling
14
apr
 
13.45 - 17.15 uur, De Fabrique, Utrecht of online
EUFEPS / FIGON Dutch Medicines Days
1-3
jun
 
Stadsgehoorzaal, Leiden
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen
'10 jaar onderweg!'
Kom ook op 31 maart 2022 naar
1931 Congrescentrum ‘s-Hertogenbosch
In de plenaire sessie in de ochtend nemen we een kijkje in de toekomst met FAST. De plenaire middagsessie staat in het teken van het 10-jarig bestaan van het GGG-programma. We kijken naar verleden, heden en toekomst. De 14 subsessies verspreid over 2 rondes bieden een gevarieerd aanbod met de resultaten van GGG-projecten en andere relevante onderzoeksprojecten. Bekijk het volledige programma en meld je gratis aan.
Nu aanmelden
  
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube