Actieonderzoek voor netwerken in de ouderenzorg, en meer nieuws rondom ouderen. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, april 2019

Nieuwsbrief Ouderen
 
Nieuws
Actieonderzoek voor netwerken in de ouderenzorg
Lokale netwerken die samenhangende ouderenzorg bieden kunnen subsidie aanvragen om zich verder te ontwikkelen. Bij één van de subsidies is ervoor gekozen om actieonderzoek in te zetten. Wat is actieonderzoek en wat kan het betekenen voor uw netwerk? Hoe werkt actieonderzoek in de praktijk en waar vindt u een actieonderzoeker? Daar vertellen we meer over in een digitale publicatie.
Bekijk de digitale publicatie over actieonderzoek
Bekijk de uitwerkingssubsidie voor lokale netwerken
Bekijk de video over actieonderzoek
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Commissievoorzitter Hans Simons overleden
Op donderdag 28 maart ontvingen wij het droevige bericht dat onze commissievoorzitter Hans Simons is overleden. Hij was tot voor kort zeer betrokken bij de opzet en doorontwikkeling van het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO).
Lees meer
Health Tuesdays in het teken van implementatie van innovaties
Nieuwe technologieën, zoals robotica, maken het mogelijk om langer zelfstandig te leven en thuis te wonen, ondanks ouderdomsgebreken of de beperkingen van een ziekte of handicap. Toch sijpelen deze nieuwe technologieën maar langzaam door naar de huiskamer, keuken, bad- en slaapkamer van degenen voor wie ze zijn bedoeld. Hoe stimuleer je dat? Daar gaan de Health Tuesdays op 2 april en 7 mei 2019 over.
Lees het nieuwsbericht
Schrijf je in voor de Health Tuesday
   
Online vriendschapscursus voor ouderen wint tweede prijs Medische Inspirator prijs
Op 7 maart 2019 werd de Medische Inspirator Prijs uitgereikt. Het project ‘Lyme legt levens lam’! ging er met de eerste prijs vandoor. De tweede prijs ging naar ‘De online vriendschapscursus’. Zij nemen een bedrag van €50.000 euro mee naar huis.
Lees het nieuwsbericht
  
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Hoe krijgen huisartsen de complexe ouderenzorg in de vingers?
Gedegen onderwijs gaat vooraf aan goede zorg. Ook als het gaat om kwetsbare ouderen in de huisartsenpraktijk. Met hun complexe problemen vragen deze ouderen een eigen benadering. Onderwijskundig onderzoek werpt nu licht op de verschillende manieren waarop huisartsen hiervoor de noodzakelijke vaardigheden opdoen.
Lees het interview met projectleider Wemke Veldhuijzen 
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Nieuwe projecten
Evidence based handelen bij algemene dagelijkse levensverrichtingen
In januari 2019 is een vervolgproject gestart om meer wetenschappelijke kennis te genereren over de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Dit project, Improving ADL nursing care of long-term care clients, zal eerdere bevindingen uit het project Basic Care Revisited (BCR) -Building the evidence based in core nursing practice verder uitdiepen en legt focus op de verpleeghuiszorg.
Meer over het nieuwe project
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Nieuw programma Verpleging en verzorging
ZonMw ontwikkelt een nieuw programma op het gebied van verpleging en verzorging. Hiermee wordt de kennisinfrastructuur versterkt en geborgd, wordt nieuwe kennis ingebed en worden praktijkvoorbeelden ontwikkeld en gedeeld. Het nieuwe programma borduurt voort op de resultaten van Zichtbare schakel en Tussen Weten en Doen.
Lees het nieuwsbericht
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Projectresultaten
Onderzoekstraject 'Ouderen in het Vizier' levert kennis uit de praktijk op voor professionals uit de gehandicaptensector
In een special van het Kennisplein Gehandicaptenzorg over ouderen met verstandelijke beperkingen leest u onder meer over (de ervaringen met) de leidraad 'Oud en Gelukkig'.

De leidraad is een van de resultaten van het traject 'Ouderen in het Vizier'. Dit traject maakt onderdeel uit van het programma Gewoon Bijzonder.
Bekijk de nieuwsspecial 'Oud en gelukkig'
Meer over het programma Gewoon Bijzonder
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
UP! talkshows: een nieuwe kijk op ouder worden
Ouder worden we allemaal. Toch roept het woord ‘oud’ vaak heftige reacties op. Het project UP!, onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg, vindt dat elke leeftijd waarde heeft. De afgelopen jaren heeft UP!, door middel van talkshows, ouderen met elkaar in gesprek gebracht over thema’s die ertoe doen als je ouder wordt, zoals rouw, spijt en intimiteit.
Meer over de UP! talkshows
Bekijk de komende talkshows en kijk vorige edities terug
   
Nieuwe inzichten in onderzoek netwerk van de hersenen
Yael Reijmer richt zich met haar onderzoek op het verbindingsnetwerk in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat de hersenen goed met elkaar kunnen samenwerken. Reijmer onderzoekt of het mogelijk is om op basis van de zichtbare schade in de hersenen te voorspellen wie er problemen in het denken ontwikkelen en wie niet en welke processen de schade in de hersenen veroorzaken, zodat we die mogelijk kunnen behandelen.
Bekijk het filmpje
   
Evenementen
2e Informatiebijeenkomst Stimuleringsregeling E-health Thuis
4
apr
 
13:00 - 17:00, Beatrixgebouw,
Utrecht
Health Tuesday: Ethiek en geluk
2
APR
 
15:00 - 18:00,
Beatrixgebouw, Utrecht
Health Tuesday: naar de markt
7
mei
 
15:00 - 18:00, Beatrixgebouw, Utrecht
 
Congres 'Samen Sterk voor Volwaardig leven'
15
mei
 
09:30 - 16:00, Postillion Hotel Utrecht Bunnik, Bunnik
Congres Slimmer Thuis
23
mei
 
09:00 - 16:00,
Van Nelle Fabriek, Rotterdam
Slotbijeenkomst Kwaliteit van leven en Gezondheid
6
jun
 
14:00 - 17:00, Utrecht
 
Subsidie
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube