Special: Aan de slag met nieuwe kennis over kindermishandeling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Special: Aan de slag met nieuwe kennis over kindermishandeling Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief Jeugd, november 2021
 
Uitgelicht
JGZ in het sociaal domein
Samenwerking tussen de JGZ en professionals in het sociaal domein is cruciaal om goede preventieve hulp aan jeugdigen en ouders te bieden. Wat is er nodig om de samenwerking tussen de JGZ, lokale (wijk)teams en andere partijen te versterken?
Bekijk onze tips en tools
Behoeftepeiling
JGZ-richtlijnen
Welke JGZ-richtlijnen zijn aan herziening toe? En welke richtlijnen hoeven niet te worden herzien, of zijn misschien overbodig? Wilt u als JGZ-professional bijdragen aan richtlijnen die aansluiten bij uw dagelijks werk? Doe mee met de behoeftepeiling, uw stem telt.
Vul de vragenlijst in!
Monitoren wat juiste hulp betekent
Gemeenten moeten de best passende hulp bieden, liefst preventief en budgettair verantwoord. Maar hoe houd je vinger aan de pols hoe dat gebeurt? In 3 regio’s in Nederland onderzochten werkplaatsen hoe je de jeugdhulp kunt monitoren.
Lees het artikel
Evaluatie ZonMw Jeugdprogramma’s
De bevindingen vanuit de evaluatie geven handvatten hoe we samen met het jeugdveld ook in de toekomst met impact kunnen bouwen aan toepasbare kennis. Dit zijn de speerpunten voor de komende tijd.
Speerpunten ZonMw-jeugdonderzoek
 
Special: Aan de slag met nieuwe kennis over kindermishandeling
Samen met Augeo Foundation lanceerden wij in de week tegen de kindermishandeling een magazine over opbrengsten uit onderzoek naar kindermishandeling.

Dit magazine is relevant voor iedereen die werkt met kinderen en hun ouders. Van kraamhulp tot jeugd ggz-medewerker, van leerkracht tot arts op de spoedeisende hulp. Hieronder lichten we 4 artikelen uit. Deze artikelen verwijzen door naar diverse praktische tools.
Bekijk het magazine!
Belangrijke vragen aan aanstaande ouders
Medio volgend jaar bieden alle gemeenten een prenataal huisbezoek aan gezinnen in een kwetsbare situatie. Doel: vroegtijdig en in overleg de juiste ondersteuning aanbieden. De methodiek preSPARK helpt JGZ-professionals een prettig en oplossingsgericht gesprek te voeren met aanstaande ouders.
Lees de ervaring van 2 jeugdverpleegkundigen
Waarom elk kind les verdient over kindermishandeling
Voorlichtingsprogramma’s op school kunnen kinderen die onveilig opgroeien op allerlei manieren enorm helpen, blijkt uit onderzoek. Orthopedagoog en onderzoeker Gubbels en leerkracht Van der Klauw vertellen over het hoe en wat en geven tot slot enkele concrete tips.
Lees het interview en de tips
 
Het gaat niet om de schuldvraag
Ouders vertellen bij de eerste hulp dat hun baby van de commode gevallen is. De arts constateert dat dat geen geloofwaardig scenario is. Klinisch psycholoog Sepers: ‘dit is typisch een casus waarbij je de oplossingsgerichte methode Resolutions Approach kunt inzetten’
Lees meer over de methode Resolutions Approach
Wie doet wat als de baby mogelijk in gevaar is?
Veilige Start werd 5 jaar geleden ontwikkeld ter bescherming van baby’s die geboren worden in mogelijk onveilige gezinnen. Hoe kan de methode worden doorontwikkeld en nog effectiever worden, vragen gedragswetenschappers Zijlstra en Snelders zich af. ‘Dit onderzoek is heel hard nodig’
Lees meer over dit onderzoek
  
Meer nieuws
Jeroen Geurts nieuwe Rector Magnificus VU Amsterdam 
Het leernetwerk Onbedoelde zwangerschappen en kwetsbaar (jong) ouderschap in beeld
Terechte zorgen over mentale gezondheid en middelengebruik studenten
Janine Benjamins wint Flora van Laar-prijs 2021
Vragenlijst naar implementatie
Helpt u ons mee om kennishiaten op het gebied van implementatie en implementatieonderzoek te verzamelen? Vul in 5-15 minuten de vragenlijst in. Het Nederlands Implementatie Collectief (NIC) doet de inventarisatie op verzoek van ZonMw.
Naar de vragenlijst
  
Voor meer jongeren een MDT in de buurt
De maatschappelijke diensttijd (MDT) breidt uit met 34.000 nieuwe plekken. Ook in gebieden waar nog geen of weinig MDT-plekken waren. Jongeren kunnen binnenkort ook een MDT-traject doorlopen via school. Of kiezen voor een intensieve variant.
Meer over de projecten
   
Projectresultaten
Leer mee in het jeugddomein
Verruim je perspectief door te ‘gluren bij de buren’ of mee te doen met intervisie buiten je bubbel. Of hang de Reflectiewijzer aan de muur en vraag anderen om feedback. Dit is een greep aan de werkvormen en tips die het Regionaal Leernetwerk Jeugd Utrecht via lerendjeugddomein.nl aanbiedt.
Ga naar de werkvormen!
Kids First: naar een pedagogisch
sportklimaat
Kids First vergroot de waarde van jeugdsport en zet in op het verminderen van probleemgedrag bij sportverenigingen. Bouwen aan een pedagogisch sportklimaat waarmee kinderen in een positieve en veilige omgeving sporten?
Lees meer
 
Beslishulp helpt bij het inzetten van signaleringsinstrument
De JGZ en het sociaal domein spelen een belangrijke rol bij het signaleren van beginnende problemen bij een kind, jongere of de ouders. Maar hoe beslis je welk instrument in te zetten? De online beslishulp biedt praktische informatie over 4 gevalideerde signaleringsinstrumenten.
Aan de slag met de beslishulp
#Eerlijkzwanger:
normaliseer hulpvraag van aanstaande ouders
Zwanger zijn is een bijzondere ervaring, maar kan ook vragen en zorgen oproepen. Om hulp vragen is niet altijd makkelijk. De campagne #eerlijkzwanger
wil de hulpvraag van aanstaande ouders normaliseren.
Meer over de campagne
 
 
Evenementen
VONK-bijeenkomst ‘Laat je raken!’
30
nov
 
14:30 - 17:00, Marie Kamphuisborg op de Hanzehogeschool
 
Praten met kinderen binnen de jeugdzorg: waarom is dat soms zo lastig?
25
nov
 
16:00 - 17:00, Digitaal
 
 
KJP Gluur-in: leiderschap en integraal samenwerken
2
dec
 
10:00 - 12:00, Digitaal
 
 
Subsidie
Deadline: 2 december 2021, 14.00 uur
Preventie in transitie: Complexiteit omarmen en veerkracht versterken
Deadline: 9 december 2021, 14.00 uur
Kennisvouchers Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd
 
Deadline: 14 december 2021, 14.00 uur
NWA: Jeugd en digitalisering - identiteitsontwikkeling, relaties en kansen(on)gelijkheid
Deadline: 21 januari 2021
NWA: Grip op jeugdcriminaliteit - betrokkenheid van jongeren bij zware en georganiseerde criminaliteit
Deadline: 15 februari 2022, 14.00 uur
Onderzoek naar de dilemma’s en ethische vragen rondom preventie van problemen van (en bij) jongeren
 
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube