Op weg naar inclusief onderwijs! En meer nieuws over het leven met een beperking of chronische aandoening. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, 13 november 2020
Gehandicapten
en chronisch zieken
 
Nieuws
Op weg naar inclusief onderwijs 
Het is de maand van inclusief onderwijs. Het is helaas nog steeds niet vanzelfsprekend dat elke jongere de mogelijkheid krijgt om zijn of haar talenten te benutten. Kinderen met een beperking en/of chronische aandoening krijgen vaak niet het juiste onderwijs. En als zij op school al hobbels ervaren, hoe moet dat dan later met een baan? Het nieuwe ZonMw-programma Onbeperkt meedoen! richt zich op deze thema’s. Wij gingen in gesprek met 2 ambitieuze jongeren die zich inzetten bij JongPIT.
Lees het interview met Femke en Mathijs
Twitter Facebook LinkedIn
Registratie programmadag ME/CVS geopend
19 november 2020
Graag nodigt ZonMw u uit voor de ME/CVS programmadag. Tijdens deze bijeenkomst praten we u bij over ME/CVS-onderzoek tot nu én over de inhoud van de onderzoeksagenda ME/CVS, die momenteel wordt opgesteld.
Aanmelden
Vragenlijst: vermoeidheid bij chronische aandoeningen
Heeft u een chronische aandoening en last van vermoeidheid? Dan vragen we u om deze online vragenlijst in te vullen. Invullen duurt ongeveer 10 minuten.

De vragenlijst is opgesteld door de Universiteit van Maastricht en is onderdeel van een kennissynthese over vermoeidheid bij chronische aandoeningen. Deze wordt in opdracht van ZonMw en de Vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) opgesteld en is eind 2020 gereed. De kennissynthese staat los van de onderzoeksagenda ME/CVS.
Vul de vragenlijst in
Meer nieuws
Ideeën over nieuw beleidskader 2023 voor subsidiëring van patiënten- en gehandicaptenorganisaties? Denk mee!
Oproep Rick Brink: Laat zien dat ervaringskennis werkt!
 
Nieuwe projecten
Kennisnetwerken in beeld
Welke 5 kennisnetwerken gingen in april 2020 van start binnen het ZonMw-programma Kennisnetwerken voor specifieke doelgroepen? In de aankomende nieuwsbrieven stellen zij zichzelf en hun organisaties voor.
Meer over de samenwerking tussen vijf netwerken
Twitter Facebook LinkedIn
'Uitwisselen van kennis is rode draad'
Met zowel een nieuwe naam als een compleet nieuw kenniscentrum richt Huntington Kennis Netwerk Nederland (HKNN) de blik op de toekomst. Maar hoe werkt het kennisnetwerk nou precies? ‘Het uitwisselen van kennis is voor ons de constante rode draad.’
Huntington Kennis Netwerk Nederland
Twitter Facebook LinkedIn
'Mensen en kennis verbinden'
Expertisecentrum De Borg is een samenwerkingsverband van 4 GLVG-instellingen. Zij verbinden en brengen mensen en kennis samen. Zij doen dit voor mensen met een licht verstandelijke beperking en daarbij komende gedrags- en/of psychiatrische problemen zodat zij weer grip op hun leven krijgen.
Expertisecentrum De Borg
Twitter Facebook LinkedIn
Projectresultaten
Schoolverzuim voorkomen bij jongeren met LVB
De serie over justitie en jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB) sluit in deze nieuwsbrief af met 2 artikelen. Aan de orde komt een project in Leiden waarbij onderzoekers experimenteerden met het screenen van jongeren op LVB om schoolverzuim te voorkomen. Het doel is om leerlingen zo sneller naar passende ondersteuning te begeleiden. Verder is er aandacht voor een project in Groningen en Friesland. Daar behaalden onderzoekers goede resultaten bij de behandeling van jongeren met seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Vroegtijdig screenen voorkomt verzuim
 
In de ‘Proeftuin herkenning en begeleiding leerlingen met een LVB in de schoolverzuimketen’ experimenteerden onderzoekers met het screenen op LVB. Met als doel om zo leerlingen sneller naar passende ondersteuning te begeleiden.
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
Plegerbehandeling loont bij jongeren met LVB
 
In Groningen en Friesland werd een 'plegerbehandeling' voor jongeren met een LVB en seksueel grensoverschrijdend gedrag ontwikkeld. De behandeling is nu geëvalueerd en blijkt effectief. Er bleken geen aanwijzingen te zijn voor terugval.
Lees meer
Twitter Facebook LinkedIn
Makkelijk te lezen factsheet COVID-19
De academische werkplaats ‘Sterker op eigen benen’ registreert sinds het uitbreken van de coronacrisis het aantal COVID-19 infecties bij mensen met verstandelijke beperking. Met enige regelmaat publiceert zij hierover een factsheet. De werkplaats komt nu ook met een eenvoudige versie van het document. In begrijpelijke taal voor mensen met verstandelijke beperking, begeleiders, naasten en andere geïnteresseerden. 
Lees meer over de eenvoudige factsheet
Twitter Facebook LinkedIn
Meer projectresultaten
Fietsmaatjes vergroten de wereld van mensen met een beperking
Mooie initiatieven van jongeren om te helpen in coronatijd
Ervaringsdeskundigen inzetten bij beoordeling aanvragen heeft nut
Gemeenten moeten ‘passende ondersteuning’ bieden aan inwoners met beperkingen
Evenementen
Programmadag ME/CVS
19
NOV
 
09.00 - 17.00
Online te volgen


Twitter Facebook LinkedIn
Congres Volwaardig Leven
24
nov
 
24 en 25 november, online te volgen
Twitter Facebook LinkedIn
Subsidies
Deadline subsidieoproep Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten verplaatst
De termijn voor het indienen van voorstellen in de open en gesloten rondes voor de deelsector auditief/communicatief wordt verlengd. De nieuwe deadline is 14 december. Voor meer informatie kunt u op de pagina over de desbetreffende subsidieoproep terecht.
Deadline: 14 december 2020, 14:00 uur
Expertisefunctie Zintuigelijk Gehandicapten onderzoek en innovatie - Gesloten ronde auditief/communicatief 2020
Deadline: 14 december 2020, 14:00 uur
Expertisefunctie Zintuigelijk Gehandicapten onderzoek en innovatie - Open ronde auditief/communicatief 2020
Deadline: 15 december 2020, 14:00 uur
3e Open subsidieoproep Voor elkaar! Uitgewerkte aanvraag
Deadline: 25 februari 2021, 14:00 uur
Vouchers - Gewoon bijzonder
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube