Projectresultaten met o.a. stamcellen en DNA-aanpassingen | Podcast over vaccinaties | Nieuwe blog van Ferenc Scheeren
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Translationele projectresultaten met o.a. stamcellen en DNA-aanpassingen | Podcast over vaccinaties | Blog van Ferenc Scheeren Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, 23 december 2021
Translationeel Onderzoek
 
Translationele projectresultaten
Onderzoek naar stamcellen om jonge kankerpatiënten weer vruchtbaar te maken
Jongens die chemotherapie ondergaan tegen kanker zijn later vaak onvruchtbaar. Onderzoekers ontwikkelden een manier om stamcellen op te kweken uit een stukje ingevroren weefsel van de patiënt's eigen testikel. Een onderzoek bij muizen leverde positieve resultaten op. Nu is de tijd aangebroken om de therapie voor mensen te ontwikkelen.
Lees meer over dit onderzoek
DNA aanpassen om depressie door jeugdtrauma te verminderen
 
Bij mensen die een jeugdtrauma hebben meegemaakt, past het DNA zich vaak aan. Dit maakt ze veerkrachtiger. Als die aanpassing niet plaatsvindt, krijgen mensen vaker last van depressies. Het UMC Utrecht probeert daar met behulp van het voedingssupplement SAM-e wat aan te doen.
leer meer over deze behandeling
Gezinssituatie en ervaring ouders belangrijk bij alarmering met sensoren bij epilepsie
Epileptische aanvallen vroegtijdig opmerken kan levens redden. Daarom zijn sensoren ontwikkeld die ouders en partners alarmeren bij een zware epileptische aanval. De wensen en behoeften van ouders zijn belangrijk bij de toepassing van deze nieuwe systemen. 
Lees meer over dit systeem
Nieuwe inzichten in de rol van immuuncellen van de hersenen (microglia) bij depressie en schizofrenie
Met behulp van computing en big data-analyse is de hypothese getest of dat er specifieke genen betrokken zijn bij verschillende functies van de microgliacellen in patiënten met depressie en schizofrenie. Een mooi voorbeeld hoe een netwerksubsidie van grote translationele waarde is binnen fundamenteel onderzoek. 
Lees het verhaal van Gijsje Snijders
Actueel
Nieuw in onze blogserie: 'Innoveren zonder proefdieren?'
 


Onlangs won Ferenc Scheeren, groepsleider op het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de Willy van Heumenprijs, de grootste prijs voor wetenschappers die medisch onderzoek doen zonder of met zo weinig mogelijk dierproeven. Lees nu zijn blog - 'Innoveren zonder proefdieren?'

In deze blogserie vragen wij leden van ons translationeel onderzoeknetwerk naar de visie op wat de waarde is van therapieën voor morgen. Wat is die waarde precies? Wat vormt het? Met deze blogserie bieden we een platform voor de eigen interpretatie van die ‘waarde’. Wilt u ook een blog schrijven voor deze serie? Laat ons weten dat u interesse heeft via translational@zonmw.nl.
Lees de blog van ferenc
Nationale Conferentie Zeldzame Aandoeningen 2021
Op 1 december vond de Nationale Conferentie Zeldzame Aandoeningen (NCZA) plaats. De conferentie stond dit jaar in het teken van de noodzaak van een Nationale Strategie Zeldzame Aandoeningen 2030 (NSZA 2030). Handreiking daarvoor is het Visiedocument NSZA 2030 dat door de VSOP is opgesteld en tijdens de conferentie is gepresenteerd. Mw. Ronnie van Diemen, Directeur-Generaal Curatieve Zorg, ministerie van VWS heeft het Visiedocument in ontvangst genomen. 
LEES MEER
2Treat: wat hebben publiek-private samenwerkingen bereikt?
In 2014 honoreerde ZonMw vijf samenwerkingsprojecten binnen de call 2Treat. ZonMw financierde de projecten op het gebied van pharmacoptherapie en regeneratieve geneeskunde met ruim 7 miljoen euro. 2Treat faciliteert in publiek-private samenwerkingsprojecten onderzoek van translationeel en/of vroeg klinisch onderzoek naar een duidelijk omschreven product of service. 
Vier projectleiders vertellen over hun succesvol afgeronde projecten in een nieuwe ZonMw-publicatie.
Lees DE DIGITALE PUBLICATIE
Publieksdag NWA Route Regeneratieve Geneeskunde
Zaterdag 28 mei 2022 wordt vanuit de NWA Route Regeneratieve Geneeskunde een publieksdag georganiseerd in Leiden. Als European City of Science is Leiden in 2022 hèt Europese podium voor de wetenschap. De publieksdag is de start van de themaweek Life Sciences and Health, waarin meerdere activiteiten op het gebied van public health en medicijnontwikkelingen zullen plaatsvinden. Wil jij Nederland ook laten zien wat er in jouw organisatie gebeurt op dit gebied? Meld je dan voor 17 januari aan. 
bekijk de flyer
   
Het UMC Utrecht benoemt 18 clinical scientists
In het UMC Utrecht zijn per 3 december 18 clinical scientists benoemd. Het gaat om eigen zorgverleners met interesse en bewezen expertise in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Divisies en speerpunten hebben kandidaten voor deze nieuwe rol voorgedragen. Zij zijn in staat gesteld om gedurende vijf jaar gegarandeerd 40 procent van hun tijd te besteden aan onderzoek. Het doel van hun nieuwe rol is om het translationele onderzoek binnen het UMCU te bevorderen.

Lees meer
   
ZonMw podcast over vaccinaties
De nieuwste ZonMw-podcast luistert als een spannend boek. Want de tijd die de podcast beschrijft was erg spannend: de coronacrisis in 2020. Voor mensen met een afweerstoornis helemaal. Want zouden zij goed beschermd zijn tegen COVID-19 met een vaccinatie?

In deze podcast hoor je meer over hoe de onderzoeken tot stand zijn gekomen, de unieke samenwerking tussen de verschillende onderzoekers en wat er binnen korte tijd is bereikt. Beluister de podcast, waarin zowel de onderzoekers, patiënten als ZonMw-ers aan het woord zijn.
stream podcastaflevering
Subsidie
Vooraankondiging subsidieoproep zeldzame ziekten
Op 14 december 2021 opende het European Joint Programme on Rare Diseases (EJP RD) de Joint Transnational Call (JTC) 2022. Het onderwerp van deze Call is “Development of new analytic tools and pathways to accelerate diagnosis and facilitate diagnostic monitoring of rare diseases”.
Veel nationale en regionale onderzoekfinancieringsorganisaties doen mee aan deze ronde, waaronder ZonMw. Een consortium moet uit minimaal vier onderzoeksteams uit vier deelnemende landen bestaan. Deadline: 16 februari 2022.
nu bekijken
Vooraankondiging subsidieoproep European JPND
Het European Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND) opent begin januari 2022 een subsidieoproep voor onderzoek naar de mechanismen van niet-farmacologische interventies. Het begrijpen van deze mechanismen kan bijdragen aan een persoonsgerichte behandeling voor mensen met een neurodegeneratieve aandoening, zoals Alzheimer en Parkinson.
Nu bekijken
  
Eerste subsidieoproep onderzoeksprogramma ME/CVS 
Wat zijn de oorzaken van de ernstige chronische ziekte ME/CVS? Hoe stellen we de juiste diagnose en welke behandelingen zijn effectief? Deze vragen staan centraal in het nieuwe onderzoeksprogramma ME/CVS. De eerste subsidieoproep is opengesteld, waarin onderzoeksconsortia subsidie kunnen aanvragen voor het ondersteunen van hun samenwerking en het uitvoeren van hun onderzoek.
MEER INFORMATIE
Agenda
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen
31
mrt
 
09:30 - 17:30,  Congrescentrum
's-Hertogenbosch 
   


Op donderdag 31 maart organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen: 10 jaar onderweg! Op een nieuwe locatie: 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch. Noteer deze datum alvast in uw agenda.
   

Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube