Nieuwe test voor opsporing ziekmakende darmbacterieën Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief Translationeel onderzoek, oktober 2018
Translationeel onderzoek
 
Beste lezer,
Hierbij ontvangt u onze oktober editie van de nieuwsbrief Translationeel onderzoek. Wij informeren u graag over de belangrijkste ontwikkelingen binnen dit programma en over de uitkomsten van de verschillende onderzoeken. In deze editie leest u onder andere over een nieuwe test om ziekmakende darmbacteriën op te sporen en een nieuwe manier om niertumoren in beeld te brengen.
Nieuws
Nieuwe test spoort ziekmakende darmbacteriën snel op
oktober 2018
Een nieuwe non-invasieve test, ontwikkeld door Nederlandse onderzoekers, kan binnen vijf uur de samenstelling van de gehele darmflora in kaart brengen. Daarmee wordt persoonsgericht behandelen mogelijk.
Lees het hele artikel
   
Minuscule vuurtoren brengt niertumor in beeld
oktober 2018
Regelmatig worden kleine niertumoren operatief verwijderd, terwijl achteraf blijkt dat ze goedaardig zijn. Met een nieuwe techniek, gebaseerd op laserlicht, is het mogelijk dat onderscheid direct te maken.
Lees het hele artikel
   
Leefstijl als medicijn
oktober 2018
Naast de toepassing in preventie van aandoeningen, wordt steeds meer duidelijk dat leefstijl ook effectief is als medicijn tegen sommige ziekten zoals diabetes type 2. Op verzoek van VWS heeft ZonMw een Kennissynthese Voeding als behandeling van een (chronische) lichamelijke ziekte (2017) laten uitvoeren.
Lees meer
Wereldreumadag - 12 oktober
Afgelopen vrijdag was het Wereldreumadag. ZonMw financiert verschillende soorten onderzoek naar reuma die bijdragen aan een betere behandeling. Op deze dag werden lopende en afgeronde onderzoeken uitgelicht. Zo ook een drietal projecten uit het Programma Translationeel Onderzoek:
Naar de  wereldreumadagpagina
Vaccinatie tegen Reumatoïde Artritis (RA)
Reumatoïde Artritis is een auto-immuunziekte. In dit filmpje vertelt prof.dr. Van Laar over zijn onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van een nieuwe behandeling die de verstoorde balans in het afweersysteem herstelt.
Naar het filmpje
Kan reuma voorkomen worden?
De ultieme behandeling wordt vroeg gestart, is relatief kort en voorkomt de ontwikkeling van de chronische gewrichtsontstekingen. Deze behandeling bestaat nog niet. Twee projecten uit het ZonMw Programma Translationeel Onderzoek beogen de chronische fase van RA te voorkomen door vroege opsporing en interventie.
Naar de projecten
 
Distractiebehandeling voor knieartrosepatiënten
Na jaren van wetenschappelijk onderzoek is de kniedistractor nu beschikbaar voor de behandeling van patiënten met ernstige knieartrose onder de leeftijd van 65 jaar. Kniedistractie zorgt ervoor dat het kapotte kraakbeen de kans krijgt te herstellen en is een hoopvol alternatief voor de knieprothese. In het UMC Utrecht zijn de afgelopen weken de eerste patiënten in de reguliere zorg behandeld.
Lees verder
Subsidie
Aanpassingen voorwaarden netwerksubsidies PTO2
oktober 2018
Sinds december 2017 is mogelijk om binnen het Programma Translationeel Onderzoek 2 doorlopend Netwerksubsidies aan te vragen. Er kan budget aangevraagd worden voor een reisbeurs, workshop/symposium of een communicatie of participatie voucher. Recent zijn er een aantal aanpassingen in de voorwaarden doorgevoerd.
Lees hier om welke aanpassingen het gaat
NWO Crossover call
Deadline: 15 november 2018, 14:00 uur
Met de Crossover call financiert NWO onderzoek in publiek-private samenwerking (PPS) dat gericht is op maatschappelijke uitdagingen, waarbij de onderzoeksthema's meerdere topsectoren verbinden. De call staat open voor alle wetenschappelijke disciplines. Breed samengestelde interdisciplinaire consortia, bestaande uit onderzoekers en publieke en private partners, kunnen onderzoeksvoorstellen als een samenhangend project indienen.
Naar de crossover call
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Internationale coalitie wil versnelling Open Access
september 2018
 Vanaf 1 januari 2020 zijn resultaten van onderzoek voor iedereen beschikbaar in Open Access tijdschriften en Open Access platforms. Dit is de kern van het plan dat vandaag door de cOAlition S, een internationale groep van onderzoeksfinanciers, waaronder NWO en ZonMw, bekend wordt gemaakt. Het doel is versnelling van de transitie naar Open Access.
Lees meer
Cel- en gentherapie in opkomst, toepassing kent belemmeringen
augustus 2018
De komende jaren komen voor verschillende vormen van kanker en andere ernstige ziekten behandelingen met celtherapie en gentherapie beschikbaar. Dit blijkt uit een verkenning van het RIVM.
Lees meer
   
Kabinet stelt medisch- ethische agenda voor komende jaren vast
augustus 2018
Met de Nota Medische Ethiek geeft het kabinet invulling aan de uitwerking van het regeerakkoord. In de nota, die vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd, wordt voor 3 overkoepelende thema’s de agenda voor de komende jaren geschetst.
Lees meer
   
Evenementen
Big data - Transition to Practice
7 november 09:00 uur tot 9 november 15:00 uur - Muntgebouw Utrecht
De European Association of Systems Medicine (EASyM) organiseert de tweede internationale conferentie over Systems Medicine, getiteld "Big Data: transition to practice". Met als doel die verschillende specialisaties samen te brengen en het toepassen van Systems Medicine te bevorderen.
Lees meer
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube