Onder meer aankondiging webinar: genomics | ZonMw financiert samen met het Epilepsiefonds en de NSCF | Robottherapie bij autisme en meer Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief Translationeel Onderzoek, 10 november 2020
Translationeel Onderzoek
 
Online evenementen
Save the date: Webinar Genomics en Biomarkers
23
nov
 

14:00 - 15:30,
Lees meer en meld u nu aan

  
In een tijd waarin iedereen op een laagdrempelige manier zijn DNA kan laten onderzoeken, behoudt het menselijk genoom nog steeds vele technische, sociale en ethische dilemma's. Het tweede webinar van het cluster Translationeel Onderzoek gaat over genomics.

Sprekers tijdens dit webinar zijn dr. Lisenka Vissers (RadboudUMC) en drs. Dries Budding (inBiome).
Prof. dr. Mummery, voorzitter van de programmacommissie Translationeel Onderzoek, zal het webinar voorzitten.
nu aanmelden
Twitter Facebook LinkedIn
   
Uitgelicht
Uitkomsten chirurgie bij epilepsie verbeteren
Onderzoekers proberen het succespercentage van hersenoperaties bij epilepsie te verhogen. ZonMw financiert maar liefst drie onderzoeksprojecten met dit doel. Twee ervan maken gebruik van computermodellen van het brein; het derde richt zich op genetica.
Lees het artikel
Twitter Facebook LinkedIn
Beter voorspellen of pacemaker helpt bij hartfalen
Patiënten met hartfalen kunnen veel baat hebben bij een speciale pacemaker. Biomedisch ingenieur Joost Lumens (Maastricht University) werkt met steun van ZonMw aan een computermodel dat kan voorspellen of een individuele patiënt erbij gebaat zal zijn.
Lees het artikel
Twitter Facebook LinkedIn
Robottherapie werkt selectief bij kinderen met autisme
Om een kind met autisme sociale en communicatieve vaardigheden aan te leren, moet de therapeut vaak dezelfde oefeningen herhalen. Gezien het repeterende karakter van zo’n behandeling zou een robot die taak deels kunnen overnemen, denken wetenschappers van het Radboudumc.
Lees het artikel
Twitter Facebook LinkedIn
Curcumine en genistein hebben weinig effect op cystic fibrosis
Onderzoekers van het Erasmus MC en het UMCU/WKZ zagen dat curcumine en genistein een positief effect hadden op mini-darmpjes gekweekt uit cellen van cystic fibrosis-patiënten met de S1251N-mutatie. Met goede moed begonnen ze een klinische studie naar deze veelbelovende stoffen.
Lees het artikel
Twitter Facebook LinkedIn
Webinar over ATMP's: de opbrengst van translationeel onderzoek
ZonMw organiseerde op 26 oktober een webinar over ATMP's, Advanced Therapy Medicinal Products. In dit webinar kwamen dr. Mirjam Heemskerk (Hematologie, LUMC), dr. Jeroen van den Beucken (Radboud UMC) en Hoogleraar Annemieke Aartsma-Rus aan het woord. Zij belichtten hun projecten over een levend geneesmiddel, over botvorming en over moleculaire pleisters voor zeldzame aandoeningen.

Kijk het webinar terug
Twitter Facebook LinkedIn
Themawebinar 'Inclusie voorop!',
17 november
Het GGG-programma organiseert op dinsdag 17 november van 16.30 - 18.00 uur een interactief themawebinar 'Inclusie voorop!' dat ook toegankelijk is voor projectleiders Translationeel onderzoek en hun projectteam. Wilt u dit bericht delen binnen uw projectteam met degenen die betrokken zijn bij de inclusie? Het bijwonen van dit webinar is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk.

meld u direct aan
Online cursus: Intellectual Property
Paul Janssen Future Lab Leiden
Het verkrijgen van een patent is een cruciale stap om het intellectuele eigendom van een nieuwe biomedische uitvinding te waarborgen en om financiering te verkrijgen voor de ontwikkeling ervan. In deze cursus van vijf weken leert u de voor- en nadelen van patentbescherming. Daarnaast leert u de wisselwerking tussen patentrecht en marktexclusiviteit voor geneesmiddelen verleend door regelgevende instanties zoals de FDA en EMA.
Lees meer en meld u aan
Meer nieuws
1,9 miljoen euro voor studie naar effect cannabis op chronische pijn
29 oktober 2020
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat samen met het Centre for Human Drug Research (CHDR) onderzoeken of medicinale cannabis pijnstilling geeft voor patiënten met zenuwpijn. Daarnaast proberen ze erachter te komen voor welke patiënten met zenuwpijn cannabis optimaal werkt. ZonMw heeft in opdracht van het ministerie van VWS 1,9 miljoen euro toegekend aan dit onderzoek.
Lees meer
Column: Wat corona ons leert over therapieontwikkeling
Hoe kan de ontwikkeling van een innovatief geneesmiddel of een vaccin sneller en efficiënter? Dat was een van de academische vragen toen Michel Dutréé begin dit jaar werd gevraagd om kwartiermaker te worden voor een nieuwe impuls vanuit de Nederlandse overheid: FAST, Future Affordable and Sustainable Therapies.
Lees meer
  
Onderzoek moet afbouw antidepressiva verbeteren
28 oktober 2020
Hoe bouw je het gebruik van antidepressiva veilig af en zonder al te grote problemen? Dat is een vraag die veel patiënten en behandelaars bezighoudt. Met de subsidie vanuit het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen van anderhalf miljoen euro gaan Amsterdam UMC en Radboudumc hiernaar onderzoek doen. Dit TAPER-AD onderzoek is wereldwijd de eerste robuuste studie die direct twee methodes van afbouwen met elkaar vergelijkt.
Lees meer
Darmziekten bestuderen met minidarmpjes
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht heeft een verzameling minidarmpjes gekweekt waarmee het zeldzame darm- en leverziekten kan bestuderen. Onderzoekers van dit ziekenhuis hebben met deze zogeheten organoïden nieuwe mutaties gevonden en de effecten daarvan in kaart gebracht.
Lees meer
  
Projectresultaten
Subsidieoproepen
Deadline: 1 december 2020, 14.00 uur
Rubicon 2020-2/3
Deadline: 31 december 2020, 14.00 uur
Module kennisinfrastructuur: workshop systematisch literatuuronderzoek proefdieren
Deadline: 7 januari 2021, 14.00 uur
NWO-Talentprogramma Veni 2021 Vooraanmelding ZonMw
 
Deadline: 1 december 2020, 14.00 uur
Off Road 2020
Deadline: 31 december 2020, 14.00 uur
Module kennisinfrastructuur: stimuleringssubsidie proefdiervrije innovaties
  
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube