In deze nieuwsbrief kijken we terug op de bijeenkomst van Voor elkaar! En blikt VGN-directeur Frank Bluiminck vooruit op meer Europese samenwerking. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, 22 februari 2021
  
Gehandicapten
en chronisch zieken
 
 
Nieuws
Laatste dag van februari: Zeldzame Ziektendag
Projecten over zeldzame ziekten, voor én door patiënten, staan centraal
Op 28 februari is het Zeldzame Ziektendag. Bij het programma Voor elkaar! financiert ZonMw een aantal projecten rondom zeldzame ziekten. Die projecten worden bedacht en uitgevoerd door patiëntenorganisaties. We zetten ze voor u op een rijtje. Verder vertelt programmamanager Sonja van Weely waarom internationale samenwerking zo belangrijk is bij zeldzame ziekten. 
Interview Sonja van Weely: ‘Bij zeldzame ziekten heb je elkaar nodig’
Bekijk alle Voor elkaar!-projecten over zeldzame ziekten
Twitter Facebook LinkedIn
VGN-directeur Frank Bluiminck: ‘Op de Europese kennismarkt is het halen én brengen’
Om het hoofd te bieden aan taaie vraagstukken in de gehandicaptensector is er grote behoefte aan kennis. Die wordt binnen Nederland al veel uitgewisseld, maar de ambitie van VGN-directeur Frank Bluiminck gaat verder. Hij wil naar Europa. ‘We hebben veel te halen én te brengen op de Europese kennismarkt’, aldus Bluiminck in een column.
Lees de column van Frank Bluiminck
Twitter Facebook LinkedIn
Slimme Zorg Estafette: vier weken lang aandacht voor e-health en innovatie in de zorg
Tijdens de Slimme Zorg Estafette is er vier weken lang aandacht voor slimme zorg en innovatie. Voorheen stond het evenement bekend als de E-healthweek. Tijdens de Slimme Zorg Estafette staat iedere week slimme, innovatieve zorg centraal in één regio. Daarna wordt het stokje doorgegeven aan de volgende regio. Bekijk op de speciale Slimme Zorg Estafette-pagina welke projecten ZonMw mede mogelijk heeft gemaakt, landelijk én in de regios. 
Lees alles over de Slimme Zorg Estafette 2021
Twitter Facebook LinkedIn
Kennisplein komt met speciale nieuwsbrief Gewoon Bijzonder
Het Kennisplein Gehandicaptensector heeft een speciale nieuwsbrief uitgebracht over het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder. De nieuwsbrief, onder de noemer ‘Gewoon Bijzonder in de spotlight’, kwam drie weken geleden uit (de agenda is dus inmiddels wel verouderd) en bracht informatie vanuit de diverse onderzoeksnetwerken binnen Gewoon Bijzonder.
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
Krachtenbundeling academische werkplaatsen
Acht academische werkplaatsen en onderzoeksnetwerken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking werken samen onder de naam ‘Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen’. Met het bundelen van krachten kunnen de werkplaatsen beter inspelen op de uitdagingen waar de sector voor staat.
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
 
Praktijkverhalen
Twee patiëntenorganisaties komen samen op voor belangen van mensen met Prader-Willi syndroom
Er zijn in Nederland twee patiëntenorganisaties die opkomen voor de belangen van mensen met het Prader-Willi syndroom (PWS), namelijk een fonds en een stichting. Beide bestaan al jaren naast elkaar. Maar hoe mooi zou het zijn om de krachten te bundelen en samen op te trekken?
ZonMw sprak een paar maanden geleden met Gertjan van den Beuken, één van de oprichters van het Prader-Willi Fonds.
Lees het interview met Gertjan van den Beuken
Twitter Facebook LinkedIn
Projectresultaten
Meer dan zestig projectleiders volgen online bijeenkomst van programma Voor elkaar!
 
Ruim zestig projectleiders kwamen eerder deze maand digitaal bijeen voor de bijeenkomst van het programma Voor elkaar! De meeting stond in het teken van samenwerken. Van de bijeenkomst is een uitgebreid sfeerverslag gemaakt dat een mooi inkijkje geeft in vele projecten. Verder doen enkele projectleiders met een vlog verslag van hun projecten.
Lees de uitgebreide terugblik op de bijeenkomst van Voor Elkaar!
Twitter Facebook LinkedIn
 
‘Stuur jongeren geen mail met vijf bijlagen’
Hoe kun je jongeren het beste betrekken bij onderzoek? Bente van Oort deed, op verzoek van ZonMw en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU), een uitgebreide verkenning naar jongerenparticipatie in onderzoek. In deze nieuwsbrief leest u het tweede deel over jongerenparticipatie in onderzoek, waarin twee ervaringsdeskundige jongeren en een onderzoeker reflecteren op de do’s en don’ts uit het onderzoek van Bente. Zoals: vraag bijvoorbeeld jongeren zelf hoe ze betrokken willen worden. En overweldig ze niet met informatie. Stuur hen bijvoorbeeld niet zomaar een e-mail met vijf bijlagen.
Lees meer over de do’s en don'ts
Twitter Facebook LinkedIn
Academische werkplaatsen stellen zich voor
Zorgverleners, onderzoekers, onderwijsinstellingen en beleidsmakers werken in zes academische werkplaatsen samen aan betere zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In deze nieuwsbrief stellen de werkplaatsen zich graag aan u voor. In deze editie komen de Academische Werkplaats EMB en Academische Werkplaats Sociale Relaties en Gehechtheid aan het woord.
Academische werkplaats EMB
De Academische Werkplaats EMB, een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen,
’s Heeren Loo, de Hanzehogeschool Groningen en Visio, richt zich op mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperking.
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
AW Sociale Relaties en Gehechtheid
De Academische Werkplaats Sociale Relaties en Gehechtheid, een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Amsterdam en Bartiméus, maakt zich sterk voor mensen met visuele en/of verstandelijke beperkingen.
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
Elders gezien
Aan de slag met optimalisatie van datagebruik
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) werkt aan een visie op digitalisering in de gehandicaptenzorg. Een belangrijk element is daarbij het slim omgaan met data. Een onderzoek naar optimalisatie van datagebruik voor praktijk en onderzoek in de gehandicaptenzorg laat zien dat daar veel winst te behalen is.
  Meer over de optimalisatie van datagebruik
Twitter Facebook LinkedIn
Meer Elders gezien
Festivals werken aan toegankelijkheid voor iedereen
Speaksee: vertaalapparaat zet spraak direct om in schrijftaal
‘Proefstemmen’ voor mensen met een beperking
Evenementen
Zesde editie van het Europese IASSIDD-congres
De zesde editie van het Europese IASSIDD-congres vindt dit jaar van 6 tot en met 8 juli in Amsterdam plaats. Het congres van IASSIDD, wat staat voor International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities,  kent dit jaar een hybride opzet. Dat betekent dat deelnemers zowel ter plekke als online het congres kunnen volgen.  Het thema Value Diversity wijst op het belang van sociale inclusie van mensen met een beperking.
  Lees alles over het IASSIDD-congres
Twitter Facebook LinkedIn
2e talkshow ‘Beweging in kwetsbaarheid’
2
MAART
 
16.00 - 17.30 uur volledig online
 
4e jaarlijkse EURECO Forum 2021
30
MAARt
 
10.00 - 17.00 uur
online
 
European Implementation Event 2021
27-28
MEI
 
Volledig online
 
IASSIDD Europe congress 2021
6-8
JUL
 
09.00 - 17.00
The Ven, Amsterdam Sloterdijk
 
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube