Patiënteninclusie in wetenschappelijk onderzoek, PTO 2 van start en meer Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief Translationeel onderzoek | december 2019
De afgelopen periode hebben de ontwikkelingen op het gebied van translationeel onderzoek niet stilgestaan. Het European Joint Programme on Rare Diseases heeft de Joint Transnational Call 2020 voor onderzoeksprojecten rond zeldzame ziekten geopend. Verder leest u over de toepassing van genetisch gemodificeerde T-cellen, over het belang van 'negatieve' resultaten binnen translationeel onderzoek en over een methode om de patiënteninclusie in wetenschappelijk onderzoek te verhogen.  Ook de komende events voor 2020 mogen niet ontbreken, dus reserveer de data alvast in uw agenda. 

Wij wensen u alvast fijne feestdagen en een goede jaarwisseling!

ZonMw | Team Translationeel Onderzoek
Nieuws
Gesprekstraining verhoogt patiënteninclusie bij klinische studies 
Interview met drs. B. Scheffer en drs. E. Wolke
Een groot deel van het klinische wetenschappelijk onderzoek loopt vertraging op. Inclusieproblemen zijn hier vaak de oorzaak van. Psychologen Barbara Scheffer en Else Wolke ontwikkelden een training voor effectieve gespreksvoering.  
Ga naar het interview en lees meer over het belang van patiënteninclusie en effectieve gespreksvoering 
Genetische modificatie bij bloedkanker
Interview met dr. Mirjam Heemskerk
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een nieuwe therapie ontwikkeld voor mensen bij wie na een stamcel-transplantatie de bloedkanker alsnog terugkeert. De celtherapie, waarbij T-cellen van de donor genetisch gemodificeerd worden, biedt een alternatief voor bestaande behandelingen.
Hoe werkt dit? Dat leest u in het interview
   
C1 inhibitor geen effect bij astmapatiënten 
Interview met prof. dr. Tom van der Poll
Een grote groep astmapatiënten heeft onvoldoende baat bij bestaande geneesmiddelen. Prof. dr. Tom van der Poll onderzocht een veelbelovende hypothese op basis van nieuwe inzichten uit proefdieronderzoek. Hij moet de patiënten teleurstellen. 'Belangrijk is wel dat we onze hypothese direct bij mensen hebben kunnen testen.'
Waarom is dat belangrijk?
Lees het volledige interview
   
In het kort
Actueel
Even voorstellen: Michel Sinke 
Op 1 september is onze nieuwe collega Michel Sinke gestart als programmasecretaris voor Programma Translationeel Onderzoek 2. Hij is betrokken bij het coördineren en ondersteunen van subsidierondes. Daarnaast houdt hij zich twee dagen per week bezig met het programma  ERACoSysMed: een Europees programma gericht op de
toepassing van de 'Systems Medicine' 
methodiek in (pre)klinisch onderzoek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van wiskundige modellen, waarin verschillende soorten klinische en biologische data gecombineerd worden. Het doel is om het gehele syssteem te begrijpen, zowel in ziekte als gezondheid.

Momenteel is hij nog bezig met de afronding van zijn proefschrift. Dit proefschrift richt zich met name op MRI beeldvorming van plasticiteit in structurele en functionele netwerken na hersenschade. Met een achtergrond in neurowetenschappen is hij een waardevolle aanvulling voor ons team.
Bekijk de video over systems medicine
Projectresultaten
Programma Translationeel Onderzoek 2 van start
november 2019
Op vrijdag 22 november vond de startbijeenkomst van de eerste ronde van het Programma Translationeel Onderzoek 2 plaats bij ZonMw. Binnen dit programma stellen we € 12,2 miljoen ter beschikking en zijn in totaal 18 projecten gehonoreerd. Tijdens deze interactieve dag kwamen de richtlijnen vanuit ZonMw aan bod, werden de gehonoreerde projecten gepresenteerd en gingen de aanwezigen, waaronder ook de betrokken gezondheidsfondsen en Health~Holland, met elkaar in gesprek. Tevens volgden de projectleiders twee workshops. Hierin kregen zij een voorproefje van twee trainingen gericht op het vergroten van het succes van hun onderzoek.


Lees het hele nieuwsbericht
Lees de publiekssamenvattingen van de 18 projecten
Internationaal nieuws
december 2019
Het European Joint Programme on Rare Diseases heeft de Joint Transnational Call (JTC2020) voor onderzoeksprojecten rond zeldzame ziekten geopend. Het doel van deze ronde is om wetenschappers uit verschillende landen effectief te laten samenwerken op een interdisciplinair onderzoeksproject ten gunste van patiënten met een zeldzame ziekte.

Het onderwerp van JTC 2020 is ‘Pre-clinical research to develop effective therapies for rare diseases’. ZonMw doet mee aan deze ronde met in totaal 1.8 miljoen euro voor Nederlandse onderzoekers. De vooraankondiging en meer informatie vindt u op de website van de EJP RD.
 
Nederland heeft veel succes gehad in de EJP RD Call JTC 2019. Van de 22 geselecteerde projecten in deze call hebben vier projecten een Nederlandse coördinator. Bij zes andere projecten is minstens één Nederlandse onderzoeker betrokken. In twee projecten is ook een Nederlandse patiëntenorganisatie gefinancierd via apart weggezet Europees budget voor deelname van nationale patiëntenorganisaties. Alle geselecteerde projecten kunt u vinden op de website van EJP RD.
Lees het hele nieuwsbericht
Bekijk de vooraankondiging van de subsidieoproep
Discussieer mee!
Op onze LinkedIn-pagina plaatsen we het laatste nieuws over translationeel onderzoek. Blijf op de hoogte en discussieer mee met andere professionals.
Ga naar LinkedIn
Subsidie
Deadline: 9 januari 2020, 14:00 uur
Klinische Fellows 2019

Deadline: 12 februari 2020, 14:00 uur
Joint Transnational Call 2020 EJP RD
 
Deadline: 14 januari 2020, 14:00 uur
Proeftuinen Therapietrouw  Goed Gebruik Geneesmiddelen
Deadline: 3 maart 2020, 14:00 uur
Programma Translationeel Onderzoek 2 - Netwerksubsidies
  
Evenementen
Health-RI Conferentie 2020
30
jan
 
09:00 - 18:00 uur Jaarbeurs, Utrecht
IRDiRC-RE(ACT) Congres 2020
11
mrt
 
09:00 - 17:00 uur
Berlijn, Duitsland

E-Healthweek 2020

27
jan
 
09:00 - 17:00 uur
AFAS Circustheater,
Den Haag
European Implementation Event 2020
01
okt
 
09:00 - 18:00 uur Postillon, WTC Rotterdam
  
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube