Dit keer een duo-interview over gentherapie na hartinfarct, een webinar over ATMP’s en meer. Bekijk hem nu! Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief Translationeel Onderzoek, 30 september 2020
Translationeel Onderzoek
 
Uitgelicht
Sensor geeft waarschuwing bij epileptische aanval
Een epileptische aanval kan gevaarlijk zijn, vooral als iemand alleen is. Onderzoekers van het TeleConsortium Epilepsie werken aan sensoren die een waarschuwing geven tijdens een aanval. Zo kan iemand anders meteen komen helpen.
Lees het artikel
Onderzoekers ontwikkelen kweekbloed voor aangeboren bloedarmoede
Onderzoekers van Sanquin Research ontwikkelen een manier om rode bloedcellen te kweken uit stamcellen. Dat kan een oplossing zijn voor mensen met aangeboren bloedarmoede die regelmatig een bloedtransfusie nodig hebben.
Lees het interview
  
Stap dichterbij naar genetische test voor alle typen leukemie
Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar een test die de genetische oorzaak van verschillende typen leukemie tegelijkertijd opspoort. Een groot deel van de huidige testen voor leukemie wordt zo overbodig.
Lees het artikel
Gentherapie na hartinfarct kan ritmestoornissen voorkomen
Hartonderzoekers werken aan de toepassing van gentherapie bij mensen die lijden aan hartinfarct. Met een katheter kunnen ze nu een virus toedienen, zodat de elektrische functie van de hartspier lokaal verbetert.
Lees het duo-interview
  
Online evenementen
Save the Date:
Webinar ATMP's
26
OKT
 
10:00 - 11:30
Lees meer en meld u aan!
Sprekers zijn prof. Annemieke Aartsma-Rus (LUMC), dr. Mirjam Heemskerk (LUMC) en dr. Jeroen van den Beucken (Radboudumc). De moderator is prof. Rob Hoeben (LUMC).
 
Kunnen organen vervangen of gerepareerd worden met behulp van stamceltherapie? Hoe ver zijn we in het genetische knippen en plakken om ziekten te genezen of te voorkomen? Met de huidige ontwikkelingen zijn dit therapieën die een enorme impact hebben. Tegelijkertijd ondervinden onderzoekers ook moeilijkheden in regelgeving en ethiek. In dit webinar vertellen prominente onderzoekers uit het translationeel onderzoek met welke ATMP’s ze nu bezig zijn en wat onderzoek naar zo'n therapie zo ontzettend interessant, maar ook heel ingewikkeld maakt.
 
Vragenlijst
 
ZonMw organiseert dit najaar een serie webinars voor onderzoekers in Translationeel Onderzoek. Het eerste webinar vindt plaats op 26 oktober met als thema Advanced Therapy Medicinal Products.

Om de behoeften te inventariseren voor de thema's van de volgende webinars, vragen we u de korte enquête in te vullen via onderstaande knop.

NAAR DE ENQUÊTE
 
   
Meer nieuws
Peter van der Spek over eerste ME/CVS-werksessie in Rotterdam
Open access: meer impact van onderzoek
Terugblik op 29 september: Wereld Hart Dag
Benoeming nieuw bestuurslid: Wilco Peul
Tien jaar durend onderzoeksprogramma naar dementie aangekondigd
'Een wereld zonder dementie', dat is een van de hoofddthema's in de nieuwe Nationale Dementiestrategie 2021-2030. Minister Hugo de Jonge kondigde een langlopend en omvangrijk onderzoeksprogramma gericht op dementie aan.
Lees het nieuwsbericht
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube