Programmanieuws, praktijk, onderzoek en onderwijs. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
januari 2017
Palliatieve
zorg
 
Programmanieuws
Aankondiging call 2017
Voor het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' worden in de eerste helft van februari 2017 twee subsidieoproepen opengesteld om projectideeën in te dienen. De oproepen zijn gericht op het indienen van ontwikkel- en onderzoeksprojecten enerzijds en implementatieprojecten anderzijds. Beide oproepen staan medio februari in de ZonMw- subsidiekalender.
Prioriteiten 2017/2018
De concept prioriteiten voor het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' in 2017 en 2018 zijn in november 2016 voorgelegd aan zorgverleners en patiënten (totaal circa 130 personen). De lijst met prioriteiten voor 2017 en 2018 is nu definitief en beschikbaar.
Overzicht prioriteiten 2017-2018
Overzicht alle gehonoreerde projecten
Binnen het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' zijn inmiddels 44 projecten gestart. Er is een projectenlijst per onderwerp beschikbaar op de website. Benieuwd wat de verwachte resultaten zijn?
Overzicht lopende projecten 2015-2016 (pdf)
Canon Palliatieve Zorg
Staatssecretaris Van Rijn heeft op het Nationaal Congres Palliatieve Zorg (NCPZ) in december 2016 de Canon Palliatieve Zorg gelanceerd. De Canon is een historisch overzicht over de palliatieve zorg in Nederland.
Nieuwsbericht Canon Palliatieve zorg
Praktijk
PaTz is een verbinder in het landschap van palliatieve zorg
Palliatieve Thuiszorg (PaTz) heeft in 2014 een ZonMw parel ontvangen. Dit heeft geleid tot een snellere toename van PaTz-groepen in het land. In oktober 2016 is de 100ste PaTz-groep begroet en de groei houdt aan. Afgelopen jaar hebben ongeveer 60 voorzitters de NHG PaTz cursus voor voorzitters gevolgd.
Lees meer
Tijdig signaleren in palliatieve fase waardevol bij mensen met dementie
IKNL heeft dankzij de ZonMw-Parel in 2014 de methodiek ‘Signalering in de palliatieve fase’ kunnen uitbreiden met aanvullingen voor signalering bij mensen met dementie en andere uitingsbeperkingen.
Lees meer
Uitbehandeld maar niet uitgepraat
Campagne ‘Uitbehandeld maar niet uitgepraat’ bevordert praten over de laatste levensfase en het levenseinde. Nog te vaak is er een taboe op het spreken over het levenseinde. ZonMw heeft een project 'Praat tijdig over uw levenseinde'.
Campagne uitbehandeld maar
niet uitgepraat
In beeld
‘Verbetering van palliatieve zorg komt van onderop’
Voor Jenneke van Veen, voorzitter van het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg, is het duidelijk: zorgverbetering komt vaak van onderop, maar kan niet zonder werkelijke commitment van management en bestuur.
Lees het artikel
Twitter Facebook LinkedIn
‘Open als huisarts het gesprek over naderende dood’
Praten over een naderende dood is voor de meeste mensen niet makkelijk. Maar vroeg of laat komt het thema onvermijdelijk aan de orde, ook tussen zorgprofessionals en patiënten. Huisarts Willemjan Slort: ‘Ga actief het gesprek aan met je patiënt.’
Lees het artikel
Twitter Facebook LinkedIn
Onderzoek
Onderzoek zorgethiek naar zingeving rond levenseinde
Zingeving rond het levenseinde is nog lang niet goed ingebed in de zorg. Inbedding gebeurt vaak op zo’n manier dat zorgverleners sturend zijn en niet de patiënten. Interview met Carlo Leget en Saskia Teunissen over hun ZonMw-project.
Lees het interview op zorgethiek.nu
Agenda
Landelijk symposium Verbinden moet!
31
JAN
 
09:30 - 16:30, Congrescentrum de Werelt, Lunteren
Blijf op de hoogte
Via de 'Blijf op de hoogte' pagina op de ZonMw-website kunt u zich aanmelden voor de Palliatieve Zorg nieuwsbrief. U kunt zich daar ook aanmelden voor andere nieuwsbrieven en het digitale relatiemagazine Mediator.
Aanmelden
Nieuwsbrieven
samenwerkingspartners
 IKNL
 Agora
Contact
programmabureau
070- 349 53 94  
palliatievezorg@zonmw.nl
www.zonmw.nl/palliantie
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube