Subsidie informatie, zorgevaluatie projectleidersbijeenkomst (thema patiënteninclusie) en volop nieuws! Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, december 2018
Doelmatigheids-
Onderzoek
 
Stimuleringssubsidies ronde 2
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg
De stimuleringssubsidies zijn bedoeld voor onderzoekers die graag doelmatigheidsonderzoek naar de hulpmiddelenzorg willen gaan doen, maar daarvoor nog geen concrete plannen en samenwerkingspartners hebben. Met deze subsidie kunnen voorbereidende activiteiten worden gefinancierd voor het schrijven van een projectidee.

De deadline voor het indienen van aanvragen is 29 januari 2019, 14.00 uur.
Lees de subsidieoproep
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg - Open ronde 2
De projectideeën van de subsidie-oproep binnen de Open ronde 2 van het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg zijn beoordeeld. Voor 7 van de 11 projectideeën is een positief advies afgegeven en de hoofdaanvragers van deze project-ideeën zijn uitgenodigd om een subsidieaanvraag in te dienen.
DoelmatigheidsOnderzoek - Open ronde 2020
In de Open Ronde 2020 van het programma DoelmatigheidsOnderzoek zijn 66 projectideeën ingediend. 36 aanvragers hebben een positief advies ontvangen voor het indienen van een uitgewerkte aanvraag.
Zorgevaluatie projectleidersbijeenkomst
Thema: patiënteninclusie
Op 2 november was er een projectleidersbijeenkomst. Het onderwerp was de problematiek van patiëntinclusie bij met name zorgevaluatie-onderzoek. Het QuinteT Team van de universiteit van Bristol gaf een presentatie over manieren om de werving van patiënten voor zorgonderzoek te verbeteren.
Lees het verslag en Bekijk de Video
 
Nieuws
Subsidieregeling veelbelovende zorg volgend jaar van start
Veelbelovende zorg dient snel bij de patiënt te komen als de effectiviteit daarvan bewezen is. Zorg wordt alleen vergoed vanuit het basispakket, als het ten minste even effectief is als de gebruikelijke zorg in Nederland. Hiervoor is kwalitatief goed onderzoek nodig.
Lees meer
Netwerkvoorbereider
Voor netwerkvorming rondom onderzoek in de zorg
De inzet van netwerken en consortia rondom onderzoek in de zorg creëert meer mogelijkheden om beter en meer toepasbaar onderzoek te doen en onderzoeks-resultaten sneller te kunnen implementeren. Daarom is de Netwerkvoorbereider ontwikkeld. Het is een leeromgeving voor netwerkvorming rondom onderzoek in de zorg en biedt ondersteuning bij het opstarten en ontwikkelen van onderzoeksnetwerken.
Lees meer
ZonMw partner van de E-healthweek 2019
21 t/m 26 januari 2019
ZonMw verzorgt tijdens de openingsmanifestatie twee informatieve sessies over e-health gebruik bij sport en bewegen en over implementatie van e-health in de zorg. De manifestatie is op 21 januari 2019 in Den Haag. U kunt zich hier aanmelden. Tijdens de e-healthweek openen zorg- partners, onderwijsinstellingen en ontwikkelaars uit Nederland een week lang hun deuren, zodat iedereen zelf de mogelijkheden van e-health kan ontdekken.
Meer informatie
Bij rustige reuma: Eerst biological afbouwen dan methotrexaat
Reumapatiënten bij wie de ziekte rustig is dankzij een combinatie van methotrexaat en een biologisch medicijn, kunnen proberen hun medicatie af te bouwen. Welk van de twee middelen zij afbouwen maakt voor de ziekteactiviteit niet uit, blijkens onderzoek van Mieke Hazes. Gezien de hogere kosten verdient afbouw van een biological de voorkeur.
Lees het artikel in Mediator
 
Samen oefenen stemt patiënt en mantelzorger positiever
Een app helpt patiënten na een beroerte om extra bewegingsoefeningen te doen, samen met hun partner. Beiden voelen zich daardoor beter.
Lees het artikel in Mediator
Terugvalpreventie voor depressies
‘Het is niet klaar als iemand weer is opgeknapt’
Preventieve Cognitieve Training (PCT) kan terugkeer van depressies voorkomen. Hoogleraar klinische psychologie Claudi Bockting betrok ggz-instellingen uit het hele land bij haar onderzoek naar deze training. Daardoor zijn er nu overal professionals die PCT kunnen geven. Ze pleit voor een langetermijnvisie op psychische klachten.
Lees het artikel in Mediator
Uitreiking Briljante Mislukkingen Award
Zorg 2018
Op dinsdag 4 december reikte onze directeur Henk Smid, tevens lid van de jury, de publieksprijs van de Briljante Mislukkingen Award Zorg 2018 uit. De publieksprijs ging naar Janneke Wittekoek met de casus ‘Het belang van actieve opsporing bij erfelijke aandoeningen’. Peter Wouters mocht met zijn casus ‘Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?’ de juryprijs in ontvangst nemen.
Lees meer
 
Nieuws in het kort
VSNU, NWO, NFU en ZonMw geven impuls aan verandering in het waarderen en belonen onderzoekers
'Open Science' kan impact en waarde gezondheidsonderzoek vergroten
COAlition S maakt richtlijnen voor implementatie Plan S bekend
Open up your Science, een ambitie met hindernissen 
Multidisciplinair onderzoek nodig voor beheersing gevolgen klimaatverandering
eHealth monitor 2018
De eHealth-monitor 2018 van Nictiz en het Nivel is uit. Zes jaar na de eerste monitor krijgen we een steeds beter beeld van de uitdagingen én de kansen die e-health biedt. Digitale toepassingen worden in verschillende mate gebruikt in de gezondheidszorg.
Bekijk de infographic (pdf)
Nederlandse positie geboortezorg verbeterd
Europese vergelijking van de perinatale sterfte toont aan dat sterfte rond de geboorte in Nederland afneemt. Dat blijkt uit het Euro-Peristat rapport. Met het grootschalige onderzoek is voor de 4e keer de perinatale gezondheid in Europa in kaart gebracht.
Lees meer
  
Leefstijl als medicijn
 
Naast de toepassing in preventie van aandoeningen, wordt steeds meer duidelijk dat leefstijl ook effectief is als medicijn tegen sommige ziekten zoals diabetes type 2. Het ‘medicijn’ kan bijvoorbeeld zijn: het aanpassen van een eetpatroon of in beweging komen.
Lees meer
Blog Eric Geijteman
bijeenkomst Buenos Aires
In april 2018 ontving Eric Geijteman een beurs vanuit ZonMw tijdens het symposium ‘Doelmatigheid van zorg 2018’ georganiseerd door het bewustzijnsproject. Onlangs bezocht hij de bijeenkomst van de 'Collaborative for best care for the dying person' in Buenos Aires en schreef er een blog over.
Lees meer
  
Save the date: Consultatiebijeenkomst over de implementatie van Plan S
Op 31 januari organiseren NWO en ZonMw met medewerking van de KNAW en de VSNU een consultatie-bijeenkomst over de implementatie van Plan S.
Lees meer
Subsidieaanvraag gehonoreerd?
Maak een DMP
Na honorering is het opstellen van een datamanagementplan (DMP) een volgende stap. De onderzoeker heeft hierbij 2 keuzes: het ZonMw-format of het DMP-template van de eigen organisatie.
Lees meer over DMP en het ZonMw-format
Verslag bijeenkomst bekostiging in de zorg
'Wie gaat dat betalen?' 26 november '18
Informatiebijeenkomst over hoe medisch technologische innovaties opgeschaald kunnen worden naar binnen- en buitenland.
Lees het verslag
Subsidie
Deadline: 8 januari 2019, 14:00 uur
Vernieuwingsimpuls - ZonMw Veni 2019
Deadline: 1 maart 2019, 14:00 uur
Programma Translationeel Onderzoek 2 - Netwerksubsidie
Deadline: 12 maart 2019, 14:00 uur
Zwangerschap en geboorte: prenatale screening en neonatale screening
 
Deadline: 29 januari 2019, 14:00 uur
Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg – Stimuleringssubsidies ronde 2
Deadline: 12 maart 2019, 14:00 uur
Zwangerschap en geboorte: verbeteren kwaliteit integrale geboortezorg
Deadline: 31 december 2019, 14:00 uur
Nationale Wetenschapsagenda – Matchmakingbijeenkomsten
 
Agenda
Openingsmanifestatie E-healthweek 2019
21
JAN
 
Louwman Museum, Leidsestraatweg 57, Den Haag
Consultatiebijeenkomst implementatie Plan S
31
JAN
 
12:30 - 17:30, Polargebied Media Plaza, Utrecht
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube