Terugblik Zeldzame Ziektendag | COVID-19 onderzoek | Publicaties en meer nieuws Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, 4 maart 2021
Translationeel Onderzoek
 
Terugblik: Zeldzame Ziektendag 2021
Naar schatting hebben 1 miljoen mensen in Nederland een zeldzame ziekte. Voor veel zeldzame ziekten duurt het jaren voor de juiste diagnose is vastgesteld; voor de meerderheid van deze ziekten is nog geen behandeling voor handen. Nationaal en internationaal onderzoek naar zeldzame ziekten blijft dus nodig. Ieder jaar op de laatste dag van februari wordt de Zeldzame Ziektendag georganiseerd door EURORDIS, de Europese alliantie van patiëntenorganisaties voor zeldzame ziekten.

ZonMw is betrokken bij verschillende nationale en internationale initiatieven rond onderzoek aan zeldzame ziekten. Bekijk hier het overzicht van onze initiatieven.
Therapie voor haperende energiefabriekjes in de maak
Voor patiënten met een mitochondriële ziekte zijn er nóg geen medicijnen. Hoogleraar Mitochondriële Geneeskunde Jan Smeitink (Khondrion/Radboudumc) is hard op weg naar een therapie. De door hem en zijn collega‚Äôs ontwikkelde stof sonlicromanol (KH176) heeft al een weesgeneesmiddelenstatus verkregen van verschillende instituten.
Bekijk het project
Lees het artikel
  
"Bij zeldzame ziekten heb je elkaar nodig"
In Nederland leven 1 miljoen mensen met een zeldzame ziekte. Voor maar 5% van hen is een therapie beschikbaar. Dat is veel te weinig, vindt Sonja van Weely, senior programmamanager bij ZonMw. Daarom focust ze zich al jaren op onderzoek naar zeldzame ziekten. Haar doel? Meer therapieën voor mensen met een zeldzame ziekte.
Lees het interview
  
Nieuws
Nieuwe ontwikkelingen rondom PSIDER
Binnen het cluster Translationeel Onderzoek loopt momenteel het programma Pluripotent Stem cells for Inherited Diseases and Embryonic Research (PSIDER). In het programma gebruiken onderzoekers pluripotente stamcellen om enerzijds het ziektemechanisme van ernstige erfelijke aandoeningen te ontrafelen en anderzijds humane embryoachtige structuren om geslachtscellen te ontwikkeling.
 
Hoe gaat het met PSIDER?
In september 2020 konden multidisciplinaire consortia een projectaanvraag indienen. De achttien ingediende projectaanvragen zijn beoordeeld en de aanvragers hebben een positief of negatief advies gekregen. Veertien consortia hebben gekozen hun aanvraag verder uit te werken. Op dit moment worden de uitgewerkte aanvragen beoordeeld door internationale experts. Na de interviewvergadering in mei maakt ZonMw bekend welke projecten we zullen honoreren.
Lees meer over het programma PSIDER
Hoe helpt technologie mensen met kanker, artrose en epilepsie?
Tijdens het webinar werd teruggeblikt op 15 jaar medische technologie. Welke resultaten zijn er geboekt? Arts-onderzoeker dr. Martijn de Bruin, professor dr. Floris Lafeber en neuroloog dr. Roland Thijs vertelden over de nieuwste technologische ontwikkelingen om mensen met een niertumor, knieartrose en epilepsie te helpen.
Kijk het webinar terug
Lees meer
Bij zeldzame kankers belangrijk om DNA te ontrafelen
Op donderdag 17 december publiceert het Algemeen Dagblad in de special Life Sciences 4 interviews over de noodzaak voor het uitgebreid testen van het DNA van tumoren bij zeldzame kankers. Aan het woord zijn een patiënt, een patholoog en twee artsen. Een van de conclusies: een uitgebreide DNA-test kan laten zien welk medicijn ingezet kan worden voor de kanker.
Lees meer
Subsidieoproep 'Citizen Science voor gezondheid en zorg' 11 februari geopend
Burgers vormen dé coalitiepartner in het huidige innovatietijdperk, ook bij onderzoek en innovatie op het gebied van de eigen gezondheid en zorg. Daarom is op 11 februari 2021 de subsidieoproep 'Citizen Science voor Gezondheid en Zorg' (CS4GZ) geopend.
lees meer
 
Inzichten in COVID-19 door analyse van IC-data met kunstmatige intelligentie
Het analyseren van grote hoeveelheden data van COVID-19-patiënten op de IC geeft nieuwe inzichten in het verloop en de behandeling van de ziekte. Intensivist dr. Paul Elbers (Amsterdam UMC) vertelt hoe hij met steun van ZonMw automatisch geregistreerde IC-data liet analyseren door kunstmatige intelligentie. 
lees meer
COVID-19 en trombose: breed samenwerken voor brede inzichten
Waarom krijgen zoveel mensen met COVID-19 trombose, oftewel vastgelopen bloedstolsels in de bloedvaten? Die vraag hoopt de Dutch COVID & Thrombosis Coalition te beantwoorden in het door ZonMw gesubsidieerde onderzoeksproject Caging the dragon.
Lees meer
 
Meer nieuws
  Hoe beslis je bij onzekerheid over onderzoeksresultaten?
  Registratie ernstige astmapatiënten vergemakkelijkt onderzoek
  Duur middel tegen jicht vervangen door anakinra
  Antipsychotica mogelijk op maat te doseren bij kind met autisme
  Paul Janssen Future Lab: Nieuwe online cursussen voor biomedische professionals
  Je kunt complexe breuken veel eerder belasten
Evenementen
GGG themawebinar: 
De perfecte subsidieaanvraag (bestaat niet)
4
mrt
 
16:30 - 18:00,
Online, aanmelden via de website
ZonMw & Health~Holland: online LSH PPS Dag
9
mrt
 
13:00 - 15:00,
Online, aanmelden via de website
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen
15
apr
 
15 april 14:00 - 18:00, Online
16 april 14:00 - 18:00, Online
 
Center for Biomedical Research Transparacy 2021: Virtual Summit Series
Center for Biomedical Research Transparency has decided to shake things up a bit in 2021. In this global Summit series, the intention is to again engage a diverse group of participants with a passion for increasing transparency in research practices. But instead running a full day of presentations, CBMRT will host a virtual Summit series, with short sessions scheduled for February 26, March 16, and March 26.
meer info en aanmelden
   
Subsidie
COVID-19 behandeling (FMS Kennisagenda COVID-19)
Deadline: 4 maart, 10:00 uur

In het COVID-19 deelprogramma behandeling wordt urgent benodigd onderzoek naar kennishiaten op het gebied van behandeling van COVID-19 mogelijk gemaakt. Binnen deze ronde is financiering beschikbaar voor de beantwoording van 6 kennishiaten geïdentificeerd in de multidisciplinaire Kennisagenda COVID-19 van de FMS.

naar de subsidieoproep
 
Creating infrastructure for cardiovascular registry-based research in the Netherlands
Deadline: 18 mei, 14:00 uur
Het GGG-programma heeft in samenwerking met de Hartstichting een subsidieoproep geopend die cardiovasculaire (zorg) professionals en onderzoekers de mogelijkheid geeft om een landelijke duurzame infrastructuur te creëren die registratie-gebaseerd onderzoek naar hart- en vaatziekten mogelijk maakt.
Naar de subsidieoproep
   
Cluster Translationeel Onderzoek
Het cluster Translationeel Onderzoek richt zich op de verbetering van duurzame zorg door kennis uit wetenschappelijk onderzoek versneld naar de patiënt te brengen. Hierdoor leidt kennis uit wetenschappelijk onderzoek eerder tot concrete verbeteringen voor patiënten.   
Contact

Telefoon: +31 70 349 54 67
E-mail translational@zonmw.nl

Themapagina
Translationeel Onderzoek

Programmapagina Translationeel Onderzoek
   
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube