Subsidies die bijdragen aan het verbeteren van de relevantie, kwaliteit en uitvoering van doelmatigheidsonderzoeken. Bekijk de openstaande oproepen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, december 2021
Doelmatigheids-Onderzoek
 
Subsidieoproep stimuleringssubsidie
DoelmatigheidsOnderzoek
Er is een nieuwe ronde voor de stimuleringssubsidie binnen het programma DoelmatigheidsOnderzoek gestart. De oproep staat open tot uiterlijk 18 januari 2022, 14:00 uur.
Bekijk het nieuwsbericht
Naar de subsidieoproep
Informatiebijeenkomst over subsidieoproep voorbereidende studies
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis
Tijdens de online informatiebijeenkomst op 24 november 2021 is een presentatie gegeven met toelichting op de subsidieoproep voorbereidende studies van het programma GGH.
Lees het nieuwsbericht en bekijk de presentatie
Behoeftepeiling voor HTA methodologie
Ontwikkelingen in de zorg
ZonMw heeft een behoeftepeiling laten uitvoeren om ontbrekende kennis op het terrein van Health Technology Assessment (HTA)-methodologie te identificeren. De uitkomsten van de behoeftepeiling worden gebruikt om het programma HTA Methodologie 2021 – 2024 verder vorm te geven en te bepalen voor welke onderzoeksvragen subsidierondes opengesteld worden.
Lees meer over de uitkomsten van de behoeftepeiling
Subsidieoproep voorbereidende studies
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis
Sinds 23 november staat de subsidieoproep voor de voorbereidende studies binnen het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg (GGH) thuis open. Deadline voor indiening van een project is 1 maart 2022, 14.00 uur.
Bekijk het nieuwsbericht
Naar de subsidieoproep
Juiste hulpmiddel voor steunkousen - nieuw project van start
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis
Binnen het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis (GGH) is subsidie toegekend aan een project van Zuyd Hogeschool dat wil bereiken dat mensen het juiste hulpmiddel krijgen om zelf hun steunkousen aan te kunnen trekken. Het doel is dat meer mensen hun steunkousen gaan dragen, waardoor hun klachten verminderen en hun kwaliteit van leven verbetert. Ook verwachten de onderzoekers dat hiermee de zorgkosten lager worden.
Bekijk het project
Nieuwe subsidieronde Veelbelovende zorg
Aankondiging
Op 1 februari 2022 opent een nieuwe ronde van de Subsidieregeling veelbelovende zorg. Een projectidee indienen kan vanaf dan tot en met 5 april 2022, 14.00uur. Doel van de subsidieregeling Veelbelovende zorg is bevorderen dat veelbelovende zorg sneller via het basispakket beschikbaar komt voor patiënten.
Lees het nieuwsbericht
Terugblik ZE&GG Symposium
De bewezen beste zorg voor de patiënt!
Op woensdag 3 november 2021 organiseerden de HLA-MSZ partijen het ZE&GG symposium ‘De bewezen beste zorg voor de patiënt! De Cirkel van Gepast Gebruik als motor voor een lerend gezondheidszorgsysteem.’
Lees meer en bekijk de opname
Presentatie ZE&GG Jaarplan 2021-2022
In het jaarplan schetsen de HLA-MSZ partijen de acties die zij de komende jaren met elkaar gaan uitvoeren richting de einddoelen van de verschillende elementen van de Cirkel van Gepast Gebruik. Met als ultieme einddoel: de bewezen beste zorg voor iedere patiënt.
Bekijk het jaarplan
NIEUWE DATUM Bijeenkomst Zorgevaluatie
14 april 2022
ZonMw organiseert op donderdagochtend 14 april 2022 een bijeenkomst over zorgevaluaties. Deze bijeenkomst stond eerder gepland op 26 november 2021, maar kon door de verscherpte maatregelen vanwege COVID-19 niet doorgaan.  
Meer informatie en aanmelden
Projectresultaten, praktijkvoorbeelden en achtergrond 
‘We moeten niet-passende zorgcapaciteit afbouwen’
Podcast: Voorzorg 39 Sjaak Wijma
Bij passende zorg hoort een passende bekostiging die ziekenhuizen in staat stelt om minder te behandelen en te opereren, stelt Sjaak Wijma in de podcast Voorzorg.
Beluister de podcast
Daling chirurgische ingrepen door doelmatigheidsonderzoek
Onderzoek van SiRM
Mooie voorbeelden van bewezen niet effectieve behandelingen. De bewijzen komen mede uit door het ZonMw programma DoelmatigheidsOnderzoek gefinancierde studies. Doelmatigheidsonderzoek is noodzakelijk om de beste zorg voor de patiënt te bepalen én om onnodige zorgkosten te vermijden.
Lees het SiRM nieuwsbericht
Autonomie versterken helpt bij angststoornissen
Autonomieversterkende therapie biedt een waardevolle uitbreiding van het behandelaanbod voor angststoornissen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Laura Kunst. Zij baseerde haar bevindingen mede op door DO gefinancierd onderzoek.
Naar het nieuwsbericht
Lees meer over het onderzoek
Vroege HTA: Op zoek naar de ware potentie
In de vroege fase van medische technologieontwikkeling moet aandacht zijn voor aspecten als kosteneffectiviteit, draagvlak en betaalbaarheid, oftewel vroege Health Technology Assessment (HTA). Om vroege HTA optimaal te kunnen integreren in het (translationele) ontwikkelproces van medische technologie, is erkenning van belang. In dit bulletin lees je de zoektocht naar de kansen en het nut van vroege HTA in vroege fase van therapieontwikkeling.
Lees het bulletin
Actueel
Richtlijnendatabase nu beschikbaar als app
De Richtlijnendatabase van de Federatie Medisch Specialisten is vanaf nu beschikbaar als een app voor telefoon en tablet. De app is ontwikkeld namens alle wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten. De onderzoeken uit het ZonMw programma DoelmatigheidsOnderzoek en Goed Gebruik Geneesmiddelen zijn, daar waar mogelijk, gekoppeld aan de bijbehorende richtlijnen.
Bekijk het nieuwsbericht
Jeroen Geurts nieuwe Rector Magnificus VU Amsterdam
Prof. dr. Jeroen Geurts wordt per 15 januari 2022 benoemd tot Rector Magnificus van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Jeroen Geurts is sinds januari 2017 voorzitter van ZonMw en lid Raad van Bestuur van NWO. Per 1 januari 2022 vervult hij deze functies niet langer.
Bekijk het nieuwsbericht
Implementatiekennis als oplossing voor uitdagingen in de gezondheidszorg
Om ervoor te zorgen dat implementatiekennis breder wordt verspreid in Nederland, is tijdens het eerste Europese Implementatie Event (EIE) het Nederlands Implementatie Collectief (NIC) opgericht, dat ondersteund wordt door ZonMw.
Lees het nieuwsbericht
Vragenlijst over hiaten in implementatiekennis
Vul de vragenlijst in!
Waar loopt u tegenaan met implementeren in de praktijk? Deel uw ervaringen via de vragenlijst van het Nederlands Implementatie Collectief (NIC). Zij vragen u om maximaal 10 problemen (kennishiaten) te beschrijven. Deelname kost u 5 tot 15 minuten. De deadline voor het invullen van de vragenlijst is 18 december 2021.
Vul de vragenlijst in
In het kort
Terugblik conferentie 10 jaar ‘Health as the ability to adapt and self-manage’ - Institute for Positive Healt, ZonMw en de Gezondheidsraad
COVID-19 nieuws
Uitgestelde zorg en organisatie van zorg in tijden van een pandemie
COVID-19 ontregelt het hele zorg-systeem. Er ontstaan vertragingen, operaties worden uitgesteld en het zorgpersoneel staat onder druk. Hoe moet de zorg worden georganiseerd in tijden van een pandemie?
Bekijk de 10 subsidies die dit onderzoeken
ZonMw - Impactsessie over organisatie van zorg en uitgestelde zorg
Op 10 november was er een webinar voor beleidsmakers, onderzoekers en vertegenwoordigers van beroeps- en belangenorganisaties over de organisatie van zorg en uitgestelde zorg tijdens de coronapandemie. De eerste inzichten uit onderzoek werden gedeeld. 
Bekijk het bericht
Subsidie
Subsidie aanvragen voor doelmatigheidsonderzoek?
Op onze website staat een actueel overzicht met de subsidiemogelijkheden voor doelmatigheidsonderzoek.
Bekijk het overzicht
  Subsidieoproepen
Academische Werkplaatsen Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis (fase 2) 
D
eadline 11 januari 2022, 14.00 uur
Projectidee Klinische Fellows 2021
Deadline 11 januari 2022, 14.00 uur
Inhoudelijke versterking paramedische samenwerking in de herstelzorg
Deadline 18 januari 2022, 14.00 uur
DoelmatigheidsOnderzoek – Stimuleringssubsideronde 2 
Deadline 18 januari 2022, 14.00 uur
Voorbereidende studies ronde 2 Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis (GGH) 
Deadline 1 maart 2022, 14.00 uur
Bekijk het overzicht van alle subsidieoproepen op onze website.
Agenda
Save the date: 31 maart Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2022
10 jaar GGG
Op donderdag 31 maart organiseert ZonMw het jaarlijkse congres Goed Gebruik Geneesmiddelen in Congrescentrum 1931 in 's-Hertogenbosch.

Noteer deze datum alvast in uw agenda.
Bijeenkomsten Zorgevaluatie
14 april 2022, op locatie of online
ZonMw
'Sneller van resultaat naar richtlijn en praktijk'
10.00 - 12.45 uur
Meer informatie en aanmelden

Federatie Medisch Specialisten
'Zorgevaluatie in de volgende versnelling'
13.45 - 17.15 uur
Meer informatie en aanmelden
Blijf op de hoogte
ZonMw geeft meer nieuwsbrieven uit, bent u geïnteresseerd? Geef u dan op via de ZonMw-website. Zo blijft u altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele subsidiemogelijkheden van ZonMw.
direct inschrijven
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube