Nieuwe projecten en resultaten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwe consortia PSIDER | Gepersonaliseerde geneeskunde | Blog Evert van Leeuwen en meer Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, 2 november 2021
Translationeel Onderzoek
 
Nieuwe consortia PSIDER gestart: Onderzoek met pluripotente stamcellen
In juni 2021 maakten wij bekend welke 7 consortia starten binnen het programma PSIDER. Deze consortia dragen bij aan ofwel de vorming van alternatieven voor embryo’s ofwel de ontwikkeling van kennis over ziektemechanismen en de behandeling van ernstige erfelijke aandoeningen.

De vijf onderstaande projecten zijn inmiddels gestart. Wij wensen het onderzoeksteam veel succes!
Kun je geslachtscellen maken uit stamcellen?
Tijdens de eerste stappen van de ontwikkeling van een embryo kan veel misgaan en erfelijke aandoeningen kunnen al vroeg een rol spelen. Dit project beoogt om geslachtcellen te vormen uit iPSCs, om de oorzaken van onvruchtbaarheid door erfelijke factoren te bestuderen.
Lees de projectomschrijving
Wat is een succesvolle behandeling van ontwikkelingsstoornissen?
Kinderen met een genetische ontwikkelingsstoornis hebben vaak levenslange zorg nodig. Het consortium gaat een nieuw platform ontwikkelen om te onderzoeken welke zogenaamde ‘antisense oligonucleotiden’ (ASO’s) het genetische defect repareren.
Lees de projectomschrijving
Kun je de kans op een positieve IVF-zwangerschap verbeteren door afwijkende cellen uit te schakelen?
De helft van de vrouwen wordt na een IVF-behandeling niet zwanger. In dit consortium wordt een embryomodel ontwikkeld uit menselijke stamcellen. Dit model wordt gebruikt om implantatie zo goed mogelijk na te bootsen, om te ontrafelen hoe weefsels zich ontwikkelen.
Lees de projectomschrijving
 
Hoe kun je erfelijke bloedarmoede verklaren met pluripotente stamcellen?
Bij sommige aangeboren ziekten is het maken van gezonde rode bloedcellen een probleem. Dit consortium beoogt pluripotente stamcellen van patiënten in te zetten om ziektemechanismen te bestuderen en patiënt-specifieke bloedvormende stamcellen te maken.
Lees de projectomschrijving
Kun je in een vroeg stadium de embryonale ontwikkeling bestuderen om ontwikkelingsstoornissen helpen te voorkomen?
Wanneer gastrulatie mis gaat, ontstaan ontwikkelingsstoornissen die ernstige effecten kunnen hebben. Dit consortium heeft als doel een 3D menselijk gastruloïde modelsysteem te ontwikkelen uit pluripotente stamcellen. Met dit model wordt de vroege ontwikkeling van hart-, spier- en bloedweefsel bestudeerd.
Lees de projectomschrijving
  
naar alle projecten




Projectresultaten
Met machine learning op weg naar gepersonaliseerde geneeskunde bij de oudere kwetsbare patiënt met een gebroken heup
De behandeling van oudere patiënten met een gebroken heup is een complex zorgproces. Onderzoekers zijn nu een stap verder in de ontwikkeling van een gevalideerd voorspellingsmodel die in de toekomst moet voorzien in een data-gedreven behandeladvies.
Lees meer
Wat wilt u wel of niet weten over de kans op andere ziektes bij een uitgebreid DNA-onderzoek van een tumor?
 
Bij een uitgebreid DNA-onderzoek van een tumor kan het DNA van een gezonde cel ook informatie geven over een erfelijke afwijking. Omdat niet iedereen daar behoefte aan heeft, is het belangrijk om patiënten hierover goed te informeren. 
Lees meer
bekijk de video
Nieuw in onze blogserie: De samenhang van translationeel onderzoek


Lees de blog van Evert van Leeuwen, voorzitter ZonMw PSIDER -  'De samenhang van translationeel onderzoek.'

In deze blogserie vraagt ZonMw leden van haar translationeel onderzoeknetwerk naar de visie op wat de waarde is van therapieën voor morgen. Wat is die waarde precies? Wat vormt het? Met deze blogserie bieden we een platform voor de eigen interpretatie van die ‘waarde’. Wilt u ook een blog schrijven voor deze serie? Laat ons weten dat u interesse heeft via translational@zonmw.nl.
Lees de blog van evert
Blijf van dichtbij op de hoogte!
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube