Goede veilige zorg, waar en wanneer dat nodig is Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Oktober 2017
Kwaliteit van Zorg
 
Verpleging en verzorging
Barrières aanpakken en zo praktijk verbeteren
Infectiepreventie in de zorg is belangrijk en verpleegkundigen kunnen daar een grote rol in spelen. Toch leven zij zelfs bekende preventiemaatregelen niet altijd na. Verpleegkundig onderzoeker Anita Huis houdt zich bezig met onder meer de vraag hoe dat beter kan.
Interview met Anita Huis
Evaluatie programma Zichtbare schakel fase 2
Er is veel meer aandacht voor wijkverpleging in de opleidingen verpleegkunde. Meralda Slager en Josy van Dael van het LOOV zien hierin een belangrijke bijdrage van ZonMw. In de aanloop naar de afsluiting van ‘Zichtbare schakel fase 2’ – een programma voor en met de wijkverpleging - vragen we stakeholders naar de opbrengsten.
Interview met LOOV
Twitter
Terugblik 1e project-leidersbijeenkomst Kwaliteitsstandaarden
De 6 projectgroepen zijn al volop bezig om kwaliteitsstandaarden te ontwikkelen voor het verpleegkundige en verzorgende beroepenveld. De projectleiders deelden ervaringen tijdens de 1e projectleidersbijeenkomst van het programma Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden.
De terugblik op deze middag
Samen werken aan deskundigheid
Uit onderzoek van NIVEL blijkt dat leernetwerken wijkverpleging bijdragen aan de ontwikkeling van de deskundigheid van docenten en zorgprofessionals. Het gaat bijvoorbeeld om competenties die nodig zijn om zelfredzaamheid van cliënten en gezondheid van wijkbewoners te bevorderen. 
Meer over het onderzoek
Nieuwe subsidieoproepen Kwaliteitsstandaarden
Het gaat om de ontwikkeling én update van 7 nieuwe kwaliteitsstandaarden. Ook is er 1 oproep over onderzoek naar op het gebied van implementatie van kwaliteitsstandaarden. Bijvoorbeeld voor ADL, medicatietrouw, preventie van zorginfecties en zorgmijding.
Meer over de subsidieoproepen
Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Spreekt deze nieuwsbrief u aan? De nieuwsbrief verschijnt 6 keer per jaar. Meld u direct aan! 
AANMELDEN
Ouderen- geneeskunde
‘Praktijkervaring haios idealiter met hele scala aan patiënten’
Project uitgelicht: Mechteld Visser, onderzoeker bij het AMC, brengt in kaart hoe de patiëntenstroom in de praktijk van opleiders precies loopt. Tijdens de opleiding zien huisartsen in opleiding (haios) namelijk maar zelden alle belangrijke patiëntengroepen. Doel van haar project is om beter te kunnen sturen, bijvoorbeeld aan de hand van een monitoringssysteem. 
Interview met Mechteld Visser
Twitter LinkedIn
Organisatie van zorg
eHealth bij zelfmanagement
Bij de implementatie van eHealth in de zorg liggen de uitdagingen niet alleen op technologisch terrein. Volgens Betsie van Gaal is een cultuurverandering bij leidinggevenden en zorgprofessionals essentieel.
Meer over zelfmanagement
Evaluatie impact kennisvouchers
Hoe zorg je ervoor dat mooie voorbeelden en innovaties op het gebied van interdisciplinaire samenwerking in de eerste lijn worden verspreid? ZonMw heeft hiervoor een nieuw instrument ingezet: kennisvouchers.
Meer over de impact van kennisvouchers
Medisch specialistische zorg
'Betere zorg en meer tijd voor patiënt'
Volgens Marc Seelen, CMIO in het UMCG, worden zorgprofessionals zich ervan bewust dat zorg zich ook buiten de muren van het ziekenhuis afspeelt. Joyce Simons, manager van het programma Registratie aan de bron: ‘Gestructureerd vastleggen is belangrijk. Alleen dan verbetert de kwaliteit van zorg écht en profiteert de patiënt.’
Interview met Marc Seelen en Joyce Simons
Twitter LinkedIn
Leidraad voor patiënteninformatie en keuzehulp
Volgens Heleen Post van de Patiëntenfederatie Nederland bestaat er een woud aan keuzehulpen en patiënten-informatie. ‘Dat komt omdat er zoveel partijen met de ontwikkeling ervan bezig zijn. Maar klopt de inhoud wel en voldoen ze aan de behoefte van de patiënt?’ Een praktische leidraad moet dit gaan garanderen.
Interview met Heleen Post
Agenda
60 jaar Softenon
13
OKT
 
13.30 - 16.30
Sint Maartenskliniek Ubbergen
Slotbijeenkomst Zichtbare schakel
17
NOV
 
12:30 - 17:00
Eenhoorn
Amersfoort
Meet & Greet Citrienfonds
17
NOV
 
9:00 - 17:00
Congreslocatie Figi Zeist
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube