Bacterie en zijn werking op kanker, open subsidieoproepen, de eerste gehonoreerde netwerksubsidies Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief Translationeel onderzoek, juni 2018
Translationeel onderzoek
 
Beste lezer, Hierbij ontvangt u onze juni editie van de nieuwsbrief Translationeel onderzoek. Wij informeren u graag over de belangrijkste ontwikkelingen binnen dit programma en over de uitkomsten van de verschillende onderzoeken. In deze editie leest u onder andere meer over een bacterie en zijn werking op kanker, open subsidieoproepen, de eerste gehonoreerde netwerksubsidies en nog veel meer.
Nieuws
Bacterie helpt kanker te vernietigen
juni 2018
Een antikankermedicijn toedienen dat met behulp van bacteriën pas actief wordt in de tumor zelf. Dat is de droom van bio-ingenieur Jan Theys van de Universiteit Maastricht. De eerste proeven geven goede hoop.
Lees het hele artikel
Terugblik ERACoSysMed status seminar te Parijs
27 maart 2018
Op 14 maart 2018 vond de tweede status seminar van ERACoSysMed Joint Transnational Call – 1 plaats in Parijs. Op deze dag presenteerden de negen gehonoreerde projecten uit deze subsidieronde zich aan elkaar en aan de betrokken financiers.
Lees het verslag
26 juni: webinar over NWA onderzoeks-programma
26 juni 2018
Op dinsdag 26 juni organiseert NWO een webinar over het onderzoeksprogramma Nationale Wetenschapsagenda en de eerste financieringsronde. Het webinar is Engelstalig en vindt plaats in de middag van 15.30-16.30 uur.
Meld je aan
Kennisagenda's gezondheid aangeboden aan OCW en VWS
22 maart 2018
Afgelopen maart is de kennisagenda Regeneratieve Geneeskunde samen met twee andere kennisagenda's - Preventie en Personalised Medicine - aangeboden aan de minister van OCW en de staatssecretaris van VWS.
Lees meer over de kennisagenda Regeneratieve Geneeskunde
Zes honoreringen PTO2 - netwerksubsidies
16 april 2016
In het Programma Translationeel Onderzoek 2 is een doorlopende subsidie beschikbaar om onderzoekers en clinici te stimuleren om meer (inter)nationaal samen te werken.
Lees meer over de honoreringen en de subsidie
Subsidie
Deadline: 27 september 2018, 14:00 uur
Programma Translationeel Onderzoek 2; Multidisciplinaire Consortia 2018
Deadline: 27 september 2018, 14:00 uur
Programma Translationeel Onderzoek 2; Bench to Bedside 2018
Deadline: 11 september 2018, 14:00 uur
Nationale Wetenschapsagenda - Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC)
Deadline: 31december 2019
Nationale Wetenschapsagenda - Matchmakingbijeenkomsten
Subsidierondes Translationeel onderzoek geopend voor indiening
Dien nu uw project idee in! Een Bench to bedside project, daar waar relevant samen met bedrijven. Of dien in als consortium. Start daarom nu al met het vormen van multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. Consortia op het gebied van zeldzame ziekten worden ook aangemoedigd om in te dienen.
Naar de oproepen
   
Projectresultaten
ZonMw Parel voor afweerreactie tegen asbestkanker
15 maart 2018
foto zonmw parel
Longarts prof. dr. Joachim Aerts kreeg de ZonMw Parel voor zijn werk aan het ontwikkelen van immunotherapie tegen asbestkanker. Zijn team slaagde erin om bij patiënten een afweerreactie tegen de tumor op gang te brengen.
Lees het hele artikel
   
Verslag startbijeenkomst TAS
Op 26 april 2018 vond de startbijeenkomst plaats voor de negen projecten die gehonoreerd zijn met een subsidie uit het programma Translationeel Adult Stamcelonderzoek (TAS). Voor de bijeenkomst, waren projectleiders, projectmedewerkers en datastewards uitgenodigd.
Lees verder
  
De lange weg naar gentherapie
juni 2018
Moleculair-bioloog Piter Bosma heeft een behandeling ontwikkeld voor patiënten met de ziekte van Crigler-Najjar. Deze behandeling wordt binnenkort in diverse landen getest.
Lees meer over de behandeling
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Wat is systems medicine?
juni 2018
In de animatie wordt uitgelegd wat de aanpak inhoudt, wat je er mee kunt, wat is er voor nodig en wat levert het gebruik van een Systems Medicine aanpak op? Wilt u een NL ondertiteling? Klik dan in de video op cc tekentje rechtsonder
Bekijk de video
Genetische geletterdheid bij de burger
1 mei 2018
Welke kennis en vaardigheden heeft iemand nodig om informatie over DNA en erfelijkheid (genetica) op waarde te kunnen schatten? En om keuzes over bijvoorbeeld erfelijkheidstests te kunnen maken of om een eventuele diagnose bij zichzelf of een familielid of vriend beter te kunnen begrijpen? 
Lees het hele artikel
Gezocht: voorbeelden van de weg van onderzoek naar behandeling
juni 2018
Iedere dag zijn vele medische onderzoekers bezig om te bestuderen hoe het menselijk lichaam werkt en wat dat betekent voor het voorkomen of genezen van ziekten.
Lees meer
Evenementen
2e Conferentie van de European Association of Systems Medicine
7-9
nov
 
09:00
Muntgebouw Utrecht
Strategic Awareness Event: Systems medicine in Italy
Kom ook op 14 juni 2018
Tijdens het "Strategic Awareness Event: Systems medicine in Italy - Who and Where? Present and future perspectives" komen huidige en toekomstige perspectieven over Systems Medicine in Italië aan bod.
Meer informatie
Nu aanmelden
   
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube