Met in september speciale aandacht voor Wereld Hart Dag en computermodel werpt nieuw licht op epilepsie! Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nummer 3, 23 oktober 2017
Translationeel 
onderzoek
 
Van laboratorium naar kliniek
23 oktober 2017
Translationeel onderzoek is een essentiële en noodzakelijke stap waarbij resultaten uit fundamenteel onderzoek vertaald worden naar eerste toepassing in de kliniek. Ondanks dat er veel (bio)medische kennis beschikbaar is, vindt de vertaalslag naar de patiënt maar beperkt plaats. Door verantwoord investeren in translationeel onderzoek wordt de ontwikkeling van nieuwe diagnostische technieken, therapieën en preventie strategieën versneld. ZonMw stelt verschillende subsidies beschikbaar om deze belangrijke stappen naar de patiënt mogelijk te maken. Wij informeren u graag over de belangrijkste ontwikkelingen binnen dit programma en over de uitkomsten van de verschillende onderzoeken.
Internationaal
Zeldzame kennis Europees delen
19 juli 2017
Onderzoek naar zeldzame ziekten levert kennis op. Juist bij zeldzame ziekten is het zo belangrijk om kennis te delen. In maart 2017 zijn 24 Europese Reference Networks (ERNs) gestart. Het ERN GUARD-HEART heeft zeldzame hartziekten als onderwerp. Professor Arthur Wilde (AMC) coördineert dit Europese netwerk. In een korte film over ERN’s vertelt hartpatiënt Jasper over zijn zeldzame genetisch bepaalde hartafwijking waarvoor hij in het AMC kon worden behandeld. De film is te bekijken via:
de website van het AMC
lees verder
Goedkeuring EC voor het ERA-net voor Personalised Medicine
28 juli 2017
Op 28 juli 2017 heeft de Europese Commissie het voorstel voor een Europees Onderzoeknetwerk op het terrein van personalised medicine, ERA PerMed, goedgekeurd. Dit netwerk beoogt de samenwerking tussen Europese onderzoekfinanciers te versterken en toepassingsgericht onderzoek voor personalised medicine te bespoedigen.
Lees meer
Bevorderen van onderzoek rond zeldzame zieken vanuit Europees perspectief
19 juli 2017
Een aantal auteurs beschrijven in een artikel in het tijdschrift Gene Therapy de rol van de Europese Unie bij het bevorderen van onderzoek naar zeldzame ziekten. Een belangrijke rol is de financiering van onderzoeksprojecten voor zeldzame ziekten, waaronder ook onderzoek aan gentherapie. Daarnaast bevordert de Europese Unie samenwerkingen tussen verschillende belanghebbenden bij zeldzame ziekten. Zo steunt ze samenwerking tussen onderzoekfinancieringsorganisaties in het programma E-Rare en samenwerking tussen clinici en onderzoekers bij het opzetten van Europese Reference Networks.
website NCBI
lees bericht op ZonMw-website
De nieuwe doelen van IRDiRC voor 2017-2027
10 augustus 2017
Het Internationale Rare Diseases Research Consortium (IRDiRC) heeft een nieuwe visie voor 2017-2027 gepubliceerd. Deze luidt als volgt: ‘Stel alle mensen met een zeldzame ziekte in staat om een juiste diagnose, zorg en beschikbare therapie te krijgen binnen een jaar nadat zij met klachten van deze ziekte bij een arts komen'. Deze visie is vertaald naar 3 doelstellingen voor de komende 10 jaar.
lees bericht op ZonMw-website
Nationaal
29 september Wereld Hart Dag
Hart- en vaatziekten zijn de nummer een doodsoorzaak in de wereld, met maar liefst 17,2 miljoen slachtoffers per jaar. Om mensen en overheden in te lichten over de gevaren van hartziekten heeft de World Heart Foundation op 29 september Wereld Hart Dag ingevoerd. ZonMw zette op deze dag 4 onderzoeken in de spotlights.
lees het bericht op de ZonMw-website
 
Negen onderzoekers tillen onderzoek met adulte stamcellen op hoger plan
Het gebruik van adulte stamcellen en het toedienen hiervan bij patiënten is steeds beter mogelijk. Negen onderzoekers gaan nieuwe toepassingen van adulte stamcellen onderzoeken.
lees verder
In Mediator van september: Computermodel werpt nieuw licht op epilepsie
25 september 2017
Bij mensen met zeer ernstige epilepsie helpt soms alleen een hersenoperatie. Helaas werkt ook die ingreep niet bij iedereen. Wiskundige modellen van hersenactiviteit helpen ontrafelen wat er spaak loopt in het epileptisch brein.
Lees meer
Direct-to-consumer genetische tests – de bomen en het bos
Met behulp van een genetische test kan de erfelijke aanleg voor allerlei eigenschappen bepaald worden. Het aanbod van deze tests groeit en er is een toenemende belangstelling van consumenten en media.
Lees meer
Agenda

NWA route conferentie
31
okt
 
10:00 - 16:30, De Woonindustrie, Nieuwegein
BioTech Research & Innovation Hack 2017
5-6
dec
 
Brussels - Belgium
Building Blocks of Life Symposium 2018
2
mrt
 
9:00 - 22:00, Locatie volgt in november 2017
Fourth International Congress on Research of Rare and Orphan Diseases -  Re(Act) congress
7-10
mrt
 
Bologna - Italy
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube