Subsidieoproep om zorgnetwerken rondom thuiswonende ouderen te verbeteren voor de laatste keer geopend Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, mei 2021
Nieuws
Subsidieoproep om zorgnetwerken rondom thuiswonende ouderen te verbeteren voor de laatste keer geopend
Lokale Netwerken Samenhangende Ouderenzorg
De Uitwerkings- en Verduurzamingssubsidie is bedoeld voor lokale zorg- en welzijnsnetwerken rondom thuiswonende ouderen en is specifiek voor netwerken die al inzicht hebben in kansen en belemmeringen en daarmee aan de slag willen. Aanvragen kan tot donderdag 1 juli, 14.00 uur.

Op 27 mei wordt ook een webinar georganiseerd over deze oproep, met ruimte voor het stellen van vragen.
Lees meer over de oproep & schrijf je in voor het webinar
Twitter Facebook LinkedIn
Factsheet: Aan de slag met kortdurende
herstelgerichte zorg - Aanbevelingen van cliënten voor zorgverleners
Beter Thuis
Het ZonMw-programma Beter Thuis richt zich op een nog betere kwaliteit van kortdurende herstelgerichte zorg. Dit factsheet bevat 7 aanbevelingen van clienten voor zorgverleners die werkzaam zijn in dit veld. De aanbevelingen zijn afkomstig uit het onderzoeksrapport ‘Varen op ervaringen van zorgvragers, mantelzorgers en zorgverleners’.
Dit onderzoek werd uitgevoerd door Amsterdam UMC en Studio GRZ en AMC in opdracht van Beter Thuis. In dit onderzoek werden clientreizen gebruikt om de situatie goed in beeld te brengen.
Bekijk het factsheet
Twitter Facebook LinkedIn
Nieuws
Programmaleider Kirstin Greaves-Lord vertelt hoe onderzoekers én ervaringsdeskundigen samen werken aan een inclusieve samenleving in de Academische Werkplaats Autisme
Projectresultaten
‘Wat goed is voor het hart, is goed voor het brein’
Memorabel
Kay Deckers is neuropsycholoog en epidemioloog bij Maastricht University. Vorig jaar zette hij met zijn team een campagne op in Limburg rondom de relatie leefstijl en hersengezondheid. Daarvoor ontwikkelde het onderzoeksteam de app ‘Mijn Breincoach’.
Lees het interview
Twitter Facebook LinkedIn
Beeldbel-app 123familie wint JAIN Challenge 2021
Active & Assisted Living
Een app waarmee je simpel kunt beeldbellen, ook als je vergeetachtig of niet digitaal vaardig bent. Daarmee heeft YoooM, het bedrijf achter 123familie.nl, dit jaar de JAIN Challenge gewonnen.
Lees meer en bekijk de video
Twitter Facebook LinkedIn
Meer projectresultaten
Factsheet Netwerken integrale ouderenzorg: door welke elementen pakt de samenwerking goed uit en wat leveren ze op voor ouderen en professionals? RIVM onderzocht dit.
Met de SigMa-methodiek kiezen helpenden en verzorgenden zelf passende instrumenten voor het signaleren van veranderingen in de situatie van verpleeghuisbewoners.
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Handboek Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk gelanceerd
Positieve Gezondheid
Op 18 mei was de feestelijke lancering van het Handboek Positieve Gezondheid in de Huisartspraktijk – Samenwerken aan betekenisvolle zorg. Dit boek, geschreven door Machteld Huber, Hans Peter Jung en Karolien van den Brekel neemt je mee in het gedachtegoed van Positieve Gezondheid – dat nadrukkelijk oog heeft voor wat betekenisvol is voor de patiënt.
Lees meer en bestel het handboek
Twitter Facebook LinkedIn
Samen leven toevoegen aan de dagen
Palliatieve zorg
Palliatieve zorg is per definitie multidisciplinair, met in het verpleeghuis een belangrijke rol voor de specialist ouderengeneeskunde. Hoe werk je binnen de verpleeghuiszorg samen aan de bekwaamheid bij alle betrokken zorgprofessionals?

Specialist Rogier van Deijck, beleidsadviseur Inge van der Stelt (Verenso) en projectleider palliatieve zorg Désirée Meertens (verpleeghuisorganisatie De Zorggroep) vertellen in het interview hoe.
Lees het interview hier
Twitter Facebook LinkedIn
Meer praktijkvoorbeelden
Met een duobaan weet je écht wat er in de praktijk speelt. Kim de Groot is is wijkverpleegkundige en werkt als onderzoeker in de praktijk.
In de verpleeghuiszorg hebben verzorgenden een belangrijke rol. Hoe werk je aan hun professionele ontwikkeling en versterk je hun positie in de palliatieve zorg? Een verzorgende en de voorzitter van V&VN Palliatieve Zorg gaan hierop in.
Geef verzorgenden meer ruimte om hun kennis en ideeën te delen. Marieke Goris heeft zich vastgebeten in het ontwikkelen van kennisproducten over de herstelzorg na corona thuis.
‘MEE Samen’ wil een gezonde leefstijl bevorderen bij mensen met een LVB. Met consulenten en ervaringsdeskundigen werken ze aan de Positieve Gezondheids-tool.
Nieuwe projecten 
Unieke samenwerking paramedische beroepsgroepen bij richtlijnontwikkeling
Paramedische zorg
In 3 projecten starten paramedische beroepsgroepen met het gezamenlijk ontwikkelen van richtlijnen: een knelpuntenanalyse voor kwetsbare ouderen, een knelpuntenanalyse voor mensen met dementie en het opzetten van een learning community voor het vergroten en borgen van gezamenlijke kennis over richtlijnontwikkeling.
Lees meer over deze unieke samenwerking
Twitter Facebook LinkedIn
Evenementen
Regiotour ‘Een nieuwe generatie ouderen, langer thuis’
Delen en verbinden in uw eigen regio
In de regiotour komen zorg- en welzijnsprofessionals, wetenschappers, beleidsadviseurs, bestuurders, managers, docenten, bedrijven en ouderen bij elkaar. Ze delen kennis en praktijkvoorbeelden over wonen, welzijn en zorg voor ouderen uit de regio. Focus ligt met name op langer zelfstandig thuis wonen van ouderen. Tijdens de regiotour bij jou in de buurt laten we inspirerende voorbeelden zien, en worden concrete handvatten gegeven hoe hier zelf de eerste stappen in te zetten.

Bekijk hieronder het overzicht van de regiotour en meld je aan!
Webinar over subsidieoproep
​​​​​​​'Uitwerkings- en verduurzamingssubsidie lokale netwerken samenhangende ouderenzorg'
27
mEI
 
14:00 - 15:00, Online
 
European Implementation Event 2021
27
MEI
 
11:45 - 17:00, Online
 
Regiotour - Regio Noord Holland/Flevoland
1
JULI
 
08:30 - 15:00, Online
 
Regiotour - Regio Limburg
7
JULI
 
08:30 - 15:00, Online
 
Regiotour - Regio Utrecht/Veluwe e.o.
1
sep
 
08:30 - 15:00, Online
 
Regiotour - Regio Oost-Gelderland/Oost-Brabant
21
SEP
 
08:30 - 15:00, Online
 
Regiotour - Regio Drenthe/Overijssel
8
OKT
 
08:30 - 15:00, Online
 
AAL Forum 2021
18
OKT
 
09:00 - 17:00, Triëst, Italië (of online)
 
Regiotour - Regio Groningen/Friesland
JAN
2022
 
08:30 - 15:00, Online
 
Subsidie
Deadline: 22 juni 2021,
14.00 uur
Projectideeën - Onderbouwen en verbeteren multidisciplinaire samenwerking tussen huisartsen, verpleegkundigen en paramedici
Deadline: 1 juli 2021,
14.00 uur
Uitwerkings- en verduurzamingssubsidie lokale netwerken samenhangende ouderenzorg- Fase II en III
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube