Een uitgebreide terugblik op het GGG-congres, 2 pareluitreikingen, 2 nieuwe GGG-subsidieoproepen  en een interview met Annemiek van Rensen over EUPATI-NL. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, 29 april 2021
Geneesmiddelen
 
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen
‘Spiegelen, sparren en samen verder’
Het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen vond 15 en 16 april voor het eerst geheel online plaats, met sprekers vanuit de Beurs van Berlage. 600 deelnemers bezochten de verschillende subsessies en het plenaire deel ‘Goed Gebruik Geneesmiddelen in de hoogste versnelling: COVID-19’.
Bekijk het verslag van het congres
Twee GGG-subsidierondes opengesteld
GGG-subsidienieuws
Rediscovery Ronde 5, die sinds eind maart is geopend, richt zich specifiek op projecten gericht op onderzoek naar de effectiviteit en/of dosisoptimalisatie van een veelbelovende toepassing van een bestaand geneesmiddel (niet onder patent) bij een indicatie waarvoor het middel (nog) niet is geregistreerd. Deadline voor deze subsidieronde is 15 juni 2021, 14.00 uur.
Ook de derde subsidieronde voor Complexe Interventies is opengesteld. Uitgebreide informatie over deze subsidieronde vindt u in onze volgende nieuwsbrief van mei. De deadline is 31 augustus 2021, 14.00 uur.
Bekijk de informatiepagina over Rediscovery Ronde 5
Bekijk de subsidieoproep Complexe Interventies Ronde 3
Bekijk de actuele informatie rondom de GGG-subsidierondes en de verwachte GGG-subsidierondes
Parel voor samenwerking rond kinderen en wetenschappelijk onderzoek
Parelwinnaars Mira Staphorst, Hans van Goudoever, Irma Hein en Ronella Grootens
Op 15 april 2021 ontving een team van onderzoekers een ZonMw Parel voor hun samenwerking om wetenschappelijk onderzoek beter toegankelijk te maken voor kinderen. Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse GGG-congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Onder de noemer ‘Kind en Onderzoek’ willen de onderzoekers verantwoord wetenschappelijk onderzoek bij kinderen beter mogelijk maken.
Lees meer over de ZonMw Parel
Lees het artikel in Mediator
Parel voor data-onderzoek bij hartfalen
Parelwinnaar Folkert Asselbergs
Welke patiënten met hart- en vaatziekten lopen (opnieuw) risico op een hartinfarct, hartfalen of een beroerte? Wat is de optimale individuele behandeling? Cardioloog prof. dr. Folkert Asselbergs (UMC Utrecht) ontving op 15 april een ZonMw Parel voor een dataverzameling die bijdraagt aan het beantwoorden van deze vragen en voor het ontwikkelen van een zelfmanagementplatform.
Lees meer over de ZonMw Parel
Lees het artikel in Mediator
Lees het interview met Folkert Asselbergs en Dennis van Veghel in 'De Cardioloog'
Speciale ZonMw-uitgave Huisarts & Wetenschap overhandigd tijdens het GGG-congres
Tijdens het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen overhandigde de algemeen directeur van ZonMw, Véronique Timmerhuis, een speciale uitgave van Huisarts & Wetenschap aan Jako Burgers (NHG). In deze uitgave wordt door ZonMw gesubsidieerd huisartsgeneeskundig onderzoek, met name naar geneesmiddelen, op een rijtje gezet. De input van huisartsen is daarbij onmisbaar.
bekijk de special
EUPATI Nederland: patiënten opleiden voor participatie in geneesmiddelenontwikkeling
Interview met Annemiek van Rensen
Volwaardig gesprekspartner zijn in het hele traject van geneesmiddelenontwikkeling vergt de nodige kennis en vaardigheden. De EUPATI-opleiding brengt patiëntenvertegenwoordigers op het juiste niveau. In september 2019 startte de eerste Nederlandse leergang van de opleiding, afgestemd op de Nederlandse situatie. Annemiek van Rensen, senior adviseur bij PGOsupport, kent alle ins en outs.
Lees het interview
ZonMw-webinars voor (potentiële) projectleiders en onderzoekers
Vanuit het GGG-programma worden meerdere webinars georganiseerd voor (potentiële) projectleiders en onderzoekers. Daarnaast zijn er vanuit ZonMw meerdere webinars georganiseerd die u terug kunt kijken.

Verwacht:
20 mei 2021: 'Zicht op 15 jaar Translationeel Onderzoek' (Talkshow)
3 juni 2021: GGG Themawebinar 'Implementeren van start tot finish: #hoedan?'
Kijk terug:
Webinar Geneesmiddelen (30 maart 2021, Translationeel Onderzoek)
GGG Themawebinar 'De perfecte subsidieaanvraag (bestaat niet)' (4 maart)
Webinar MedTech (1 februari)
Webinar Placebo of no-cebo (8 december)
Webinar Genomics (23 november)
GGG Themawebinar 'Inclusie Voorop!' (17 november)
Webinar ATMP's (26 oktober)

GGG-projectresultaten
Het gebruik van morfine bij mensen met gevorderd COPD gedurende 4 weken verbetert de kwaliteit van leven en is kosteneffectief, zonder te leiden tot serieuze bijwerkingen. De bereidheid om opioïden te gebruiken is wisselend.
Projectleider: dr. D.J.A. Janssen
Maastricht Universitair Medisch Centrum+
Het gebruik van bumetanide versus placebo bij autisme spectrum stoornissen geeft een significant effect op repetitief gedrag, het beïnvloedt het EEG en de balans tussen het activeren en inhiberen van een zenuwcel verandert.
Projectleider: dr. H. Bruining
Universitair Medisch Centrum Utrecht
  
Het initiatief Utrecht Cardiovasculair Cohort-Cardiovasculair Risico Management leidt tot veel relevante patiënten informatie en kan degelijke basis zijn voor wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten.
Projectleider: prof. dr. M.L. Bots
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Samen met behandelaars, onderzoekers en ouders is bepaald wat er nodig is voor het opbouwen van een Nederlands CP register.  Inmiddels nemen 150 kinderen mee in 10 centra, in 2022 sluiten de overige centra aan.
Projectleider: J. Hazelhoff
Amsterdam UMC - locatie VUmcc
  
Nieuws
Patiëntenregister maakt NVHP relevante partner voor onderzoekers
GGG-project in het nieuws
Medicatie voor hemofiliepatiënten is uiterst prijzig. Reden genoeg om goed te monitoren hoe die medicatie optimaal kan worden ingezet voor patiënten die kampen met een bloedstollingsstoornis. Om hierover relevante data te verzamelen, zette de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten in 2016 de HemoNed-registratie op.
Lees het artikel
Bekijk het GGG-project
De ontwikkeling van een therapie voor vanishing white matter
GGG-project in het nieuws
Veel geneesmiddelenontwikkeling voor zeldzame ziekten vindt plaats in academische ziekenhuizen. In het geval van vanishing white matter gaat binnenkort een bijzondere therapeutische trial starten. Een oud bloeddrukmedicijn zal worden onderzocht in patiënten met deze zeldzame hersenziekte.
Marjo van der Knaap vertelt over dit onderzoek
Bekijk het GGG-project
Betere herstelkans voor kinderen na stamceltransplantatie
GGG-project in Mediator
Stamceltransplantatie, een behandeling voor onder andere kinderen met leukemie, kan leiden tot problemen in de afweer. Ter voorkoming krijgen patiënten het medicijn anti-thymocyten globuline, dat echter bijwerkingen heeft. Onderzoekers van het UMC Utrecht ontwikkelden een doseerbeleid op maat.
Lees het artikel in Mediator
Bekijk het GGG-project
7 projecten van start in kennisprogramma Huisartsengeneeskunde
In de eerste helft van 2021 starten 7 projecten die zich richten op beantwoording van de kennisvragen uit de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde. De uitkomsten van de projecten binnen deze subsidieronde ondersteunen huisartsen bij hun werk in de dagelijkse praktijk.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde
Zorgverleners passen terugvraagmethode toe bij uitleg nieuwe medicijnen
GGG-project in het nieuws
In Utrecht gaan huisartsen en apotheekmedewerkers de terugvraagmethode gebruiken bij hun uitleg aan patiënten over een nieuw geneesmiddel. Bij deze methode stelt de zorgverlener aan het einde van een gesprek een vraag om te controleren of hij/zij de informatie duidelijk heeft verteld.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Bekijk de film hierover
Nieuwe eindtoets waarborgt medicatieveiligheid in artsenopleiding
GGG-project in Mediator
Artsen hebben meer kennis nodig van medicatieveiligheid. Om daar in de basisopleiding voor artsen structureel meer aandacht aan te besteden, ontwikkelden onderzoekers van het VUmc en het Radboudumc een landelijke farmacotherapie-eindtoets.
Lees het artikel in Mediator
Bekijk het GGG-project
Project neemt obstakels weg voor digitale medicatiegesprekken
In Mediator
Hoe kunnen apotheek, huisarts en patiënt ook tijdens de lockdown overleggen over medicatie? Apotheker Mark Slager vond een manier om beeldbellen mogelijk te maken voor zelfs de minst digivaardige patiënten (en huisartsen).
Lees het artikel in Mediator
Bekijk het ZonMw-project
Vervolgprogramma over antimicrobiële resistentie
Het programma Antibiotica resistentie heeft van het ministerie van VWS de opdracht ontvangen voor een vervolg voor de periode 2022 – 2025. De komende tijd worden stakeholders geconsulteerd over de toepassing van de opgedane kennis tot nu toe en worden onderzoeksvragen opgehaald uit de praktijk van curatieve en langdurige zorg.
Lees het nieuwsbericht
GVS-advies mexiletine bij behandeling van non-dystrofische myotonie
Het Zorginstituut heeft beoordeeld of het medicijn Namuscla® (werkzame stof mexiletine) kan worden opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het advies aan de minister voor Medische Zorg is om Namuscla® niet te vergoeden vanwege de prijs, die veel hoger ligt dan bij andere medicijnen met mexiletine.
Lees het nieuwsbericht
Aanmelding open voor EUPATI-NL opleiding september 2021
Aanmelden kan tot 14 mei
De aanmelding voor de tweede leergang van EUPATI NL is onlangs geopend: de opleiding brengt patiëntenvertegenwoordigers op het juiste kennis- en vaardigheidsniveau om volwaardig te participeren als gesprekspartner bij geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling.
Lees het nieuwsbericht
Prix Galien Awards: Genomineerden bekend
De Prix Galien Research Award wordt elk jaar uitgereikt aan een jonge wetenschapper of groep wetenschappers die baanbrekend werk heeft verricht op het gebied van geneesmiddelenonderzoek. Voor deze Award zijn in 2021 3 kandidaten genomineerd: Dr. Thomas Dorlo (Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis), dr. Pieter Vader (UMC Utrecht) en prof. dr. Wilbert Zwart (Nederlands Kanker Instituut). De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de online uitreiking op 18 mei. Dan worden tevens de Prix Galien MedTech Innovation Award, de Prix Galien Pharmaceutical Award 2020 en 2021 en de eenmalige Prix Galien Excellence COVID-19 Award uitgereikt.
Bekijk de website van Prix Galien
Coronanieuws door IVM
Al meer dan een jaar maakt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik iedere twee weken een Coronanieuws bulletin, met daarin het laatste nieuws over vaccins, geneesmiddelen en behandelingen bij COVID-19.
Bekijk het Coronanieuws
Nieuws in het kort
Toolbox Diabetes en ramadan
Lijst ‘Wisselen ongewenst’ overhandigd aan VWS
Regie op Registers voor Dure Geneesmiddelen gaat testen in de praktijk
Telefonisch spreekuur Medicatieveiligheid IVM
Agenda
PRISMA-symposium
18
mei
 
14.00 - 17.00, Online
VIG Talk Weesgeneesmiddelen
20
mei
 
16.00 - 17.00, Online
European Implementation Event 2021
27-28
mei
 
11.45 - 17.00, online
EUFEPS Annual Meeting 2021
7-9
jun
 
online
GGG-themawebinar 'Implementeren van start tot finish: #hoedan?'
3 juni 2021, 16.30 uur, online
Wat komt er kijken bij de implementatie van een project? Wanneer moet je daarmee beginnen? En hoe maak je het verschil? In het GGG-themawebinar komt handige informatie en tips aan bod.
Nu aanmelden
   
Subsidie
Deadline: 15 juni 2021, 14.00 uur
Goed Gebruik Geneesmiddelen Rediscovery Ronde 5
Deadline: 31 augustus, 14.00 uur
Goed Gebruik Geneesmiddelen – Complexe Interventies Ronde 3
Deadline: 11 mei 2021, 14.00 uur
Rubicon 2021-1
Deadline: 22 juni 2021, 14.00 uur
Projectideeën - Onderbouwen en verbeteren multidisciplinaire samenwerking tussen huisartsen, verpleegkundigen en paramedici
Subsidie aanvragen voor onderzoek gerelateerd aan Goed Gebruik Geneesmiddelen
Op onze website staat een actueel overzicht met de subsidiemogelijkheden binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.
Bekijk het overzicht
  
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich structureel op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat. Resultaten van het programma tot nu toe zijn eerder gepubliceerd in een Magazine.
Contact

Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube