O.a. met kamerbrief over evaluatie GGG programma en column Martin Favié over Drug Rediscovery rondes. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief 67, januari 2018
Geneesmiddelen

 
Kamerbrief over programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en Health Technology Assessment Methodology aangeboden aan Tweede Kamer
Op 24 januari heeft minister Bruins van het ministerie van VWS de Tweede Kamer geïnformeerd over de evaluaties van de onderzoeksprogramma's Goed Gebruik Geneesmiddelen en Health Technology Assessment Methodology, beide van ZonMw. In de kamerbrief geeft hij ook een reactie op de uitkomsten van de evaluaties.
Kamerbrief over Goed Gebruik Geneesmiddelen
Kamerbrief over HTA methodology
Nieuws
Martin Favié vertelt...
Deze maand neemt Martin Favié je mee in onze Drug Rediscovery Rondes, wat gaat er komen? En hoe staat het met de huidige ronde?
Lees verder
BeNeFit subsidieronde geopend
De eerste Belgisch-Nederlandse subsidieronde voor comparative effectiveness studies is opengesteld. De deadline voor indienen is 8 mei 2018, om 14.00 uur.
Lees verder
Nieuwe Horizonscan geneesmiddelen
De geheel vernieuwde website Horizonscan geneesmiddelen bevat een overzicht van alle innovatieve middelen die de komende twee jaar op de markt zullen verschijnen.
Lees verder
Model-PIF voor minderjarigen
Hoe maak je een begrijpelijke PIF (proefpersoneninformatie) voor kinderen? Het blijft een uitdaging waar veel onderzoekers mee worstelen. Vanuit het werkveld is er veel vraag naar een model-PIF voor minderjarigen. In 2018 gaat de DCRF werkgroep PIF hiermee aan de slag, onder aansturing van het dr. Ronella Grootens.
Lees verder
Naar project
Verbeteringen mogelijk bij off-label gebruik
Medicijnen kunnen worden voorgeschreven voor andere ziekten of groepen patiënten dan waar ze voor zijn goedgekeurd. Dit is onder voorwaarden wettelijk toegestaan en voorziet in een medische behoefte. Maar het kan op meerdere punten beter. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Lees het rapport
LUMC gaat DNA-informatie delen
Hoe patiënten geneesmiddelen afbreken hangt mede af van genetische aanleg. Kennis van die DNA-variaties kan voorkomen dat mensen problemen krijgen door een mismatch. Daarom wordt die informatie gedeeld.
Lees verder
Nieuwe animatie over medicijngebruik voor nierpatiënten
Antibioticum voorkomt geen infectie na schroef uit bot halen
Profylactisch gebruik van antibiotica zorgt niet voor minder  wondinfecties bij patiënten bij wie een schroef of plaat, vanwege een botbreuk, uit hun been wordt verwijderd.
Lees verder
Bekijk project
Pleidooi voor meer onderzoek bij kinderen
Medicijnen worden meestal getest op volwassen. Maar kinderen reageren vaak heel anders op medicatie. Daarom pleit kinderarts en hoogleraar Saskia van der Wildt voor meer onderzoek bij kinderen.
Bekijk het interview
   
Samen diagnostiek van de toekomst ontwerpen
Een groot consortium onder leiding van de universiteit Tübingen, het Radboudumc en de universiteit Leicester ontvangt 15 miljoen euro subsidie voor het onderzoeksprogramma SOLVE-RD. Hiermee willen zij de diagnostiek en behandeling van zeldzame ziekten aanzienlijk verbeteren.
Lees verder
   
Afgeronde projecten
Superovulation in Intra Uterine Insemination: FSH or Clomifene citrate?
Bij ovariële stimulatie van onverklaarde verminderde vruchtbaarheid middels IUI is geen verschil gevonden tussen het stimuleren met FSH of met clomifeen citraat. De behandeling met clomifeen citraat is aanzienlijk goedkoper en daarom is dit eerste keuze.
Naar project
Risk factors for ventricular arrhythmia and sudden cardiac death as an adverse reaction of commonly used drugs in the elderly.
In dit project zijn de voorspellers van plotse hartdood onderzocht die mogelijk ook het risico op medicatie geïnduceerde ritmestoornissen en hartdood bepalen. Er zijn grote stappen gemaakt in het ontwikkelen van nieuwe voorspellende maten afgeleid van het hartfilmpje.
Naar project
  
Communicatieadvies op maat voor apotheek- medewerkers in de poliklinische apotheek
De ontwikkelde online communicatietraining verbetert de communicatievaardigheden van apothekersassistenten bij het bespreken van problemen met medicijnen met patiënten.
Naar project
  
Agenda
Save the date: Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen
19
APR
 
Meer informatie volgt, Beurs van Berlage, Amsterdam
 
PRISMA symposium
15
MEI
 
09.30 - 17.00 uur,
De Eenhoorn, 
Amersfoort
  
Subsidie
Deadline: 20 maart 2018, 14:00 uur
Goed Gebruik Geneesmiddelen, Grote Trials Ronde 3
 
Deadline: 8 mei 2018, 14:00 uur
Belgium - Netherlands Funding of International Trials (BeNeFit Call)
  
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube